Перші шпальти світової преси 24 червня про війну в Україні

25 Червня 2022, 08:00
Україна посідає місце в залі очікування ЄС. Фото «AD» 2211
Україна посідає місце в залі очікування ЄС. Фото «AD»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

 

Головні теми:

 

  • Захід готується до конфлікту з Росією через Калінінград, але найболючіші для Заходу рішення ще попереду.
  • Європа може довести правоту Кремля: вона надто роз'єднана та виснажена для довгої боротьби
  • Борис Джонсон — британські війська можуть допомогти вивозити зерно з України
  • Київ стривожений вже оприлюдненою новиною про те, що Росія має намір організувати 11 вересня референдум про створення сепаратистських республік у Херсоні та Запоріжжі, присвячений місцевим виборам на кількох територіях Росії
  • 27 країн кажуть «так» Україні та Молдові
  • ВІЙСЬКОВИЙ ЕКСПЕРТ - «Фінал повністю готується у Вашингтоні»
  • Втративши російський газ, Європа повертається до вугілля. Зіткнувшись із падінням постачань від «Газпрому», міністр економіки закликає німців скоротити споживання
  • Україна посідає місце у залі очікування ЄС
  • Газета з Нідерландів: Членство в ЄС не вигідне Україні це Символічна політика. Дозвіл Україні та Молдові стати кандидатами на членство в Європейському Союзі – це водночас великий крок уперед та порожня оболонка
  • Економічна атака Путіна на Німеччину – скорочення постачання газу
  • Зеленський подякував Ізраїлю за ліки, які він направив в Україну, але зазначив, що він не отримав більшу частину постачань, що запитали. На жаль, ми поки що не бачимо, щоб Ізраїль приєднався до санкційного режиму – сказав він у зверненні до студентів Ізраїлю
  • Пекін посилив співпрацю з Москвою протягом кількох місяців після вторгнення в Україну і взяв на себе зобов'язання щодо «безмежного» партнерства
  • БРІКС підтримує діалог між Росією та Україною
  • Путін на саміті БРІКС сказав, що деякі країни нині проводять помилкову економічну політику та змушують інші країни розплачуватися за свої помилки. Він додав, що країнам БРІКС необхідно зміцнювати єдність та докладати більше спільних зусиль для подолання труднощів         
  • Заклик канадця що воює біля Херсона в Україні: відправити в Україну зброю, а не "сміття". Я знаю, що це політика, процедури та політика. Але цього не повинно бути. Просто  треба надіслати якісну зброю що обіцяли.

 

Велика Британія

 

«The Daily Telegraph» - «Захід готується до конфлікту з Росією через Калінінград»

Пасажирський поїзд із Калінінграда до Москви прибуває на литовський кордон Калінінград — один із курйозів Європи. Викинутий на берег Балтійського моря три десятиліття тому, коли на Радянський Союз обрушився приплив, зараз це ексклав Росії, оточений Польщею на півдні та Литвою на півночі. До 1945 року це був Кенігсберг у тому, що було Східною Пруссією, але було окуповано СРСР у рамках Потсдамського поділу Європи.

Німецьке населення Кенігсберга було переважно вигнано, а місто було перебудовано та перейменовано на честь старого більшовика Михайла Калініна. Сьогодні це анклав із населенням близько мільйона людей, важлива цілорічна військово-морська база Балтійського флоту Росії та інших військових об'єктів. Він має життєво важливе стратегічне значення для Росії, тому Кремль тримався за нього, коли решта його імперії розпалася 1991 року.

Тепер Литва погрожує фактично перерізати залізничне сполучення Калінінграда і таким чином ізолювати його від решти Росії, і все це в ім'я західних санкцій. Близько половини того, що Калінінград імпортує із батьківщини, зараз проходить через ворожу територію. Кремль лютує. Якщо Володимир Путін хотів вторгнутися в Україну, щоб знову зробити Росію великою, то знущання з боку крихітної Литви, колись маленької республіки СРСР із населенням 2,8 мільйона людей, змусили російського президента виглядати досить безглуздо.

Неможливо, щоб Литва могла ввести такі санкції проти свого могутнього сусіда, якби не її членство в ЄС та НАТО. Також немислимо, щоб Литва була настільки сміливою без мовчазної згоди НАТО, отже, США кивнули. Здається, наближається зіткнення наддержав.

Протистояння є серйозним випробуванням російських нервів. Кремль зловісно пообіцяв невказані наслідки, і, безперечно, якась реакція буде — «Росія залишає за собою право робити дії для захисту своїх національних інтересів», — йдеться у заяві МЗС. Однак Росія не може застосувати чинність безпосередньо проти Литви чи Польщі, навіть спільно з вірним союзником Росії Білоруссю, не ризикуючи конфронтацією з усім НАТО.

Росія та Білорусь могли б ускладнити життя тим, хто їде з Естонії та Латвії на південь через Калінінград, і взагалі ускладнити торгівлю в регіоні, але на цьому все. Не виключено, що президент Олександр Лукашенко, хоч і добровільний лакей Путіна, не втягуватиметься у війну з НАТО, щоб дозволив Росії використовувати його країну як базу для військових дій проти Польщі чи Литви. Як не дивно, мінський кат може вплинути на заспокійливий вплив, хоча б тому, що він знає, як його вже ненавидить власний народ і що він може недовго пережити війну із Заходом.

Контекстом є повільний але очевидний прогрес Червоної Армії на сході України.

Незважаючи на те, що росіяни, як і раніше, погано керують і також екіпіровані, вони поступово використовують величезну чисельну перевагу у важкій артилерії, змушуючи Донбас підкорятися. Отримання території дозволяє їм посилити свою мертву хватку в портах Чорного моря та величезних запасах зерна, які чекають на експорт, щоб допомогти нагодувати світ і пом'якшити глобальну інфляцію.

Таким чином, навіть якщо Росія не наважиться напасти на Польщу чи Литву, вона легко може посилити жорстокість своєї нинішньої кампанії. Кремль може й надалі обмежувати експорт нафти і газу на Захід і використовувати як зброю пшеницю та олію, моривши голодом уразливі країни Близького Сходу, Азії та Північної Африки.

Міжнародний тиск на Захід з метою припинити війну та закликати Україну до капітуляції стане інтенсивним, і до цього додасться нова гуманітарна криза.

Найболючіші для Заходу рішення ще попереду. На даний момент потік коштів, розвідки, навчання та озброєння допомагає українським силам протистояти більшій частині російського наступу, але цього замало, щоб відкинути загарбників. Знову постає питання про цілі війни Заходу та можливу ескалацію. Що станеться, якщо Захід хоче забезпечити безпечний шлях для зерна та олії з України та Чорного моря, але Туреччина відмовляється співпрацювати, а росіяни загрожують блокадою?

У боротьбі, яка зараз майже зайшла в глухий кут, обидві сторони прагнутимуть відкрити нові фронти, щоб отримати перевагу, і саме тут множитимуться небезпеки випадковостей і непорозумінь.

 

 

«The Independent» - «Єдність ЄС, що руйнується дало Путіну ще одну можливість перемогти».

Європа загрожує довести правоту Кремля: вона надто роз'єднана та виснажена для довгої боротьби

У перші дні після вторгнення Володимира Путіна реакція Європи була разючою силою та єдністю. Без підказок чи будь-якого глобального керівництва натовпи протестували по всьому континенту, а уряди пропонували надіслати зброю та прийняти українських біженців. Здавалося, що Путін здійснив катастрофічний прорахунок, об'єднавши проти себе вільний світ і запросивши найрадикальніший режим санкцій на пам'яті тих, хто живе. Але ця картина зараз змінюється – і швидко.

Саміт Євросоюзу цього тижня виглядає класикою жанру: він сповнений теплих слів на адресу Володимира Зеленського та пропозиції статусу «кандидата на вступ» для його країни. Але за лаштунками є величезні розбіжності. До люті нових членів ЄС, схоже, буде вставлено пункт про те, що Україна не приєднається доти, доки інші країни не будуть готові асимілювати її мешканців. Процес приєднання займає десятиліття чи більше. Як нещодавно зазначив представник Кремля, за два роки Україна може перестати існувати.

Наприклад: Путін партнер чи ізгой? Еммануель Макрон продовжує дзвонити йому і час від часу попереджає решту Європи, що Росія не може бути «принижена» або «втратила обличчя». Прем'єр-міністр Естонії відреагував прямо. «Путін може зберегти обличчя, тільки повернувшись до Росії», — сказала вона під час своєї нещодавньої поїздки до Лондона. "Я не бачу сенсу розмовляти з ним, якщо ми хочемо, щоб він зрозумів, що він ізольований". Президент Польщі ще грубіше, питаючи, чи хтось турбується про збереження обличчя Гітлера.

Потім іде Німеччина. Олаф Шольц, її канцлер, спочатку говорив про жорстку гру, пообіцявши витратити ще 100 мільярдів євро (82 мільярди фунтів) на оборону, купити американські F-35 і відмовитися від новозбудованого газопроводу «Північний потік — 2» до Росії. Але обіцяна Німеччиною зброя з'являлася повільно. Цього тижня було доставлено сім гаубиць PZH 2000, закладених на початку травня. Але досі немає жодної ознаки обіцяної реактивної артилерії та зенітних танків, а Німеччина наклала вето на спроби Естонії та Іспанії відправити в Україну свої комплекти німецького виробництва.

У Берліні зростає підозра, що Шольц намагається грати на обох сторонах, шукаючи більш сумісне з Путіним рішення кризи. Один із його старших радників сказав цього тижня, що ми маємо думати про відносини з Москвою у постконфліктний період не менше, ніж про постачання зброї в Україну.

У великій політичній промові цього тижня Шольц сказав, що Путіну треба завадити, але не бажав Україні перемоги. Можливо, частина його відчуває, що Зеленський приречений, і постає питання: навіщо продовжувати агонію? Навіщо продовжувати цю ура-патріотичну шараду? І навіщо наражати Німеччину на зиму страждань, якої можна уникнути?

Справа не лише в тому, що Україні тяжко на полі бою, втрачаючи до тисячі військовослужбовців на день. Економічна війна може ось-ось розвернутися, і Путін перейде у наступ. Зростання цін на енергоносії стало для Кремля несподіваним успіхом: лише за перші чотири місяці від Німеччини вона отримала 20 мільярдів євро (17 мільярдів фунтів стерлінгів).

Це було спочатку недоліком санкційного плану. Якщо Німеччина не матиме альтернативи російській нафті та газу, то вона завжди продовжуватиме купувати, фінансуючи путінську військову машину в ході справи. Але за набагато вищими цінами.

Ці ціни були б нижчими (і Кремль був би набагато біднішим), якби саудівці грали в м'яч, качаючи більше нафти, щоб знизити світові ціни, як вони це робили у 1980-х роках. Але Мухаммед бін Салман, спадкоємець, не вибирає чийсь бік. Він явно не засудив вторгнення в Україну і має звичку у стилі Макрона брати слухавку чи дзвонити до Путіна. Коли минулого тижня міністр енергетики Саудівської Аравії вирушив на економічний саміт у Санкт-Петербурзі, він заявив, що відносини його країни з Росією будуть такими ж теплими, як погода в Ер-Ріяді.

Між іншим, головним промовцем відеозв'язку на путінській конференції був Сі Цзіньпін — тепер набагато ближче до Москви, ніж він здавався відразу після вторгнення. Минулого тижня президентові Сі виповнилося 69 років, і він відсвяткував це, поспілкувавшись із Путіним по телефону, щоб запевнити його в тому, що китайсько-російські відносини зберігають «динаміку» перед обличчям — кхм — «глобальних потрясінь та перетворень».

Росія тепер витіснила Саудівську Аравію як головний постачальник нафти до Китаю. Щодо Індії, то вона купує у 25 разів більше російської нафти, ніж раніше. Загалом цього року Росія має заробити на продажу енергії 320 мільярдів доларів, що на 35% більше, ніж минулого року.

Ось вам і морити голодом військову машину Путіна. Якби Німеччина припинила купувати російський газ, санкції могли б послабити її. Але це не так. Тепер Путін знайшов нових клієнтів і нові способи одержати до рук більшості інших необхідних йому речей. Санкції завдадуть величезного болю: інфляція в Росії висока, а на її економіку чекає спад, порівнянний з крахом 2008 року. Але з величезними грошовими резервами і здебільшого російської армії в Україні неважко побачити російську армію в Україні, неважко уявити ситуацію, в якій Путін зрештою здобуде перемогу.

Він уже готується, запрошуючи Європу уявити собі зиму, якою він керує, і перекриває газові крани Європи. В останні кілька днів він трохи скоротив свої поставки до Європи, щоб подивитися, хто верещатиме. Він був розчарований. Міністр енергетики Німеччини Роберт Хабек заявив, що «дроселювання постачання газу є економічною атакою». Не схоже на те, щоб країна найближчим часом відмовилася від російського газу.

Тож це повертає нас до розколу Європи. Пострадянські країни, багато з яких приєдналися до ЄС лише для того, щоб убезпечити себе від Росії, вбачають у цьому екзистенційну загрозу. Якщо Путін досягне успіху в Україні, він зруйнує старий світовий порядок, заснований на правилах, який захищає маленькі країни від великих. Китай поглине Тайвань. Путін почне думати про прокладання сухопутного коридору до Калінінграда, російський ексклав з іншого боку Литви.

Тим часом Франція та Німеччина говорять про реальну політику: треба бути твердим із Росією, але мати справу з нею у довгостроковій перспективі. Пропонуватиме членство в ЄС, але не найближчим часом.

Підтримати Україну, але не врятувати її.

Все це відповідало б початковій ставці Путіна: змучений Захід, який поринув у боргах, не може більше захищати демократію і не хоче затяжної боротьби. Можливо, залишилося не так багато часу, щоб довести, що він не правий.

 

 

«The Guardian» -«Українцям загрожує депортація до Руанди».

Борис Джонсон заявив, що українські біженці можуть бути відправлені до Руанди, якщо вони подорожують до Великобританії без дозволу, у зв’язку з ескалацією урядових планів депортувати тих, хто подорожує через Ла-Манш у пошуках притулку.

Під час візиту до столиці Руанді Кігалі прем’єр-міністр також закликав країни НАТО і G7 не погоджуватися на «поганий мир» у конфлікті між Україною та Росією, заявивши, що це призведе до ескалації військової машини Володимира Путіна.

Раніше Джонсон заявив, що перспектива відправлення українських біженців до Руанди за суперечливою урядовою схемою, оприлюдненою у квітні, «просто не відбудеться».

Але на запитання на зустрічі глав урядів Співдружності (Chogm), чи може українцям, які прибувають на човнах, загрожувати депортація до Східної Африки, він сказав: «Єдиними обставинами, за яких людей будуть відправлені до Руанди, було б, якщо вони прибули до Великобританії нелегально, і тим самим підірвати безпечні та законні шляхи, які ми маємо. Я думаю, що ми даємо 130 тисяч віз українцям, і вони мають принаймні два дуже хороші маршрути для приїзду в цю країну.

«Але якщо ви приходите сюди нелегально, ви підриваєте всіх тих, хто приїжджає сюди легально. І це божевільно. Тому я боюся, що відповідь буде, я вважаю, так – теоретично це може статися. Але я думаю, що це дуже малоймовірно».

Його слова прозвучали, коли політики з 11 європейських країн засудили схему Руанди та Великобританії. Але виявилося, що Джонсон не говорив про порушення прав людини під час вчорашньої зустрічі з президентом країни Полем Кагаме, незважаючи на попередні ознаки того, що він буде.

Перед запланованою сьогоднішньою зустріччю з принцом Чарльзом прем’єр-міністр стверджував, що буде захищати цю політику після того, як спадкоємець престолу, як повідомляється, назвав її «жахливою», але джерела з Даунінг-стріт і Кларенс-Хаус припускали, що ця тема не підіймається.

Тим часом уряд Руанди підтвердив, що вже отримав 120 мільйонів фунтів стерлінгів від уряду Великобританії для розміщення шукачів притулку, які ще не прибули, і витратив частину грошей.

Критики реакції уряду на війну в Україні зазначають, що Велика Британія приймає менше українців на душу населення, ніж більшість країн Європи.

Енвер Соломон, виконавчий директор Ради у справах біженців, сказав: «На відміну від британської громадськості, яка відкрила двері, щоб вітати українців у відчайдушних пошуках безпеки, наш прем’єр-міністр підтвердив, що уряд має намір ставитися до них як до людського вантажу. для транспортування з Великобританії до Руанди».

У коментарях, наданих за кілька днів до того, як він повинен приєднатися до лідерів G7 в Німеччині, а потім на зустрічі НАТО в Іспанії, Джонсон також попередив, що «втома від України», можливо, вплинула на деякі з основних західних держав.

«Моє послання колегам із G7 і в НАТО, зокрема, буде, що зараз не час змиритися і заохочувати українців погодитися на поганий мир, на мир, заради якого їм пропонується відмовитися від частин їх території в обмін на припинення вогню. Я думаю, що це було б катастрофою... і тригером для подальшої ескалації Путіна, коли він захоче», – сказав він.

 

 

«Daily Express» - «Борис: Британські війська можуть допомогти вивозити зерно з України».

Британські війська можуть допомогти у глобальних зусиллях із вивезення мільйонів тонн зерна з України, припустив Борис Джонсон.

Він сказав, що Великобританія також готова допомогти в операціях із розмінування біля південного узбережжя України.

Великобританія також може запропонувати страхування суден для перевезення мільйонів тонн зерна, що застрягли в країні.

Прем'єр-міністр сказав: «Я не хочу вдаватися до технічних чи військових подробиць.

«Але ви можете зробити висновок з того, що ми вже зробили по постачанню обладнання українцям, щоб допомогти собі, що ми, безумовно, розмовляємо з ними технічним, щоб допомогти розмінувати [чорноморський порт] Одеса».

Пан Джонсон сказав, що Захід має «моральні підстави» діяти швидко через варварську блокаду Росією портів України.

Хоча військово-морським силам не дозволено входити до Чорного моря, прем'єр-міністр відмовився виключити допомогу британських військ у майбутньому.

Україну називають «житницею Європи», і вона є одним із найбільших у світі експортерів пшениці, кукурудзи та соняшникової олії.

«Путін використовує продовольчу безпеку як безсердечний інструмент війни. Він заблокував порти, вимагаючи від світу викупу. Але вторгнення Володимира Путіна та замінування Москвою доступу до південних портів, включаючи Одесу, зупинили більшу частину цього потоку та поставили під загрозу світові запаси продовольства.

Блокада означає, що 23 мільйони тонн зерна залишилися пліснявіти в портах Чорного моря.

Виступаючи перед журналістами на саміті Співдружності в Руанді, Джонсон пообіцяв зробити «все, що в наших силах», щоб вивезти зерно з розореної війною країни.

Відповідаючи на запитання, чи можуть британські війська наражати на небезпеку вивезення зерна, він сказав: «Спроба вивезти зерно з Одеси має дуже вагомі моральні підстави. Це 23 мільйони тонн. «Деякі найбідніші країни світу абсолютно залежать від постачання зерна з України. «Ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб позбавитися голоду в цих країнах».

Раніше прем'єр-міністр говорив про зусилля щодо подолання блокади. Він сказав: Є робота, яку потрібно виконати. Ми працюємо з турками та іншими європейськими друзями та союзниками, щоб подивитися, що ми можемо зробити.

«Що, можливо, Великобританія може запропонувати, перш за все, так це досвід у галузі морського страхування та великий досвід у переміщенні товарів через, так би мовити, спірні райони моря».

Будь-який проект із розмінування території України займе кілька місяців.

У Туреччині міністр закордонних справ Вілокбританії Ліз Трасс учора попередила, що світові лідери мають вирішити зернову кризу протягом наступного місяця, щоб

врятувати світ від «руйнівних наслідків». Українські фермери почнуть збирати врожай зернових цього місяця, а міністр закордонних справ звинуватив Росію у зброї голоду.

Виступаючи на прес-конференції разом із міністром закордонних справ Туреччини Мевлютом Чавушоглу в Анкарі, пані Трус попередила: «Путін використовує продовольчу безпеку як жорстокий інструмент війни. Він заблокував українські порти... вимагає від світу викупу.

«Я тут, у Туреччині, щоб обговорити план з вивезення зерна, який підтримує ООН.

"Нам ясно, що комерційні судна повинні мати безпечний прохід, щоб мати можливість залишити українські порти". Світові лідери розглядають альтернативні способи експорту продовольства з України, зокрема автомобільного та залізничного транспорту, але заповнити дефіцит, викликаний блокадою Чорного моря, буде складно.

Сьогодні Джонсон пообіцяє виділити 372 мільйони фунтів стерлінгів на надання негайної та довгострокової допомоги країнам, що знаходяться на передньому краї глобальної продовольчої кризи.

Він сказав: «Поки Володимир Путін продовжує свою марну і нічим не спровоковану війну в Україні і боягузливо блокує мільйони тонн зерна, найбідніші люди світу поступово наближаються до голодної смерті». За його словами, було правильно, «що ми активізувалися, щоб підтримати країни, які перебувають на передньому краї конфлікту та зміни клімату, де зростання цін на хліб може означати різницю між життям дитини чи смертю».

Пан Джонсон також сказав журналістам, що зараз у світі багато «втоми від України».

Він сказав: «Я думаю, що дуже важливо, щоб ми дали українцям стратегічну витривалість, бо це може бути дуже важкий час… Я знаю, що вони переможуть… Але їх треба належним чином підтримувати».

 

 

«The Courier» - «Від втечі з-під бомб до захоплюючого Данді*»

Українські артисти цирку, які виступали в Данді, згадали момент, коли вночі почули бомби і були змушені тікати з дому.

37-річна Тетяна Кундик та 42-річний Генрі Аяла перебували у своїй квартирі на околиці Києва, коли Росія вторглася в Україну 24 лютого.

Пара разом з їх дворічним сином Леанардо були розбуджені від гучних вибухів о 5 ранку. Вони розповідали свою історію, перебуваючи в місті для серії шоу.

Тетяна каже: «Ми почали панікувати і пакувати речі, і було дуже страшно. Звуки, я ніколи не забуду.

«Ми поняття не мали, коли і де відбудеться наступний вибух».

Подружжя зупинилося лише для того, щоб зібрати необхідні речі – документи, зарядні пристрої, гроші та підгузки – перш ніж їхати 12 годин до кордону з Польщею.

Зіткнувшись із перекритими дорогами та завалами, вони були змушені їхати не в той бік вулицями та прорізати поля, перш ніж врешті-решт пройшли останні 12 км до кордону пішки. На той момент їхні телефони були мертві, а кредитні картки були припинені. Тетяна розповідає: «Ми не знали, куди їдемо – ми просто знали, що їдемо до Польщі. Було дуже холодно.Там було стільки дітей і жінок, ви не можете собі уявити. Також були чоловіки, але вони тільки йшли до кордону, а потім просто махали рукою та прощалися.Було жахливо бачити тих дітей, які плачуть, і жінок, бо вони повинні розлучитися. Я намагався не дивитися, бо коли дивився, то просто розплакався. Це просто так сумно».

Перетнувши кордон, сім’ю з трьох осіб зустріли польські волонтери, які відвезли їх у готель у Варшаві.

Довголітні виконавці Генрі та Тетяна, у яких досі є друзі та родина в пастці в Україні, тепер виступають із Цирком Extreme в Данді в рамках світового туру.

Тетяна каже, що «навчилася відключатися», щоб з посмішкою проходити шоу.

Але вона продовжує хвилюватися за матір, яка досі в Україні доглядає за бабусю Тетяни. Ще одна акторка Circus Extreme з України – Людмила Врінчану, 43 роки.

Хоча її не було вдома, коли почалося вторгнення, її батьки все ще перебувають у країні. За її словами, вони знаходяться в Харкові на сході країни, вони постійно перебувають під обстрілом.

Вони не можуть виїхати з країни через проблеми зі здоров’ям її матері.

Людмила каже, що її мама і тато більшу частину часу проводять у підвальному бункері без води та електрики та обмежених запасів їжі. Вона сказала: «Я не знаю, чи буду коли-небудь говорити з ними знову. Щовечора я засинаю і дивлюся на телефон, щоб перевірити, коли мої батьки востаннє були онлайн. Але участь у шоу допомагає, а люди навколо – це велика підтримка всіх наших колег.

«Також, як я бачу ззовні вулиця, люди з Шотландії, Англії, Ірландії, вони дуже допомагають українському народу». Circus Extreme провів своє перше шоу в Данді в середу і буде виступати в місті до неділі, 3 липня.

 

* Данді - четверте по розміру місто в Шотландії.

 

 

 Європа

 

Італія. «Corriere della Sera»  - «Україна так Європа».

  • «Зелене світло кандидатурі Києва та Молдови. Зеленський: майбутнє починається І Байден оголошує про нову військову допомогу»
  • «Переговори про газовий дах, Драгі підштовхує та просить провести позачерговий саміт у липні»
  • Міністр Кулеба каже: "Зброя забезпечує дипломатичний шлях".
  • «Путін відправляє етнічні меншини вмирати».
  •  

 

 "ЄС, відновлення газу" – «La Repubblica».

  • «Рим та Париж пропонують план допомоги для протидії збільшенню енергоносіїв та спеціальний саміт у липні. Прем'єр наполягає: нам потрібна стеля цін. Союз запускає нові постачання зброї до Києва: росіяни розблокують зерно
  • «27 кажуть «так» Україні та Молдові. Зеленський: Італія на нашому боці».

 

 

La Stampa - «ЄС, двері для України відчинені. «Італія, є газ»

  • "Так для Києва, бунт на Балканах. Драгі, крок уперед за ціною енергії",
  • "Якщо Європа розшириться, щоб вижити".
  • «Путін з Індією та Китаєм: «Боротьба із Заходом»».

 

 

«Il Fatto Quotidiano»  - ПАПА: «Досить зброї». 

«Нехай кинуть зброю настало місце для переговорів» — звернення Папи. Франциска у день, коли Україна отримає першу партію американських ракетних установок «Хімарс». Заява міністра оборони України, Олексій Рєзніков: «Дякую за ці потужні інструменти! Літо буде спекотним для російських окупантів. І для деяких із них він стане останнім».

Говорячи про «улюблену та змучену Україну», у залі «Робот допомоги Східним Церквам» понтифік каже:«Ми повернулися до драми Каїна та Авеля; люциферіанське, диявольське насильство було розв'язане. Ми бажаємо, щоб виповнилося скоріше пророцтво Ісаї про мир: щоб один народ не піднімав більше руки своєї на інший народ, щоб мечі стали плугами, а списи серпами... Натомість все, здається, йде у зворотному напрямку: їжа зменшується, а брязкіт зброя посилюється. Ми не перестаємо молитися і працювати, щоб шляхи світу знайшли місце у джунглях конфліктів».

Побажання Папи про мир, здається, виходить із Москви, де офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков каже, що мирний план може бути складений, але тільки після того, як Київ задовольнить усі вимоги Росії.

Невідомо, скільки Хімаров прибуло в Україну, але відомо, що США розглядали можливість відправлення чотирьох. Адміністрація Байдена надала Україні додаткові 450 мільйонів доларів військової допомоги… 

Київ стривожений вже оприлюдненою новиною про те, що Росія має намір організувати 11 вересня референдум про створення сепаратистських республік у Херсоні та Запоріжжі, присвячений місцевим виборам на кількох територіях Росії.

 

 

Австрія. «Der Standard» - «ЄС в українському прапорі».

Підпис під фото: «Перед Європарламентом розгорнуть величезний український прапор із прапорами країн ЄС». 

Колонка: «Гевесслер (міністр клімату) розглядає газовий бонус».

Міністерство вивчає стимули для ощадливих домогосподарств.

Газова криза в Європі досягає апогею після того, як Росія припинила постачання. Наразі готуються плани, як заощадити газ в Австрії восени, коли споживання збільшиться. Під час стандартного обговорення міністр клімату Леонор Гевесслер заявила, що її міністерство вивчає ідею дослідницького інституту Wifo щодо фінансової винагороди домогосподарств, які економлять газ. Однак домогосподарства, які раніше були дуже марнотратними, не повинні бути винагороджені.

 Колонка: Немає прогресу на саміті Західних Балкан щодо вступу до ЄС Албанії та Північної Македонії. 

 

 

«Kleine Zeitung» - «ЄС вирішує статус кандидата для України та Молдови, але розчаровує країни Західних Балкан».

 

 

Бельгія «De Morgen» - «Війна в Україні:

  • Хкндрік Вос про вступ до ЄС «Бельгія все більше знаходиться на околиці»
  • Німеччина активує фазу тривоги «Зрозуміло: у нас газова криза»
  • Військовий експерт Роджер Хаусен «Фінал повністю готується у Вашингтоні».

 

 

Боснія і Герцеговина «Oslobodjenje» - «Словенія та Австрія за БіГ».

Європарламент переважною більшістю голосів проголосував за негайне схвалення кандидатури на членство у Євросоюзі України, Молдови, а також Грузії, коли уряд там виконає певні умови.

У резолюції Європейського парламенту також згадуються Західні Балкани: «Щоб зберегти довіру до процесу розширення ЄС та забезпечити його перетворювальну силу, необхідно зберегти давню відданість Західним Балканам, і їхні паралельні шляхи мають продовжуватися».

На підставі заслуг, політичної гармонізації, солідарності Європарламент підтримав статус кандидата для України та Молдови та умовно для Грузії у міжнародних питаннях та узгоджених зобов'язаннях».

Очікується, що Європейська рада, яка ще засідає сьогодні, підтвердить рішення Європарламенту, після чого Україна та Молдова офіційно набудуть статусу кандидатів. Сьогодні стане більш зрозумілим статус нашої країни, про яку вчора можна було почути, що Хорватія поставила умову та умовну кандидатуру.

Тобто згідно з деякими джерелами в Брюсселі, зміни до Закону про вибори були потрібні ще до жовтневих виборів.

Учора у Брюсселі перед Європейською радою пройшов саміт лідерів ЄС та західних Балкан.

- ЄС потрібні Західним Балканам, а Західним Балканам потрібен ЄС.

Сильна підтримка для перезапуску процесу інтеграції та покращення доступу. У Північній Македонії продовжується робота з швидкого пошуку взаємоприйнятного рішення, написав у Twitter голова Європейської ради Шарль Мішель.

Перед засіданням Європейської ради прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб заявив, що Словенія та Австрія виступають за надання статусу кандидата БіГ без додаткових умов.

- Важливо не те, чим буде задоволена Словенія, а те, щоб людям у БіГ було дано чіткий сигнал зберігати надію на членство в ЄС, як ця надія подається Україні. За словами Голоба, жителі БіГ не винні у тому становищі, в якому вони опинилися, там точилася війна, і вони поступово втрачають надію на те, що стануть частиною європейської родини.

Голова Президії БіГ Шефік Джаферович зустрівся вчора в Брюсселі з численними європейськими офіційними особами, наголосивши, що він зробив усе, щоб БіГ набула статусу кандидата в ЄС.

 

 

Франція. «Le Figaro» -  «Втративши російський газ, Європа повертається до вугілля».

Зіткнувшись із падінням поставок від «Газпрому», міністр економіки закликає німців скоротити споживання. 

Буровугільна електростанція у Єншвальді (Бранденбург) вважається четвертим за величиною забруднювачем у Європі.

У міру того, як Росія поступово закриває газовий кран, неспокій у Європі останніми днями посилився. «Зараз газ у Німеччині – рідкість», – попередив віце-канцлер Німеччини. У цьому контексті Німеччина, Нідерланди, Австрія, Італія та Великобританія оголосили, що вони ширше використовуватимуть свої вугільні електростанції, які сильно забруднюють довкілля. Навіть Франція, яка постраждала від зупинки своїх ядерних реакторів, планує продовжувати використовувати завод Cordemais або навіть перезапустити завод Carling у Мозелі.

Перед пресою, що екстрено зібралася, міністр економіки Німеччини оголошує про спрацювання рівня газової небезпеки. Другий етап за трибальною шкалою. З серйозністю пастора, який керує похоронною церемонією в сонячний день, Роберт Хабек прийшов сказати німцям, що вони мають оплакувати комфортне, безтурботне та безмежне життя. "Зараз у Німеччині газ - рідкість", - заявляє віце-канцлер. «Літо дає нам оманливу безпеку. Наша власна недбалість була б нашим найлютішим ворогом. Ми маємо підготуватися до зими». І, як і в серіалі «Ігри престолів», слід побоюватися все ще невидимого супротивника. У промові, сказаній у Федерації промисловості у вівторок, міністр зелених використав іншу формулу попередження: «Криза, яка на нас чекає, може бути гіршою, ніж криза корони».

На підтримку своєї демонстрації він тримає графік федерального мережевого агентства, що ілюструє сценарії постачання, від кращого до гіршого. Крива заповнення резерву на зиму вказує на завантаження 58,7%. Помаранчева бриж, що зображує потік газу в трубопроводі Nord Stream 1, різко падає з 14 червня. Зниження постачання на 60% за 10 днів. Роберт Хабек хоче передбачити найгірше, повне закриття шлюзів "Газпромом", стверджуючи, що "Путін використовує енергію як зброю (...) в економічній атаці проти Німеччини".

У своїй декларації, яка закликає до загальної мобілізації енергії, найпопулярніший міністр уряду Шольца закликає своїх співгромадян до тверезості: «Зниження температури душу чи опалення, помножене на 41 мільйон домогосподарств, може знизити споживання газу на 15%. У Німеччині для електроенергії використовується 12,5% природного газу. А на підприємства припадає понад третина загального споживання газу у Німеччині. Згідно з опитуванням, проведеним газетою Handelsblatt, за оцінками галузі, її власний потенціал заощаджень становить лише близько 8% від її споживання. МСП переймаються тим, як розплачуватись за скорочення газу. За словами Маркуса Джергера, директора Федеральної асоціації малих та середніх підприємств, вони бояться «бути у невигідному становищі на користь приватних споживчих ярмарків та сировинних потреб великої промисловості».

З активацією рівня тривоги Мінекономіки має право розвантажити енергетичні групи, які нині змушені купувати газ за дорогими цінами на світовому ринку, але які завдяки довгостроковим контрактам переходять до споживачів за бюджетним. Кредитну лінію у розмірі 15 мільярдів євро для купівлі газу на ринку було схвалено в середу в Бундестазі. Завдання уряду Німеччини – заповнити резервуари до 90% до 1 листопада.

У цьому енергетичному «армрестлінгу» міністр довкілля шкодує, що йому довелося вжити «шкідливих заходів», таких як відновлення роботи вугільних електростанцій, що знаходяться в резерві. За даними компанії Rystad, за перші п'ять місяців року виробництво електроенергії з вугілля та лігніту, що найбільше забруднюють навколишнє середовище, підскочило на 20%. Близько 15% електроенергії, що виробляється в Німеччині, виготовляється з вугілля. Додаткові складнощі в рамках санкцій у серпні має припинитися імпорт російського вугілля. У березні асоціація імпортерів вугілля Німеччини підрахувала, що постачальники США, Колумбії, Південної Африки, Австралії, Мозамбіку та Індонезії можуть заповнити дефіцит протягом кількох місяців.

Газова криза також пожвавила ядерні дебати. Міністр фінансів, ліберал Крістіан Лінднер, хоче обговорити продовження терміну експлуатації трьох останніх реакторів, які все ще працюють, які забезпечують близько 5% німецької електроенергії. Вони мають закритися наприкінці року в рамках припинення роботи Ангели Меркель після Фукусіми. У цьому тристоронньому уряді соціал-демократичний канцлер Шольц і зелений міністр економіки хочуть закрити дискусію. Вони посилаються на висновки експертів, узагальнені у реченні: «У нас проблема з газом, а отже, з опаленням, а не з електрикою. Жоден промисловий атом офіційно не протестував. Керівник компанії RWE вважає цю дискусію «повернутою в минуле».

У цьому контексті історичної загрози дефіциту енергії Німеччина має намір досягти квадратуру кола: досягти своїх цілей щодо скорочення викидів CO2 до 2030 року, дати, коли вона все ще думає, що зможе поступово відмовитися від вугілля. 

Стаття: «Останній голос опозиції хоче бути почутим».

Незважаючи на репресії, ця жменька опозиції хоче залишитися в країні і бути почутою. 

Росія. Вони там, кілька, чекають серед невеликого натовпу, що зібралася перед Мещанським судом, у центрі Москви. Усі прийшли підтримати 61-річного Олексія Горінова, першого місцевого обранця, якого судили за «дискредитацію збройних сил», новий злочин, внесений до Кримінального кодексу (стаття 207.3) після початку «спеціальної військової операції» в Україні, 24 лютого.

15 березня в міськраді депутат Горінов визнав непристойним організовувати сусідські вечірки в умовах розпалу війни... Заарештованому та затриманому на два місяці чоловікові, хворому на туберкульоз, загрожує десять років. у в'язниці.

Цього вівторка, 21 червня, під сірим небом ми здалеку вітаємо один одного, розмовляємо тихими голосами. Є 38-річний Ілля Ячин, обраний з Московського району Красносельського, як і Олексій Горінов, і близький до колишнього віце-прем’єр-міністра Бориса Нємцова, убитого в 2015 році. Ми також зустрічаємо 70-річного Олега Орлова, історичного діяча «Меморіалу» та юриста Григорія Вайпана. , 32, захисник емблематичної правозахисної організації, «ліквідованої» минулого грудня. Зразок жменьки особистостей, чоловіків і жінок, які вирішили максимально залишитися в Росії, щоб продовжувати боротьбу за громадянські права, незважаючи на посилений тиск, під яким вони зазнали з початку війни.

Це останнє коло зниклої опозиції. Російська опозиція ламінована, її прес-органи заборонені, її представники, переважно з громадянського суспільства, піддані остракизму, внесені до сумнозвісного списку «іноземних агентів», піддані неодноразовим штрафам за «фейкові новини» та загрожують тривалими термінами ув’язнення. З 24 лютого понад 2100 осіб були звинувачені у «дискредитації» російської армії та відкрито 52 справи за «фейковими новинами» – звинувачення, за яке передбачено до п’ятнадцяти років позбавлення волі. За таких обставин ці «останні з могікан» виявляють неймовірну мужність.

Крім Іллі Ячина та Олега Орлова, їх звуть Євгеній Ройзман, Лев Шлосберг, Зоя Свєтова, Юлія Галяміна, Марія Ейсмонт, Максим Рєзнік, Володимир Кара-мурза і, звісно ж, Олексій Навальний, якщо назвати лише найвідоміших. Опоненти, активісти, журналісти, юристи, політики – це «нові російські дисиденти», навіть якщо не всі вони обов’язково заявляють про приналежність до своїх доблесних попередників.

«Навіть якби у мене була невелика аудиторія в Росії, вони б мене взагалі не почули, якби я була за кордоном» Юлія Галяміна,

Радянські роки. Тоді був інший період. Але він і сьогодні сильно резонує.

За останні три місяці Росію покинуло набагато більше. Вони прийняли протилежне рішення і прагнуть бути почутими, переважно через соціальні мережі. Залишайтеся або йдіть – цей вибір викликав дискусію про те, яким має бути «хороший росіянин». 

Колонка: «Браво, пані Меркель!»

І сталося те, що мало статися: від вчорашнього дня Німеччина, яка стала жертвою путінських скорочень газу, перебуває в «готовності» щодо енергопостачання.

Поспіхом вони знову запалює та запускає свої старі вугільні електростанції на повній швидкості, готуючи уми людей до заходів щодо нормування.

На борту паніка: «Кожна кіловат-година на рахунку», а ми дивуємося, як зимувати. Через одинадцять років після того, як вони вразили маленький світ екології, жорстоко відмовившись від ядерної енергії, батьківщина зелених з кожним днем ​​все більше вимірює абсурдність покладатися на стихію чи на Путіна у освітленні, опаленні, запуску своїх заводів.

Нині вкрита вітряними турбінами, ногами й кулаками, пов’язаними з Кремлем, Німеччина рідко забруднювала так багато. Браво, пані Меркель!

Інші самопроголошені хороші студенти екологічного переходу (Нідерланди, Австрія тощо) знаходяться на тій же точці.

Про ці нещастя тут слід довго поміркувати. Наразі у Франції є активи, яких немає у інших: потужний ядерний флот – щоправда, частково та тимчасово не працює, але важливіший, ніж будь-коли – і великі компанії (EDF, Totalenergies, Engie), які працюють у всіх видах енергії, включаючи відновлювані джерела енергії. Наш суверенітет, незважаючи на деякі помилки, такі як закриття Фессенхайма, залишається більш-менш збереженим і сьогодні. А ще краще, у нас більше енергії, більш стабільна та чистіша, ніж деінде. Ця будівля дорогоцінна, але й крихка.

У Європі ті самі люди, які спалюють тонни вугілля, намагаються знищити його через незрозумілу битву «таксономії». А вдома екологи під прапором Меленхоніста, мабуть, захищають боротьбу з глобальним потеплінням, вимагають виходу з атомної енергетики... Еммануель Макрон, після довгих коливань, нарешті вирішив інвестувати в нові електростанції та в відновлювані джерела енергії.

Поміж проблемами клімату та стратегічними вимогами цей вибір видається найбільш розумним.

Руки та ноги, прив’язані до Кремля, Німеччина рідко забруднювала так багато.

 

 

Нідерланди «AD» - «Україна посідає місце у залі очікування ЄС». Бажання цих демонстрантів у Брюсселі вчора почули: Україна тепер кандидат у члени ЄС, поряд із Молдовою. Президент України Зеленський говорить про «унікальне історичне рішення».

 

 

«Trouw» - Членство в ЄС не вигідне Україні.

Символічна політика • Дозвіл Україні та Молдові стати кандидатами на членство в Європейському Союзі – це водночас великий крок уперед та порожня оболонка.

Він безпрецедентний, грандіозний, історичний. Усі європейські лідери використовували ці слова, і, мабуть, небезпідставно. У 2021 році ніхто не думав, що Україна та Молдова отримають статус кандидатів у члени ЄС у 2022 році, і Грузія має на це свою думку – і все ж це сталося вчора. Таким чином, Європа стала більшою територією в геополітичному сенсі. ЄС робить великий жест: ті, хто виборює європейські цінності, можуть належати.

Але хто запитає, що це насправді означає для України, той відповість жижею, яка так само порожня, як і повітряна куля, з якою віслюк Іа з Вінні-Пуха має відсвяткувати свій день народження. "Для України це справді важливий сигнал", - сказав прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте. "Це допоможе ще більше мотивувати українські збройні сили".

На день раніше високопоставлений голландський дипломат прямо заявив: «В Україні взагалі нічого не зміниться, якщо вона стане кандидатом у ЄС».

Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама був найяснішим із усіх. «Здорово, що Україна та Молдова також мають статус кандидатів. Але я сподіваюся, що люди там не мають надто багато ілюзій: Албанія була кандидатом у члени протягом восьми років, а Північна Македонія була кандидатом протягом 17 років. Два роки тому Європейська рада вирішила, що переговори справді треба розпочинати. Цього ще не сталося.

Рама приїхав до Брюсселя досить роздратований. Албанія, яка вже є кандидатом у члени, також хоче рухатися вперед із Європою, але не може цього зробити. Брюссель вирішив, що Албанія та Північна Македонія разом становлять один пакет. Останній країні також дозволено вести переговори з 26 державами-членами, але не з одним: Болгарія сама перешкоджає початку будь-якої розмови з Північною Македонією. В останні тижні багато партій намагалися знову зрушити справу з мертвої точки. Пробували Еммануель Макрон, Олаф Шольц, Марк Рютте. Це не працює.

Наприклад, бажання ЄС «прискорити» процес вступу шести країн Західних Балкан, який мав йти пліч-о-пліч з кандидатурою України, нагадувало подарунок Іа-Іа на другий день народження: порожню банку з-під меду.

Глава ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив на ранковій зустрічі: «Сьогодні ми мали розпочати переговори з Албанією та Північною Македонією. Я дуже розчарований. Те, що одна країна може зупинити такий крок, ще раз показує, що це величезна проблема, що ми маємо приймати такі рішення у раді одноголосно».

Війна в Україні змінила ситуацію: тепер Європа хоче прискорити свою експансію там, де вона раніше сповільнювалася. «Нам потрібно дуже багато працювати, щоб перетягнути західні Балкани на наш бік», — сказав Боррел однією довгою хрипкою пропозицією.

«Ми продовжимо чинити тиск на Болгарію. Змін можна очікувати вже найближчого тижня», — вголос висловив сподівання президент Франції Еммануель Макрон.

"Західні Балкани - слабка ланка в європейському ланцюзі", - сказав Еді Рама, який знає, як сильно Росія і Китай намагаються захопити регіон. «Якщо ви запитаєте мене, Європейський Союз не в кращій формі, доки одна країна може викрасти дві країни, а решта має дивитися».

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» - «ЄС відкривається на схід»

Але коли ми справді збираємося це зробити? Статус кандидата для України – це лише початок. Змінюватись має не лише Україна, а й ЄС. І Польща. 

Історія писалася вчора у Брюсселі. Лідери країн Євросоюзу вирішили надати статус кандидата у Спільноту не лише Україні, яка бореться з російською агресією, а й Молдові. Грузії доведеться дочекатися цього та виконати додаткові умови, але визнано, що її майбутнє також за ЄС.

Півроку тому така ситуація: група найважливіших політиків ЄС та представників інститутів ЄС, які серйозно займаються розширенням Співтовариства за рахунок колишніх республік Радянського Союзу, здавалася нездійсненною мрією. 24 лютого, коли Володимир Путін наказав атакувати Україну, все змінилося. Також думаю про майбутнє Європи.

Добігає кінця епоха в історії ЄС. Досі саміти ЄС увінчувалися в кращому разі ритуальним записом про визнання «європейських устремлінь» Києва та Кишинева або щедре включення цих країн до «європейської родини».

Росія напала на Україну, щоб не допустити її курсу на Захід.

Наразі важко було уявити, що іншого рішення не буде. Росія вторглася в Україну саме для того, щоб завадити їй приєднатися до Заходу. Героїчно опираючись російським окупантам, українці захищають цінності, що становлять основу Європейського Співтовариства: свободу, демократію та дотримання прав людини. І віддають йому належне. За українськими даними, загинуло вже 10 тисяч людей. Українські солдати, кількість жертв серед мирного населення жахає, втрати, які зазнала країна під час війни, обчислюються мільярдами доларів. Ця трагічна статистика продовжуватиме зростати, оскільки немає жодних ознак того, що війна скоро закінчиться.

Рішення про надання Україні статусу кандидата є символічним виразом підтримки та солідарності із правозахисниками. Але воно не може закінчуватись на символі.

Справа не лише у військовій допомозі — важкої техніки з Європи до України надходить поки що замало, — і не в грошах. Визнання країни кандидатом означає лише допущення до приймальної ЄС. Чорногорія існує вже 12 років, Сербія – 10 років, Албанія – 8. Просування до членства було повільним. Україна і Молдова мають багаторічні переговори. За оцінками президента Франції Еммануеля Макрона (сподіваюся, вони помилкові), весь процес триватиме кілька років. Це надто довго.

Україна та інші кандидати могли б розпочати поступову економічну інтеграцію, взяти участь у спільному створенні зовнішньої та безпекової політики ЄС, а вчені та студенти могли б скористатися програмами та грантами ЄС. Кандидати могли б брати участь у самітах ЄС і надавати все більший вплив на прийняті рішення.

Європейський Союз також має змінитись. Війна в Україні та російський шантаж газом та продовольством пробудили європейців від апатії. Необхідно покращити роботу Співтовариства, поглибити інтеграцію та перебудувати європейську економіку, щоб зробити її незалежною від капризів самодержців.

Польща теж має змінитись. Ми не можемо неодноразово порушувати основні цінності ЄС, такі як верховенство закону або захист меншин або підривати сенс нашого членства в ЄС. 

Підпис під фото: Жінка, яка втратила сина під час битви за Азовсталь, дивиться на українські прапори, встановлені на знак жалоби за жертвами злочинної агресії Росії. Майдан Незалежності у Києві, 23 червня 2022 року.

 

 

Іспанія «La Vanguardia» - «27 надають Україні статус кандидата в Європейський Союз. Розчарування лідерів західнобалканських країн блокуванням процесів їх вступу»

«Уряд готується до російської кібератаки перед самітом НАТО у Мадриді».

Посилює безпеку критично важливих інфраструктур у відповідь на попередження розвідувальних служб через можливий комп'ютерний збій.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 22 червня про війну в Україні

 

«АRA» - ВІЙНА В ЄВРОПІ

·         Україна і Молдова вже є офіційними кандидатами на членство в ЄС

·         Німеччина б'є тривогу через дефіцит російського газу.

 

 

«El País» - «Кандидатура України в ЄС отримала схвалення «Двадцяти семи»».

«Двадцять сім» контролюватимуть виконання Києвом погоджених умов».

Учора на саміті у Брюсселі ЄС вирішив надати найбільшу підтримку Україні, надавши їй статус країни-кандидата до Союзу та Молдови. Цей жест за повного вторгнення Росії починає дуже тривалий і складний процес.

Лідери Євросоюзу вчора визнали, що доля України пов'язана із долею блоку спільноти. На саміті у Брюсселі «двадцять сім» вирішили надати найбільшу підтримку східному сусідові, надавши йому статус країни-кандидата до членів ЄС. Цей жест наповнений символізмом щодо держави, зруйнованої війною після вторгнення до Росії рівно 120 днів тому, і є стартовим сигналом для дуже довгого та складного процесу, щоб стати повноправним членом сім'ї Союзу. Таке ж визнання здобула і Молдова, яка пішла стопами, відкритими Києвом після старту конкурсу.

"Угода. Європейська рада щойно ухвалила рішення про статус кандидатів у члени ЄС для України та Молдови», – повідомив президент Ради Шарль Мішель у соціальних мережах. «Історичний момент. Сьогоднішній день знаменує собою вирішальний крок на їхньому шляху до ЄС», — додав. він «Наше майбутнє — бути разом» Таким чином, ЄС приймає рукавичку Єврокомісії, яка тиждень тому рекомендувала піти на цей крок, але під вимогою до Києва провести далекосяжні реформи в різних областях, починаючи від незалежності судової системи і закінчуючи боротьбою з економічним контролем олігархів.

 

 

Косово «Koha Ditore» -  Брюссель, 23 червня - Україна і Молдова отримали статус кандидата в Євросоюз, повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель.

"Сьогодні є вирішальним кроком на вашому шляху до ЄС", - сказав Мішель, охарактеризувавши рішення Європейської ради як "історичний момент". Україна подала заявку через кілька днів після російського вторгнення в лютому, і процес пройшов з рекордною швидкістю.

Її представник в ЄС назвав кандидатуру психологічним поштовхом.

 

 

Люксембург «Luxemburger Wort» - «Надія для України та Молдови».

 

 

Швейцарія. «Tages-Anzeiger»- «Історичний момент».

На вчорашньому саміті в Брюсселі міжнародне співтовариство офіційно включило Україну, яку атакувала Росія, до числа країн-кандидатів. Президент України Володимир Зеленський у твіттері висловив подяку за «історичне» рішення.

 

 

Ісландія. «Morgunblaðið» - «Історичний момент для європейських надій України».

Буде збільшуватися напруженість у відносинах ЄС та Росії

Президент України Володимир Зеленський учора привітав рішення Ради Європи, яка на засіданні у Брюсселі ухвалила рішення надати Україні та Молдові статус країн-кандидатів на членство. Зеленський сказав, що це історичний момент його країни.

Шарль Мішель, президент Європейської ради, сказав, що це рішення знаменує важливий крок на шляху країн до вступу до Союзу, але процес подання заявки може зайняти багато років.

За повідомленням інформаційного агентства AFP, очікується, що це рішення посилить напруженість у відносинах між Росією та європейськими країнами, які останніми днями загострилися через суперечки про постачання природного газу до Росії, а також їхні погрози на адресу Литви після їх вирішення заблокувати материкові перевезення. . Росія до міста Калінінград, але Литва заявила, що застосовує санкції ЄС.

Бальдур Торхалссон, професор політології Ісландського університету, заявив сьогодні в інтерв'ю Morgunblaðið, що російські загрози стримують вплив на західні держави, що особливо добре працює, оскільки непередбачуваність кремлівських чиновників зросла. "Можна було з достатньою впевненістю передбачити, як радянський уряд відреагує на ті чи інші ситуації, які згодом виникнуть у відносинах між Заходом та Сходом", - каже він. Однак зараз століття інше.

Бальдур нещодавно відвідав конференцію з безпеки та оборони в Гельсінкі, де фінські експерти розповіли про зміни у відносинах з Росією, оскільки фіни завжди були у дуже гарному діалозі з кремлівськими чиновниками. Зараз дуже мало ввічливих розмов та немає проміжних розмов. Люди не знали, як думати та як реагувати. «Саме ця невизначеність дуже складна».

 

 

Німеччина «Der Tagesspiegel». – «ЄС робить Україну кандидатом на вступ

·         Президент Зеленський високо оцінює «історичне» рішення

·         Молдова також наближається до Європи

Колонка: «Газ зараз є дефіцитним товаром», – Хабек оголошує рівень тривоги

 

 

«F.A.Z» - «Хабек очікує велике навантаження на споживачів через газову кризу

·         «Економічна атака Путіна на нас»

·         Другий етап плану газової тривоги.

У четвер федеральний уряд оголосив про другий етап плану дій у надзвичайних ситуаціях із газом, щоб підготувати споживачів та європейських енергетичних партнерів до вузьких місць. Після цього рівня тривоги може бути рівень надзвичайної ситуації з державним нормуванням газу. Досі рівень раннього попередження вважався першим із трьох рівнів. Міністр економіки Роберт Хабек (зелені) обґрунтував посилення скороченням поставок російського газу з 14 червня та високими цінами. Згідно з європейським регламентом SoS, сигналізація має бути активована, якщо є «несправність у подачі газу». Держави ЄС зобов'язані допомагати одна одній у разі нестачі. Газ йде з Німеччини до Польщі з того часу, як Росія припинила постачання туди.

Хабек назвав ситуацію напруженою. «В даний час» безпека поставок, як і раніше, гарантується. Запаси на осінь і зиму продовжували заповнюватися, хоч і вдвічі менше. Небезпека у майбутньому. Якщо магістральний газопровід Nord Stream 1 постачає лише 40 відсотків, як це відбувається зараз, цільовий рівень зберігання 90 відсотків у грудні не може бути досягнутий без додаткових зусиль. За розрахунками Федерального мережевого агентства, було б ще гірше, якби Росія використала запланований на 11 липня двотижневий ремонт газопроводу як можливість згодом припинити подачу газу.

"Дроселювання постачання газу - це економічна атака Путіна на нас", - сказав Хабек. Президент Росії хоче посіяти невпевненість, підняти ціни і розколоти суспільство. «Ми перебуваємо в газовій кризі, — сказав Хабек, — слід очікувати на подальше підвищення цін. "Це вплине на промислове виробництво і стане серйозним тягарем для багатьох споживачів".

Для додаткового заповнення сховищ Берлін гарантує кредитну лінію KfW у розмірі 15 мільярдів євро для керуючого ринком THE. Проте «механізм коригування цін» у новому Законі про енергетичну безпеку ігнорується. Це означало б, що закупівельні ціни постачальників енергії, що різко зросли, перейшли б безпосередньо на їх споживачів. Перед тим, як використовувати цей інструмент, уряд хоче ініціювати допомогу. Асоціація торгово-промислових палат (DIHK) попередила про неплатоспроможність, якщо механізм спрацює. Тим не менш, енергетична асоціація BDEW вказала на ризик того, що постачальники енергії більше не зможуть робити дорогі покупки і що постачання будуть під загрозою.

Підпис під фото: «Ситуація напружена: міністр економіки Роберт Хабек у четвер в Берліні»

Стаття: «Шольц говорить про історичний саміт ЄС»

·         Мішель: Геополітичний вибір

·         Болгарія продовжує блокувати переговори про вступ.

 

 

«Passauer Neue Presse» - «Україна отримує статус кандидата на членство в ЄС»

Брюссель. Україна та сусідня з нею країна Молдова отримують офіційний статус кандидатів на вступ до ЄС. Таке рішення прийняли глави держав і урядів 27 країн ЄС вчора на саміті в Брюсселі, про що заявив президент Ради Шарль Мішель. Це була «історична» зустріч, сказав федеральний канцлер Олаф Шольц. Перш за все, до такого меседжу від ЄС закликав президент України Володимир Зеленський. Це свідчить про те, що боротьба за свободу та демократію варта. Момент часу для вступу як повноправного члена не встановлений. Однак саміт ЄС став розчаруванням для країн Західних Балкан.

Підпис під фото, «На прес-конференції в Брюсселі президент Франції Еммануель Макрон (зліва), президент Ради ЄС Шарль Мішель і голова Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосили, що Україна і Молдова тепер є серед країн-кандидатів.

 «Die Tageszeitung» - «Через скорочення постачання газу з Росії федеральний уряд викликає другий етап свого плану дій у надзвичайних ситуаціях. Таким чином, дедалі ширше використання вугільних електростанцій наближається». 

Підпис під фото: «Ви, ймовірно, не оціните ініціативу федерального міністра економіки Роберта Хабека (Зелені): Активісти захисту навколишнього середовища з альянсу Ende Gelände під час акції в Лужицькому районі видобутку бурого вугілля, 2016 р.». 

«Газу мало бракувати десятиліттями»

Коли федеральний міністр економіки Роберт Хабек зараз проголошує «рівень готовності» «Плану надзвичайних газових ситуацій», що логічно і правильно. Росія дроселює потік газу, резервуари мають бути заповнені. Це означає, що природний газ стає дедалі дефіцитнішим, дорожчим і ціннішим. Путін заробляє більше грошей із меншими витратами. У цьому його стратегічна перевага.

Стратегічний недолік Німеччини полягає в тому, що «рівень готовності» та «аварійний план» щодо газу готові бути оголошені лише за нинішньої кризи. Ми не тільки зробили себе залежними від викопного палива через контракти та трубопроводи, але насамперед у нашому мисленні та плануванні. Протягом десятиліть успіх німецької економіки також ґрунтувався на дешевому газі та дешевому вугіллі. Ось чому ми ніколи серйозно не ставилися до справжнього та стратегічного енергозбереження. Тепер це помста. Найпізніше після нафтової кризи 1973 р. має бути оголошено «рівень готовності» – через десятиліття з урахуванням початку кліматичної кризи, в тому числі і для вітчизняного вугілля. Нічого не сталося.

Навіть сьогодні ефективність як серйозна енергетична стратегія все ще є іноземним словом. Є піар-кампанія федерального уряду («80 мільйонів разом за енергетичний перехід»), але фокус в іншому: коли почалася криза, не було особливих суперечок про те, як і де скорочувати споживання. Йшлося про задоволення попиту в іншому місці. Паливо з усього світу, нові термінали ЗПГ та примарні дебати про час роботи атомних електростанцій показують: зараз триває гарячкова реакція, бо десятиліттями не було жодних дій.

Адже нафта, газ і вугілля завжди були дешевими і з погляду купівельної спроможності стають дешевшими і дешевшими. Не було жодного тиску, щоб бути ощадливим. Навпаки: продукти стали більш недовговічними та енерговитратними, транспортні маршрути стали довшими, машини стали товстішими, вдома більше. Велика ефективність з'їдалася підвищеною витратою: чим економічнішими були двигуни, тим більшими були машини і тим довшими були поїздки. Всі пропозиції гарантувати процвітання за рахунок використання меншої кількості енергії «в чотири» або «в десять разів» зазнали невдачі через зручність промисловості та споживачів, через лобіювання інтересів копалин та через побоювання дебатів про те, скільки матеріальних благ достатньо. І те, без чого ви могли б обійтися.

«Відтепер газу не вистачатиме», — каже Роберт Хабек. Це правда і все ж таки ні. Природний газ, який також шкідливий для клімату, як і вугілля, і фінансує авторитарні системи, мав бути дефіцитним протягом десятиліть. І нічого хорошого в цій речовині немає.

 

 

 Інші країни

 

Ізраїль. «The Jerusalem Post» - «Зеленський: Ізраїль має приєднатися до міжнародного санкційного режиму проти Росії». 

Ізраїль має приєднатися до режиму міжнародних санкцій проти Росії та дозволити безвізовий в'їзд для біженців, які рятуються від агресії Москви, заявив президент України Володимир Зеленський студентам Єврейського університету в Єрусалимі під час спеціального відеозвернення у четвер.

«На жаль, ми поки що не бачимо, щоб Ізраїль приєднався до санкційного режиму», — сказав Зеленський, чиї слова було перекладено з української на англійську. «Коли уряди вводять санкції проти Росії, йдеться не про гроші чи бізнес. Йдеться про цінності та спільну безпеку. Йдеться про притягнення до відповідальності всіх, хто готовий знищити іншу націю. Японія, Австралія та інші країни приєдналися [до режиму санкцій]. Разом із нами проти російської агресії виступають багато європейських країн».

Сидячи поряд із українським прапором у сорочці з коротким рукавом оливкового кольору, Зеленський сказав: «Ми розуміємо, що це непроста ситуація для вас», тактично визнаючи важку ситуацію Ізраїлю з огляду на те, що російські військові дислокуються на його північному кордоні в Сирії.

Однак ситуація в Польщі нічим не відрізняється, сказав він, «якою також загрожує Росія. Вони надають нам необхідну матеріально-технічну підтримку. Вони прийняли 2,5 мільйона людей».

Люксембург, країна з населенням 600 000 осіб, виділив Україні еквівалент 15% свого оборонного бюджету, сказав Зеленський, наголосивши, що країни Балтії відправили зброю.

"Ми також хотіли б отримати підтримку від вашого уряду", - сказав він студентам. Ізраїль зупинив "безвізовий" режим, і він зробив це "в ці дні, зараз", - сказав Зеленський.

Ірландія, за його словами, країна, з якою Україна не має таких історичних та культурних зв'язків, як із Ізраїлем, «навіть скасували візовий режим для українців, щоб вони могли поїхати туди та зберегти своє життя. Японія та Канада спростили доступ».

Президент України описав умови, в яких бігли його люди, сказавши, що російські окупанти ховають людей у ​​братських могилах, розстрілюють людей на вулицях, катують людей. Вони ґвалтують неповнолітніх, хлопчиків та дівчаток». Зеленський також звинуватив Москву у створенні таборів для тортур людей.

"Як можна не допомогти жертвам такої агресії?" він сказав. «Я поставив це питання, бо знаю, що вам не байдуже».

Йдеться про ліміт МВС на 5000 українських біженців, які можуть в’їхати до країни, і це питання зараз перебуває на розгляді Високого суду. Винятки можуть бути зроблені для українських родичів ізраїльтян, які інакше не мають права на імміграцію.

На сьогоднішній день, за даними МВС, до Ізраїлю прибули 34 403 українські біженці, з яких 26 000 мають право на імміграцію відповідно до Закону про повернення.

Зеленський подякував Ізраїлю за ліки, які він направив в Україну, але зазначив, що він не отримав більшу частину поставок, що запитали.

У березні Зеленський віртуально виступив на пленумі Кнесета, говорячи про роль Ізраїлю як посередника між Києвом та Москвою. Цього разу він не згадав про це.

Але Зеленський, який є євреєм, говорив про загальну спадщину двох країн у світлі давньої присутності євреїв в Україні та великої кількості ізраїльтян українського походження: «Будь ласка, пам'ятайте, наскільки наші культури пов'язані, наскільки близькі наші зв'язки та який рівень порозуміння має бути між нами. То чому ж у нас таке непорозуміння з деякими представниками влади? Я не знаю."

Зеленський заявив, що його турбує «майбутні стосунки між нашою державою та нашим народом». У нас є спільне, велике майбутнє великих людей, тому що ми маємо цю велику історію і велике минуле. Нам доведеться дивитися один одному у вічі ще багато років».

Наголошуючи на ізраїльсько-українських зв'язках, Зеленський нагадав, що колишній прем'єр-міністр Голда Меїр і єврейський драматург Шалом-Алейхем обидва були з Києва. Він також згадав такі священні місця, як Умань, та меморіали українським євреям, убитим нацистами. Він не згадав євреїв, убитих українцями.

Звернення Зеленського прозвучало за день до чотиримісячної річниці вторгнення Росії до України, що викликало міжнародну підтримку його країни. Він зазначив, що Україна перебуває на межі прийняття кандидатом на вступ до Європейського Союзу.

"Скоро ми станемо частиною цієї сім'ї, і ми багатьом пожертвували заради цього", - сказав він.

 

 

Індія «The Hindu» - «БРІКС підтримує діалог між Росією та Україною».

Прем'єр-міністр Індії вітає «практичну» співпрацю групи.

Звинувачуючи «корисливі дії» західних країн в економічній кризі через санкції, президент Росії Володимир Путін закликав до зміцнення БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай та ПАР) на віртуальному саміті лідерів угрупування, організованому Китаєм у четвер. Прем'єр-міністр Нарендра Моді та інші лідери обговорили ситуацію в Україні та Афганістані.

У той час як пан Моді наголосив на важливості БРІКС для відновлення світової економіки після пандемії, голова КНР Сі Цзіньпін закликав членів відмовитися від «менталітету холодної війни» і виступити проти того, що він назвав «односторонніми санкціями» з боку США та ЄС

Пан Моді сказав, що у країн БРІКС «дуже схожі погляди на управління світовою економікою». Він привітав «практичне» співробітництво у низці областей, включаючи Новий банк розвитку, додаткову угоду, Центр досліджень та розробок COVID, створений у Південній Африці, та взаємне визнання фармацевтичних продуктів, включаючи вакцини та ліки від COVID.

У декларації Пекінського саміту йдеться про те, що країни БРІКС нагадали про свої національні позиції, висловлені в ООН за останні кілька місяців.

«Ми підтримуємо переговори між Росією та Україною. Ми також обговорили наші побоювання з приводу гуманітарної ситуації в Україні і висловили підтримку зусиллям Генерального секретаря ООН, агентств ООН та МКЧХ з надання гуманітарної допомоги відповідно до основних принципів гуманності, нейтралітету та неупередженості», — йдеться у заяві БРІКС. Під час обговорення тероризму та терористичного співробітництва країни БРІКС заявили, що лише Рада Безпеки ООН має право запроваджувати санкції.

Хоча пан Моді не проводив прямих двосторонніх переговорів із президентом Китаю Сі після порушень НВАК у квітні 2020 року, Індія та Китай разом брали участь у кількох багатосторонніх зустрічах БРІКС, ШОС та G-20. Прем'єр-міністр також не згадав про співпрацю у боротьбі з тероризмом у своєму вступному слові, що важливо з огляду на рішення Китаю заблокувати переговори між Індією та США. пропозицію призначити заступника голови LeT Абдула Маккі у Раді Безпеки ООН минулого тижня.

Це була перша подібна зустріч лідерів після вторгнення в Україну 24 лютого, і вона відбудеться лише за кілька днів до саміту G-7 у Німеччині, на якому візьмуть участь пан Моді та президент Південної Африки Рамафоса, де очікується участь західних країн. про посилення санкцій проти Росії.

У своєму виступі пан Путін виступив із завуальованою критикою США та європейських країн за «використання фінансових механізмів» та за «перекладання власних помилок» в економічній політиці на решту світу. «Лише на основі чесної та взаємовигідної співпраці ми можемо шукати шляхи виходу з цієї кризової ситуації, яка склалася у світовій економіці», - сказав він.

Пан Сі сказав, що група країн БРІКС з економікою, що розвивається, повинна заохочувати «справжню багатосторонність» у світі і «закликати світ відмовитися від менталітету холодної війни та блокової конфронтації, протистояти одностороннім санкціям і зловживанню санкціями, а також відкинути невеликі кола, створені навколо шляхом формування однієї великої сім'ї, що належить спільноті із спільним майбутнім для людства».

Пекін посилив співпрацю з Москвою протягом кількох місяців після вторгнення в Україну і взяв на себе зобов'язання щодо «безмежного» партнерства. Китай також утримався або проголосував на підтримку Росії щодо низки резолюцій, ухвалених під керівництвом Заходу в ООН.

 

 

Китай. «China Daily» - «БРІКС закликали до солідарності».

Президент закликає країни-члени охороняти світ, сприяти стабільності.

Голова Сі Цзіньпін закликав країни БРІКС підтримувати одна одну в питаннях, що стосуються їх основних інтересів, практикувати справжній багатосторонній підхід і працювати разом, щоб захистити справедливість, чесність та солідарність та відкинути гегемонію, залякування та поділ.

Сі Цзіньпін зробив цю заяву під час головування на 14-му саміті БРІКС із відеозв'язку в Пекіні. БРІКС, що об'єднує Бразилію, Росію, Індію, Китай і Південну Африку, представляє ринки світу, що розвиваються, і основні країни, що розвиваються.

Зазначивши, що сьогодні світ оповитий темними хмарами менталітету і силової політики часів холодної війни і оточений традиційними і нетрадиційними загрозами безпеці, що постійно виникають, Сі Цзіньпін закликав країни БРІКС виявляти солідарність і охороняти мир і спокій у всьому світі.

«Деякі країни намагаються розширювати військові союзи для досягнення абсолютної безпеки, розпалюють конфронтацію на основі блоків, змушуючи інші країни обирати чиюсь сторону, та переслідують одностороннє панування за рахунок прав та інтересів інших. Якщо дозволити таким небезпечним тенденціям продовжуватися, світ стане свідком ще більшої турбулентності та відсутності безпеки», - сказав він.

Сі сказав, що країни БРІКС повинні діяти з почуттям відповідальності, щоб принести в світ позитивну, стабілізуючу та конструктивну силу.

Він наголосив на необхідності відмови від менталітету холодної війни та блокової конфронтації, протидії одностороннім санкціям та зловживанням санкціями, а також відмові від вузьких кіл гегемонії шляхом формування однієї великої родини, що належить спільноті із спільним майбутнім для людства.

Китай готовий працювати з партнерами БРІКС для реалізації Ініціативи глобальної безпеки, яка відстоює концепцію загальної, всеосяжної, спільної та сталої безпеки, а також привносить у світ більше стабільності та позитивної енергії, сказав Сі.

Зазначивши, що поєднання пандемії COVID-19 та української кризи призвело до збоїв у глобальних ланцюжках виробництва та поставок, сталого зростання цін на сировинні товари та послаблення міжнародних валютно-фінансових систем, Сі Цзіньпін наголосив на необхідності зміцнення співпраці між країнами БРІКС для стимулювання розвитку та спільно вирішувати ризики та проблеми.

Він закликав до активізації міжнародного співробітництва у відповідь на COVID-19, об'єднання зусиль для відновлення економіки, посилення координації макрополітики та забезпечення безпеки та відсутності засмічень у виробничих ланцюжках та ланцюжках поставок.

Китай готовий працювати з партнерами по БРІКС, щоб зробити Глобальну ініціативу розвитку більш змістовною, яка спрямована на активізацію реалізації Порядку денного ООН в галузі сталого розвитку на період до 2030 року та сприяння сильнішому, більш екологічному та здоровому глобальному розвитку, сказав Сі Цзіньпін.

Він розкритикував деякі країни, які прагнуть створити монополії, блокади та бар'єри в науці та технологіях, щоб підірвати інновації та розвиток інших та зберегти своє домінуюче становище, заявивши, що їхні спроби приречені на провал.

Наголосивши на необхідності побудови відкритої світової економіки, Сі Цзіньпін також наголосив на важливості запобігання та усунення основних ризиків та викликів у глобальному розвитку та роботи із забезпечення більш інклюзивного та сталого економічного зростання.

Він наголосив на важливості розробки підходу до співпраці «БРІКС плюс» і закликав до просування цього процесу, щоб дозволити однодумцям якнайшвидше стати частиною сім'ї БРІКС.

Саміт, присвячений темі «Сприяння високоякісному партнерству та вступу в нову еру глобального розвитку», пройшов у той час, коли світ стикається з поширенням COVID-19, важким відновленням світової економіки і все більш помітними питаннями про мир і безпеку.

Президент Бразилії Жаїр Болсонару, президент Росії Володимир Путін, прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент ПАР Сіріл Рамафоса приєдналися до Сі на віртуальному саміті.

Лідери обмінялися думками щодо співробітництва БРІКС у різних галузях, а також з інших важливих питань, що становлять взаємний інтерес, і досягли широкого консенсусу. Вони погодилися з тим, що країни БРІКС повинні підтримувати мультилатералізм, просувати демократизацію глобального управління та захищати міжнародну чесність та справедливість, щоб внести стабільність та позитивну енергію у нестабільну міжнародну ситуацію.

Домовившись про зміцнення співробітництва у різних галузях, включаючи реагування на COVID-19, вони зобов'язалися твердо підтримувати багатосторонню торговельну систему, просувати побудову відкритої світової економіки та виступати проти односторонніх санкцій та «юрисдикції довгих рук».

На саміті було прийнято декларацію про побудову більш міцного партнерства БРІКС.

Виступаючи на саміті, Болсо Наро висловив сподівання, що країни БРІКС відіграватимуть більш важливу роль у ключових міжнародних організаціях у той час, коли на країни, що розвиваються, і країни, що розвиваються, припадає все більша частка світової економіки.

Путін сказав, що деякі країни нині проводять помилкову економічну політику та змушують інші країни розплачуватися за свої помилки. Він додав, що країнам БРІКС необхідно зміцнювати єдність та докладати більше спільних зусиль для подолання труднощів.

Моді, зазначивши, що COVID-19 вплинув на світову спільноту, сказав, що країни БРІКС стикаються з аналогічними проблемами, і їхня тісніша співпраця зробить ключовий внесок у відновлення миру після пандемії.

Рамафоса сказав, що п'ять країн БРІКС представляють економіки світу, що розвиваються, і вони повинні скористатися можливістю для розширення співпраці. Він зазначив, що, оскільки цього року Китай головує у БРІКС, група провела свою першу зустріч на високому рівні з питань зміни клімату та зробила глобальний розвиток більш інклюзивним та стійким.

 

 

США. «Arkansas Democrat Gazette» - «Зброя та інше спорядження у допомозі США Україні.

Сполучені Штати нададуть Україні ще 450 мільйонів доларів військової допомоги, включаючи деякі додаткові ракетні системи середньої дальності, щоб допомогти зупинити прогрес Росії у війні, заявили чиновники у четвер.

Останній пакет включає чотири високомобільні артилерійські ракетні системи, кількість яких подвоїться. Усі чотири були попередньо встановлені в Європі, і навчання за цими системами вже відбулося

 

 

Канада. «National Post» -  «Заклик канадця: відправити в Україну зброю, а не більше "сміття"».

Війська просуваються вперед, незважаючи на зламане та неякісне обладнання з дому, каже «гордий канадець».

Коли Джеймс Чалліс їде в бій на півдні України, що оспорюється, він не їде на фронт на БМП: він сам їздить на Hyundai Sonata.

«Нас б'ють з автоматів та мінометів, доводиться їх (машини) ховати у лісі. Це було сюрреалістично, але ми використовуємо те, що ми маємо», — сказав ветеран канадських збройних сил в інтерв'ю National Post.

Ніщо так не підкреслює убогість вкладу Канади у війну в Україні, як свідчення Чалліса з фронту на Херсонщині.

Очікується, що Оттава оголосить, що відправить кілька десятків своїх списаних легких бронеавтомобілів Coyote. Але такі критики, як колишній начальник штабу оборони генерал у відставці Рік Хіллієр, вже кілька місяців кажуть, що Канада вже мала поставити 250 LAV, 50 танків Leopard і 18 гаубиць M777. (Ми задіяли лише чотири великокаліберні гармати з нашого запасу, що налічує близько 37 одиниць).

Чаліс, який прибув до України у березні минулого року, щоб тренуватися та боротися разом із солдатами-добровольцями територіальної оборони, стривожений внеском своєї країни. «Я ненавиджу це говорити - і не зрозумійте мене неправильно, я гордий канадець, - але багато з цього просто сміття. Ви тут допомагаєте цим людям, і хтось каже: «О, це з Канади».

Але це тренувальний джгут, який не можна використовувати у польових умовах. Вони надіслали прилади нічного бачення (окуляри), половина з них спрацювала, а половина ні», - сказав він. «Я знаю, що обладнання там і я знаю, що ми можемо його відправити. Нам це потрібно було вчора. Тут, на півдні, буде великий поштовх, і якщо ми не збережемо імпульсу, він зупиниться як укопаний».

У той час як ситуація для України на сході країни похмура, на півдні українські сили оборони поступово відтісняють росіян, незважаючи на те, що у них менше озброєння (Чаліс сказав, що під час його останньої місії на кожну велику зброю, випущену українцями, доводилося росіяни відправили назад п'ятьох).

Він сказав, що українцям не вистачає елементарного обладнання, такого як зашифровані телефони та бронежилети.

«Це дрібниці – наприклад, використання радіоприймачів Motorola, які можуть приймати росіяни. Деякі хлопці досі качають сталеві пластини (замість бронежилетів). Але ми йдемо вперед, незважаючи ні на що. Вибору немає», - сказав він.

Місцевість на півдні не допомагає атакуючим. «Важко мобілізувати велику кількість військ, бо є лише дерева та поля для укриття», — сказав він. Росіяни, озброєні боєприпасами, без розбору атакували узлісся дерев.

Хіллер сказав, що росіяни здобули уроки з закривавленого носа, який вони отримали в перші місяці війни. Тепер армія Путіна використовує велику дальність своїх знарядь та свою перевагу в радіоелектронній боротьбі, щоб стиснути українські сили оборони в тому, що генерал у відставці назвав «ведмежими обіймами», не дозволяючи їм активувати резерви чи контратакувати. Росія сподівається, що в Україні закінчаться зброя та боєприпаси.

«Чим довше це продовжуватиметься, тим вища ймовірність прориву Росії чи розвалу України», — сказав він. "Захід може змінити це рівняння, виконавши обіцяне".

Він сказав, що, за його оцінками, лише одну десяту частину виділеної допомоги доставлено до України. Каталог пожертвованої зброї, складений незалежним аналітиком з питань безпеки Джеймсом Раштоном, передбачає, що на місцях знаходиться деяке західне обладнання — понад 150 гаубиць, що буксируються, вже поставлено українському уряду різними країнами-донорами, а також 120 ракетних установок. У четвер міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що зі США прибули чотири високомобільні реактивні артилерійські системи (HIMARS). Проблема в тому, що Україна заявляє, що їй потрібно 300 ракетних установок, 500 танків та 1000 гаубиць, якщо вона хоче зламати ситуацію.

"Україна перебуває у важкому становищі, і Захід буде співучасником будь-якої перемоги Росії", - сказав Хіллієр.

Чаліс, як і раніше, упевнений, що цього не станеться. Він сказав, що поїхав в Україну, тому що визнав, що має «певний набір навичок» і «оскільки я вірю в життя, я не вірю в смерть». З того часу, як він прибув до країни у березні, він сказав, що був вражений мужністю, наполегливістю та наполегливістю народу України, якостями, які, на його думку, зрештою допоможуть виграти війну.

«Хлопців, з якими я працюю, я почав тренувати у березні. Ми весь час були разом, і це велика справа. Я пишаюся цими хлопцями. Ми мали багато контактів і багато ситуацій, коли я думав, що зник. Але мої друзі мене підтримали», - сказав він.

Під час нещодавнього вторгнення на поля та дренажні канави півдня, щоб витягти тіла загиблих українців, він втратив свого товариша по команді від кулі в шию.

«Зараз це відбувається щодня. Це реальність. Я встигну подумати, коли прийду додому. Якщо я прийду додому», – сказав він.

Чалліс сказав, що стимул до наступу посилився, коли його команда допомогла повернути села, які були окуповані росіянами, де звірства були очевидні скрізь. Одна жінка розповіла Чалліс, що знайшла свого чоловіка на їхньому подвір’ї, де його катували і вдарили в потилицю. Чоловік, який шість тижнів перебував у бомбосховищі, виявив, що його дружина та дочка були зґвалтовані, вбиті й поховані в неглибокій могилі.

Виявлення того, що бучанська різанина не була одноразовою, означає, що немає бажання погодитися чи вести переговори з росіянами.

Навпаки, Чалліс залишається оптимістом, що Україна може перемогти. «Якщо ми продовжимо робити те, що робимо, і отримаємо необхідні припаси, я думаю, що ми зможемо повернути все, що вони взяли після 25 лютого».

Щоб це сталося, Захід повинен надіслати більше зброї та перемістити її швидше.

Послання Чалліс для уряду Канади просте: «Просто надішліть».

«Я знаю, що це політика, процедури та політика. Але не повинно бути. Просто надішліть. Коли справа доходить до такого роду війни, терміни – це абсолютно все. Тобі потрібні речі вчора», — сказав він.

 

 

«The Globe and Mail»  - «ЄС надає Україні статус кандидата після тривалої боротьби».

 

 

ОАЄ «Gulf News» - «Україна робить крок до членства в ЄС, оскільки Росія посилює лещата на Донбасі»

Одностайне схвалення України та Молдови як кандидатів на вступ до блоку.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 23 червня про війну в Україні

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024