Перші шпальти світової преси 12 червня про війну в Україні

13 Червня 2022, 08:00
Пожежник  у житловому районі Лисичанська. Фото «Los Angeles Times» 1671
Пожежник у житловому районі Лисичанська. Фото «Los Angeles Times»

Тема російсько-української війни на перших сторінках світових газет.

Головні теми:

  • Виробництво важкої зброї необхідно активізувати, тому що зброя Східної Європи закінчилася.
  • За тисячі миль від Києва війна путіна забирає їжу у мільйонів.
  • Готівка з Росії використовують для виплати пенсій шотландцям.
  • Є припущення, що Україна готова обміняти захопленого ними олігарха на звільнення британців.
  •  Італія. Справа про квитки Сальвіні до Москви. Посольство: ми допомагали у покупці.
  • Шольц хоче поїхати до Києва». Зважаючи на все, спільний візит з Макроном і Драгі запланований до саміту G7.
  • Росія нав'язує пропаганду молоді та в книжках з історії.
  • Росія, ймовірно, використовує протикорабельні ракети вагою 6,1 тонни, які не є високоточним озброєнням та можуть завдати шкоди та смерті багатьом цивільним в Україні.

Великобританія

 

«The Sunday Telegraph» - «Від «Let It Go» у київському притулку до зірки стадіону»

Підпис під фото: «Амелія Анисович, 7 років, співає гімн України перед вчорашнім матчем Ліги націй між Україною та Вірменією в Лодзі, Польща. Відео Амелії, яка співає «Let it Go» під час перебування в київських бомбосховищах, привернуло світову увагу в березні».

Стаття: «Виробництво важкої зброї необхідно активізувати, тому що «Східна Європа закінчилася».

Захід має прийняти «війну» та належним чином озброїти Україну, щоб перемогти Росію, заявила вчора Латвія, коли українські чиновники попередили, що армія Володимира Путіна все ще може виграти його війну.

В інтерв’ю The Sunday Telegraph міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс попередив, що Захід повинен підтримувати Україну «стільки часу», а радник президента України Михайло Подоляк сказав, що армії потрібно більше важкого озброєння.

Пан Рінкевичс сказав, що в східноєвропейських країнах зараз значною мірою закінчилися танки та озброєння радянських часів для відправки до Києва, і що Західній Європі необхідно нарощувати виробництво, щоб протистояти загрозі з боку Росії.

«ЄС і НАТО потребують того, що я називаю стратегічною витривалістю», – сказав він.

«На жаль, подобається це чи ні, але через Росію ми знову опинилися в ситуації, коли військова оборона є пріоритетом для Європи та для НАТО».

Пан Рінкевичс, який високо оцінив підтримку України з боку Великобританії, сказав, що деякі країни мають «психологічні труднощі» у тому, щоб зайняти жорстку позицію щодо Москви, але «війна» щодо виробництва зброї є необхідним підходом для встановлення миру.

 

 

«The Independent» - «Україна потребує більше боєприпасів».

 

 

«The Times» - «За тисячі миль від Києва війна Путіна забирає їжу у мільйонів».

Дефіцит зерна, спричинений конфліктом в Україні, співпав із найнебезпечнішою посухою з часів Live Aid.

На ділянці чагарника на північному заході Кенії Локіото Екал чіпляється за спогади про двох дітей, яких вона втратила чотири місяці тому через голод. Все, що в неї є, щоб прогодувати трьох дітей і себе, що залишилися, - це маленькі червоні ягоди, подачки і надія.

«Якби світ дізнався про наші проблеми, вони зробили б щось, щоб допомогти нам», — каже 30-річна Екал, захищаючи свого маленького сина від вітру пустелі, який хльосне ковдри та мішки з їжею, натягнуті на її порожній будинок.

Вони живуть у Туркані, північно-західному регіоні, відомому як «колиска людства». Вчені вважають, що саме тут два мільйони років тому перші люди вийшли з пустелі.

Але сьогодні це місце невимовних страждань, посилених безсердечною байдужістю.

 

 

Газета «Herald» у неділю повідомляє, що два найбільші місцеві пенсійні фонди Шотландії — Lothian і Strathclyde — вклали 448 мільйонів фунтів стерлінгів у фірми, які все ще ведуть бізнес у Росії.

"Готівку з Росії використовують для виплати пенсій шотландцям"

Найбільші місцеві пенсійні фонди Шотландії — Lothian і Strathclyde — вклали 448 мільйонів фунтів стерлінгів у фірми, які все ще ведуть бізнес у Росії.

Вони інвестували майже півмільярда фунтів стерлінгів у фірми, які все ще ведуть бізнес у Росії.

Аналіз, проведений The Ferret, показав, що пенсійні фонди Lothian (LPF) та Strathclyde (SPF) інвестували загалом 448 мільйонів фунтів стерлінгів у компанії, які продовжували вести бізнес у Росії у звичайному режимі після її вторгнення в Україну.

Компанії, які все ще працюють у країні, звинувачуються у підриві санкцій, накладених на режим Володимира Путіна міжнародними урядами.

SPF заявив, що вимагатиме від фірм «відповідей і, що більш важливо, дій» щодо їхньої діяльності в Росії, тоді як LPF зазначив, що фірми «працюють не тільки в Росії» і становлять «0,2% активів фонду ». ресурси". Але політики заявили, що викриття "викликають занепокоєння", і закликали два фонди "розірвати ці зв'язки і негайно відмовитися". Вони кажуть, що, працюючи на російському ринку, компанії "підтримують військову машину Путіна".

За останні три місяці відбувся результат корпорацій із Росії у рамках глобальної відповіді на вторгнення. З лютого із країни пішли майже 1000 компаній. Серед них великі транснаціональні корпорації, такі як McDonald's, Starbucks та Uber. Однак, за даними Єльського університету, 245 глобальних фірм не внесли жодних змін у свою діяльність у Росії.

До них відносяться технологічні фірми, фінансові гіганти та будівельні компанії.  У нашому аналізі були вивчені останні опубліковані портфелі LPF і SPF для участі в будь-якому з цих підприємств. LPF та SPF інвестують пенсії місцевих державних службовців в Единбурзі та Лотіані, а також у Глазго та його околицях відповідно. Китай побоюється, що LPF інвестувала 238 мільйонів фунтів стерлінгів у 17 з перерахованих компаній, у той час як SPF володіла частками 13 на суму 210 мільйонів фунтів стерлінгів.

Більшість цих інвестицій посідає фірми з Китаю, США чи Японії. Єдиний найбільший холдинг LPF в одній із фірм, що оцінюється майже в 73 мільйони фунтів стерлінгів, належить китайській компанії електронної комерції Alibaba, яка вважається китайською відповіддю Amazon. Китай — одна з небагатьох країн, які не засудили російське вторгнення, і лише жменька китайських компаній призупинила свою діяльність.

Тим часом SPF інвестував 47 мільйонів фунтів стерлінгів у французьку будівельну компанію Vinci, яка брала участь у великих інфраструктурних проектах у Росії, включаючи будівництво автомагістралі між Москвою та Санкт-Петербургом.

Наприкінці лютого The Ferret повідомив, що пенсійний фонд шотландського парламенту має активи в Ощадбанку на суму майже 300 000 фунтів стерлінгів.

Baillie Gifford — інвестиційна фірма, яка керує шотландською парламентською пенсійною схемою, згодом продала частки після обурення з боку MSP.

Единбурзький університет також володів акціями Ощадбанку на суму понад 1 млн. фунтів стерлінгів, а також 6,5 млн. фунтів стерлінгів, вкладеними в голландську фірму, що має зв'язки з Путіним. Університет оголосив про перегляд своїх активів після тиску студентів після того, як історія стала відома.

Фінансовий представник шотландських "зелених" Росс Грір сказав, що "ніколи для державних пенсійних фондів не було так важливо проводити етичну інвестиційну політику".

"Державні пенсійні фонди Шотландії повинні вкладати кошти на загальне благо, а не на підтримку путінської військової машини", - додав Грір.

Представник шотландських лейбористів із зовнішніх зв'язків Сара Бояк заявила, що для того, щоб «твердо стояти на боці України», необхідно викорінити «вплив російських фінансів на Велику Британію».

Бояк сказав: «Ці тривожні викриття вимагають термінової відповіді. Цим фондам необхідно негайно розірвати зв'язки та вивести кошти».

Компанії, які ще працюють у Росії, стикаються з сильним міжнародним тиском, що вимагає догляду. Українські чиновники також закликали фірми розірвати відносини із Росією. У своєму зверненні до Конгресу США у березні президент України

Державні пенсійні фонди Шотландії мають інвестувати на загальне благо, а не підтримувати путінську військову машину. Володимир Зеленський закликав усі американські компанії негайно покинути російський ринок, «бо він залитий кров'ю українців».

Міністр цифрової трансформації країни Михайло Федоров у своєму виступі минулого тижня також закликав технологічні компанії піти з Росії. "Коли компанія працює на російському ринку, вона закачує кошти до російського бюджету, з яких гроші надходять до російської армії", - сказав Федоров.

Він додав: "Це дозволяє вбивати українців".

Тим не менш, деякі підприємства, які все ще працюють у Росії, стверджують, що, йдучи, вони завдадуть шкоди ні в чому не винним громадянам, або позбавивши їх коштів до існування, або позбавивши їх доступу до товарів першої необхідності, таких як охорона здоров'я та сільськогосподарська продукція.

Голова SPF, радник із Глазго Рікі Белл заявив, що його члени «цілком справедливо» запитають, чому деякі компанії «не можуть або не хочуть» розірвати зв'язки з Росією.

ПРЕДСТАВНИК LPF сказав: «Ми не коментуємо безпосередньо угоди з акціями. Для порівняння: ці акції працюють не лише в Росії, а їхня частка становить 0,2% активів фонду. У ширшій схемі фонду та щоденних рухів ринку цей фінансовий ризик можна вважати несуттєвим.

«Санкції та тиск із боку зацікавлених сторін призвели до переоцінки географічної присутності багатьох компаній, і наш постачальник послуг, EOS, продовжує працювати та кидати виклик керівництву компаній, які мають матеріальні зв'язки з Росією».

Уряд Шотландії заявив, що «бізнес-спільнота несе моральну відповідальність за вживання заходів щодо перевірки операцій на наявність зв'язків та зв'язків з Росією та їх розрив там, де це можливо». "Уряд Шотландії не має жодного відношення до пенсійних фондів місцевої влади", - додав представник. «Ця справа наглядових рад та їхніх пенсійних комітетів»."

 

 

«Sunday Express» - «Бути олігархом».

УКРАЇНА готова обміняти захопленого ними олігарха на звільнення британців Шона Піннера та Ейдена Есліна, повідомили учора ввечері джерела.

Колишньому британському солдатові, 48 років Піннеру, і 28-річному працівникові з догляду Аслін були винесені смертні вироки Донецької Народної Республіки (ДНР), минулого тижня після того, як вони потрапили в полон, борючись з українськими військами в портовому місті Маріуполь.

Обидва мають українське громадянство та офіційно зараховані до складу 36-ї бригади морської піхоти України, незважаючи на заяви про те, що вони найманці.

Сім'я пана Піннера заявила, що вони «спустошені та засмучені» судом та вироком.

Минулої ночі джерела, близькі до уряду в Києві, підтвердили, що «нічого не обговорювалося» у забезпеченні їхнього звільнення, додавши, що «ми усвідомлюємо борг подяки, який ми маємо перед Сполученим Королівством».

Повідомляється, що Україна готова обміняти Віктора Медведчука, проросійського політика, якого Україна заарештувала у квітні за державну зраду та корупцію на двох британців.

Медведчук, статки якого оцінюються в 400 мільйонів фунтів стерлінгів, є близьким другом Володимира Путіна і хвалиться, що російський лідер є хрещеним батьком його дочки Дарії.

Багато хто очікував, що він стане новим маріонетковим президентом України, якщо російським військам вдасться взяти Київ у перші дні війни.

Окремі джерела в Україні вчора ввечері заявили, що військовий порятунок британців можливий.

Чи обговорювалося це з міністром оборони Беном Воллесом під час його візиту до Києва у п'ятницю, невідомо.

Оскільки і Піннеру, і Еслін дали місяць на подання апеляції, поширена думка, що показовий суд і наступні вироки є політичним ходом.

На кадрах суду видно, як чоловіки разом із громадянином Марокко Сааудуном Брахімом стоять за ґратами, доки їхня доля не розкривається.

Їм було показано відео, на якому дружина Медведчука Оксана звертається із закликом про обмін чоловіка. Але представники українського уряду вчора ввечері були налаштовані песимістично.

 

 

«The Sunday People» публікує коментарі двох британців, які зголосилися воювати в українській армії. Один батько, який зараз повернувся до Великобританії, припускає, що смертний вирок, винесений двом британцям, які виборюють Україну, винесений російським маріонетковим судом, може спонукати інших британців приєднатися до війни. "Путінські ескадрони смерті не зупинять нас в бою", - говорить заголовок People.

 

 

Європа

 

Італія. «Corriere della Sera» - «Справа про квитки Сальвіні до Москви. Посольство: ми допомагали у покупці. Відповідь: подарунка немає, Ліга заплатила»

·         «Байден Зеленський: він проігнорував тривогу. Зеленський: він допомагає нам із запізненням

·         «Драгі готує поїздку до Києва перед G7».

 

 

«La Stampa» - «Україна. Фон дер Ляйєн у Києві: «На правильному шляху до вступу до ЄС»».

"Сальвіні-Москва, скандал. "Поїздка оплачена нами".

 

 

«Il Fatto Quotidiano» - «Або подбайте про уряд, або подбайте про кур'єра».

"Список "путінців". За шістьма доданими прізвищами рахунки не сходяться".

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 10 червня про війну в Україні

 

Австрія «KURIER»  - «Володимир Путін, російський президент Спочатку порівнював себе з царем Петром, тепер знову ходять домисли про його самопочуття.

 

 

Данія. «Morgenavisen Jyllands-Posten» - «Захід і Росія сперечаються про те, хто винен у наступній великій світовій кризі. Продовольча криза вже була в самому розпалі в Африці через сильну посуху, повені, регіональні конфлікти і covid-19. Потім була війна в Україні, яка прискорить масштаби лиха. Зараз Захід та Росія голосно обговорюють, кого звинувачувати в голоді. Тим часом ООН стала навколішки, щоб зібрати достатньо грошей, щоб нагодувати мільйони людей, які найближчими місяцями поповнять лави голодуючих.

 

 

Німеччина. «Der Tagesspiegel» - «Шольц хоче поїхати до Києва».

Зважаючи на все, спільний візит з Макроном і Драгі запланований до саміту G7.

За інформацією Bild am Sonntag, канцлер Олаф Шольц (СДПН) хоче відвідати Київ перед самітом G7 наприкінці червня. Він планує візит до президента Франції Еммануеля Макрона та прем'єр-міністра Італії Маріо Драгі, повідомила в суботу газета з посиланням на урядові кола Франції та України. Представник федерального уряду не захотів коментувати звіт у суботу увечері.

З початку війни багато глав держав та урядів приїжджали до Києва, щоб продемонструвати свою солідарність із країною, на яку напала Росія. Шольц нещодавно сказав, що поїде туди лише у тому випадку, якщо треба буде обговорити якісь конкретні речі. Україна сподівається, що ЄС оголосить її країною-кандидатом на своєму саміті 23-24 червня, якраз перед самітом G7 26-28 червня.

Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила в суботу після зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським, що розгляд заявки на членство в ЄС буде завершено до кінця наступного тижня. Фон дер Ляйєн залишила відкритим питання про те, чи на основі аналізу її авторитет рекомендуватиме 27 державам-членам надати Україні необмежений статус кандидата на членство в ЄС.

За даними українських джерел, з початку агресивної війни Росії загинуло близько 10 тисяч російських солдатів. Про це повідомив радник Зеленського. Крім того, Генеральна прокуратура в Києві повідомила у суботу, що з початку війни було вбито щонайменше 287 дітей. Розслідування, подробиці якого неможливо перевірити незалежно, продовжується.

Політичне керівництво в Києві із невдоволенням відреагувало на заяви Джо Байдена про те, що Зеленський недостатньо серйозно поставився до небезпеки, що походить від Росії, до початку війни. На заході в Лос-Анджелесі президент США заявив, що «докази» російської атаки були до 24 лютого, але «Зеленський не хотів цього чути, багато людей цього не хотіли». Про це заявив прес-секретар президента України Сергій Никифоров. Селенський неодноразово закликав міжнародних партнерів запровадити превентивні санкції, щоб добитися виведення вже розгорнутих на той момент військ. На сході України бої тривали у суботу без серйозних змін під час фронту. Київ говорить про успіхи своєї артилерії завдяки західним боєприпасам та закликає збільшити темпи постачання озброєнь. "Росія хоче знищити кожне місто на Донбасі - "кожен" - це не перебільшення", - заявив Зеленський у відеозверненні.

Агентство ТАРС повідомило у суботу, що Росія більше не дотримується ухвал Європейського суду з прав людини. Президент Володимир Путін підписав відповідний закон. Відповідно, рішення, ухвалені після 15 березня, більше не будуть виконуватися.

 

 

«F.A.Z» - «Як виглядатиме війна майбутнього?». Росія воює на Донбасі як у ХХ столітті. НАТО вже не готове до цього. Томас Гутшкер.

Російські війська атакують угруповання НАТО у Нордкапі.

Рой автономних бойових безпілотників, оснащених штучним інтелектом, підбив його флагман, британський авіаносець HMS Queen Elizabeth, і нарешті його потопила гіперзвукова ракета. Водночас у Європі руйнуються комп'ютерні мережі, ЗМІ завалені хибними повідомленнями, вибухає побутова техніка – розпочалася інформаційна війна.

Незабаром після цього росіяни увійшли до Прибалтики зі 120 000 чоловік і окупували її до того, як Альянс навіть віддалено зібрав там достатню кількість військ.

Через 13 днів війна закінчилася. Президента Путіна можна славити як героя, а з НАТО покінчено.

Нинішня книга про війну майбутнього починається з цього сценарію жахів, написаного двома відставними американськими генералами та вченим. Вона переносить жах війни у ​​2030 рік і красномовно просувають новий курс у галузі озброєнь та оборони, який запобігатиме такому фіаско. Три автори, шановні експерти, переконані, що війна майбутнього сильно відрізнятиметься від війни минулого. Вона йде в космосі та кіберпросторі, а також у польових умовах. Виграє не той, хто має найбільший корабель або найбільшу кількість танків, а той, хто вчасно інвестує в нові проривні технології.

У Німеччині невдовзі після початку російського вторгнення в Україну вийшла книга Джуліана Ліндлі-Френча, Джона Аллена та Бена Ходжеса «Війна майбутнього». Можна уявити, що Путін мріяв про такий сучасний бліцкриг у Москві, коли наказував своїм генералам йти в атаку. Це також супроводжувалося кібератакою, яка паралізувала українські збройні сили та вивела з ладу їхню систему захисту. Але тільки в перші години потім прийшла допомога із заходу. Зараз ця війна йде вже більше ста днів, і росіяни ведуть її не як високотехнологічна сила 21 століття, бо як сталева армія 20 століття.

Проте окопна війна на Донбасі, дорогі наступи та відступи нагадують Першу світову війну, суцільна маса артилерії, танків та бомб Другої світової війни. Матеріал, який зараз з'являється на полі бою, старіє принаймні з російської сторони. Нещодавно на сході України було помічено перші танки Т-62, мабуть, із законсервованих запасів Червоної Армії. Цифра означає початок серійного виробництва: 1962 рік. Того ж року розпочалося виробництво ракет Х22, якими російські дальні бомбардувальники тепер стріляють за українськими цілями замість сучасних крилатих ракет. Тактика армії також майже змінилася. Все на вогневій потужності та максимально спрямовані на руйнування. Артилерія не підтримує маневрених військ. Швидше навпаки: війська стежать за тим, щоб важка артилерія могла зайняти позицію та стріляла доти, доки не залишиться каменя на камені.

«Чесно кажучи, – каже Бен Ходжес, один із трьох авторів, – я був здивований тим, наскільки Росія готова вбивати мирних жителів».

У 2017 році він командував американськими збройними силами в Європі, після чого перейшов до спільноти аналітичних центрів. Росіяни стріляли по містах, по багатоквартирних будинках та лікарнях не випадково.

Що також вражає його, так це величезна кількість боєприпасів, які стріляють щодня: "За моєю оцінкою, за останні три місяці було використано більше гранат і ракет, ніж ми використовували за двадцять років в Афганістані та Іраку разом узятих".

Також затьмарюється все, що Америка випробувала у цих війнах.

Америка втратила 6870 солдатів. З іншого боку, за останніми оцінками західних експертів, могло бути вбито 20 тисяч російських солдатів. Також українські військові сплачують за захист своєї країни кров'ю. Радник президента оцінив щоденні втрати всього від 100 до 200 солдатів на день, ще до 500 отримали поранення.

Все це зараз уважно вивчається та аналізується у Брюсселі та у столицях союзників. Багато країн значно збільшать свої військові витрати протягом найближчих кількох років. Нині Німеччина створює спеціальний фонд для бундесверу у розмірі 100 мільярдів євро, а Польща має намір витрачати на оборону три замість двох відсотків своєї економічної сили. Уряди мають вирішити, до яких військових сценаріїв готуватися, оскільки підготовку до них йдуть роки, котрий іноді десятиліття. Ключове питання зараз: чи змінює сценарій війна в Україні? Чи буде війна 2030 року справді такою, якою її описують три експерти у своїй книзі: високотехнологічні битви, виграні найрозумнішою автономною системою? Чи Заходу доведеться пристосовуватися до того, що напад Росії на територію Альянсу буде більше схожим на те, що зараз переживає Україна?

Військовий історик Філліпс Пейсон О'Брайєн. «Ми свідки останньої війни 20 століття в Україні прямо зараз», — пише вчений у нещодавно опублікованому есе. Він засновує свою впевненість у тому, що це може бути остання така війна, на тому, як воюють українці: простою, але сучасною зброєю. Це насправді вражаюче. Приготували російським "танкову бійню" з базуки всіх видів. За даними сайту Oryx, який наочно документує та підтверджує втрати, Москва вже втратила понад 760 основних бойових танків – утричі більше, ніж насправді має Бундесвер. Українці збили 30 літаків та 46 вертольотів зенітними ракетами з плеча. Це не так і багато, але достатньо, щоб тримати російські ВПС у страху. На сьогоднішній день йому не вдалося завоювати панування в повітрі і цим дати сухопутним військам важливу перевагу.

Українцям навіть удалося потопити флагман Чорноморського флоту «Москву». Повідомляється, що його екіпаж відвернув увагу на бойовий безпілотник «Байрактар» під час попадання двох українських протикорабельних ракет. Безпілотник вартістю 5 мільйонів євро проти корабля вартістю 500 мільйонів євро. О'Брайєн робить висновок, що ніколи ще не було так ризиковано, як зараз, «інвестувати у важку техніку часів Другої світової війни, таку як важкі танки, величезні авіаносці та надзвичайно дорогі винищувачі». Натомість особам, які приймають рішення, доведеться адаптуватися до зовсім іншого поля бою, «заповненого легшою, меншою і мобільнішою зброєю, що часто контролюється здалеку».

Але те, що описує О'Брайєн, відноситься до першої фази російської агресивної війни, яка закінчилася відходом росіян з Київської області, а потім і з Харкова. Другий етап, окопна війна на Донбасі, відрізняється. Вона перетворилася на артилерійську битву, і Київ каже, що нічого йому терміново не потрібне, крім гаубиць та реактивних систем залпового вогню, а також тонн боєприпасів. У росіян у десять-п'ятнадцять разів більше за цю зброю, незважаючи на всю підтримку Києва Заходом. А для реальних контратак українцям знадобляться і танки, зокрема й західні моделі. Ви можете захистити себе базуками, ракетами «Стінгер» та дронами, але ви не зможете відвоювати жодну землю.

Це також означає, що Україні потрібні системи озброєння, яких вже майже немає в більшості країн НАТО. Америка – виняток, Німеччина – правило. Наприкінці холодної війни Бундесвер все ще мав понад 4000 основних бойових танків, сьогодні вони щасливі, якщо скоро у них знову буде 300. Продавали ракетні установки і артилерійські системи. Тільки 108 систем Panzerhaubitze 2000 активні. Після довгих пошуків знайшли ще сімох, які мали вирушити до Києва. Армійську ППО було скасовано. А запас боєприпасів такий великий, що лише на поповнення магазинів потрібно двадцять мільярдів євро. Генріх Браус, генерал-лейтенант А. Д., який відповідатиме за оборонне планування НАТО до 2018 року, тому бачить появу інших пріоритетів у галузі озброєнь. "Нам знову потрібно набагато більше артилерії, - говорить він, - з великою дальністю і точністю".

Також: крилаті ракети, які можуть знищити російські командні центри. Без центрального керівництва війська паралізовані, що є наслідком тактики командування, що залишає мало місця для маневру окремому підрозділу. Браусс вважає протиповітряну та протиракетну оборону найбільшою ахіллесовою п'ятою. З дванадцятьма батареями «Петріот», якими все ще володіє бундесвер, Німеччина ніколи не зможе захиститися від ракетних атак, подібних до тих, які зараз відчуває Україна. І, звичайно, частину систем доводиться переносити на східний фланг, наприклад, для захисту Словаччини, яка передала свою оборону Києву, або Литви, яка її не має взагалі.

Браус теж не хоче повертатися до минулого. Він говорить про сучасні датчики, у тому числі в космосі, які дають картину ситуації в режимі реального часу, і про озброєних безпілотників, які можуть вражати цілі, що рухаються. "Це не або/або, це і те, й інше", - говорить він. Звичайно, Москва продовжить озброюватися і робити висновки з усіх помилок та слабкостей, які зараз виявляються. Однак шлях від знання до фактичного виправлення може бути довгим. Після війни 2008 року у Грузії російська армія перекинулася з ніг на голову. Наразі у нього зовсім інша структура, але великі проблеми залишилися: погане технічне обслуговування техніки, поганий зв'язок на полі бою, відсутність взаємодії між військовими частинами.

Наступний етап модернізації також буде набагато складнішим. Тому що у своїй високотехнологічній зброї росіяни залежать від західних комплектуючих, на які поширюються санкції. Найбільший виробник танків був змушений зупинити виробництво, і, схоже, виникла проблема з постачанням високоточних боєприпасів та сучасних крилатих ракет. Для НАТО це означає: вона матиме більше часу для підготовки до війн майбутнього. Але в найближчому майбутньому їй доведеться мати справу з противником, який загрожує їй зброєю минулого.

 

 

Інші країни

 

Ізраїль. «The Jerusalem Post» - «Російські обстріли викликали пожежу у Сєвєродонецьку, сторони шукають можливість дати нокаутуючий удар»

·         Київ закликає Захід якнайшвидше поставити більше важкого озброєння

·         Війна блокує життєво важливий український експорт зерна з Чорного моря.

Обстріл російськими військами хімічного заводу «Азот» у східноукраїнському місті Сєверодонецьк спричинив сильну пожежу в суботу через витік тонни нафти, заявив губернатор області, оскільки бої за місто тривали.

Спроба російських військ захопити Сєвєродонецьк стала однією з кровопролитних битв з моменту їх вторгнення 24 лютого, коли жодна зі сторін не завдала нищівного удару за кілька тижнів боїв, які перетворили місто на пил.

Губернатор Луганської області Сергій Гайдай не повідомив, чи загасили пожежу на заводі, де ховаються сотні мирних жителів.

Виступаючи по національному телебаченню, Гайдай сказав, що у сєверодонецьку, маленькому містечку в Луганську, яке стало центром наступу Росії на сході України, вирують бої, що безупинно йдуть. Раніше в суботу він сказав, що російські сили контролюють більшу частину міста, а Україна контролює хімічний завод Азот.

Україна закликала до швидших постачань важких озброєнь із заходу, щоб переламати хід війни, заявивши, що російські війська мають щонайменше в 10 разів більше артилерійських знарядь, ніж українські. Тим не менш, навіть будучи слабко озброєною, українська армія виявилася стійкішою, ніж очікувалося, на ранніх етапах бойових дій.

Підпис під фото: «Будівля лежить у руїнах після російського удару в четвер по Лисичанську на Луганщині». 

«Москва засудила Ізраїль за ймовірний удар по Дамаску» 

НА АЕРОФОТО видно значні пошкодження злітно-посадкових смуг у міжнародному аеропорту Дамаска після того, як Ізраїль, ймовірно, завдав удару по цьому місцю.

Дві супутникові компанії опублікували зображення, на яких видно значні пошкодження злітно-посадкових смуг у міжнародному аеропорту Дамаска після того, як Ізраїль завдав удару по цьому місцю в четвер. 

Сирійське державне інформаційне агентство Sana повідомило, що Ізраїль завдав ударів по цілям на південь від Дамаска близько 4:20 ранку в п'ятницю, поранивши одну людину і завдавши матеріальних збитків. 

Прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова засудила авіаудари, кажучи, що такі дії наражають на небезпеку цивільні авіакомпанії і мирних жителів.

«Вимушені ще раз заявити, що ізраїльський обстріл території Сирійської Арабської Республіки, що триває, порушуючи основні норми міжнародного права, абсолютно неприйнятний. рішуче засуджуємо провокаційний напад Ізраїлю на найважливіший об'єкт сирійської цивільної інфраструктури», - заявила Захарова.

«[Такі] безвідповідальні дії створюють серйозні ризики для міжнародного повітряного сполучення і наражають на реальну небезпеку життя безневинних людей, — продовжила вона, додавши, — ми вимагаємо від ізраїльської сторони зупинити цю хибну практику».

Це був третій удар по об'єктах у Сирії, відповідальність за який покладено на Ізраїль менш ніж за тиждень.

У ніч на понеділок ізраїльський авіаудар був нанесений по об'єктах на південь від Дамаска. Сайт сирійської столиці повідомив у вівторок вранці, що удару було завдано заводу з розробки іранської зброї в місті Акрабі.

У вівторок увечері в сирійських повідомленнях стверджувалося, що ізраїльські танки обстріляли позиції, що належать сирійським військовим, неподалік Ель-Мальги в районі Кунейтра на південному заході Сирії.

 

 

ОАЄ «Gulf News» - «Глава ЄС в Україні обговорила членство».

БЛОК ЗАВЕРШИТЬ ОЦІНКУ ДО НАСТУПНОГО ТИЖНЯ, КАЖЕ ФОН ДЕР ЛЕЙЕН

 

 

США. «NYT». «Росія адаптується до відрізаної економіки».

Несподівана стійкість навіть у фаст-фуді. 

Євген Шумілкін виходить на роботу в неділю. Для підготовки він зняв знайому літеру "М" з того, що було його сорочкою з "Макдональдса", і прикрив літеру "М" на куртці з "Макдональдса" нашивкою з російським прапором.

«Це будуть ті самі булочки», — пообіцяв пан Шумілкін, який обслуговує обладнання у ресторані в Москві. "Тільки під іншим ім'ям".

Цими вихідними в Росії знову відкриваються ресторани McDonald's, але вже без «Золотих арок». Після того як навесні цього року американський гігант фаст-фуду пішов на знак протесту проти вторгнення президента Володимира Путіна в Україну, сибірський нафтовий магнат купив його 840 магазинів у Росії. За його словами, оскільки майже всі інгредієнти надходили з країни, ресторани могли продовжувати подавати більшу частину однієї їжі.

Гамбіт може легко спрацювати, підкресливши дивовижну стійкість російської економіки перед одним із найінтенсивніших шквалів санкцій, коли-небудь застосовуваних Заходом. За три з половиною місяці війни стало зрозуміло, що санкції — і потік західних компаній, які добровільно залишають Росію, — не змогли повністю зруйнувати економіку або викликати народний гнів проти Путіна.

Росія провела більшу частину 22 років перебування Путіна при владі, інтегруючись у світову економіку. Розплутати такі великі та такі переплетені ділові зв'язки, непросто.

Безумовно, наслідки санкцій будуть глибокими та широкими, а наслідки лише починають виявлятися. Рівень життя в Росії вже знижується, кажуть економісти та бізнесмени, і ситуація, ймовірно, погіршиться, оскільки запаси імпорту виснажуються і дедалі більше компаній оголошують про звільнення.

Деякі зусилля Росії можуть відповідати західним стандартам.

 

 

«The Washington Post» - «Росія нав'язує пропаганду молоді та в книжках з історії» 

Рига, Латвія. У міру того, як війна президента Володимира Путіна проти України затягується, російські вчителі перетворюються на солдатів на передовій в інформаційній війні, покликаній перетворити дітей на лояльних мілітаризованих націоналістів. Впливові керівники органів безпеки країни, провідні пропагандисти та прихильники жорсткої лінії в парламенті просувають радикальні зміни у системі освіти, тоді як міністерство освіти відходить на другий план.

Школам наказали проводити «патріотичні» заняття, що повторюють лінію Кремля щодо війни, а вчителів, які відмовлялися, звільняли. Підручники очищаються майже від усіх посилань на Україну та її столицю Київ.

Російський парламент відхилив як незадовільний план Міносвіти щодо перегляду підручників історії, назвавши це питанням «національної безпеки».

 

 

«Los Angeles Times» - «ПОВІЛЬНА СМЕРТЬ МІСТА В УКРАЇНІ». 

Як умирає місто? Щоб дізнатися про це, вирушайте до Сєвєродонецька, який знаходиться на самому краю контролю українського уряду на східному фронті і нині є центром боротьби між його солдатами і російськими, що вторглися.

Дивлячись на Сєверодонецьк через річку, яка відокремлює його від міста-побратима Лисичанськ, можна спостерігати спазми в реальному часі: майже дюжина стовпів диму огортає обрій, де тонни російських боєприпасів врізаються в будівлю і починають вогонь, полум'я мерехтить вдалині, як могильна свічка. Саундтрек бойових дій - артилерійські постріли, гортанний свист ракет, випущених у швидкій послідовності, барабанний дріб великокаліберних кулеметів.

Підпис під фото: «Пожежний чекає підвищення тиску води біля будинку, спаленого внаслідок обстрілу, у житловому районі Лисичанська, Україна.

 

 

«Arkansas Democrat Gazette» - «Велика Британія та Україна попереджають про використання Росією важких ракет»

Вони кажуть, що неточне озброєння загрожує ще більше смертей.

Українські та британські офіційні особи попередили в суботу, що російські сили покладаються на зброю, здатну спричинити масові втрати, коли вони намагаються досягти успіху у захопленні Східної України, а запеклі тривалі бої виснажують ресурси обох сторін.

Російські бомбардувальники, ймовірно, запускали важкі протикорабельні ракети 1960-х років по Україні, повідомило Міністерство оборони Великобританії. Ракети Х-22 в першу чергу були призначені для знищення авіаносців за допомогою ядерної боєголовки. Коли вони використовуються для наземних ударів зі звичайними боєголовками, вони «вкрай неточні і, отже, можуть спричинити серйозні побічні пошкодження та

постраждалих», – повідомили у міністерстві. Обидві сторони витратили велику кількість озброєння на те, що стало війною на виснаження для східного регіону вугільних шахт і заводів, відомого як Донбас, створюючи величезне навантаження на їхні ресурси та запаси. Росія, ймовірно, використовує протикорабельні ракети вагою 6,1 тоннию

Підпис під фото: «Українці з дітьми та старшими родичами, які досі живуть у Лисичанську на сході України, отримують допомогу від волонтерів у суботу, незважаючи на невпинні бої за одну з останніх територій Луганська, яка все ще підконтрольна Україні».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 11 червня про війну в Україні

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
16.04.2024