Перші шпальти світової преси 16 червня про війну в Україні

17 Червня 2022, 08:00
Південна Корея. Газета «The Chosun Ilbo» 1682
Південна Корея. Газета «The Chosun Ilbo»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

Головні теми: 

  • Росія «тисне на газ» перед поїздкою лідерів ЄС до Києва
  • Місія ООН з військових злочинів в Україні розслідує місцезнаходження тисяч сиріт на окупованих Росією територіях. Але тільки зараз розпочався суд по військовим злочинам, що були 19 років потому в Судані.
  • Президент Китаю Сі, знов заявив про свою підтримку інтересів безпеки Росії у телефонній розмові з Володимиром Путіним.
  • Газпром перестав постачати Італію та Німеччину напередодні подорожі Драгі, Шольца та Макрона до Києва. Україна боїться, що Європа поступиться.
  • Зрештою, відомо, що Росія не виробляє багато поза нафтою і газом ... і китайці не люблять горілку –  китайській аналітик.
  • Багато європейців не люблять довгу і дорогу війну.
  • Зеленський подякував чехам.
  • Saab нарощує виробництво зброї через агресію Росії в Україні.
  • Незабаром Арктика стане «геополітичним полем битви» у боротьбі Росії із Заходом, кажуть британські дослідники.
  • Шольц у Києві. Очікування від подорожі.
  • Війна проти України невиправдана: заступник глави МЗС Туреччини.
  • Продажі житла у Туреччині зростає в міру буму купівлі російськими громадянами.
  • Україна бореться в Сєвєродонецьку, незважаючи на ультиматум.
  • США відправить ще 1 мільярд доларів на допомогу України».
  • Зброя, яка допоможе у «Ключовий момент» на полі бою.
  • Китай – Президент Сі і Путін закликають до більш справедливого світового порядку.

Європа

Іспанія. «El País». На знімку українські солдати відкривають вогонь за російськими позиціями на Донбасі із 155-мм самохідних снарядів «Цезар» французького виробництва.

«Росія «тисне на газ» перед поїздкою лідерів ЄС до Києва»

Вчора російський гігант «Газпром» оголосив про нове скорочення постачання газу до ЄС газопроводом «Північний потік-1», який зачіпає Німеччину та Італію. Так тисне Москва напередодні поїздки до Києва прем'єр-міністрів Німеччини, Франції та Італії.

Москва робить ще один поворот закриття газового крана, який живить Європу. Вчора російський «Газпром» оголосив про нове скорочення обсягів газу, що поставляється до країн Євросоюзу газопроводом «Північний потік — 1», цього разу торкнулися Німеччини та Італія. У першому випадку він перекачуватиме до двох третин менше газу, яким Берлін спішно наповнює свої сховища для забезпечення запасів восени та взимку. Італія отримає на 15% менше постачання і, на відміну від випадку з Німеччиною, в якому «Газпром» заявляє про технічні проблеми, компанія майже не давала жодних пояснень. Про це йдеться напередодні візиту до Києва лідерів Німеччини, Франції та Італії.

Російська газова компанія оголосила у вівторок про скорочення поставок до Німеччини зі 167 мільйонів кубометрів на добу до 100 мільйонів, пославшись на проблеми із газовою турбіною німецької Siemens на головній компресорній станції газопроводу. Ще одна вчорашня заява скоротила обсяг до 67 мільйонів. Технічні відмовки не переконали Берлін, який вважає, що «Газпром» хоче «підняти ціну на газ». 

Місія була виконана: ціна знову перевищила 100 євро за мегават-годину.

«Дані ясно показують, що російські виправдання — не більше, ніж привід. Зрозуміло, що це стратегія щодо дестабілізації та підвищення цін», — йдеться у заяві міністра економіки та клімату Роберта Хабека. Момент вибраний невипадково. Хоча офіційно це не підтверджено, український уряд очікує на швидкий візит канцлера Німеччини Олафа Шольца, Президента Франції Еммануель Макрона та прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі. 

Це буде перша поїздка до Києва для трьох лідерів із початку вторгнення. Зустріч із президентом України Володимиром Зеленським відбудеться сьогодні, повідомляють німецькі та італійські ЗМІ.

Таким чином, знов енергійний поштовх і тиск, які Москва та Берлін підтримували ще до початку російського вторгнення в Україну, додає нового розділу. Трубопровід Балтійського моря є основним джерелом постачання російського газу до Німеччини після закриття Москвою газопроводу Ямал-Європа та припинення постачання через Україну.

Берлін та Брюссель запевнили, що дефіциту не буде. Європейська комісія також нагадує, що «Північний потік-1» навряд чи становить 10% імпорту газу до ЄС, повідомляє Бернардо де Мігель. «Північний потік - 2», який повинен був дублювати газ, що проходить дном Балтійського моря, був паралізований діями урядом Олафа Шольца за кілька днів до вторгнення.

Європейська комісія оцінює вплив недавніх скорочень постачань із Росії та прискорила пошук альтернатив. Президент ЄС Урсула фон дер Ляйєн підписала меморандум з Ізраїлем та Єгиптом про збільшення імпорту ізраїльського газу. Угода передбачає постачання ізраїльського газу до Єгипту, де він буде зріджуватися перед реекспортом до ЄС. У Брюсселі підрахували, що незабаром цим маршрутом можна буде імпортувати 5 мільярдів кубометрів, а наступного року ця цифра може подвоїтися.

Окремо комісія повідомила, що імпорт російського газу вже зріс із 45% від загального обсягу у квітні 2021 року до 31% у квітні цього року.

Водночас Брюссель, як і раніше, переконаний, що до кінця року ЄС зможе відмовитися від двох третин із 155 мільярдів кубометрів, які він імпортував із Росії до вторгнення в Україну.

Скорочення постачання газу не очікується, але Німеччина перебуває у процесі заповнення своїх резервуарів, щоб восени вийти на повну завантаженість. І в Берліні, і в Брюсселі підозрюють, що минулої зими «Газпром» штучно знизив рівні сховищ, щоб розпалити газову кризу та підвищити ціни. Тепер влада користується влітку та падінням попиту, щоб заповнити сховища, які вже заповнені на 55%, згідно з даними у вівторок Федерального агентства Німеччини.

В останні тижні «Газпром» припинив постачання газу до низки європейських країн, які відмовляються платити у рублях. Спочатку він припинив постачання до Польщі та Болгарії; потім до Фінляндії та Нідерландів. Німецькі компанії використовують систему, яка врівноважує побажання Кремля з необхідністю не оминати санкції, запроваджені Європейським союзом. Рішення в тому, щоб заплатити в євро на спеціально створений рахунок у Газпромбанку (російська державна організація, що не підпадає під санкції ЄС) та перевести її у рублі самостійно. Італія також відкрила рахунок.

Європа форсованими темпами намагається відчепитися від російського газу. Після погодження у квітні ембарго на російське вугілля та прийняття декрету про часткову заборону на імпорт московської нафти два тижні тому всі погляди вже звернені на те, що газ стане наступним кроком у енергетичних санкціях ЄС. Декілька держав-членів, особливо країни Балтії, вже просять включити його до сьомого пакету санкцій. 

Німеччина, яка зуміла знизити свою залежність з 55% до 35%, повідомляє, що, як і раніше, не може обходитися без цього вуглеводню, який живить її промисловість. За розрахунками Німеччини, вони не зможуть відмовитись від російського газу до наступного року. При цьому прискорюється будівництво заводів для прийому зрідженого газу морським транспортом.

«La Vanguardia» – «Занепокоєність місцезнаходженням тисяч сиріт в Україні»

Місія ООН з військових злочинів в Україні розслідує місцезнаходження тисяч сиріт на окупованих Росією територіях.

Дипломатичний жаргон зараз незручний для України під натиском окупанта, який відхиляється з усіх звинувачень у жорстокості як прості фальшиві новини. Без військової перемоги Україна прагне справедливості. Але якщо звичайна справедливість повільна, то міжнародна справедливість набагато повільніше. 5 квітня тривалий процес розпочався в Гаазькому суді над лідером міліції, що бере участь у геноциді в Дарфурі ... після 19 років тому.

Українці поспішають. Вони поспішають поставити число загальних страт, зґвалтованих жінок, мертвих цивільних. Вони також поспішають з’ясувати долю тисяч дітей, які, за даними української влади, були викрадені з дитячих будинків на територіях, які зараз перебувають під російською окупацією, і були передані на усиновлення до Росії. Скарги, що Комісія ООН зібрала та збирається розслідувати.

Дипломати отримали дані від України, що звинувачує росу в цьому, вони спустошені дитячими будинками на окупованих територіях

У Женеві Верховний проміжок прав людини Мішель Бачелет оголосив про розслідування передбачуваних усиновлення, хоча вона підкреслила, що не може підтвердити звинувачення або кількість постраждалих дітей. «Ми стурбовані передбачуваними намірами російської влади вирішити переміщення українських дітей до сімей в Росії, що, здається, не передбачає заходів для об'єднання сімей і не поважати інтереси неповнолітніх», – сказав Башелет. «Ми уважно стежимо за ситуацією».

Три комісари, дипломати з великим досвідом, попросили час у Києві виконати свою роботу. Це перший візит, і наступне буде з слідчими, які збирають докази запропонованих злочинів. Комісія представить перший звіт Генеральній Асамблеї ООН у жовтні, а висновки - Рада з прав людини в березні 2023 року. «Ми не сумніваємося в доказах, які ми почули, або місця, які ми відвідали. Питання полягає в тому, чи є у нас достатньо доказів, щоб служити юридичними цілями та підготувати заслуговує та фактично бездоганний звіт», – сказав колумбійський дипломат Пабло де Гріфф.

Зараз в Україні є багато розслідувань, багато без необхідних фахівців.

Дипломат вказав газеті, що у цей візит не отримав жодних скарг на зловживання, вчинених українськими військовими, але підкреслив, що його мандат полягає у розслідуванні «всіх заяв, незалежно від того, хто є винуватцем». Однак наразі співпрацює лише українська влада.

Розслідування ООН є лише одним із багатьох в Україні, щоб викрити російські військові злочини. Більшість з них підпорядковуються генерал – прокурору Ірині Венедіктова, але є також багато організацій, які проводять власні розслідування.

Європа та Сполучені Штати також направляють групи, щоб допомогти українській прокуратурі в її розслідуванні

Це проблематично, попереджає британського юриста Уейна Джордаша. Він є дотриманням консультативної групи для розслідування жорстокостей, створених ЄС, США та Великобританією, саме з метою супроводу Української системи правосуддя в цьому складному завданні. Немає прецеденту, що має намір зробити Україна: великого масштабного слідчого військових злочинів, здійснених у той час, коли бойові операції та сама країна вирують, нападають.

«Добре, що різні фахівці беруть участь, але вони повинні координувати свої дії», – попереджає Джордаш. Що я бачу, – це великий поспіх, особливо від організацій, які не розуміють, наскільки технічною та спеціалізованою роботою є розслідування військових злочинів. Недостатньо взяти кілька відгуків. Вони не усвідомлюють, яку шкоду вони можуть завдати, якщо вони не співпрацюють з прокуратурою та міжнародними експертами».

Навіть українська система правосуддя не має достатньо ресурсів для цих розслідувань, які потребують спеціалізованих прокурорів, криміналістичних експертів, військових аналітиків, експертів з балістики чи так званої розвідки з відкритих джерел. Консультативна група розгортає «мобільні групи» для надання допомоги українським місцевим слідчим. 

Міжнародний кримінальний суд надіслав 42 криміналістичних експертів, а Франції групі експертів з вибухових речовин з жандармерії Словаччини. Іспанія запропонувала надіслати 39 криміналістичних експертів у квітні, але вони ще не пішли, підтвердили це газеті в Інституті криміналістичної медицини та криміналістичної медицини Каталонії.

Великобританія. «FT» – «Нафтові друзі. Сі показує Путіну свою підтримку, коли лідери ЄС вишикуються для України

Президент Китаю Сі, знов заявив про свою підтримку інтересів безпеки Росії у телефонній розмові з Володимиром Путіним, після вторгнення Росії в Україну»

«The Daily Telegraph» – «Американці «захоплені» росіянами в Україні

Вважається, що Росія взяла своїх перших американських військовополонених після запеклих боїв під Харковом.

Передбачається, що двох колишніх американських військовослужбовців, які билися у складі підрозділу української армії, взяли в полон російські війська під час бою під Харковом на північному сході країни. 39-річний Олександр Дрюке і 27-річний Енді Х'юн вважаються першими американцями, які стали російськими військовополоненими. Товариш двох чоловіків сказав, що вони зникли безвісти під час бою минулого четверга зі значно більшими російськими силами в селі Ізбицьке.

39-річний Олександр Дрюке та 27-річний Енді Х'юн служили добровольцями в одному з регулярних підрозділів української армії. Вважається, що вони були першими американцями, які стали російськими військовополоненими.

Вони приєднаються до зростаючої кількості західних військових добровольців, захоплених російськими військами, включаючи трьох британців, Ейдена Асліна, Шона Піннера та Ендрю Хілла.

Минулого тижня суд у проросійській Донецькій Народній Республіці засудив Аслина і Піннера до смертної кари після того, як судив їх як «найманців».

Полон американців буде делікатним з дипломатичного погляду, оскільки Кремль може спробувати використати його як доказ того, що США беруть безпосередню участь у війні. Президент Росії Володимир Путін, швидше за все, вимагатиме значних поступок в обмін на їхнє звільнення.

Товариш цих двох чоловіків, який попросив не називати його імені, повідомив The Daily Telegraph, що вони потрапили в полон після того, як зіткнулися з набагато більш численними російськими силами під час бою минулого четверга в селі Ізбицьке, за 30 миль на північний схід від Харкова. Село знаходиться менш ніж за п'ять миль від російського кордону.

«Ми були на місії, і все пішло зовсім не так, з поганими даними», – розповів він. «Нам сказали, що місто вільне, коли з'ясувалося, що росіяни вже штурмують його.

«Вони прийшли дорогою з двома танками Т-72, ​​декількома БМП-3С [бойовими броньованими машинами] та приблизно 100 піхотинцями. Єдине, що там було, це наш загін із 10 людей».

Загін відступив і зайняв оборону, заклавши протитанкову міну на дорозі для наступаючих Т-72. Тим часом пан Дрюке і пан Хюїнь разом керували реактивним гранатометом.

«Всі сховалися, чекаючи, коли один із танків підірветься на протитанковій міні, але Алекс та Енді побачили БМП-3, що йде з іншого напрямку через ліс, і зрозуміли, що вона вб'є більшість із нас. Вони відкрили вогонь і знищили його першим пострілом».

На це, однак, звернув увагу один із танків Т-72, ​​який вистрілив у бік пари. Вважається, що снаряд не потрапив у них, але, можливо, спричинив вибух, який вибив їх з ладу. Незабаром після цього сам танк підірвався однією з протитанкових мін. Потім два американці зникли у вогні битви, і вважають, що вони були захоплені російськими піхотинцями.

«Після цього ми запустили дрони і відправили українську пошукову групу на землю, ми нічого не знайшли», – сказав товариш. «Якби вони були вражені танковим снарядом, то залишилися б їхні тіла або обладнання».

Він сказав, що його підозри посилилися пізніше тієї ж ночі, коли в російському Telegram-каналі з'явилося повідомлення про те, що двох американських військовослужбовців взяли в полон під Харковом. «Це дуже великий збіг — ми єдині американці, що воюють у цьому районі».

Італія. «La repubblica» – «Шантаж газом»

москва зменшує постачання до Італії на 15%, а в Німеччині – ще 33%. Історична єгипетсько-ізраїльська угода про метан. Сьогодні Драгі, Макрон та Шольц у Києві в пошуках пан-європейського рішення конфлікту та енергетичної кризи.

 «La Stampa» – «Європі від Зеленського: «Тепер майте справу з Путіним». 

  • «Драгі у Києві разом із Макроном та Шольцем обговорюють компроміс за київською моделлю»
  • Загроза від Медведєва: «Через два роки України не буде»
  • «Тільки Путін та Байден можуть помиритися» 

«Corriere della Sera» – «Москва скорочує подачу газу на 15%. Уряд: критичних питань немає». 

Сі Путіну: важливе виважене рішення для України»

«Сі закликає до вирішення»

Через 112 днів війни китайський лідер не хотів приймати будь якої сторони та ризикувати санкціями, допомагаючи Москві. Більше того, біржа Китай-Росії коштує лише 2,4% зовнішньої торгівлі Пекіна

 У телефонному дзвінку з Путиним Сі повторив що за «тверді та прагматичні відносини»

Це був день народження Сі Цзіньпіна вчора (69 р). І Володимир Путін скористався можливістю назвати Пекін «Другом серця». 

Це не в рамках звіту Агентства Сіньхуа та частини, що підтверджує, що відносини між Китаєм та Росією «продовжували розвиватися перед глобальною турбулентністю».

 Як доказ, Сі посилався на нещодавне відкриття першого мосту автостради через річку Амур, який протікає на ділянці кордону між двома країнами. Це як ознака комерційної співпраці «прагматичного, міцного та стабільного світу».

Минулої п’ятниці для відкриття річки, була проведена чудова вечірка з феєрверком, і проїхали перші вантажівки з китайськими та російськими причепами що завантажені перехресними товарами. Символічний факт. Але в вчорашньому інтерв'ю не здається, що Сі хотів кинути новий політичний міст у Путіна на українському фронті.

У китайській версії Україну цитується лише внизу, але це, очевидно, був центром інтерв'ю. Сі заявив, що Пекін та Москва продовжують підтримувати друг друга у «питаннях суверенітету та безпеки», але додав, що «всі сторони повинні відповідально приймати адекватне рішення» української кризи. 

Висновок: Китай «завжди прагне сприяти світовому миру та стабільності глобального економічного порядку».

Кремль повідомляє, що «китайський лідер взяв до відома легітимність дій, вжиті Росією для захисту своїх національних інтересів в умовах викликів, розпочаті зовнішніми силами» (Сполучені Штати та НАТО, ред.).

За прес-релізами Сі підтримує як гравец в покер. За 112 днів війни Сї ніколи не виходив з неоднозначності: він спілкувався безпосередньо з Путіном лише двічі, а один з Джо Байденом.

25 лютого, одразу після вторгнення (про те, що Пекін ніколи не погодився визначити вторгнення), Сі та Путін розмовляли про їх «червону лінію». І генеральний секретар комуніст не здавався захопленим українською пригодою, заявивши, що «Китай підтримує переговорне рішення для захисту міжнародної системи з ООН в центрі». 

Більше, ніж заохотити Путіна, китайська дипломатія взяла на себе зобов’язання підтримувати стосунки з американцями та європейцями Державна промисловість та великі приватні групи Пекіна не підійшли на допомогу Росії,  які постраждали від західних санкцій: при цьому визначаючи їх «непотрібні та незаконні». Китайці дивиляться на ризик вторинних санкцій, якими загрожує Білий дім.

За словами кількох аналітиків, китайський балансер розчарував Путіна, якому довелося усвідомити, як дружба без обмежень має точний кордон для Пекіна: національний інтерес. 

«Комерційна біржа Cina-Russi коштує 147 мільярдів доларів, лише 2,4% китайської зовнішньої торгівлі",-нагадав він Корріре Кунг Чан, засновник китайського аналітичного центру «Anbound». 

Політолог додав трохи зневажливого жарту: «Зрештою, відомо, що Росія не виробляє багато поза нафтою і газом ... і китайці не люблять горілку».

«Domani» – «Путін серйозно налаштований та шантажує газом, щоб налякати лідерів ЄС»

«Газпром перестав постачати Італію та Німеччину напередодні подорожі Драгі, Шольца та Макрона до Києва. Україна боїться, що Європа поступиться»

«Libero» – «Путін відключає нам газ». 

  • «Царський наступ»
  • «Драгі їде до Києва, Москва зменшує поставки. Медведєв: Ми скасовуємо Україну»
  • «Доля українців. Гроші вирішують все»

Бельгія. «De Standaard»  «Багато європейців не люблять довгу і дорогу війну»

У європейській громадській думці існує розрив між прихильниками якнайшвидшого завершення війни та жорсткими захисниками, які вважають, що Росію слід покарати. Це загрожує єдності всередині ЄС.

Велика одностайність, що виникла після російського вторгнення і нападу на Київ, руйнується і «попереду можуть бути найважчі дні». Такий висновок зробив аналітичний центр Європейської ради з міжнародних відносин на основі широкомасштабного опитування у Великобританії та дев'яти країнах Європейського Союзу.

У дев’яти з десяти країн, які були опитані, «табір миру» зараз є найбільшим. Там більшість громадян вважають, що війну потрібно швидко припинити шляхом мирної угоди, навіть якщо це означає, що Україна має поступитися території Росії. Лише в Польщі найбільший «табір справедливості», який вважає, що довготривалий мир можливий лише в тому випадку, якщо Росія програє війну, а Україна відновить контроль над своєю територією. Кожен п’ятий європейець вагається між цими двома таборами.

Європейці дуже стурбовані тим, що тривалий конфлікт негативно вплине на ціни на енергоносії та довговічність. Це почуття особливо поширене в Португалії, Італії та Франції, і набагато менше в Польщі та Румунії.

Чехія. «Hospodarske Noviny» – «Зеленський подякував чехам»

Виступ президента України Володимира Зеленського, який виголосив онлайн перед чеськими депутатами, був сильним та емоційним.

«Saab нарощує виробництво зброї через агресію Росії в Україні»

Ми нарощуємо наші виробничі потужності, і з початку року ми найняли близько 1800 людей, що становить десяту частину співробітників», – розповідає Майкл Йоханссон, керівник найбільшого збройового заводу Швеції Saab, в інтерв’ю HN. У Чехії він відомий в основному як виробник надзвукових винищувачів Gripen, але також виробляє підводні човни або інші системи зброї, наприклад, протитанкову ракету Carl Gustaf. 

Наразі Saab збільшив виробництво для своїх клієнтів, яким потрібно поповнити запаси, які вони направили для боротьби з Україною. Компанія пропонує чеській армії модернізовані літаки Gripen, поточна оренда яких закінчується в 2027 році. «Наша пропозиція дуже рентабельна, але політика безпеки відіграє роль», - сказав Йоханссон.

Данія. «Morgenavisen Jyllands-Posten» – «У боротьбі із Заходом Путін озброїться в Арктиці»

Президент Путін прямо зараз демонструє в Україні, наскільки він рішучий відновити Росію як велику державу. Куди він вдарить наступного разу? Росія роками військово озброюється в Арктиці, оскільки тане лід і висихає земля. Незабаром Арктика стане «геополітичним полем битви» у боротьбі Росії із Заходом, кажуть британські дослідники в новій доповіді.

Боснія та Герцеговина. «Oslobodjenje» – «Викрадення українських дітей? ООН розпочала розслідування можливих насильницьких вилучень із дитячих будинків»

Нідерланди. «de Volkskrant» – «Газпром знову скорочує постачання російського газу до Європи».

 «Trouw» – «Одеса чекає росіян з тривогою»

Порт Одеса був заблокований з лютого, що призвело до зростання цін на продовольство у світі. Мешканці Одеси на межі відчаю. «Щось має статися». 

«Протягом декількох місяців море було мертве, без диму судноплавного човна», -– написав російський письменник Костянтин Паустовський про Одесу в 1921 році.

Тепер, через століття, українське портове місто перезавантажується. Море таке гладке, як дзеркало, і нудний сплеск анти-серцевої тривоги вночі. Але зараз ми говоримо не про «час великих очікувань», оскільки спогади автора мають право, а про час депресії та страху.

«Ми більше не чуємо звуків гавані», – каже Нікіта Турін. «Це дає огидне почуття». 33-річний чоловік стоїть серед рибалок поблизу Дельфнарію на пляжі Ланжерон. Рибалкам було дозволено рибачити але плавання заборонено: минулого тижня чоловік вибухнув біля Одеси на дрейфуючій морській міні. «Ви повинні щось зробити», – пояснює одесит, яка працює в компанії, яка перевантажує овочі, фрукти та інші швидкопсувні, але тепер він чекає на безробіття. І ніхто не знає, як довго. «Питання полягає в тому, хто мені потрібен раніше: мій начальник чи армія», – каже він. Турін сподівається на перший, але боїться останнього.

За часів Паустовського, коли Біла армія воювала з більшовиками, зброя була встановлена ​​на бульварі. Навіть зараз знаменитий Приморський закритий. 

Під каштанами немає піших пар, а також є мішки піском та камуфляжними сітками. Фотографія та зйомка суворо заборонені, як тут, так і на морській стороні центру, і на пляжі.

Поруч із низкою зернових силосів – «Riva Wind», вантажного корабля з п'ятьма великими кошиками для завантаження.

Судно пришвартувалося в середині лютого, щоб забрати партію зерна, але на якорі з того часу, як 24 числа того ж місяця вибухнула війна.

Море було блискавично заміновано Україною, щоб запобігти висадці росіян з моря. За даними України, росіяни також установили міни для захисту свого військового флоту.

Так що Riva Wind нікуди не подінеться. І це стосується і 25-30 мільйонів тонн української пшениці та кукурудзи, які ще зберігаються з минулого врожаю. Перевезення зерна наземним транспортом не є альтернативою, пояснює Віталій Оплатко. Вантажопідйомність Riva Wind складає п'ятдесят тисяч тонн, тоді як у вагоні поїзда міститься всього шістдесят тонн.

Знову спрацьовує сирена повітряної тривоги. Оплатко також постраждав особисто. Він є засновником портового агентства, яке займається супроводом іноземних суден, що стоять в Одесі. Хоча його компанія закрилася 24 лютого, він досі виплачує своїм 75 працівникам частину зарплати. «Таким чином вони можуть принаймні продовжувати підтримувати свої сім'ї».

Минулого тижня Росія та Туреччина виступили з пропозицією зняти кораблі з мілини з Одеси. Якби Україна очистила порти, турки могли б супроводжувати транспорт, але росіяни хочуть перевіряти кораблі на наявність зброї на шляху до України. Україна відкинула цю пропозицію.

«Щойно ми очистимо вхід у порт, російський флот буде тут», – сказав чиновник з Одеської області.

Майбутнє портового міста залежить від битви на Донеччині, вважає Оплачко; поки він іде до виходу із парку, знову спрацьовує сирена повітряної тривоги. «Якщо ми зможемо зупинити росіян на сході, українці почнуть контрнаступ на Херсон».

«Нам потрібно більше західної зброї», – сказав Микита Торін. «Минулого місяця ми на мить подумали, що можемо виграти війну. Тепер кінця не видно».

Німеччина. «Rheinische Post» – «Росія загрожує Україні зникненням»

Колишній президент Росії Дмитро Медведєв прокоментував можливе постачання західного газу Україні з відвертою загрозою.  Він прочитав, що Україна отримає зріджений газ від свого «партнера за кордоном» та хоче заплатити за нього за два роки. 

Після цього він написав у Telegram: «Але є питання: хто каже, що Україна буде протягом двох років, на карті світу?»

Медведєв – заступник голови Російської ради безпеки. З 2008 по 2012 рік він був президентом та прем'єр-міністром до 2020 року. У війні він завжди з'являється з екстремальними твердженнями.

«Der Tagesspiegel Potsdamer» – «Шольц у Києві. Очікування від подорожі»

Олаф Шольц вагається, часто називає Володимира Путіна і все робить не так. Часті виступи канцлера співпадають із останніми даними опитування Forsa.

83% опитаних вважають за правильне розмовляти з Путіним, навіть якщо він військовий злочинець, 68% вважають, що війну можна закінчити лише шляхом переговорів, а 68% також вважають, що канцлер усе робить правильно.

Шольц їде до Києва цього четверга, ймовірно, разом з Еммануелем Макроном та Маріо Драгі, у той час, коли війна розвивається на шкоду Україні. Незважаючи на все ремствування, це дуже підходящий час.

Шольц сказав, що не збирається на фотосесію, лише тоді, коли є що обговорити. Очікувань все більше.

Візит Шольца має зробити три речі.

Це може бути лише символічним заохоченням, але по-перше: Підтримка провідними державами ЄС заявки України на членство в ЄС — це акт, який не можна недооцінювати і який показує Кремлю: Наш єдиний фронт не руйнується, ми не дозволимо Володимиру Зеленському у біді – і ніколи не дозволяйте путінському страху та ядерній риториці зламати нас.

А по-друге, оскільки термін «шольц» був придуманий в Україні як синонім «оголошувати, маневрувати, але мало що робити», Шольц повинен, як нещодавно у Бундестазі, безпомилково дати зрозуміти, що Німеччина вже робить, навіть крім військової допомоги. З 2014 року Німеччина надала підтримку у розмірі 1,8 млрд. євро. З початку війни на цивільний захист України, вимушених переселенців та громади, що приймають, було додано 185 мільйонів євро. Крім того, було виділено ще 440 мільйонів євро на гуманітарну допомогу та 650 мільйонів євро у вигляді непогашених кредитів, наприклад, для продовження виплати соціальної допомоги та пенсій. Також було обіцяно підтримку у розмірі ще одного мільярда, щоб Україна могла продовжувати свої державні справи.

Найскладнішою була і залишається доставка важкого озброєння. Спочатку Захід надав дуже багато, що спочатку допомогло відбити російські атаки. Наразі Україні не вистачає боєприпасів та артилерії. Більшість західних систем неможливо експлуатувати без тижнів навчання, але факт полягає в тому, що масштаби та швидкість західних постачань визначать, наскільки Україна втратить позиції.

Німеччина відіграє тут ключову роль, і Шольц також має покращити реалізацію своїх виступів про доставку. У питанні озброєнь він міг би наслідувати узгоджені дії щодо боротьби з інфляцією та призначити в канцелярії координатора, який би координував роботу з оборонною промисловістю, НАТО, Міноборони та Україною. Не може бути, щоб оголосили про постачання реактивних систем залпового вогню, а потім програмні проблеми, як мінімум, її затримали. І якщо Шольц не хоче постачати Україну німецькими танками, то він має про це сказати. Це потребує великої мужності.

Якщо Німеччина цього не зробить, Україні доведеться шукати в іншому місці те, що їй потрібне для виживання. Слово «час» знаходиться в терміні «поворотний момент».

І це працює в Україні прямо зараз.

Підпис на фото: «Ірпінське воскресіння». Українське місто під Києвом було практично стерте з землі російськими військами. Тепер розпочинається реконструкція».

«PNP» – «Москва продовжує перекривати газовий кран»

  • Постачання скорочується на третину
  • Солідарність між Китаєм і Росією

Туреччина «Daily Sabah» – «Туреччина твердо дотримується позиції щодо заявки скандинавських країн до НАТО»

Туреччина не підтримає Швецію та Фінляндію у їхніх заявках на членство в НАТО, тоді як терористичні організації вільно діють у скандинавських країнах, ще раз повторив президент Ердоган, наголосивши, що Анкара очікує чітких кроків у боротьбі з тероризмом.

Колонка: «Україна бореться в Сєвєродонецьку, незважаючи на ультиматум»

Україна не виявляла ознак скорення

Російський ультиматум, щоб здатися вчора у східному місті Севердонець, коли міністри оборони НАТО зібралися в Брюсселі, щоб обговорити відправлення більшої зброї для поповнення виснажливих резервів Києва.

Росія поклала ультиматум до українських військ, що ховаються на хімічному заводі у зруйнованому місті, зупиняються «безглуздому опору та закладу зброю» з вчорашнього ранку, вигравши перевагу битви за контроль над Східною Україною.

Плани, оголошені Москвою про відкриття гуманітарного коридору для мирних жителів, з фабрики, були порушені, на думку російських сепаратистів. Вони звинуватили Україну в обстрілі.

Міський голова Сєвєрдонецька, Олександр Страйк, заявив, що після раннього ранкового терміну, повз російських військ, вони намагалися штурмувати місто з декількох напрямків, але стверджують, що українські сили продовжували його захищати і не були повністю відрізані. "Ми намагаємось підштовхнути ворога до центру міста", - сказав він по телебаченню

Колонка: «Війна проти України невиправдана: заступник глави МЗС Туреччини – Каймакджи»

Війна Росії проти України є невиправданою, заявив у вівторок заступник міністра закордонних справ Фарук Каймакчі, підкресливши, що «це грубе порушення міжнародного права».

Виступаючи під час прийому, організованого посольствами Польщі та Литви в столиці Анкарі з нагоди 3 травня 1791 року, Дня Конституції, Каймакчі сказав: «На жаль, цього року ми стали свідками серйозного нападу на європейський мир і стабільність».

«Ми з Україною з першого дня. Ми шукали шляхи припинення війни», – сказав він, додавши, що Туреччина й надалі намагатиметься сприяти переговорам.

«Загалом ми продовжуватимемо цим шляхом, щоб суверенна та незалежна Україна зайняла належне місце серед мирних народів Європи».

Член НАТО Туреччина має спільний морський кордон з Росією та Україною в Чорному морі і працює над посередництвом між ворогуючими сторонами. Вона підтримала Київ, але відмовилася вводити санкції проти Москви.

Колока: «Продажі житла подвоювалися в міру буму купівлі російськими громадянами»

Продажі житлової нерухомості в Туреччині в травні зросли більш ніж удвічі, як показали вчорашні офіційні дані, оскільки купівлі іноземців зросли, а росіяни переважали покупців другий місяць поспіль.

За даними Турецького статистичного інституту (TurkStat), продажі житла зросли на 107,5% у порівнянні з минулим місяцем до 122 768 будинків, незважаючи на високу вартість позик і зростання цін.

У травні минулого року продажі знизилися до 55 166 одиниць, щоб запобігти пандемії коронавируса.

США

«NYT» – «США відправить ще 1 мільярд доларів на допомогу України»

Зброя, яка допоможе у «Ключовий момент» на полі бою.

«WSJ» – «США відправить ще 1 мільярд доларів на військову допомогу Україні»

«Los Angeles Times» – «ФРС у великій боротьбі за інфляцію, але також має на меті уникнути рецесії»

У середу центральний банк США підвищив ставку ще на три чверті відсоткового пункту. Вона не робила цього за 28 років з моменту початку першого технологічного буму, що відображає широко поширене відчуття, що інфляція вийшла з-під контролю – і, як стверджують деякі, вона досягла 40-річного максимуму.

Вторгнення Росії в Україну посилило інфляцію в продуктовому магазині. Конфлікт підвищив середні ціни на газ у Лос-Анджелесі до 6,44 долара за галон за звичайний газ. Постійні зв’язки з поставками, пов’язані з пандемією, спричинили дефіцит мікросхем і шок наклейок в автосалонах. 

Останній урядовий звіт про інфляцію в п’ятницю показав, що споживчі ціни в травні зросли на 8,6% у річному обчисленні, що є найвищим рівнем з грудня 1981 року.

«Arkansas Democrat Gazette» – «Байден: Україна, отримає ще 1 млрд доларів»

Підпис під фото: «Жінка переносить воду, повз зруйновану будівлю в середу в Лисичанську в донецькому регіоні Східної України, де російські та українські сили продовжують торгувати обстрілами. Більшість населення втекли з цього району».

«WP» – «США представили Києву пакет озброєнь на 1 мільярд доларів»

Південна Корея – «The Chosun Ilbo»

Підпис під фото: « Українські солдати обстріляли з французької самохідної артилерії позиції Росії на фронті на Донбасі на сході Росії. Україна в облозі в таких ключових місцях, як Сєвєродонецьк, щоб зупинити просування російської армії. 

У штаб-квартирі НАТО (Організації Північноатлантичного договору) в Брюсселі відбулася зустріч, на якій обговорювалися заходи військової підтримки в присутності офіційних осіб з країн-членів і партнерів.

Китай. «China Daily» – «Президент Сі і Путін закликають до більш справедливого світового порядку»

У телефонній розмові лідери вітають взаємну підтримку та поглиблення китайсько-російських відносин

У середу голова Сі Цзіньпін провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним, під час якої дві країни домовилися зробити позитивний внесок у побудову більш справедливого та рівноправного міжнародного порядку.

Сі сказав, що Китай готовий працювати з Росією над зміцненням зв'язків та координації в рамках важливих міжнародних та регіональних організацій, таких як ООН, БРІКС та Шанхайська організація співробітництва.

За його словами, це сприятиме зміцненню солідарності та співпраці між країнами з ринковою економікою, що формується, та країнами, що розвиваються, а також розвитку міжнародного порядку та глобального управління у більш справедливому та розумному напрямку.

Сі сказав, що з початку цього року, зіштовхнувшись із глобальними потрясіннями та змінами, китайсько-російські відносини зберігають хорошу динаміку розвитку.

За його словами, Китай готовий працювати з Росією, щоб продовжувати підтримувати один одного у їхніх відповідних основних інтересах, що стосуються суверенітету та безпеки, а також у питаннях, що викликають серйозне занепокоєння.

Що стосується двостороннього торговельно-економічного співробітництва, Сі сказав, що новий транскордонний міст, який з'єднує Хейхе в Китаї та Благовіщенськ на Далекому Сході Росії, відкрив новий маршрут взаємозв'язку між двома країнами.

Він додав, що Китай готовий підтримувати сталий розвиток довгострокового двостороннього практичного співробітництва.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, відкритий у п'ятницю міст довжиною 1284 метри та шириною 14,5 метра є першим автомобільним мостом, що сполучає Китай та Росію.

Путін заявив, що практична співпраця між Росією та Китаєм цього року стабільно розвивається, і Росія підтримує Ініціативу глобальної безпеки, запропоновану Китаєм.

Його країна виступає проти втручання будь-якої сили у внутрішні справи Китаю під приводом так званих питань, пов'язаних із Сіньцзян-Уйгурським автономним районом, САР Гонконг та Тайванем, заявив Путін.

Путін додав, що Росія готова зміцнювати багатосторонню взаємодію з Китаєм, щоб зробити конструктивний внесок у просування глобальної багатополярності та побудову більш справедливого та рівноправного міжнародного порядку.

Обидва лідери також обмінялися думками щодо українського питання. Сі сказав, що Китай завжди виносить незалежні міркування, засновані на історичних перевагах українського питання, і активно відданий справі зміцнення миру у всьому світі та стабільності глобального економічного порядку.

Він закликав усі сторони відповідально просувати належне врегулювання української кризи, заявивши, що Китай готовий продовжувати відігравати свою належну роль у цьому відношенні.

Телефонна розмова двох лідерів відбулася напередодні 14-го саміту БРІКС, який відбудеться цього місяця під головуванням Китаю. Країни БРІКС складаються з країн, що знаходяться на аналогічному етапі розвитку, а саме Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південній Африці.

Олексій Маслов, директор Інституту азіатських та африканських досліджень МДУ, сказав, що телефонний дзвінок продемонстрував готовність двох країн працювати разом для покращення глобального управління для вирішення спільних проблем у рамках як двосторонніх, так і багатосторонніх механізмів.

Він також сказав, що дві країни підтримують тісне співробітництво у галузі медицини та боротьби з коронавірусом і мають продовжувати зміцнювати співпрацю у таких галузях, як високі технології та фінанси.

«Global Times» – «Ще більше озброєння» 

Бермуди. «The Royal Gazette» – «Україна потребує більше озброєння» 

Україна заявила, що їй терміново потрібна більше зброї, щоб відбити просування Росії на півдні та сході, оскільки очікується, що лідери Німеччини, Франції та Італії сьогодні відвідають Київ.

ОАЕ. «The National» – «Макрон: Коли війна закінчиться, нам ще треба мати можливість говорити»

Президент Франції шукає варіанти миру в Україні в умовах зростання кризи

Президент Франції Еммануель Макрон скористався вчорашньою поїздкою, щоб відвідати війська своєї країни в Румунії, щоб з нетерпінням чекати дня, коли Україна виграє війну проти Росії і зможе провести переговори з Москвою щодо врегулювання.

Повідомляється, що він готується до свого першого візиту в Україну разом із канцлером Німеччини Олафом Шольцом, можливо, сьогодні.

«У певний момент, коли ми максимально допоможемо українському народу чинити опір, коли Україна переможе і бойові дії припиняться, ми повинні вести переговори. Український президент та інші лідери повинні вести переговори з Росією», – сказав Макрон.

«Як європейці, ми будемо сидіти за цим столом, переконавшись, що є гарантії безпеки, тому що це наш континент».

Франція наполягає, що перебуває на передньому краї зусиль щодо введення санкцій проти Росії через конфлікт і надає Україні військову допомогу, включаючи гаубиці.

«Ми зробимо все, щоб зупинити військові сили Росії, допомогти українцям та їхній армії та продовжити переговори», – сказав Макрон.

Помічники президента України Володимира Зеленського побоюються, що Франція, Німеччина та Росія підуть на переговори, які призведуть до того, що більша частина України залишиться в руках Москви.

Вплив конфлікту на глобальні енергетичні та продовольчі ринки посилює тиск на деяких світових лідерів з метою припинення війни, щоб послабити зростання цін.

Читайте також: Перші шпальти світової преси 15 червня про війну в Україні

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024