Волинська ікона: «Вознесіння» пензля острозького іконописця XVIII століття

05 Червня 2022, 11:00
Фрагмент ікони 908
Фрагмент ікони

Музейники Острога розповіли про стародавню ікону, написану місцевим художником.

Ікону «Вознесіння» створив іконописець із Острога у XVIII столітті. Її розміри 81х51 см, техніка – дерево, темпера.Про це йдеться на фейсбук-сторінці Острозького замку.

Передісторією сюжету ікони, зазначається в дописі, є розповідь про «Воскресіння Спасителя» — найбільше таїнство для вірян, що символізує перемогу Сина Божого над смертю та злом. Воскреснувши, упродовж 40 днів Христос проповідував про Царство Боже. Так він засвідчував свою тілесність, і те, що він справді повстав із мертвих. 
 
Згідно з біблійними переказами на сороковий ранок Творець зібрав своїх послідовників на горі Елеон, благословив їх і вознісся на небо.
 
Джерелами іконографії «Вознесіння» є тексти Євангелія та Діянь святих апостолів. Найбільш давні зображення, збережені до нашого часу, датовані V ст.
 
Христос показаний у сяйві слави та в оточенні ангелів. Під його покровом на землі стоять апостоли. Серед апостолів окремо видніються дві жіночі фігури, одна з яких впізнається відразу — це Богородиця. І хоча головним персонажем у «Вознесінні», безперечно, є сам Ісус Христос, та усе ж усі невидимі лінії на іконі сходяться до Марії. 
 
В іконографії Преображення Господнього (Вознесіння) Мати Божа стоїть прямо під Ісусом. Тут її роль глибоко символічна, адже її образ уважають прообразом Церкви. Преображення відбувається над нею, що для вірян також мало б підкреслювати виняткову значущість церкви як храму Господнього. Жіночі постаті прихилились одна до одної. Обидві дивляться додолу, тому що першими побачили Преображення. Натомість від апостолів його частково приховує хмара, тому їх погляди спрямовані вгору. Іконописець прописує індивідуальні реакції на побачене: хтось зосереджено вдивляється, хтось спокійно спостерігає, а у когось помітна посмішка на вустах.
 
 
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024