Перші шпальти світової преси 25 червня про війну в Україні

26 Червня 2022, 08:00
Кремль висуває вимоги до ЄС та України. Фото «Neue Westfälische» 2056
Кремль висуває вимоги до ЄС та України. Фото «Neue Westfälische»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

  •  Питання, від Італії, по «даху» в вартості російського газу проігнороване на саміті в ЄС
  • Сіверськодонецьк як Маріуполь: українці відступають
  • ЄС стає все більш і більш залученою до війни як одна зі сторін
  •  Португалія не має грошей відправити, після капітального ремонту, бронетехніку для Україні
  • Передісторія про Зеленського-військового президента. Ранні роки Володимира Зеленського: на гастролях із салом та картоплею
  • Посол України в Литві: Ви зробили те, що здається неможливим
  • Мер Берліна мала відеодзвінок та розмову з фейковим Кличком
  •  Голова СДПН Ларс Клінгбейл. «Нас не будуть шантажувати. Ми солідарні з Україною, постачаємо зброю і зберігаємо санкції»
  • Кремль висуває вимоги до ЄС та України, щоб їхні відносини з Росією не погіршувалися
  • Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що досягнуто консенсусу щодо транспортування українського зернового експорту через коридор у Чорному морі, який контролюватиметься в координаційному центрі в Стамбулі
  • Китай: ЄС відкриває двері для України під наглядом США. США збирають союзників на західних самітах, виступаючи проти Росії та Китаю.

 

Велика Британія

 

«The Daily Telegraph» - «Роулінг стала жертвою розіграшу пранкерів, які представилися Зеленським».

Команда російських пранкерів обдурила автора «Гаррі Поттера» та змусила її фальшиво зателефонувати «президенту України». 

Джоан Роулінг сказала, що їй «подобається ідея» написати «Авада Кедавра» — смертельне прокляття Гаррі Поттера — на ракетах, які прямують для кремлівських військ, під час розмови в Zoom із російським пранкером, який видавав себе за президента України Володимира Зеленського.

Міс Роулінг стала останньою жертвою, що потрапила в полеміку з Вованом і Лексусом, російським дуетом пранкерів відомим своїми розіграшами лідерів та громадських діячів, включаючи Бориса Джонсона, принца Гаррі та сера Елтона Джона.

Хоча розмова між пані Роулінг і паном Зеленським почалася на серйозні теми, протягом 12-хвилинної розмови питання ставали дедалі дивнішими.

«До речі, я наказав нашим бійцям написати «Авада Кедавра» на ракетах, які ми запускатимемо в Донецьку та Луганську, як вам такий жарт?» — спитав один із пранкерів.

"Я люблю жарти, я люблю жарти, правда люблю", - відповіла Роулінг у ролику, розміщеному в Інтернеті.

Проте представник автора заявив, що відео було відредаговано і є «спотвореним зображенням» того, що сталося.

Якоїсь миті пранкер, який зображує українського президента, ніби запитав автора, чи не є її персонаж Альбус Дамблдор геєм.

«Насамкінець, відкрий мені секрет, мене як твого фаната цікавить: Дамблдор гей? Я нікому не скажу, а з ким він спав? - вони запитали в авторки.

Автор відповів: "У 2007 році я сказала, що завжди вважала Дамблдора геєм".

Незрозуміло, коли відбувся дзвінок, але він був опублікований у мережі 17 червня.

Представник пані Роулінг заявив, що обман був «неприємним», додавши, що «до Джоан Роулінг звернулися, щоб розповісти про її велику благодійну діяльність в Україні, підтримку дітей та сімей, які постраждали від поточного конфлікту в регіоні».

Вона сказала, що «відео, яке було відредаговано, є спотвореним поданням розмови».

Володимир Кузнєцов та Олексій Столяров, їхні справжні імена, переважно переслідували ворогів Росії, що призвело до звинувачень у тому, що вони працюють за наказом Кремля чи ФСБ, які вони обидва заперечують.

У 2018 році вони обманом змусили Бориса Джонсона провести 18-хвилинну розмову з кимось, кого він прийняв за Нікола Пашиняна, прем'єр-міністра Вірменії, в якому його британський колега сказав: «Киньте камінь у Кенсінгтоні, і ви потрапите до олігарха. ”

У березні їм вдалося обдурити Бена Уоллеса, міністра оборони, та змусити його відповісти на дзвінок Microsoft Teams зі своєї машини, видавши себе за Дениса Шмигаля, прем'єр-міністра України.

На запитання, «чи хоче він продовжити нашу ядерну програму для захисту від Росії», пан Воллес нібито відповів, що, на його думку, «Росії це не дуже сподобається», перш ніж сказати, що всі «ці важливіші питання» необхідно обговорити з прем'єр-міністром.

Згодом пан Воллес відхилив відео як «повне сміття», оскільки він сказав фальшивому прем'єр-міністру, що Великобританія, яка підписала договір про нерозповсюдження ядерної зброї, не може мати до цього жодного відношення.

Парі також вдалося зв'язатися з Пріті Пателем, міністром внутрішніх справ, і розіграти герцога Сассекського в 2020 році, видавши себе за кліматичного активіста Грету Тунберг, змусивши його прокоментувати королівську родину.

Сер Елтон Джон і навіть принц Гаррі потрапили в полеміку з ними, поряд із лідерами Туреччини, Білорусі та України.

Даунінг-стріт раніше заявляла, що відеодзвінки британським міністрам були спробою режиму Володимира Путіна відвернути увагу від військових проблем в Україні.

"Ми бачимо низку відволікаючих історій і відверту брехню Кремля, яка відображає відчай Путіна, який намагається приховати масштаби війни і невдачі Росії на полі бою", - заявив офіційний представник прем'єр-міністра.

 

 Європа

 

Італія «Corriere della Sera» - «Сєвєродонецьк як Маріуполь: українці відступають»

Київ наказав піти з міста Донбас, щоб «уникнути непотрібних втрат» та сприяти відвоюванню півдня. Бахмут тепер нова лінія фронту.

 

 

«Il Fatto Quotidiano» -  «Газ та Драги ізольовані в ЄС»

·         Київ здається на Донбасі

·         Питання верхньої ціни на газ перенесено на жовтень

·         Україна виходить із Сєвєродонецька. 

Ближче до кінця прес-конференції у Брюсселі Маріо Драгі з гіркотою зізнається у цьому: «Чи може бути пізно у жовтні? Звичайно, може… особливо якщо на енергетичному ринку відбудуться інші речі», тобто якщо Росія знову скоротить постачання газу або ціни зростуть ще більше. Але це так: все відкладено на жовтень. На Європейській раді, що завершилася вчора, італійська лінія на європейському даху за цінами на газ не пройшла. Це поразка, враховуючи час та методи.

Італія фокусує більшу частину своєї стратегії, щоб уникнути енергетичної кризи, на міру на європейському рівні, яка блокує стрибок ціни на газ (тепер стрімке зростання), від якого залежить ціна всієї проданої енергії. На травневому саміті Рим досяг, щоб остаточні висновки включали уривок, у якому Рада (тобто уряду) запропонувала Комісії оцінити «механізми контролю за цінами».

За місяць із будівлі Берлемона не надійшло жодної пропозиції, і в чернетках, поширених у четвер, ми обмежилися повторенням одного й того ж уривка, досить розпливчастого, щоб нікого не пов'язувати.

Понюхавши повітря, Італія відчула удар по нирках: Драгі, що приїхав на саміт, запропонував скликати в липні новий саміт, присвячений енергетиці (учорашній варіювався від розширення ЄС до ризиків інфляції). Італійські джерела відфільтрували підтримку Франції, і вчора вранці газети були заповнені передісторією, де нова вершина сприймалася як належне, а італійська лінія перейшла в кавалерію. Насправді його підтримали небагато людей («Я не бачу необхідності», — відрізав голландець Марк Рютте), і вчора він став офіційним. "Немає жодних планів щодо проведення позачергового саміту в липні", - повідомили агентствам європейські джерела, коли саміт ще тривав. Ті ж джерела підтвердили, що про це просив лише один лідер з 27.

Під час прес-конференції Драгі пояснив фіаско Італії наявністю «нерішучих країн, які мають так багато страху», - сказав він. - Насамперед, за цінової стелі Росія вирішує скоротити постачання, але це вже відбувається». Проте існує не лише страх: «Я попросив провести новий саміт у липні, але вони справедливо вказали, що немає дослідження Комісії для обговорення». Чи не зовсім деталь.

Однак саме на цьому Драгі спробував побачити склянку наполовину повною, пояснивши, що Італія отримала, що до висновків «додана обіцянка Комісії провести повне дослідження щодо контролю за цінами, а також щодо можливості реформування енергетичного ринку. , сьогодні повністю прив'язаний до ціни газу». Насправді текст набагато розпливчастіший: «Зіткнувшись із застосуванням Росією газу як зброя, — йдеться в ньому, — Рада наполегливо закликає Комісію терміново продовжити свої зусилля щодо забезпечення постачання енергоносіїв за доступними цінами». У будь-якому випадку термін значно подовжується. «Дослідження буде підготовлено у вересні», — була відповідь комісії Драгі — і це можна буде обговорити на Раді ЄС у жовтні».

Коротше кажучи, ми ще поговоримо про це восени, коли може бути вже пізно, враховуючи, що заповнення газосховищ затримується. Італійці становлять 55%, і за рівнем останнього місяця жовтня і немає впевненості в тому, що 80%, які запросили ЄС, будуть досягнуті (Німеччиною та Францією).

Словом, якщо все піде добре, на нас чекає літо з цінами, що зашкалюють (газ ТТФ вчора досяг 130 євро за МВтч, Каламбур, єдина ціна енергії, 305 євро за МВтч). А у жовтні? "Негативні ефекти переважують позитивні", - натомість відповів Рютте, залишаючи саміт. «Для нас це задовільний результат, враховуючи всі обставини, — сказав Драгі, — тому що донедавна йшли тількі розмови про подальші затримки».

 

 

Австрія «Salzburger Nachrichten» - «ЄС потрібен поворотний момент у власному будинку». 

ЄС піднімає прапор, надаючи Україні статус кандидата. А важливий сигнал і червона лінія, яка дає зрозуміти, що імперську кампанію президента Росії Путіна проти незалежної держави не буде прийнято.

Але ЄС також піддав себе тиску. Мало того, що вона стає все більш і більш залученою до конфлікту як сторона. Економічна війна з росіянами вже починається та вже є безліч економічних зрушень.

ЄС також змушує себе проводити внутрішні реформи для просування уперед

Якщо статус кандидата для України має бути чимось більшим, ніж безглуздий символізм, потрібна не лише чітка концепція розширення на схід. Реформи їхніх інститутів і процесів прийняття рішень, які застрягли на півдорозі з Лісабонським договором, залишаються неминучими. Не можна дотримуватись принципу одностайності у таких важливих галузях, як зовнішня політика, політика безпеки та оборони. Багато процесів ухвалення рішень вже надто обтяжливі для ЄС, що складається з 27 осіб.

Розширення ЄС на Західних Балканах зупинилося не в останню чергу через те, що приєднання східноєвропейських країн після падіння залізної завіси так і не було осмислене. Тим не менш, цей крок до розширення був важливим для подолання блокового мислення та поділу Європи, хоча б на якийсь час. ЄС стає ще складнішим завданням, коли маятник знову гойдається назад. Держави ЄС не готові до європейської федеральної держави. Проте необхідно приділяти більше уваги зближенню один з одним. Криза євро об'єднала валютне співтовариство з погляду економічної та фінансової політики таким чином, який раніше був неймовірним. Тепер необхідно зробити наступний крок у зовнішній та оборонній політиці. Будь-хто, хто хоче захищати демократичну Європу на волі, не повинен більше покладатися на інших.

 

 

«NEUE» - «Необхідність реформи ЄС».

Австрійські євродепутати майже повністю позитивно оцінюють рішення України. При цьому вони наголошують на необхідності реформ в ЄС.

 

 

Франція «Le Monde» - «Як ЄС перейшов на членство Київа».

 

 

Швеція «Aftonblade» - «Ми маємо бути готові, коли Путін відключить газ».

Підполковник Паасіківі про тактику Путіна: хоче створити депресію в Україні.

Війна в Україні йде повільно, а може, й затягтися.

Тактика Росії - стріляти в усі поспіль і повністю знищити країну, - каже підполковник Йоакім Паасіківі.

- Він хоче створити депресію, - каже він Aftonbladet.

У містах, куди російські військові просунулися в Україні, можна побачити величезні руйнування. Це частина плану Росії, пояснює Йоакім Паасіківі, підполковник та викладач стратегії у Шведському коледжі національної оборони:

- Там, де ти досягаєш успіху, ти робиш це, знищуючи все перед собою артилерією.

Саме тому для росіян це відбувається дуже повільно. Вони руйнують усі міста, і вони стає як Маріуполь у мініатюрі, каже він, маючи на увазі портове місто на південному сході України, яке після настання Росії вважається повністю зруйнованим.

Наразі місто контролюється Росією.

В даний час бойові дії йдуть найбільше на сході України, на Донбасі, де Росія зосередила свій наступ після того, як була змушена піти зі столиці Києва та другого за величиною міста Харкова.

Також були напади на Миколаїв, що на півдні України. Мер стверджує, що Росія обстріляла цивільні об’єкти.

- У принципі, все так і складається: військові об'єкти, економічні об'єкти для знищення економічних можливостей України, порти відвантаження пшениці, інфраструктура. Але також і проти цивільних цілей стріляють без розбору, як ми бачимо тут, — каже Паасіківі.

Російська блокада та напади на порти також мають глобальні наслідки. В ООН неодноразово попереджали, що нависла загроза продовольчої кризи, оскільки багато країн залежить від експорту українського зерна.

Паасіківі каже, що дії Росії щодо обстрілу такої інфраструктури також навмисні.

- Думаю, бо вони хочуть вдарити за економічними умовами для України. Вони хочуть створити депресію в країні, а також використовують цю зброю: щоб експорт пшениці не працював. Вони хочуть самі вкрасти пшеницю та експортувати її.

Раніше цього тижня президент України Володимир Зеленський попередив, що Росія може посилити свою агресію в очікуванні рішення про те, чи може Україна набути статусу кандидата і тим самим розпочати шлях до членства в ЄС.

За словами Паасіківі, жодної підвищеної агресії не сталося.

- Ні, очевидних ознак цього немає. Тому що вже й так багато нападів.

Учора на саміті у Брюсселі країни ЄС сказали «так» Україні, а також Молдові як країнам-кандидатам.

– Майбутнє України існує в рамках ЄС, – написав Зеленський у Twitter після оголошення.

 

 

 Португалія «SOL» - «Португалія не має грошей відправити бронетехніку Україні».

Португальські танки готові вирушити до України, але грошей на транспортування не вистачає. Армія носить пов'язку на стегнах і ні на що не має грошей. Сподіваюся, що британці допоможуть.

Після того, як уряд Лісабона вирішив запропонувати Україні комплект озброєнь для боротьби з російським вторгненням, виявилося, що португальська влада не має коштів для оплати доставки матеріалів до зони бойових дій, очікуючи, що якась іноземна особа візьме на себе витрати на операцію, - повідомило Нассеру ду Солу військове джерело.

Найважча частина тягаря пов'язана з постачанням 15 гусеничних броньованих машин M113 для перевезення особового складу з партії близько ста з половиною, придбаних португальською армією в США, за зниженими цінами, коли в Європі в 1990-х роках дислокувався американський військовий персонал, після розрядки, що почалася після закінчення холодної війни з падінням Берлінської стіни (1989 р.) і розпадом Радянського Союзу (1991 р.).

 З того часу такі машини, які вже морально застаріли, перебувають у військовому таборі Санта-Маргаріда, де практично не використовуються, тому пропозиція Україні десятої частини цієї сили не буде значним падінням. 15 бронемашин пройшли капітальний ремонт останніми тижнями і тепер готові вирушити в Україну через польський кордон.

«Португалія запропонувала матеріал, але якщо транспортування може бути «безкоштовним» через партнерів, які зазвичай це роблять, це ще краще», резюмував той самий джерело, додавши, що уряд Антоніу Кошти намагається запобігти витратам від національної скарбниці. І це попри те, що нещодавно прем'єр-міністр оголосив про фінансову підтримку України з боку Португалії у розмірі 250 мільйонів євро, з яких 100 мільйонів уже цього року.

Для вирішення проблеми доставки португальські військові покладаються в основному на британську допомогу, оскільки Лондон забезпечив та профінансував попереднє транспортування обладнання (особливо боєприпасів), яке постачається Португалією до Києва. «Вони [британці] досі не дійшли остаточного рішення», — додало наше джерело. «Але вони вивчають можливості маршруту, який буде прокладено автомобільним чи скоріше залізничним транспортом. Вони вже були в Санта-Маргаріді, щоб подивитися матеріал і зняти мірки, і тепер ми чекаємо, що вони скажуть щось про транспорт».

На додаток до боєприпасів та деяких легких військових матеріалів Португалія вже відправила в Україну чотири бронемашини, що належать GNR, дві наземним транспортом та ще дві повітрям. Проте ця операція, фінансована урядом Лісабона, користувалася вильотом вантажного літака C-130 Hercules ВПС, який з різних причин вже планував політ із місією до Східної Європи.

Крім гусеничних танків Португалія тепер поставить Україні комплект артилерійських гаубиць та великокаліберних кулеметів Browning.

«Ми чекаємо, коли виступлять англійці», — сказав той самий джерело. «Якщо цього не станеться, хтось повинен буде ухвалити політичне рішення, тому що війська не мають грошей».

Тим часом інше джерело, пов'язане з армією, повідомило газеті, що оскільки Україна все більше виснажується у військовому відношенні, португальський уряд отримав нові прохання про допомогу і перевіряє три види збройних сил на предмет збору вантажних автомобілів. відправили до Києва. Проблема, додає він, у тому, що у португальських військ мало машин, які відповідають необхідним умовам: «Війська носять пов'язки на стегнах. У нас мало матеріалу, решта сміття. Надішлемо все, що є, і якщо зберемося».

 

 

Нідерланди «NRC» - «Передісторія про Зеленського-військового президента».

Ранні роки Володимира Зеленського: на гастролях із салом та картоплею.

Президент України Зеленський виріс у провінційному промисловому місті. Батько побачив у ньому юриста, але він по вуха закохався у конкурсний комедійний театр.

Мар'яна (17) та Яна (18) вже встигли побачити своїх героїв у кафе у центрі Харкова. Якийсь час вони тинялися в роздягальнях – безрезультатно. Потім просто сіли в залі посеред першого ряду. 10 вересня 2002 року. Сорок хвилин вони з нетерпінням чекають на появу на сцені «усім улюбленого Вови Зеленського» та початку шоу.

На той час Мар'яна Бєлей писала в інтернеті ліричні репортажі про виступи свого улюбленого кабаре-гурту «Квартал 95», яким керував хлопчик-єврей із провінційного міста Кривий Ріг. Володимир Зеленський — кволий юнак 24 років із чорним, як смоль, волоссям, різко окресленим обличчям та хрипким басом, що не відповідає його маленькому зросту. На перший погляд він справді схожий на молодого Аль Пачіно; вираз його обличчя іноді нагадує обличчя Роуена Аткінсона, людини, яка стоїть за всесвітньо відомим персонажем містером Вілсоном. Дівчатка-підлітки люблять його по всій Україні та Росії про нього вже пишуть сайти.

Цього вечора у Харкові «Квартал» виконує 95 відомих сценок, таких як «Іспанський танець», «Мануальний терапевт» та «Актор» – фізичні, клоунські номери. Актори носяться по сцені у чорних футболках та чорних шкіряних штанах. Гумор добре пристосований до почуття аудиторії. По всій Україні чинного президента палко критикують, але про секс досі говорять із трепетом. Коли Зеленський натякає на це, кімната пласка. "Ми сміялися, сміялися і знову сміялися", - пише Мар'яна у своєму звіті.

Володимир — здібний учень, але його перший виступ у шкільному хорі не мав успіху.

Володимир Олександрович Зеленський (1978 р.н.) походить із сім'ї асимільованих євреїв. Коли нацистська Німеччина вторглася до Радянського Союзу у 1941 році, дід Семен Зеленський пішов на фронт зі своїми трьома братами. У Кривий Ріг повернувся лише капітан Семен – поранений. Батьки Семена загинули, коли нацисти спалили їхнє село вщент. «Ми були звичайнісінькою радянською єврейською сім'єю, — сказав Зеленський в інтерв'ю The Times of Israel у 2020 році. — Більшість єврейських сімей у Радянському Союзі не були релігійними».

Батько Олександр був математиком, мати Римма працювала інженером, поки їй не довелося залишити роботу за станом здоров'я. На початку 1980-х Зеленські переїжджають до Монголії, де Олександр стає директором гірничодобувної компанії. Римма ніяк не може звикнути до суворого клімату спекотного літа та крижаної зими. Вона повертається за чотири роки з маленьким Володимиром у Кривий Ріг, де вони займають просту радянську квартиру в центрі. Володимира виховують мама та бабуся. На чорно-білих фотографіях зображений чарівний маленький хлопчик із темними очима та довгими чорними віями. На одному фото Римма гордо тримає його на руці — мати та син як дві краплі води.

"Мама дзвонить мені щодня", - сказав якось Зеленський. І Вова завжди відповідає. Якщо ні, Римма тихенько дзвонить ще десять разів.

Промислове місто, в якому виріс Зеленський, не має багатої історії. Кривий Ріг буквально означає «Кривий ріг» — посилання на крутий вигин річки Інгулець, яка петляє степом, поки не впадає в могутній Дніпро. Перша згадка про місце зустрічається у документі 1739 року, в якому Кривий Ріг описується як збори станиць та зимових козаків, які на той час ще правили степом. У другій половині вісімнадцятого століття південна Україна та Причорномор'я були колонізовані Російською імперією. У середині ХІХ століття тут було військове поселення, але про процвітаюче місто не могло бути й мови. 

Відкриття великих запасів залізняку змінило це. Кромме-Хорн став Кривбасом: однією з найбільших промислових зон Радянського Союзу. Уздовж витягнутих підземних залізних жил було збудовано шахти та плавильні печі, поряд з якими було збудовано будинки для робітників.

Зеленський згадує Кривий Ріг свого дитинства як похмуре місто. У зв'язку з великомасштабним видобутком залізняку відкритим способом у повітря викидаються червоні порошинки, які прилипають до губ і застряють у горлі. Коли йде дощ, калюжі на асфальті стають криваво-червоними. Розпад Радянського Союзу та кінець планової економіки ознаменували занепад важкої промисловості.

У той же час процвітала чорна економіка і лютувала злочинність. Місцеві мафіозні боси створили настільки сильну позицію, що Кривий Ріг довго вважався «Українським Палермо».

Йому також пощастило жити в Кварталі 95, одному із зелених районів у центрі.

Маленький Володимир — здібний учень, але його перший виступ у шкільному хорі не увінчався успіхом. Розповідає вчителька музики Тетяна Соловйова у документальному фільмі: «У дитинстві він уже мав глибокий бас. Присягаюсь, він говорив басом. Я сказав: «Добре, приходь і репетируй». Я вже знав, чим це скінчиться. Ось діти починають співати, а він: Оооооооооо, а всі плачуть. А потім ще й мав нахабство сказати: «Чому ти смієшся?»

Ртутний Вова найкраще поводиться, коли може рухатися: на уроках боротьби, які доводиться брати його мамі, щоб захищатися на вулиці, і на уроках балету, в яких він старанно бере участь. Підлітком Вова Зеленський носить обручку у вусі, що у Кривому Розі швидко викликає «підозру» в тому, що ви гей — привід для оплесків. Щоб цього не сталося, краще мати дівчину під руку.

У шістнадцять років Зеленський мріє стати дипломатом.

Володимир відвідує гімназію №95, одну з найкращих шкіл міста. Він слухає платівки "Бітлз", які дозволено випускати радянській звукозаписній компанії "Мелодія" з кінця вісімдесятих - часів перебудови. Підлітком пише вірші, пісні, грає на гітарі. Він великий шанувальник радянського барда Володимира Висоцького (1938–1980). Володимир (російською Володимир) не тільки носить таке ж ім'я, а й народився одного дня з великим співаком: 25 січня. Висоцький теж мав низький, хрипкий голос.

Молодий Зеленський цікавиться політикою: у шістнадцять років він мріє стати дипломатом. Якби він мав можливість, він би продовжив навчання в МДІМВ, знаменитій дипломатичній школі в Москві, альма-матер нинішнього міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова. Але хто не дасть хабарів, той не буде прийнятий до престижного інституту, а суми є настільки великими, що молодому Зеленському доводиться відмовлятися від своїх планів.

У 17 років вступив на юридичний факультет Кривого Рогу. Отець Олександр вважає, що Володимир міг би стати відомим адвокатом, сам Зеленський менш натхненний. "Коли я вперше вступив до університету (у Кривому Розі), я хотів змінити навчання", - говорить він пізніше в інтерв'ю. Але на пропедевтичному курсі я потрапив у квн. Тоді я не хотів нікуди йти».

Історія КТВ, «Клубу веселих та винахідливих людей» сягає початку 1960-х років, але явище почалося після розпаду Радянського Союзу, коли клуб очолив російський ведучий Олександр Масляков.

КВК-команди (кабаре-групи) виростали всюди, як гриби після дощу: у Казахстані, Грузії і особливо у Росії, Україні, Білорусії та Вірменії. Проводились міжнародні змагання, які приковували увагу телеглядачів з усього колишнього Радянського Союзу. 1990-ті були розквітом цих веселих конкурсів кабаре; в хаосі та економічному плутанні того часу вони були щотижневою подією для багатьох людей. Оскільки охочих взяти участь було так багато, матчі було організовано у формі футбольних змагань.

Скетчі КВК мають мало спільного з англо-саксонським стендап-комедією, у них більше подібності до класичного голландського кабаре. Вони грають групи акторів, команди. Спів та танці є важливими компонентами. Нерідко родзинка відсутня, а жарт полягає у жесті або виразі обличчя.

У пісні «Народжений танцювати» Зеленський грає людину з обсесивно-компульсивним розладом: вона не може перестати розгойдуватися, навіть коли на сцені у нього «бере інтерв'ю» колега-актор Денис Лущишин щодо його ненормальності. Рухи Зеленського настільки заразливі, що інтерв'юер Лущин починає рухатися природно. Двоє чоловіків танцюють танго щока на щоку на сцені. Глядачі ревуть.

Рухи Зеленського настільки помітні, що інтерв'юер Лущин починає рухатися природно.

«Ви взагалі якоїсь національності?» - Запитує Лущин. "Я росіянин, - відповідає Зеленський, - а ви?" Лущин здригається: «Припустимо, я з України». Зеленський повертається сідницями до Лущини, тепер вони танцюють близько один до одного, немов роблять це по-собачому. "Чесно кажучи, Україна завжди облаштовувалася з Росією", - голосно кричить Зеленський. «Не кажіть мені про це, — кричить Лущин, — ви не розумієте, що вони роблять, Україна спочатку має Росію…» Двоє чоловіків змінюються позиціями. «…а потім Росія всю Україну!»

Коріння квн-компанії Зеленського «Квартал 95» лежить у його найближчому колі друзів, молодих студентках, з якими він тусується влітку біля фонтану у парку Богдана Хмельницького. Багато хто мріє взяти участь у змаганнях з КВНу на ТБ, але саме Зеленського розшукує одна з абсолютних топ-команд того часу: Запоріжжя-Кривий Ріг-Транзит. Членам компанії за тридцять і вони шукають свіжу кров. Зеленський дебютував на телебаченні у вісімнадцять років.

Олена Кияшко, вродлива стрижена блондинка, пам'ятає Зеленського зі школи. Якось він зустрічає її на вулиці. В руках у Олени відеокасета з фільмом «Основний інстинкт». "Я завжди хотів подивитися цей фільм!" — вигукує Зеленський. — Чи можу я позичити у вас касету? Це декоративний прийом, тому що Зеленський – кіноман – вже разів п'ятнадцять дивився еротичний трилер Пола Верховена. Але тепер він має привід попросити телефон Олени – як інакше йому повернути відеокасету?

Олена знає, хто такий Зеленський. Вова та його друзі — місцеві знаменитості, які пожвавлюють шкільні танці та інші заходи своїми виступами. "Я не думала, що ми збираємося почати зустрічатися", - згадувала вона пізніше. «Весь час навколо них були найкрасивіші дівчата».

Щойно пара разом, Олена розлучається: "У мене були романтичні почуття до іншого". Зеленський викликає її на «дуже серйозну розмову». Олена обирає Вову. «Якщо він чогось захоче, він не відпустить», — каже вона в документальному фільмі через шістнадцять років — пара одружується вже десять років.

Коли 1997 року «Транзит» починає розвалюватися, Зеленський формує нову команду. Інші квн-команди ретельно формують свій загін із різних типів: соліста, танцюриста, комедійного таланту, сценаристів. Зеленський – це лояльність. «Квартал 95» — це насамперед група друзів, але він стане найвідомішою українською комедійною трупою.

1998 року «Квартал 95» бере участь у конкурсі в Сочі, чорноморському курорті Росії. За традицією, засновнику КВК Маслякову особливо імпонує молодий студент-юрист Зеленський. Масляков запрошує "Квартал 95" на гранд-фінал до Москви. «Квартал 95» також починає гастролювати Україною та Росією, графік щільний. Вдень група пересувається, часто автобусом, поривчастими українськими дорогами. Увечері йде вистава. Убогий вільний час йде на написання матеріалу та репетиції нових пісень. Зеленський та його колеги вже проводять більшу частину свого часу в Москві, мегаполісі, який досі є економічним та культурним центром колишньої радянської імперії. Молодий комік любить тусуватися у відомих театральних академіях російської столиці. "Мої улюблені актори пройшли через ці школи", - говорить він в інтерв'ю в 2008 році. Але грошей на навчання у Москві він не має. Коли «Квартал 95» гастролює, гумористи привозять із собою їжу: сало та картоплю.

Єдине хобі, яке дозволяє собі Зеленський, — це перегляд фільмів, щоб стати ще кращим у своїй справі. Він має чітку мету, говорить він в інтерв'ю 2001 року. Він не хоче точно сказати, що це за ціль.

Навколо своїх виступів учасників «Кварталу 95» переслідують дівчата, що кричать. Найбільше уваги прикуто до капітана, але Зеленський явно холодний.

На початку цього століття український телеканал влаштовує конкурс на День святого Валентина. Той, хто напише найкрасивіший любовний лист до свого кумира, виграє романтичну вечерю із зіркою.           

Катерина Дерба (27) пише лист до Зеленського: «Ти оселився в моєму розумі, а потім і в моєму серці». Катерина гарячково шукала більше інформації про свого героя. «Я бачив, як люди люблять і поважають тебе, і, звичайно, заздрять. Порівняно з іншими одразу помічаєш, яку кар'єру робиш».

Катерина Дерба має рацію: зірка Зеленського зійде. І ніби має пророчі здібності, описує його майбутнє: «Думаю, скоро ми побачимо вас на екранах наших телевізорів із посланням: Шановні громадяни України!»

 

 

Литва. «Kauno Diena» - «Посол України: Ви зробили те, що здається неможливим»

Головний ключ до перемоги над Росією – єдність Європи і світу», – сказав посол України в Литві Петро Бешта, відвідавши редакцію Kauno Dienas.

Посол зазначив, що Росія переслідує свої цілі за принципом «розділяй і володарюй», намагаючись протистояти країнам ЄС, Європі — США, малим — великим, а схід — Західній Європі. Він використовує дезінформацію, ділові відносини, корупцію та політичний лобізм. Санкції завдають фінансових та інших незручностей країнам, які їх накладають на Росію.

Підпис під фото: «П.Бешта, який відвідав редакцію «Kauno dienos», заявив, що був вражений блискавичною допомогою литовців Україні».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 23 червня про війну в Україні

 

Люксембург «Luxemburger Wort» - «В "Історичний момент". Україна та Молдова є кандидатами в члени ЄС, і за ними можуть наслідувати інші.

 

 

Швейцарія «Tages-Anzeiger» - «Федеральний радник пропускає конференцію з кризи голоду».

Незадовго до конференції по Україні в Лугано федеральний радник Ігнаціо Кассіс скасовує важливий виступ у Берліні.

Після нападу Росії на Україну міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок хоче поставити міжнародну кризу голоду на перше місце на порядку денному міжнародної політики. Їй вдалося це зробити на міжнародній конференції з питань продовольчої безпеки незадовго до саміту G7. Федеральний уряд Німеччини офіційно запросив на конференцію до Берліна. До Берліна приїхало близько сорока міністрів з усього світу, зокрема держсекретар США Ентоні Блінкен.

Федеральний президент і міністр закордонних справ Ігнаціо Кассіс також мав з'явитися на конференції, але Кассіс не поїхав. На запитання цієї газети представник Федерального департаменту закордонних справ сказав, що йому довелося скасувати захід через його щільний графік. Учора, наприклад, федеральному президенту «довелося вимовити давно заплановану промову на пленарному засіданні Конференції кантональних урядів», - пояснює прес-секретар відсутності Кассіса. Зрештою, Швейцарію представляв посол ООН.

Андреас Місбах, керуючий директор Alliance Sud, припускає, що федеральний президент Кассіс наразі просуває свою конференцію з відновлення України у Лугано, яка триває 4 та 5 липня.

Але конференція в Берліні також послужила б йому для підготовки до цієї події, з одного боку, щоб переконати гостей взяти участь, а з іншого боку, щоб мати можливість додатково підготувати зміст конференції. Повідомляється, що для участі у конференції з реконструкції реєструвалися 40 делегацій, але високопосадовців досі немає.

 

 

Німеччина «Der Tagesspiegel». – «Гіффі мала відеодзвінок та розмову з фейковим Кличком».

Мер Берліна Франціска Гіффі (СДПН) була піймана шахраєм в п'ятницю, який видавав себе за мера Києва Віталія Кличка. За словами учасників, у неї був півгодинний відеодзвінок з фейковим Кличком, потім його обірвали. Канцелярія Сенату раніше анонсувала переговори з мером Києва. Спочатку не було відомо, якими каналами це сталося.

«Хід розмови та постановка тем викликали недовіру з боку Берліна», — заявила канцелярія Сенату. Тоді посол України Андрій Мельник підтвердив, що співрозмовником не був Кличко. "Схоже, це був глибокий фейк", - сказала речниця Сенату. Зараз держбезпека ЛКА проводить розслідування для з'ясування передісторії.

 

 

«F.A.Z» - «СДПН - Нас не будуть шантажувати».

·         Клінгбайль: Важкі часи для Німеччини

·         Дебати про стимули до заощаджень і кризу.

Німеччина не поступиться тиску президента Росії Путіна, незважаючи на скорочення поставок газу, і продовжить підтримувати Україну у війні проти Росії. Про це в інтерв'ю F.A.Z сказав голова СДПН Ларс Клінгбейл. «Нас не будуть шантажувати. Ми солідарні з Україною, постачаємо зброю і зберігаємо санкції».

У ці дні можна побачити, що Путін дає відсіч, скорочуючи газ. «Він дає нам відчути, наскільки наша широка підтримка України впливає на нього.» Путін кидає виклик єдності Заходу та Європи. «Ось чому так важливо, щоб ми діяли як одне ціле з нашими партнерами, коли на нас тиснуть». 

Новинна колонка: «Україна наказала вивести війська з Сєвєродонецька».

Через чотири місяці після початку війни Україна віддала наказ вивести свої війська з міста Сєвєродонецька на сході країни. Про це у п’ятницю повідомив губернатор Луганської області Сергій Гайдай. Сєвєродонецьк поки що був однією з останніх частин Луганська, яку ще не завоювали російські та проросійські бойовики. "Зараз ситуація, в якій немає сенсу триматися на зламаних позиціях", - сказав Гайдай. Тоді кількість загиблих різко зросте. 

Колонка друга ліворуч: «Проти претензій Путіна».

Розширення ЄС можна розглядати двояко. По-перше, це договірні специфікації. Членом може стати будь-яка держава Європи, але вона повинна відповідати цілим політичним, правовим та економічним вимогам. Країна не може приєднатися як є; потрібна реформа голови та кінцівок. На практиці це дуже близько до заснування нової держави.

Інший погляд є політичним і завжди був важливим чинником в історії європейської інтеграції. Це не технократичний процес, він був керований ідеєю того, як має виглядати європейський порядок. Після Другої світової війни в центрі уваги було насамперед примирення в Західній Європі. Після холодної війни була також мета інтеграції Центрально-Східної Європи в ліберальний табір, який переважав комунізм.

Сьогодні майже забуто, що цього кроку хотіла насамперед Німеччина. Прийом Польщі, Чехії та інших країн мав на меті створити на Сході те, що на Заході вже сприймали як належне: середовище співпраці та стабільності.

Той факт, що Україна зараз отримала статус кандидата, відноситься насамперед до другої категорії. Можливо, був прогрес на довгому шляху країни до верховенства права та конкурентоспроможності, але для Європейської Ради вирішальними були визнані геополітичні причини. ЄС надає Україні, яка так багато років шукала зв’язків із Заходом, перший маленький крок до членства в ЄС перед обличчям російського вторгнення. Спершу це лише символічно, але це допомагає країні вийти з небезпечного розриву у Східній Європі, про який Путін стверджував протягом тривалого часу.

Він стверджував, що не має нічого проти цього, в що не варто вірити так само, як і багатьом іншим речам. Ніщо не боїться Путіна більше, ніж плюралізм і свобода, які пропагуються західними інституціями, такими як ЄС. Причиною його першого нападу на Україну в 2014 році став не крок НАТО, який Москва демонізувала. Тоді Путін хотів не допустити зближення України з ЄС. Але й у цій сфері він досягає лише протилежного тому, що має намір зробити. Вторгненням він мав намір остаточно покінчити з курсом України на захід, натомість він прискорює його таким чином, який було важко уявити до 24 лютого.

Одностайність, з якою було прийнято рішення, приховує, наскільки ЄС змінює свою політику щодо нього. Вона вже багато років розширює співпрацю зі Східною Європою, але тривалий час виключає будь-яку перспективу членства. Це було багато спільного з «втомою від розширення» в ЄС; але це також означало б ще один конфлікт з Путіним, з яким, зокрема, Берлін і Париж хотіли зберегти добрі відносини. Цей підхід зараз настільки різко зазнав невдачі, що лінія поляків, балтів та інших, які сильніше судять зі свого історичного досвіду з Москвою, набирає обертів.

З Путіним при владі все одно не повернутись до того, що раніше було нормальним. Насправді задовго до війни існувало суперництво між протилежними уявленнями про будову Європи.

Попри це Україна найближчим часом не стане членом ЄС. Необхідні реформи — величезна проблема навіть у мирний час, справа не лише у корупції та олігархах. У найближчому майбутньому Києву доведеться зосередити свої сили на інших завданнях. Також було б недоцільно приймати країну, яка перебуває в епіцентрі серйозного, навіть воєнного, територіального конфлікту. Після приєднання розділеного Кіпру ЄС дізнався, які проблеми такі сузір'я приносять до будинку. Не виключено навіть, що Путін зрештою у тій чи іншій формі отримає контроль над усією Україною. Якби вона вже була членом ЄС, він би зайняв місце за столом Брюссельської ради.

На відміну від наполегливості, яку ЄС демонструє у Східній Європі, на Західних Балканах спостерігається малодушність.

Стратегічно цей регіон не менш важливий, і Путін теж закидає свої мережі. Настав час послабити тиск на розширення, яке часто є політично складним, як пропонують Макрон та інші. Проміжні кроки чи альтернативи повноправному членству були б не лише добрими перспективами для України. Вони також були б правильною пропозицією для континенту, де (майже) всі хочуть жити вільно, але не всі хочуть жити однаково.

 

 

«Neue Westfälische» - «Кремль висуває вимоги до ЄС та України».

Кремль ставить умовою вступу України та Республіки Молдова до ЄС, щоб їхні відносини з Росією не погіршувалися. Надання статусу кандидата двом колишнім радянським республікам спочатку є «внутрішньою європейською справою», заявив агентству «Інтерфакс» речник Кремля Дмитро Пєсков.

«Для нас дуже важливо, щоб ці процеси більше не створювали жодних проблем ні для нас, ні для стосунків із згаданими країнами».

 Те саме стосується і ЄС. Їхні глави держав і урядів нещодавно оголосили дві країни країнами-кандидатами.

 

 

 Інші країни

 

Туреччина. «Daily Sabah» - «У Стамбулі розміститься центр моніторингу транзиту зерна в Україну».

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що досягнуто консенсусу щодо транспортування українського зернового експорту через коридор у Чорному морі, який контролюватиметься в координаційному центрі в Стамбулі. 

ТУРЕЧЧИНА у четвер заявила, що є консенсус щодо створення оперативного центру в Стамбулі, який буде контролювати реалізацію потенційного морського коридору в Чорному морі для експорту зерна з України.

На Росію та Україну припадає майже третина світових поставок пшениці, тоді як Росія також експортує добрива та Україну кукурудзяну та соняшникову олію. Але відвантаження українського зерна з чорноморських портів припинилося після вторгнення Росії, близько 20 мільйонів тонн зерна застрягли.

ООН звернулася до обох країн, а також до свого морського сусіда Туреччини з проханням створити морський коридор для експорту українського зерна з Чорного моря. Туреччина координує з Росією та Україною план, який відновить експорт зерна з українських портів.

Анкара провела переговори з Москвою та ООН, але каже, що всі сторони повинні зустрітися для остаточної угоди.

Туреччина сподівається організувати зустріч із чотирьох сторін у Стамбулі найближчими тижнями, щоб обговорити деталі плану під керівництвом ООН, який відкриє безпечний судноплавний маршрут для вирішення глобальної продовольчої кризи, спричиненої вторгненням Росії в лютому.

Анкара запропонувала розмістити «механізм спостереження», який буде сформований для моніторингу виконання плану морського коридору в Стамбулі. "Є загальний консенсус щодо створення оперативного центру в Стамбулі", - сказав журналістам у четвер міністр оборони Хулусі Акар.

Відповідно до ініційованих турецьким керівництвом дипломатичних зусиль, у формуванні коридору досягнуто «серйозного прогресу», сказав він, додавши, що тривають переговори з міністрами оборони України та Росії.

Заява Акара прозвучала після того, як російські та турецькі військові зустрілися цього тижня в Москві, щоб обговорити морський шлях, безпечне відправлення суден в українських портах і повернення турецьких літаків в український аеропорт Бориспіль.

Туреччина заявила, що переговори були тривалими, «позитивними і конструктивними». У Міноборони Росії повідомили, що сторони також обговорили підходи до забезпечення безпечного судноплавства в Чорному морі. "Ми докладаємо зусиль на всіх рівнях для забезпечення миру, спокою і припинення вогню", - сказав Акар, зазначивши, що зустріч турецької делегації з колегами в Москві 21 червня була "продуктивною і конструктивною". 

Колонка: «Українські сили залишають Сєвєродонецьк, коли російські війська рухаються вперед». 

УКРАЇНА сигналізувала про те, що її солдати відходять з обложеного східного міста Сєвєродонецька після тижнів важких бомбардувань і вуличних боїв, щоб уникнути оточення в п’ятницю, що було б значною невдачею в її боротьбі з поразкою російських військ.

Луганський губернатор Сергій Гайдай повідомив, що військові в місті вже отримали наказ про переведення на нові позиції, але не вказав, чи вони це зробили і куди саме йдуть.

«Залишатися на позиціях, розбитих на шматки протягом багатьох місяців, лише заради того, щоб залишитися там, не має сенсу», – сказав Гайдай в ефірі Українського телебачення.

За його словами, війська потрібно буде вивести.

Гайдай говорив у день, коли виповнилося чотири місяці відтоді, як президент Росії Володимир Путін перекинув через кордон десятки тисяч військових, розв’язавши конфлікт, у результаті якого загинули тисячі бойовиків і мирних жителів, вирвано з коріння кілька мільйонів людей, а українські міста зруйновані на шматки. за допомогою російської артилерії та авіаударів.

Війна також спричинила глобальну енергетичну та продовольчу кризу.

Деякі з інтенсивних бойових дій війни відбувалися в Сєвєродонецьку, де вже місяць точиться вуличний бій, а Росія старанно завойовує все більше.

 

 

Китай «Global Times» - «ЄС відкриває двері для України під наглядом США».

США збирають союзників на західних самітах, виступаючи проти Росії та Китаю.

Рішення ЄС надати Україні статус кандидата є початком низки подій у найближчі дні, щоб Захід проявив «солідарність».

Рішення Європейського Союзу надати Україні статус кандидата є початком для Заходу і США, щоб показати свою «солідарність» на тлі низки зустрічей з цього тижня, включаючи саміти Групи семи та НАТО.

Однак розкручування погроз з боку Росії чи Китаю не допоможе їм заручитися підтримкою з боку більшої кількості країн, оскільки багато хто не зацікавлені в конфронтації, розпочатій США, вважають аналітики.

Під час дводенного засідання Європейської ради в Брюсселі лідери ЄС у четвер надали Україні статус офіційного кандидата на вступ до їхнього клубу з 27 країн і назвали цей геополітичний крок «історичним моментом», повідомляє Reuters.

Після офіційного оголошення президент України Володимир Зеленський написав у Twitter, що «Майбутнє України – в ЄС».

Зазвичай країна з територіальними суперечками і війнами не отримає статус кандидата в ЄС, але ЄС оголосив про це, щоб показати свою солідарність. Такий крок також може мати на меті компенсацію – переконати Україну піти на компроміси та підготуватися до майбутніх переговорів з Росією, сказав Global Times Ван Івей, директор Інституту міжнародних відносин Китайського університету Женьмінь.

Дії ЄС щодо надання Україні статусу кандидата мають більше політичний зміст – лідери ЄС хочуть показати свою моральну підтримку Україні. Однак від отримання статусу кандидата до членства для України ще довгий шлях, сказав Global Times Цуй Хунцзянь, директор Департаменту європейських досліджень Китайського інституту міжнародних досліджень.

Тривалий процес переговорів тільки починається, і Україну чекають численні зміни, зокрема виконання певних економічних критеріїв та реформування її політичних систем і правових систем. З огляду на олігархічну політику та економіку, навіть після закінчення російсько-українських конфліктів є невизначеність щодо вступу України в ЄС, сказав Цуй.

Це оголошення було зроблено для того, щоб продемонструвати «солідарність із захисниками України», за даними деяких західних ЗМІ, які зазначали, що ЄС «різко прискорив процес» для отримання країнами статусу кандидата, який зазвичай займає роки.

Однак багато аналітиків вважають надання Україні статусу кандидата більше схоже на політичний жест, оскільки США і Захід прагнуть продемонструвати світовій спільноті свою «солідарність» і продовжити розкручування загроз з боку Росії на майбутніх зустрічах G7 та НАТО. .

Саміт ЄС у четвер і п’ятницю, майбутній саміт G7 та зустрічі НАТО мають дві мети – консолідувати внутрішні переговори та виявити солідарність із зовнішнім виглядом. За словами Цуй, все більше суперечок на Заході виникли не тільки через різні погляди на українську кризу, але й на санкції проти Росії.

Сполучені Штати працюють над тим, щоб демонізувати Китай і перетворити його на іншу країну після Росії, яка буде використовуватися для стимулювання єдності на Заході. Однак Європа і США мають різні думки щодо того, чи став Китай великою загрозою – взаємодія на цю тему є складною і буде змінюватися відповідно до глобальних ситуацій, сказав Цуй.

 

 

Японія «The Japan Times» - ЄС робить перший крок до прийняття України.

 

 

США «WSJ» - «Україна робить стратегічний відступ на Донбасі».

Україна наказала своїм військам відійти зі свого плацдарму в місті Сєвєродонецьк, що дало Росії невелику, але символічно важливу перемогу.

Підпис під фото: «Російські ракети вразили завод у Донецькій області».

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 24 червня про війну в Україні

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром