Помер Володимир Білінський, автор історичного бестселера «Країна Моксель, або Московія»

08 Червня 2022, 11:05
Володимир Білінський 1191
Володимир Білінський

На 87 році життя відійшов у засвіти український письменник, історик і розвінчувач російських історичних міфів.

7 червня помер Володимир Білінський, автор знаменитих книг-бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва ординська», «Україна-Русь», кожна з яких стала визначною подією нашого культурного життя – повідомив у фейсбуці голова СПУ Михайло Сидоржевський.

Володимир Білінський, зазначає в дописі очільник письменницької спілки, був подвижником, котрий дав українцям і світові такі знання про нашу історію, яких не спроможні були запропонувати цілі академічні інститути.
 
«Дослідник, котрий на основі скрупульозних архівних досліджень спростував московську, повторювану тутешніми продажними толочками, брехливу і криваво небезпечну тезу про якусь «спільну колиску», «народів-братів» чи «єдіний народ». Історик, котрий вказав московитам на їхнє справжнє місце в часі і просторі – на смітнику історії, в обозі ординських ханів. Українець, котрий любив рідну землю дієвою синівською любов’ю, і, «щоби вона не спала», зробив як письменник все для її визволення від темної облуди безпам’ятства і летаргії. – пише Михайло Сидоржевський.
 
Довідково: Володимир Броніславович Білінський народився 18 травня 1936 року в селищі Дунаївці Хмельницької області. У 1959 році закінчив факультет «Мости і тунелі» Дніпропетровського інституту інженерів залізничного транспорту. За розподілом поїхав працювати до Казахстану. З 1959 по 1996 рік жив і працював у Караганді – місті, яке було збудоване в’язнями концтаборів і депортованими. Під його керівництвом було зведено мости в Караганді, Павлодарі, Кокчетаві, Темиртау, Джезказгані, Балхаші, Екібастузі, Шахтинську та в інших містах Казахстану.

У 1999 році повернувся в Україну. Мешкав у Києві.

Друкувався в газетах «Літературна Україна», «Українське слово», «Столиця», «Нація та держава». У своїх працях доводив, що історія росії (московії) фальсифікувалася з метою вивищення великороського народу й применшення ролі інших націй, зокрема й української. Аналізуючи джерела й зіставляючи історичні факти, доводив, що росіяни протягом віків були підданцями золотоординців, жили за їхніми законами й зазнали змішування крові та звичаїв.

Автор бестселерів «Країна Моксель, або Московія», «Москва Ординська» та «Україна-Русь».

У 2011 році за книгу «Країна Моксель, або Московія» був відзначений премією ім. Івана Франка «За найкращу наукову роботу в інформаційній сфері».

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024