Джонсона, Кравчука, Зеленського – можливі нові назви вулиць Любешева

05 Червня 2022, 17:45
Вулицю Пушкіна пропонують перейменувати на Паркову або Степана Бандери.Фото ілюстративне 1279
Вулицю Пушкіна пропонують перейменувати на Паркову або Степана Бандери.Фото ілюстративне

Любешівська селищна рада зібрала пропозиції щодо перейменування вулиць у селищі та селах громади у зв'язку з декомунізацією та дерусифікацією.

Під кінець квітня розпочалося громадське обговорення перейменування ряду вулиць і провулків у Любешеві та деяких селах громади. Пропозиції селищна рада приймала до 1 червня. Нові назви, які запропонували краяни, є досить таки неординарними – пише Нове життя.

Згадані топоніми, зазначається в публікації, змінюватимуть відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їхньої символіки», протоколу засідання Комісії з питань найменування (перейменування) вулиць та інших об’єктів від 20 квітня 2022 року, а також у зв’язку із військовою агресією росії проти України. Крім того, врахували і звернення громадян та Українського інституту національної пам’яті.

У Любешеві планується змінити ряд вулиць. Від громадян надійшли такі пропозиції: вулицю Брестська перейменувати на Президента Кравчука, Вільна країна або Європейська; Гагаріна – Леоніда Каденюка, Галини Видерко; Зої Космодем’янської – Андрея Шептицького або Волонтерська; Колгоспна – Антонія Мошинського, С. Бандери, В. Зеленського або  Європейська. 

Вулицю Льва Толстого громадяни пропонують перейменувати на Г. Сковороди або Львівська; Маяковського – на Промислову, Вільна Буча, В. Стуса; Островського – на Шкільну, Апостолів Петра та Павла, І. Мазепи, Польсько-солідарна. Партизанська щоб стала Героїв України, Військова. Замість Федорова радять, щоб була Вишнева, Ірини Федишин; натомість Чапаєва – Симона Петлюри, Сергія Притули або ж українського мецената Євгена Чикаленка. 

Вулиця Чкалова – Ботанічна, Стохідська або Бориса Джонсона. Ярослава Галана – героя УНР Євгена Коновальця, Якова Шкльоди чи І. Карпенка-Карого. Також є ідея вулицю 30-річчя Перемоги змінити на 30-річчя Незалежності, Визвольна, Сильні духом. 

Вулиці Бондаренка любешівці пропонують повернути давню назву – Монастирська, або  назвати її на честь Петра Дорошенка. А от вулицю Єсеніна – іменем українського класика Остапа Вишні або ж нинішнього мешканця селища Миколи Савчука. 

Мешканці вулиці Олега Кошового дружно прийняли рішення назвати її Затишна. Інші пропозиції – Волонтерів, 95-го Кварталу.

Перейменують у Любешеві і провулки. Пров. Бондаренка просять змінити на Петра Дорошенка, Тараса Михалика; Зої Космодем’янської – на Андрея Шептицького. Колгоспний аби став Зелений; Котовського – Лісовий; Маяковського – Промисловий, Тихий, Прямий, Єднання або Хлібний; провулок Пушкіна – Парковий, М. Рильського; Чкалова – Ботанічний; Ярослава Галана – І. Карпенка-Карого. Провулок 30-річчя Перемоги – на 30-річчя Незалежності.

У деяких селах також мають поміняти назви вулиць та провулків: у Бірках радять перейменувати вулицю Партизанську на Адама Красицького. У Березичах змінити назву вулиці Бондаренка на  Шинівська, провулок Колгоспний аби став Сонячним. У Мукошині замість Суворова – Владислава Симоновича, який мужньо захищав Україну в Маріуполі. У Зарудчах є вулиця Пушкіна, котру пропонують перейменувати С. Бандери. Щоправда, любешівці цю спільну для обох населених пунктів вулицю радять назвати також Паркова, М. Рильського, Єднання або Возз’єднання.

Усі пропозиції щодо нових назв будуть озвучені на черговому засіданні відповідної комісії. Ті ж вулиці та провулки, щодо яких не надходило пропозицій, все одно перейменують – рішенням сесії як компетентного органу.

Читайте також:  Любешів: обговорюватимуть перейменування вулиць селища, які досі носять радянські назви

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
23.04.2024