«В ідейній війні важливо, щоб російській ідеології протистояла не менш сильна українська ідея», — Володимир В‘ятрович

21 Червня 2022, 13:54
Володимир В‘ятрович 431
Володимир В‘ятрович

У циклі «З виру історії» відомий український історик розповідає,  чому український націоналізм — це те, що потрібно Україні та світу.

Нинішня війна з Росією не тільки і не стільки за території, як за ідеї, світогляд, який пануватиме на цих територіях – пише на своїй фейсбук-сторінці історик Володимир В'ятрович  
 
В основі російської агресії, зазначає він, ідеологія рашизму — химерне поєднання фашизму, комунізму та російського імперіалізму. Саме відновлення російської імперії — чи то у формі СРСР, чи ще добільшовицької Російської імперії — стратегічна мета Кремля. Втіленню цієї мети протистоять нині українці, спираючись на власну відвагу та завзятість і військову допомогу Заходу.
 
Але в ідейній війні важливо, щоб російській ідеології протистояла не менш сильна українська ідея, яка мобілізуватиме українців на боротьбу, залучатиме підтримку союзників, визначатиме наше бачення світу після перемоги. Такою ідеєю є український націоналізм, який віддавна є способом збереження української ідентичності.
 
Це словосполучення досі лякає людей, не здатних подолати совєтські міфи та стереотипи. Але до нього насторожено ставляться і люди прозахідних ліберальних поглядів, хибно асоціюючи його з нацизмом чи шовінізмом. 
 
Про це дивіться та слухайте  в черговому  відео циклу «З виру історії».
 
 
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024