Перші шпальти світової преси 7 червня про війну в Україні

08 Червня 2022, 08:00
Президент України Володимир Зеленський відвідує військову позицію під час наступу Росії на Україну. Фото «Daily Sabah» 1053
Президент України Володимир Зеленський відвідує військову позицію під час наступу Росії на Україну. Фото «Daily Sabah»

Тема українсько-російської війни на перших сторінках світових газет.

Головні теми:

  • Deutsche Bank перебазував блізько 1,5 тис. ІТ-фахівців із Росії до Німеччини.
  • Йозефу Йоффе - ми не можемо вигнати Орбана з ЄС чи Ердогана з НАТО. Що обоє знають. Вони продовжуватимуть використовувати свою перевагу. Росія продає вкрадене в Україні зерно. Війна Путіна зараз ламає внутрішню політику країн ЄС - Шведському уряду загрожує падіння, від парламентарія курдського походження Аміне Какабаве.
  • Зеленський зустрів переселенців з Маріуполя в Запоріжжі і роздав «таблетки», обіцяє звільнення всіх окупованих міст та відвідує фронт. 
  • Лавров обурений зірваною поїздкою до Сербії.
  • Іспанія хоче передати Україні основні бойові танки Leopard 2.
  • Історична неосвіченість канцлера Австрії про війну.
  • Розбитий Росією монастир зберігає віру з Москвою.
  • Зерна бракуватиме не лише через війну в Україні. У Франції, четвертій житниці у світі, посуха.

 

 Британія

 

Як повідомляє «Financial Times», Deutsche Bank перебазував сотні ІТ-фахівців із Росії до Німеччини

Німецький банк/кредитор знижує залежність від технологічного центру, що підтримує його інвестиційний та корпоративний банк

До вторгнення Росії в Україну в Deutsche працювало близько 1500 ІТ-фахівців у двох великих центрах програмних технологій у Москві та Санкт-Петербурзі.

За останні три місяці Deutsche Bank непомітно перемістив сотні висококваліфікованих розробників програмного забезпечення та членів їхніх сімей з Росії до Берліна, оскільки найбільший кредитор Німеччини щосили намагався обмежити наслідки української війни для своїх ІТ-можливостей.

До вторгнення Росії у країну свого західного сусіда Deutsche найняла близько 1500 ІТ-фахівців у двох центрах критично важливих програмних технологій у Москві та Санкт-Петербурзі.

Штатні співробітники, які складали чверть штатних комп'ютерних фахівців інвестиційного банку Deutsche, здебільшого відповідали за розробку та підтримку програмного забезпечення для глобального торгового бізнесу та корпоративної банківської системи.

Після того, як Росія вторглася в Україну наприкінці лютого і Захід ввів жорсткі санкції, Deutsche запропонувала всім своїм співробітникам Росії можливість перевести свою роботу до Німеччини.

Близько половини співробітників прийняли пропозицію, і більшість із них уже перейшли на новий рівень, повідомили Financial Times троє людей, безпосередньо обізнаних про компанію.

"Це не була евакуація", - сказав один з учасників, додавши, що це було "звичайне переміщення персоналу, але, очевидно, у розмірах і масштабах, які набагато більше, ніж ми маємо справу".

Два десятиліття тому Deutsche відкрила свій технологічний центр у Росії та значною мірою покладалася на ІТ-навички країни. Більшість його торговельного програмного забезпечення працює на обладнанні, яке базується в Німеччині та інших країнах ЄС, і, за даними Deutsche, жодних даних не зберігалося в Росії.

Але втрата досвіду співробітників у Москві та Санкт-Петербурзі може мати негайні та серйозні наслідки, оскільки програми модернізації технологій будуть відкладені.

Deutsche не повідомила, що робитиме зі своїми ІТ-операціями, що залишилися в Росії. "Ми продовжуємо розглядати наші варіанти там", - сказав один зі старших менеджерів. У березні банк заявив, що має намір згорнути свою банківську діяльність у країні, яка була обмежена порівняно з іншими європейськими кредиторами.

З березня проектна група Дойче Банку, що складається приблизно з 50 осіб з різних відділів, включаючи кадровий, юридичний і ІТ-відділ, працювала над переїздом співробітників, що проживають в Росії, а також їх подружжя і дітей. Загалом до Німеччини переїжджає близько 2000 людей.

Deutsche намагалася працювати в рамках існуючих російських законів, побоюючись можливої ​​відплати з боку російської влади щодо співробітників, що залишилися в країні. Усі співробітники, які переїхали до Німеччини, офіційно іммігрували. "Вони не претендували [перед російською владою] на те, щоб піти у відпустку", - сказав один з учасників, додавши, що Deutsche Bank дотримується "всі місцеві закони Росії", щоб нікого не наражати на ризик.

«Ми доклали великих зусиль, щоб переконатися, що всі розуміють, що [переїзд до Німеччини] не є обов'язковим», і нікого «шантажем» не змусили виїхати проти їхньої волі, додало джерело.

 

 

  «The Daily Telegraph» - «Росія продає вкрадене в Україні зерно, США повідомили про це Африку».

Країни, які постраждали від посухи, стоять перед вибором: засудити військові злочини в Україні чи нагодувати своє населення.

Сполучені Штати попередили африканські країни про те, що Росія намагається продати їм вкрадене зерно, ставлячи їх перед вибором: або не годувати свій народ або підтримувати військові злочини в Україні. Офіційні особи у Вашингтоні минулого місяця попередили 14 країн про те, що російські вантажні судна залишають порти, заповнені награбованими українськими продуктами харчування. Президент Володимир Зеленський учора заявив, що до кінця осені у портах країни застрягне до 75 млн тонн зерна.

«Наразі у нас заблоковано близько 2025 мільйонів тонн. Восени це може бути від 70 до 75 мільйонів тонн.

"Африканцям все одно, звідки вони беруть їжу ... якщо хтось збирається моралізувати з цього приводу, вони помиляються".

США попередили африканські країни, що постраждали від посухи, що Росія намагається продати їм вкрадене зерно, ставлячи їх перед вибором: або не годувати своє населення, або підтримувати військові злочини в Україні.

Минулого місяця офіційні особи у Вашингтоні попередили 14 країн, переважно африканських, про те, що російські вантажні судна залишають порти, заповнені награбованими українськими продуктами.

Дипломатична телеграма, про яку вперше повідомила The New York Times, підкреслила занепокоєння щодо можливості глобальної продовольчої кризи, викликаної вторгненням Росії в Україну.

Президент України Володимир Зеленський вчора заявив, що до кінця осені в його війною, що роздирається, країні застрягне 75 мільйонів тонн зерна.

Втручання він здійснив після відвідування лінії фронту у боях за східний регіон Донбасу, де ще більше загострилися бої за місто Сєвєродонецьк.

"Зараз у нас заблоковано близько 20-25 мільйонів тонн", - сказав Зеленський. "Восени це може бути 70-75 мільйонів тонн".

Володимира Путіна, президента Росії, неодноразово звинувачували у використанні продовольчих запасів як зброю, щоб чинити тиск на Захід, щоб той послабив санкції проти Москви.

До лютневого вторгнення Україна була четвертим за величиною постачальником зерна у світі, і багато африканських країн залежали від її експорту. Проте морська блокада портів України на Чорному морі з боку Росії, що триває, призвела до того, що експорт був заморожений.

До війни Україна та Росія постачали близько 40% пшениці до африканськіх стран та займали ринок близько 80% світової торгівлі соняшниковою олією. Макі Салл, голова Африканського союзу та президент Сенегалу, закликав до послаблення санкцій Заходу щодо Росії після зустрічі з Путіним у Москві минулого тижня.

Хасан Ханнедже, директор Міжнародного інституту стратегічних досліджень Хорна, сказав The New York Times, що багато африканських країн навряд чи будуть коливатися, перш ніж купувати зерно, яке поставляється Росією, незалежно від того, звідки воно насправді надходить.

«Це не дилема, – сказав він. "Африканцям все одно, звідки вони беруть їжу, і якщо хтось збирається моралізувати з цього приводу, вони помиляються".

Тим часом російські сили звинувачували у спробі стерти з землі східні міста на тлі розчарування Кремля у зв'язку з нездатністю зламати запеклий опір України.

 

 

Європа

 

Італія. Corriere della Sera - «Напруженість між Римом та Москвою» - «Викликали посла Разова. Лавров: вдаримо по центрах сили у Києві».

 "Хід Драгі, щоб зупинити звинувачення на адресу Італії. Copasir: тепер розслідування в проросійських соціальних мережах".

«Нова зброя на фронті, «подарунок» Зеленському».

 

 

Газета «La Repubblica». «Готов коридор для зерна Одеси».

·         "Зіткнення Італія-Росія".

·         «Фарнезіна викликає посла Разова».

 

 

«La Stampa» - «Путін знову бомбардує Київ і загрожує. ООН: «Згвалтування як інструмент війни».

 

 

«Domani» - "Війна Путіна зараз ламає внутрішню політику країн ЄС" - "Шведському уряду загрожує падіння, тому що парламентарій курдського походження Аміне Какабаве не хоче піддаватися на шантаж Ердогана: Туреччина зніме вето тільки в тому випадку, якщо Стокгольм видасть курдських бойовиків".

Підтримка Аміне Какабаве, незалежного парламентаря родом із Іранського Курдистану, відіграла вирішальну роль у формуванні виконавчої влади.

Прохання до президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана проголосувати щоб Швеція та Фінляндія вступили до НАТО ризикують повалити уряд Стокгольма до вівторка. 7 червня парламент проголосує з вотуму недовіри, висунутого опозицією міністру юстиції, а прем'єр-міністр соціал-демократів Магдалена Андерссон пообіцяла піти у відставку у разі поразки у залі суду. Долю уряду вирішить Аміне Якабаве, незалежний парламентарій родом з Іранського Курдистану, підтримка якого відіграла вирішальну роль у формуванні нинішньої виконавчої влади.

Перш ніж вирішити, чи відмовляти міністра юстиції, Якабаве чекає, щоб почути від прем'єра, яку позицію він має намір зайняти по відношенню до Ердогана, але відповіді приходять повільно.

Видання запитує Аміне Якабаве

-Що, на вашу думку, має зробити шведський уряд?

- Він повинен відкинути вимоги Ердогана та захищати права людини. Туреччина хоче більше грошей для управління імміграцією, вона хоче вести ще більше бізнесу з ЄС за рахунок курдів та сирійських мігрантів, присутніх у країні. Анкара використовує курдів, щоб привернути увагу США та покращити стосунки з Вашингтоном.

Для ЄС неприйнятно зберігати мовчання перед цими вимогами, так само як для Швеції неприйнятно схиляти голову перед таким диктатором, як Ердоган, лише для того, щоб вступити до НАТО. Європейські країни допомагають утримати Ердогана при владі, продовжуючи вести з ним справи, а тепер готові поступитися курдам. Сама Соціал-демократична партія відмовляється від своїх цінностей на користь турецькому президентові. Вони навіть мовчали, коли посол Туреччини у Стокгольмі сказав, що я у списку осіб, які підлягають екстрадиції до Туреччини. Але я не здаюсь.

Якщо партія та прем'єр не змінять свою позицію щодо Ердогану, я готовий голосувати проти. У цьому випадку уряд впаде, і ми можемо залишитись без виконавчої влади навіть до вересневих виборів. У цьому випадку запит на вступ до НАТО буде заблоковано.

-Що ви думаєте про рішення Швеції стати членом НАТО?

-Швеція - країна, яка найбільше витрачає на захист прав людини. Якби уряд поступився вимогам Ердогана, як ви вважаєте, це змінилося б?

Безперечно, вона вже змінюється, оскільки уряд явно не виступає проти вимог Ердогана. І це є небезпека для всіх. Давайте подивимося, що відбувається у ці дні. Ердоган отримав мільярди від ЄС, щоб заблокувати мігрантів у Туреччині, і тепер хоче відправити їх назад до Сирії, створивши міста на півночі та вигнавши курдів із прикордонної зони. Таким чином, він сподівається через рік після виборів отримати переваги у внутрішній політиці. Все на шкоду курдам. Проте США та ЄС їх уже не потребують, тому вони готові пожертвувати ними заради власних інтересів. Але тут йдеться про життя інших людей. Це моральне питання, а не лише політичне.

-Як ви вважаєте, чи задовольнить Ердогана скасування ембарго на постачання зброї?

-Думаю ні. Я думаю, що він використовує Швецію, щоб отримати більшу підтримку від США. У країнах Близького Сходу те, що думають США, особливо актуальне, тому Ердогану важливо мати можливість спертися на Вашингтон. Таким чином він може навіть удома виглядати героєм і збільшити шанси на успіх на наступних виборах. Європейські партії та уряди знають про це, але готові пожертвувати правами курдів. У всякому разі, не про їхніх громадян, тому їм легко не виступати всерйоз проти Ердогана. 

- Чи стане відтепер життя курдів у Швеції важчим?

- Так, курдська громада дуже налякана. Я хотів організувати демонстрацію, але вони бояться викрити себе та потрапляють до списку терористів. Будь-хто, хто виступає під прапором РПК, тепер ризикує бути класифікованим як терорист. Багато хто каже мені, що підтримує мене, але не може робити це відкрито. Вони бояться того, що з ними може статися, і побоюються за безпеку своїх сімей не лише у Туреччині, а й тут. Я ніколи не думав, що це можливо. Я теж не почуваюся в безпеці після стількох років у Швеції. Наша країна виборює права людини, але мабуть не за права всіх.

Потрібно виключити Курдську робочу партію зі списку терористичних організацій. Але уряд продовжує слідувати лінії Ердогана. РПК уже не та, що була у вісімдесятих, багато що змінилося, і залишення її в цьому списку — збитки для всіх курдів, особливо для тих, хто живе в Туреччині. На мою думку, справжнім терористом є Ердоган, оскільки він продовжує атакувати північний Ірак та Рожаву. Але Туреччина в НАТО, так що ніхто нічого не робить, щоб зупинити це. 

 

Німеччина. «Der Tagesspiegel» - «Чотири питання Йозефу Йоффе - Що робить світ?

З Iris-T* Німеччина хоче поставити Україні сучасну систему протиракетної оборони. Чи буде він колись використаний?

-          Німці тримають слово! Тільки: Ми обіцяємо Києву все можливе, але DHL схоже не працює належним чином, речі не приходять, як і з зенітним танком «Гепард». Iris-TSLM – розумний хід для Берліна. Він виявляє солідарність, але не летить, тому не може вразити літаки в російському повітряному просторі, що має ще більше дратувати ведмедя. Система, звісно, ​​складна і потребує навчання. Київ був би в ударі лише восени, якби кур'єрська служба знову не підвела. А поки що: «Удачі, дорогі українці».

-          Королева відзначає своє 70-річчя. Жоден король не зміг би цього зробити, правда?

-          Принаймні ні. На вершині таблиці регентства дві жінки: Єлизавета II у 70 років та Вікторія у 64 роки. У чоловіків середня тривалість життя на чотири роки менша; розрив був ще більшим. Хлопці більше пили та курили, у них була фізично тяжча та напружена робота (інфаркт). У міру просування жінок на вищі посади розрив скорочується. Не має значення. Радіємо разом із британцями їх, здавалося б, безсмертній королеві. Вона справжній "зразок для наслідування", що походить від англійської мови.

-          Віктор Орбан хотів прибрати фаната Путіна та патріарха Кирила з списку санкцій — і ЄС прогнувся. Який сором?

-          Людина Божа заслуговує на повагу та влаштування, інакше нам доведеться мати справу з Тим, Хто Вище. Проте реальна політика важить більше. ЄС потребував голосування Орбана, щоб проштовхнути нафтове ембарго щодо Росії. WmdW бачить ганьбу, але й тяжкі інтереси. Кирило може виправдовуватися за вищим розрядом, але ЄС має посилити тиск на Путіна. На жаль, ми не можемо вигнати Орбана з ЄС чи Ердогана з НАТО. Що обоє знають. Вони продовжуватимуть використовувати свою перевагу.

-          Останнє слово про Ембер Херд...

-          Чому світ поглинає драму про помсту, в якій дві сценічні свині (Ембер та Джонні) вчіплюються один одному в чуби? Тут є все: жадібна дружина проти буйного чоловіка, мільйони доларів, голлівудські знаменитості як свідки, суд як сцена, яка щодня робить нові гострі відчуття. Боротьба з брудом не піднімала настрій, але приносила задоволення споглядачам. Війна багатих і знаменитих більш цікава, ніж справжня, і ми можемо втішити себе: «Дивіться, у них теж не краще». 

Йозеф Йоффе - член редакційної колегії "Цайт".

* IRIS-T — ракета класу «повітря-повітря» малої дальності, оснащена інфрачервоною головкою самонаведення, що охолоджується.

 

«F.A.Z» - Підпис під фото:  «Зеленський зустрів переселенців з Маріуполя в Запоріжжі і роздав «таблетки».

Зеленський обіцяє звільнення всіх окупованих міст.

Президент України відвідує фронт. 

Лавров обурений зірваною поїздкою до Сербії.

Президент України Володимир Зеленський висловив упевненість у перемозі під час відвідин фронту. «Ми не сумніваємося, що звільнимо всі тимчасово окуповані міста. Це обов'язково відбудеться», - заявив Зеленський у південноукраїнській Запорізькій області, про що повідомили у ніч на понеділок. Окрім того, Зеленський відвідав українські позиції у східних районах Донецької та Луганської областей. Там, зокрема, у вихідні тривали запеклі бої. Британський уряд оголосив, що передасть Києву реактивну систему залпового вогню M270. За словами міністра оборони Бена Воллеса, це має допомогти Україні захистити себе від Росії. Система аналогічна американським «Хімарам», про доставку яких до України Вашингтон раніше повідомив; Німеччина хоче поставити Києву реактивні системи залпового вогню. Президент Росії Володимир Путін прагнув на державному телебаченні применшити важливість постачання. Вони продовжили "збройний конфлікт", але "по суті нічого не змінили", сказав Путін. При цьому він пригрозив ударами по нових «об'єктах», які не уточнюються, якщо Київ отримає ракети з більшою дальністю.

Іспанія також не виключає постачання в Україну основних бойових танків та зенітно-ракетних комплексів. "Наша солідарність абсолютна", - заявила в понеділок Telecinco міністр оборони Маргарита Роблес. Газета El País раніше повідомляла, що Іспанія готова передати Україні до 40-ти основних бойових танків Leopard 2A4. Крім того, федеральний уряд заявив у понеділок, що йому нічого не відомо про те, чи планує Іспанія таку доставку. Оскільки танки, нібито призначені для постачання, надходять із Німеччини, Берліну доведеться погодитись на експорт з Іспанії в Україну. Поки що уряд Німеччини відмовляється постачати західні бойові танки Україні. Для канцлера Олафа Шольца критерієм визначення того, яка військова техніка доставляється до Києва, є спільний підхід із партнерами, насамперед із Америкою.

Тим часом, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров поскаржився, що його запланований візит до Сербії провалився через те, що Північна Македонія, Чорногорія та Болгарія не дали дозвіл на проліт його літака. За словами Лаврова, це «безпрецедентне рішення» членів НАТО було «немислимим» та «обурливим».

 

 

«Augsburger Allgemeine». Колонка: «Наступна ескалація».

Іспанія хоче передати Україні основні бойові танки Leopard 2. Це дозволило б НАТО увійти в новий вимір допомоги зброї – навіть якщо мова йде про списане обладнання, яке спочатку потрібно відремонтувати. Звіт про те, що Велика Британія, як і США, також хоче постачати Україні ракети більшої дальності, підходить до цього.

Чи це подальша ескалація війни? Є деякі ознаки. Росія, зі свого боку, вперше за кілька тижнів випустила ракети по цілях у Києві. А Володимир Путін погрожує розширити свій список уражених, включивши в нього «неушкоджені об’єкти».

Судячи з усього, російська армія ще має достатньо бойової сили, щоб зберегти або навіть розширити свої позиції. Зрештою, питання має зводитися до того, хто має витримку. Зовсім не впевнено, що Кремль може покладатися на знамениту витривалість російського народу. З одного боку, багато з них є кліше. Існує також різниця між захистом власної країни, як ви робили проти нацистської Німеччини, і самим веденням загарбницької війни. 

Стаття: «Лавров не може літати».

Санкція працює. Зараз британці постачають ракетні установки.

Своїми санкціями Захід завдає удару російському керівництву в незвичайному місці: міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров не зміг поїхати до Сербії на вихідних, оскільки Болгарія, Північна Македонія та Чорногорія заблокували повітряний простір для його літака. Через війну проти України міністр закордонних справ також підпадає під санкції.

Тепер Британія хоче постачати Україні реактивні системи залпового вогню великої дальності. "Оскільки тактика Росії змінюється, також має бути наша підтримка", - сказав міністр оборони Бен Воллес. Високоточна зброя дозволить Україні краще захищатися від російських атак. У понеділок уряд Мадрида не підтвердив, ані спростував повідомлення про те, що Іспанія готує поставку німецьких бойових танків Leopard 2 і зенітних ракет. Це «надзвичайно делікатна тема» і вимагає «найбільшої розсудливості». Вживані танки, придбані з Німеччини в 1995 році, наразі законсервовані і все ще мають бути готові до використання. Це був би перший раз, коли Україна отримає західні основні бойові танки в боротьбі проти російської армії.

 

 

Австрія. «Der Standard» «Британці кидають виклик загрозі Москви. Лондон поставить Україні сучасний ракетний комплекс».

«Коротка війна».

На заході, організованому швейцарським таблоїдом Blick, Себастьян Курц сказав про війну в Україні: «Немає простого рішення. Хороша новина: зрештою, кожна війна закінчується переговорами».

Це викликало неабиякий резонанс на форумі СТАНДАРТ, а також серед деяких опозиційних політиків. Не дивно.

Це історично повна нісенітниця, яку там сказав Курц. Найбільша війна у світовій історії закінчилася беззастережною капітуляцією як Німеччини, так і Японії. Без будь-яких переговорів. «Беззастережна капітуляція» була метою війни західних союзників, яка була поставлена ​​ще в 1943 році на конференції в Касабланці. Радянський Союз приєднався. Після самогубства Гітлера 30 квітня 1945 р. його наступник Деніц спробував вести переговори з союзниками. Але вони не думали про це ні на секунду. Друга світова війна завершилася в Європі беззастережною капітуляцією Німеччини 8 травня 1945 р. (9 травня — СРСР).

«Рішення шляхом переговорів» означають, що вороги йдуть на компроміси, що можна уявити у випадку України/Росії. але суть не в цьому. Важливим моментом є те, що колишній канцлер настільки мало знає про ключову подію світової історії, що проводить хибні аналогії із сьогоднішнім днем. Що, втім, не дивує людей, які раніше змогли познайомитися з його історичною неосвіченістю.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 5 червня про війну в Україні

 

Данія. «POLITIKEN» - «Датський бузок гарний, але український бузок красивіший.

Вже дев’ять тижнів у родині Крістенсен живе українська родина. Дві родини багато в чому стали єдиним цілим, і закладено камінь вічної дружби.

Але безпека під загрозою, це дорого, пройшло дев’ять тижнів у бюрократичному пеклі, і незабаром сім’ям знову доведеться розлучитися.

 

 

Чехія.  «Hospodarske Noviny» - «Спеціальна зброя для України.

Як західні ракетні установки змінять хід війни? Україна отримає зброю, якої немає у Росії.

 

 

Нідерланди. «NRC» - «Зеленський нарешті досягнув свого».

 

 

Туреччина. «Daily Sabah». Підпис під фото: «Президент України Володимир Зеленський відвідує військову позицію під час наступу Росії на Україну, Донецьк, Україна, 5 червня 2022 року.

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ВІДВІДАВ ФРОНТ, У СЕВЄРОДОНЕЦЬКУ ЙДУТЬ ЖОРКІ БОЇ.

Вчора на вулицях промислового міста Сєвєродонецьк точилися  бої між українськими та російськими силами у ключовій битві за перевагу на сході України, а президент України Володимир Зеленський заявив, що відвідав два міста, що знаходяться дуже близько до одного з найактивніші лінії фронту між військами своєї країни та російськими солдатами.

«Україна очікує, що Туреччина стане гарантом безпеки».

Минуло понад 100 днів, і світ, на жаль, звик до насильства в Україні. Проте війна триває, за словами президента України Володимира Зеленського, Росія вже вторглася на п’яту частину країни, а мільйони втекли, а тисячі були вбиті.

Прагнучи отримати останню інформацію про цю жахливу війну, я звернувся до головного переговорника України пана Рустема Умерова. Він у складі делегації, яка веде переговори з Росією, часто приїжджає до Туреччини. Я задавав йому запитання про останні події в галузі, і він дав мені детальні відповіді. Спочатку я запитав, яка частина території України знаходиться під російською окупацією. Він сказав, що ситуація може змінюватися щодня, оскільки українська армія відновить контроль над ще більшою кількістю населених пунктів. «Вони вже деокупували понад 1015 населених пунктів по Україні. Ми вже розпочали процес відновлення та відбудови наших територій», – зазначив він.

Спільно з урядом Польщі він повідомив, що вони відкрили три модульні табори для внутрішньо переміщених осіб. У цьому питанні Україна очікує великої підтримки від Туреччини та турецьких колег.

«Уряд України вже працює над планом реконструкції країни. Десятки країн, у тому числі Туреччина, вже запропонували свою допомогу у відновленні українських міст».

Головний матеріал: «Місцеві жителі протестують проти YPG та проти Асада в Сирії

Цивільні жителі, які були примусово переміщені терористами YPG на півночі Сирії, закликають турецькі сили та опозиційні угруповання очистити свої батьківщини від окупації відгалуження РПК».

 

 

Люксембург «Luxemburger Wort» - «Повсякденне життя».

Незважаючи на глибокі поранення та тривалі ракетні обстріли, Київ репетирує нормальний режим

Після понад 100 днів війни українська столиця намагається повернутися до майже нормального повсякденного життя. Більшість бетонних блоків і фортець із мішками з піском на київських магістралях розчищено. Але шок від Буча та страх перед триваючим ракетним обстрілом все ще уповільнюють розквітаючу радість життя. І зрештою, ніхто не знає, скільки часу Києву – одному з перших театрів агресивної війни, розв’язаної Володимиром Путіним – доведеться чекати справжнього миру.

До війни Буча вважалася елітним передмісцем Києва, про яке мріяли середні сім’ї як місце для проживання. Але це було до війни. Сьогодні іноземні тележурналісти в бронежилетах позують перед зруйнованими будинками, а багато мешканців залишаються в шоці.

Підпис під фото: «Між війною та буднями: дівчина проїжджає повз зруйнований житловий будинок у Києві на скутері».

 

 

Польща «Gazeta Wyborcza» - «ФРАНЦІЇ ПОТРІБНА ВОДА».

Зерна бракуватиме не лише через війну в Україні. У Франції, четвертій житниці у світі, посуха. Фермери повинні зрошувати свої поля, але їм мало що робити. За підрахунками вчених, до кінця століття на половині території Франції пануватиме середземноморський клімат, тоді як сьогодні це лише 15 відсотків.

 

 

Франція «Libération» - На Донбасі «все знищено».

Бойові дії загострюються на південному сході України, особливо в районі Сєвєродонецька. В неділю на світанку вперше за більше ніж місяць завдали ударів по столиці, Києві.

 

 

США

 

«NYT» - «Розбитий Росією монастир зберігає віру з Москвою».

Підпис під фото: "Укриваючись від російського обстрілу минулого тижня у православному Святогірському монастирі на сході України".

Серед сотень місць бойових дій по всій Україні Святогірсько-Печерський монастир, безсумнівно, належить до найбільш неповторних.

Великий комплекс цибулинних церков, побудованих високому березі річки Сіверський Донець, вважається однією з п'яти найсвятіших місць Російської православної церкви. Проте він знаходиться прямо на лінії вогню російської армії, що настає на схід України. Російські снаряди, націлені на позиції українських військ, регулярно збиваються з дороги і вражають монастир із жахливим вереском і металевим гуркотом, який луною розноситься церковними дворами. Вони проривають стіни будівель і залишають зяючі дірки у землі; За даними української поліції, щонайменше чотири ченці, священики або черниці були вбиті.

Цей обстріл є ще одним прикладом побічної шкоди, яку росіяни завдають помилкових або невибіркових артилерійських ударів. І це змусило ченців і черниць, відокремлених тут, набути форми раціоналізації воєнного часу.

Поряд з багатьма сотнями вимушених переселенців, які шукали притулку в цьому комплексі, вони вірні Російській церкві та її лідеру в Москві, Патріарху Кирилу, який благословив російське вторгнення. Але постійні обстріли російською армією є протиріччя, з яким вони змушені миритися.

"Так, вони обстрілюють монастир, але вони, мабуть, просто виконують наказ", - сказала одна черниця, сестра Іоанна, про російських солдатів. "Ми теж молимося за них, просячи, щоб вони усвідомили, що роблять".

Сестра Іоанна молилася в коридорі монастирського будинку минулого вівторка вранці, читаючи псалми Шостого катехизу, як вона згадала, коли снаряд потрапив у стіну, підірвавши її. Навколо полетіли цеглини та уламки. Цегла поранила її в голову, розповідала вона пізніше в інтерв'ю у лікарні. Монах поруч із нею був поранений шрапнеллю.

 

 

«The Hill» - «Прихованим важелем впливу Росії на Україну є ринок добрив».

 

 

«ADG» - «Британія озброїть Україну ракетами».

На Донбасі тривають запеклі бої, кажуть офіційні особи.

Підпис під фото: «Співробітники МНС Донецької народної республіки гасять автомобілі, які загорілися під час обстрілу російськими військами в Донецьку в понеділок».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 6 червня про війну в Україні

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024