Перші шпальти світової преси 29 травня про війну в Україні

29 Травня 2022, 23:54
Москва провела випробування гіперзвукової ракети - «Kuwait Times» 2111
Москва провела випробування гіперзвукової ракети - «Kuwait Times»

Україна просить зброї, але ключові союзники вагаються,путін хоче дозволити експорт зерна з України, якщо Захід послабить санкції, величезні втрати танків у Росії ставлять під сумнів їхню користь для сучасних війн — одні з головних тем перших сторінок світових ЗМІ.

 

Європа

 

Україна перебуває в гонці з часом, щоб врятувати східний регіон Донбасу, оскільки безжальні російські артилерійські та повітряні удари загрожують переламати хід війни, а підтримка непокори Києва серед деяких західноєвропейських союзників, схоже, слабшає.

Українські офіційні особи кажуть, що їм терміново потрібні сучасні мобільні реактивні системи залпового вогню (РСЗВ) американського виробництва, щоб зупинити просування Росії у Луганську та Донецьку. Ракети спроможні вражати вогневі позиції, військові бази, злітно-посадкові смуги та лінії постачання на відстані до 300 км (185 миль).

«Ми дуже потребуємо зброї… для боротьби із противником на великій відстані», — заявив головнокомандувач України генерал Валерій Залужний. «Ціна зволікання вимірюється життям людей, які захистили світ від [російського] фашизму».

Розбіжності у Вашингтоні затримали поставки РСЗВ. Кажуть, деякі радники президента Джо Байдена з національної безпеки побоюються, що Україна може використовувати ракети для поразки цілей на території Росії, що може спровокувати ескалацію конфлікту в США та НАТО. Раніше Київ атакував територію Росії.

Москва, добре обізнана про революційний потенціал ракетних систем, вже висловила серйозні заперечення. "Якщо американці зроблять це, вони явно перейдуть червону межу", - сказала Ольга Скабеєва, впливова російська телеведуча, чиї погляди відображають погляди Кремля. Вона попередила, що відповідь Росії може бути «дуже жорсткою».

Учора американські новинні агенції повідомили, що Байден погодився поставити кілька ракетних систем у рамках нового великого пакету озброєнь США для України, про який буде оголошено цього тижня.

Повідомляється, що це рішення було прийнято за переговорами між держсекретарем США Ентоні Блінкеном і міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. «Тяжке озброєння стоїть на першому місці на нашому порядку денному, і на нас чекає ще більше», — сказав Кулеба після переговорів.

Але залишаються сумніви щодо того, які системи озброєнь будуть надані, та про терміни дії США. Білий дім та Пентагон наразі не підтвердили цю інформацію.

«Я не випереджатиму рішення, які ще не прийняті», — заявив офіційний представник Пентагону Джон Кірбі.

Якщо США проігнорують попередження Росії та продовжать діяти цього тижня, тоді очікується, що і Великобританія одночасно оголосить про свої постачання передових ракетних систем великої дальності.

Виступаючи в п'ятницю в Празі, міністр закордонних справ Ліз Трасс заявила, що для країн НАТО та ЄС «цілком законно» надати Україні більше зброї, включаючи танки та літаки, незважаючи на заперечення Росії.

Як і Борис Джонсон, Трасс каже, що лідер Росії Володимир Путін має програти війну.

Безкомпромісну позицію Великобританії не поділяють провідні європейські країни, приголомшені успіхами Росії, яка все більше фокусується на умовних мирних переговорах. Генрі Кісінджер, досвідчений американський дипломат, розпалив ці дебати минулого тижня в Давосі, запропонувавши Києву підготуватися до поступок, рівнозначних можливому фактичному поділу.

Еммануель Макрон та Олаф Шольц провели з Путіним 80-хвилинну телефонну розмову, під час якої закликали президента Росії провести «прямі серйозні переговори» з Володимиром Зеленським. Президент Франції та канцлер Німеччини закликали до «негайного припинення вогню та виведення російських військ».

Кейр Джайлс із лондонського аналітичного центру Chatham House сказав, що швидке припинення конфлікту, мабуть, є пріоритетом для Франції та Німеччини.

«Вже є тривожні ознаки того, що найненадійніші із західноєвропейських партнерів можуть обговорювати між собою, як змусити Україну капітулювати у формі територіальних поступок, щоб покласти край бойовим діям… Їм [Франції та Німеччина], щоб покласти край бойовим діям, ніж дійти реального результату», - сказав Джайлз.

Це очевидне зрушення розлютило східноєвропейські уряди, такі як Польща, президент якої звинуватив Німеччину в невиконанні обіцянки надати важке озброєння. Після того, як Італія минулого тижня висунула мирний план, який Кремль назвав «фантазією», міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс попередив, що в жодному разі не можна довіряти Путіну в тому, що він дотримуватиметься будь-якого врегулювання.

«Будь-яка угода з Росією ламаного гроша не варта», — заявив радник президента України та переговорник із мирних переговорів Михайло Подоляк. «Росія довела, що вона варварська країна, яка загрожує світовій безпеці. Варвара можна зупинити лише силою».

Незважаючи на недавні невдачі України, Пітер Рікеттс, колишній радник із національної безпеки Великобританії, сказав, що Захід не має зараз відступати.

"Підтримуючи Україну та спонукаючи її протистояти російській агресії на ранній стадії, тепер у нас є реальний обов'язок довести її до кінця", - сказав він. «Було б катастрофою згорнути підтримку після того, як вони зробили справді важку роботу, щоб протистояти россіянам».

 

 

The Sunday Telegraph вийшла с заголовком  «Чому танки мали свій останній день. Величезні втрати Путіна ставлять під сумнів їхню корисність для сучасних армій»

Отже, це нарешті сталося. Величезна російська танкова армія, підтримувана, мабуть, потужною авіацією, перетнула кордон з метою завоювання. Протистоять українські сили значно поступалися бронетехніці, артилерії та авіації.

Загальноприйнята військова мудрість свідчить, що у цій ситуації мало статися кілька речей.

По-перше, російська авіація мала від початку домінувати у небі. Українські літаки мали бути знищені на землі. Щоразу, коли вмикався український радар, його мали засікти і розбити. Щоразу, коли українська ракетна батарея націлювалася на російський літак, вона мала бути виявлена ​​та знищена.

Цей вид повітряної кампанії відомий у військових колах як "Придушення (або знищення) ППО противника: Sead or Dead". Вона була дуже ефективно проведена силами НАТО під керівництвом США проти авіації полковника Каддафі у 2011 році. Фактичних ударів було завдано майже повністю крилатими ракетами «Томагавк», запущеними з морських підрозділів біля узбережжя.

Після виконання Sead/Dead атакуючі ефективно володіють небом на висоті, скажімо, 10 000 футів або трохи більше: це максимальна ефективна висота переносних переносних ракет класу "земля-повітря", що запускаються з плеча. Володарі повітря можуть знищити будь-яку наземну мету, яку вони можуть виявити, а це означає, що ворожа бронетехніка та артилерія на землі не можуть довго існувати.

У Лівії та під час вторгнення до Іраку 2003 р., а також значною мірою під час війни у ​​Перській затоці 1991 р. панування Заходу в небі означало, що інтенсивна наземна війна закінчилася, не встигнувши розпочатися. У 1991 році було кілька танкових боїв (Битва 73-го Істинга в іракській пустелі досі з тугою переспівується любителями танків), але навіть у 1991 році іракська бронетехніка здебільшого знищувалася зверху.

 

 

Путін мертвий? - таке питання в заголовку «Daily Star». Газета має припущення, що Путін мертвий а його роль виконує двійник.

 

 

Австрія. «Kleine Zeitung»  - «Путін дозволить експорт зерна з України, якщо Захід послабить санкції».

Після канцлера Карла Нехаммера настала черга Олафа Шольца та Еммануеля Макрона: у телефонній розмові глава російської держави Володимир Путін пообіцяв їм можливість дозволити експорт зерна з України – звісно, ​​проти послаблення санкцій. Як великий виробник пшениці, Україна зараз не може експортувати зерно через порти, заблоковані ВМС Росії. Київ тижнями вимагав поставок важкого озброєння із Заходу, щоб розчистити шлях для судноплавства – тепер Путін прямо застеріг від цього.

 

 

«Neue Vorarlberger Tageszeitung». Війна в Україні. Чоловік із Форарльберга, який багато років живе у Стокгольмі, розповідає, як переживають українську війну у Швеції та які наслідки.

 

 

Данія. «POLITIKEN». Заголовок: «Ідея європейської оборони за межами НАТО є подарунком Путіну».

 Стаття: «Прихована мережа завозила неповнолітніх із Африки»

Мережа завозила гравців у футбольний клуб (ФК) "Fremad Amager" та була важливою частиною мережі, яка імпортувала неповнолітніх гравців з Африки через Росію.

Добре підготовлених та трохи сором'язливих гравців йшли рівним потоком. У біло-блакитній майці ФК "Fremad Amager" російська академія FDC Vista з гордістю представила гравців, які підписали контракт із данським клубом на період 2019-2021 років.

Гравці були родом з Нігерії, Гани та Гвінеї, але була проблема. Принаймні вісім із дев'яти гравців, як і Фремад Амагер з академії, приїхали до Росії неповнолітніми, перш ніж вони стояли на Амагері після того, як їм виповнилося 18 років. Це показують пости у соціальних мережах.

Згідно з правилами ФІФА, клубам або академіям не дозволяється брати гравців з інших континентів, доки їм не виповниться 18 років. Але саме так було з гравцями, що прийшли на FDC Vista.

За словами двох провідних експертів Європи, нова інформація має призвести до розслідування. Серхат Йілмаз, викладач спортивного права в Університеті Лафборо у Великій Британії, бачить «багато тривожних сигналів». Справа «схоже, порушує правила ФІФА щодо міжнародної торгівлі неповнолітніми»: «Ця справа, яку ФІФА має розслідувати», - сказав Йілмаз.

Голова Центру міжнародного спортивного права Інституту Ассера в Нідерландах говорить те саме.

У письмовій відповіді ФІФА не коментує конкретний випадок, але заявляє, що порушення правил «можуть призвести до санкцій проти клубів та національних федерацій». Правила мають захистити молодих уразливих футболістів від експлуатації.

ФК "Fremad Amager" був частиною загадкової мережі, при цьому з весни 2018 по грудень 2021 клуб належав консорціуму з Монако. За ним стояв росіянин Антон Зінгаревич. Як мінімум у шести африканських країнах та в Чилі скаути, клуби та футбольні агенти шукали молоді таланти. Найкращі приїжджали до Росії, де отримували місце у FDC Vista – хоч і були неповнолітніми. Академія шукала гравців U14 в Африці та підібрала 15-річних.

Тільки коли їм виповнилося 18 років, їх відправили по мережі та підписали контракт із клубом у Європі. Таким чином, ФК "Fremad Amager" був перехідним етапом у бізнесі.

«Для того, щоб це мало сенс для власників, клуби в мережі відіграють важливу роль, тому що вони необхідні, щоб мати змогу отримати вигоду з інвестицій у гравців», – каже Антуан Дюваль: «Вони діють як вітрини – місце, де власники можуть показувати гравців і залучати покупців, щоб вони могли заробляти гроші».

Ні FDC Vista, ні Антон Зінгаревич не відповіли на додаткові запити та низку конкретних питань.

Директор ФК "Fremad Amager" літа 2020 Аллан Равн каже, що FDC Vista була «партнером» клубу, що знаходиться у власності Росії: «Існував прямий зв'язок із тим, що сім'я Зінгаревичів фінансувала академію. Мені не було чого сказати з приводу того, які гравці повинні підходити, а які ні. Вони прийшли від FDC Vista, коли Антон Зінгаревич хотів цього».

Аллан Равн каже, що інформація про завезення неповнолітніх африканців у Російську Академію для нього нова: «Якби я знав, ми б, звичайно, етично і морально до цього віднеслися, і я теж зробив би догану. Але найголовніше наше завдання зробити так, щоб це відбувалося коректно, коли гравець приходить до ФК "Fremad Amager" щоб цім гравцям було щонайменше 18 років».

 

 

«Morgenavisen Jyllands-Posten» - «Мирний активіст: НАТО – це не відповідь. Роберт Холл, засновник екопоселення на Готланді, намагатиметься перешкодити вступу Швеції до НАТО».

 

 

Німеччина «Der Tagesspiegel» - «Путін застеріг Німеччину від постачання зброї».

МОСКВА. Президент Росії Володимир Путін застеріг Німеччину та Францію від подальших поставок зброї Україні. У телефонній розмові з канцлером Олафом Шольцем (СДПН) та президентом Еммануелем Макроном у суботу кремлівський бос сказав, згідно з російською інформацією, що подальші постачання зброї «небезпечні». В результаті є ризик, що «ситуація в Україні продовжить дестабілізуватись, а гуманітарна криза погіршиться».

Путін сигналізував про готовність говорити про відкриття українських портів на експорт зерна. "Росія готова знайти рішення для безперешкодного експорту зерна, зокрема експорту українського зерна з чорноморських портів", - заявили в Офісі президента РФ. Крім того, Путін готовий поновити переговори з Україною.

 

 

«ND die woche» - Цінності та ланцюжки поставок. Всесвітня вільна торгівля була вчора. Тепер Захід робить ставку на союзи на основі цінностей. Що за цим стоїть?

Стурбованість та попередження про кризу сформували Світовий економічний форум цього тижня.

Що турбує менеджерів та політиків з усього світу, то це тенденція, яка посилюється війною в Україні – розпад світової економіки на різні блоки.

Глава МВФ Георгієва попередила про "геоекономічну фрагментацію". Через відсутність попередніх продуктів у цій країні «промисловість знаходиться в ланцюжку», нарікає Commerzbank.

У глобальній гонці за сировину, постачальників та ринки збуту Захід намагається створити альянси, що базуються на цінності. Торговельна політика також має бути «заснована на вартості», тому що «цінності та економіка більше не можуть бути поділені», — каже голова ЄЦБ Лагард.

Чи стають зараз ланцюжки створення вартості моральними? Які цілі та протиріччя ховаються за новою ціннісною орієнтацією?

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 27 травня про війну в Україні

 

 «FAZ». Головний матеріал: «Молоді та ліві: цей ярлик був присвоєний новообраним фракціям СДПН та зеленим після федеральних виборів. 

Навіть якщо це не завжди так, навіть якщо є менш молоді та ліві депутати, добрих півроку тому у вищий парламент Німеччини було обрано багато соціал-демократів та зелених, які хотіли змінити світ, вклавши більше на захист клімату та менше інвестували у зброю. Хто б міг припустити, що вони аплодуватимуть через кілька місяців, після того, як канцлер соціал-демократів оголосив, що постачатиме німецьку зброю в зону бойових дій, вклавши сто мільярдів євро в модернізацію Бундесверу і, до речі, будуть побудовані два термінали зрідженого. газу для ввезення заборонених копалин видів палива.

З одного боку, легко пояснити, що партнери по коаліції, проте, працюють над тим, щоб заяви їх канцлера Олафа Шольца стали реальністю. Так само, як у Німеччині на початку пандемії корони був введений режим ізоляції, головним чином тому, що фотографії багатьох смертей від корони в Бергамо, Італія, а потім в Іспанії та Нью-Йорку шокували людей, Шольц може тільки сподіватися на підтримку його вимоги у дусі перелому, адже новини та картинки з України шокували "світлофорну" коаліцію не менше, ніж усю країну; останнє дослідження Алленсбаха показує, більшість населення вважає військову силу корисною, по крайнього заходу, для свого захисту.

Проте, оскільки механізми німецької партійної демократії не змінюються навіть під враженням війни в Україні, Шольц та керівництво зелених та ВДП мають очікувати, що пандемія відбудеться. Зрештою, люди вважають навіть найбільші страхи частиною свого життя. І тоді вони повертаються до своїх первісних переконань.

Крістіан Лінднер, коли він не був міністром фінансів, а був опозицією, переконливо це продемонстрував. Після того, як у середині березня 2020 року в Німеччині вибухнув коронавірус, він спочатку тісно підштовхнув ВДП до сторони коаліції, щоб показати, що благополуччя країни для нього важливіше, ніж благополуччя партії у скрутні часи. Але квітень ще не закінчився, коли голова ВДП оголосив у бундестазі, що час «великої одностайності» минув. Тепер нам треба поговорити про те, як краще поєднати «здоров'я та свободу». Це було швидке повернення до першості партійної політики. Проблеми пандемії тільки починалися.

Шок, спричинений війною на європейській землі, особливо в Німеччині, перевершує шок, спричинений пандемією. Ось чому ліві частини урядових фракцій досі здебільшого мовчали. Навіть серед лівих парламентаріїв, найбільшої гілки, курс Шольца принципово не піддається сумніву.

Проте минуло вже три місяці від початку війни. Яким би жорстоким не було те, що відбувається на Україні, як мало змінилося в тому, як помирають люди, як мало ясно, коли і як може закінчитися війна: що на відстані до цього звикають ті, хто безпосередньо не торкнеться, навряд чи можна заперечити .

Міністр закордонних справ Анналена Бербок заявила в Берліні, що війна «загрожує трохи уникнути уваги громадськості». В результаті затверджуються старі переконання, що часто формувалися десятиліттями, і повертаються старі моделі політичних дій. У цьому контексті інтерв'ю з головою парламентської групи СДПН Рольфом Мютценіхом у F.A.Z. Він є головою найбільшої із трьох груп «світлофорів».

Без нього Шольц не зможе реалізувати свої плани щодо зміни епохи. Не те, щоб лідер парламентської групи відкрито нападав на канцлера. Мютценіх навіть прямо похвалив його. «Озираючись назад, бундесвер буде дуже вдячний, що соціал-демократичний канцлер «зробив для вас», — сказав він.

Проте представник ХДС із зовнішньої політики Норберт Ретген, ймовірно, мав рацію у своєму безпосередньому зауваженні про те, що Шольц не був би особливо задоволений заявами Мютценіха.

У трьох аспектах лідер парламентської групи СДПН висловив сумнів у своїй рішучості використати спеціальні активи для Бундесверу у розмірі 100 мільйонів доларів.

У трьох аспектах лідер парламентської групи СДПН висловив сумнів у тому, що він сповнений рішучості отримати спеціальний фонд для бундесверу у розмірі 100 мільярдів євро, як того хотів би канцлер.

По-перше, Мютценіх пригрозив не піти шляхом внесення поправок до Основного закону через спеціальний фонд, а домогтися рішення без заперечень.

По-друге, він ясно дав зрозуміти, що не має наміру з математичною точністю дотримуватися двовідсоткової мети НАТО, тому що все ще існує можливість «якісного збільшення» поточного оборонного бюджету, за допомогою якого можна було б покращити обороноздатність Німеччини.

І по-третє, він уникав питання про те, чи мають 100 мільярдів іти виключно Бундесверу. 

Особливо у лівих концепція безпеки розширюється і часто доповнюється, наприклад, співпрацею з метою розвитку. 62-річний Мютценіх не приховує, наскільки він розчарований тим, що його багаторічна боротьба за мир, схоже, не закінчується, як він сподівався.

Незадовго до початку російського вторгнення в Україну він принаймні виявив розуміння аналізу російської загрози, хай і не поділяв його. Він завжди покладався на договори, а не на зброю, і не залишав сумніву у своєму критичному погляді на НАТО. Він не самотній у СДПН із таким ставленням. Мютценіх дає зрозуміти, що ще відмовився від боротьби. На запитання «Шпігеля», чи він думає про відставку через своє розчарування, він відкинув цю ідею. Інакше він звинувачуватиме себе в тому, що підвів парламентську групу і не використав «всі можливості» для «більшого оформлення заяв канцлера в парламенті». Мютценіх справляє враження людини, яка поводить себе оборонно, майже скромно, з великою політичною свободою дій, яка має. Але він не був би на своєму місці, якби не володів великою наполегливістю. 

Щодо війни, розв'язаної Москвою проти України, то йому доведеться пильно стежити за своїми товаришами. Соціал-демократ Гельмут Шмідт зазнав невдачі на посаді канцлера не лише тому, що член ХДС Гельмут Коль залучив ВДП на бік ВДП. Шмідт втратив підтримку своєї партії, коли він обрав військову силу перед загрозою Радянського Союзу. Шольц ще досяг моменту Гельмута Шмідта. Але він був там досить довго, щоб усвідомити небезпеку, яка може загрожувати йому з його власних лав. Його попередник Герхард Шредер також рано пережив це... Місія в Афганістані також знову поставила союз на межу розпаду.

Але старі борці за світ не керують зеленими. Це був зелений нинішній міністр економіки Роберт Хабек, який рік тому агітував за надання Україні оборонної зброї для відображення російської агресії. Протест усередині рядів був, але він був обмеженим.

Дивлячись на сьогоднішніх зелених, дивно, що немає гучної критики німецьких постачань зброї Україні.

Але набагато примітніше те, що партія, яка не лише у своїй молодій частині так сильно націлена на боротьбу зі зміною клімату, досі не скликала спеціальний партійний з'їзд. Нічого взагалі не в'яжеться із попереднім курсом Зелених. За іронією долі державна асоціація Шлезвіг-Гольштейна Хабека знову заявила про своє неприйняття таких терміналів на партійній конференції незадовго до початку війни. Газ як проміжна технологія за відсутності викопного палива тільки зараз приймається. Але ж нові контракти? Це не те, на що ми ставимо, може подумати багато Зелених.

Це лише енергетична частина проблеми. Приблизно за два тижні до загальних виборів кандидат від Партії зелених на посаду канцлера Бербок заявив, що якщо Катар продовжить підтримувати Талібан в Афганістані та сприяти порушенням прав людини, то чемпіонат світу з футболу, запланований на кінець цього року, в еміраті Перської затоки може не відбутися. Бербок був не самотній. Джем Оздемір, якого тим часом було призначено федеральним міністром продовольства та сільського господарства, під час федеральної виборчої кампанії критикував Катар за спонсорування чемпіонату Європи з футболу. В останні роки Зелені неодноразово критикували державу Перської затоки за порушення прав людини. Зелені кола також закликали не експортувати зброю з Німеччини до Катару.

Соціал-демократам та зеленим нині доводиться багато проковтнути. Мютценіх не лише критично заперечував проти спеціальних засобів Бундесверу. Щодо Катару, він говорив про «глибоку моральну та політичну дилему». Він уже багато років вказує на те, що Німеччина не отримає «чистого аркуша» у політичному плані чи з погляду прав людини, якщо відвернеться від російського газу. Він сказав це того дня, коли емір Катару Аль Тані був прийнятий у Берліні федеральним президентом Штайнмаєром і канцлером Шольцем.

 

 

«La Stampa» - «Путін відкритий до діалогу з Києвом», Москва — Шольцу та Макрону: ми ведемо переговори про пшеницю, але більше не треба зброї для України.

 

 

«La Repubblica»: "«Путін відкривається на пшениці. ЄС готовий його супроводжувати»: Кремль готовий працювати разом, щоб розблокувати експорт із портів Чорного моря, заражених мінами;

Завтра гіпотеза місії буде оцінена у Брюсселі. Макрон та Шольц наполягають на поновленні переговорів.

Росія настає на Донбасі, Київ сподівається на нові американські ракети.

 

 

«Corriere della Sera»: «Погляд із Москви на пшеницю»; Макрон та Шольц слухають Путіна.

Цар: "Діалог, а зброї більше немає".

Росіяни наступають, українці на відхід із Сєвєродонецька. Кремль проводить випробування гіперзвукової ракети.

 

 

Франція «Le parisien» - «Світовий дефіцит пшениці. Нова зброя Путіна». 

 

 

Інші країни

 

Кувейт «Kuwait Times» «Росія завдає удару та захоплює стратегічне місто».

Москва провела випробування гіперзвукової ракети. 

У суботу Росія атакувала схід України, заявивши, що захопила стратегічне місто Лиман і успішно випробувала гіперзвукові ракети в Арктиці. Українські сили боролися, щоб відбити російські сили на околицях ключового міста Сєвєродонецька, заявив український чиновник, однак заперечуючи твердження про те, що його оточили.

Росія веде повномасштабну війну за східний регіон Донбасу – промисловий центр України, де президент Володимир Зеленський звинуватив Москву у здійсненні «геноциду». «Місто Червоний Лиман повністю звільнено від українських націоналістів», — заявило міністерство оборони Росії, використовуючи російську назву Лиман і підтверджуючи заяву, зроблену промосковськими сепаратистами вдень раніше.

Лиман лежить дорогою до міських центрів Сєвєродонецьк та Краматорськ. Російські сили наближаються до Сєвєродонецька та прилеглого Лисичанська в Луганській області, та повідомлення про масштаби їхнього просування суперечливі. Губернатор області Сергій Гайдай заявив, що російські солдати продовжують обстрілювати Сєвєродонецьк, оскільки українські солдати боролися, щоб витіснити сили вторгнення з готелю на його околиці, але відкинув твердження про те, що місто було оточене.

Представник луганської поліції, якого цитує російське державне інформаційне агентство РИА Новости, увечері в п'ятницю заявив, що Сєвєродонецьк «тепер оточений», і українські війська більше не можуть залишити місто. Через три місяці після того, як 24 лютого Росія почала своє вторгнення, внаслідок якого з обох боків загинули тисячі людей, а 6,6 мільйона людей було вигнано з країни, Москва отримала контроль над деякими ділянками східної та південної України, включаючи портові міста Херсон. та Маріуполь. Інші українські порти були відрізані від світу російськими військовими кораблями, що перешкоджає вивезенню основних постачань зерна. Росія та Україна постачають близько 30 відсотків пшениці, що продається на світових ринках. Росія посилила свій власний експорт, а Україна застрягла на складах у величезних кількостях, що призвело до зростання цін та скорочення доступності для імпортерів у всьому світі.

Президент Володимир Путін неодноразово відкидав будь-яку відповідальність, натомість звинувачуючи західні санкції. Але в суботу він сказав президентові Франції Еммануелю Макрону та канцлеру Німеччини Олафу Шольцу у телефонній розмові, що Росія «готова» шукати способи допустити більше пшениці на світовий ринок.

 

 

ОАЄ «Khaleej Times» - «Перевага Росії на Донбасі»

Москва досягає солідних успіхів на сході України в міру зміни динаміки 18. США. «WSJ» - «Росія зміцнює свої позиції, США обіцяють нові озброєння».

 

 

«NYT»  - «По всій Росії краудсорсинг для надсилання базової допомоги солдатам.

Наталія Абієва - агент з нерухомості, що спеціалізується на оренді квартир у Нижньому Новгороді, на схід від Москви. Але останнім часом вона багато дізналася про медицину поля бою.

Пакети кровоспинних гранул, як вона з'ясувала, можуть зупинити катастрофічну кровотечу; декомпресійні голки можуть зменшити тиск у проколотій грудній клітці. У військовому шпиталі поранений командир сказав їй, що товариш помер у нього на руках через відсутність дихальних трубок, щоб підтримувати його дихання. 37-річна пані Абієва вирішила взяти справу до своїх рук.

У середу вона та двоє її друзів вирушили у фургоні до кордону з Україною всьоме з початку війни у ​​лютому, взявши з собою цибулю, картоплю, рації, біноклі, аптечки та навіть пересувний стоматологічний набір. За її словами, з початку війни вона зібрала понад 60 000 доларів на покупку їжі, одягу та спорядження для російських солдатів, які служать в Україні.

"Мені здається, що весь світ підтримує наших великих ворогів", - сказала пані Абієва в телефонному інтерв'ю. «Ми також хочемо запропонувати свою підтримку, сказати: «Хлопці, ми з вами».

По всій Росії виникли масові рухи, очолювані переважно жінками, надання масової допомоги російським солдатам.

 

 

«WP» - «Повернувшись додому, американські військові вступають у боротьбу з війною в Україні.

На подив Дакоти, найбільше його налякав не обстріл.

Ветеран морської піхоти, який зголосився воювати в Україні, він ховався за стінами, коли росіяни стріляли крізь нього, і так багато разів відчував на собі газ артилерійського вогню, що його крилата фраза «Це нормально» стала жартом у підрозділі.

За його словами, що було ненормальним, то це почуття страху, коли він ховався і слухав, як російські бойові вертольоти обстрілюють позицію, з якої щойно втекла його група мисливців за танками. Той момент, за його словами, «був, чесно кажучи, найнеспокійнішим за весь час».

Дакота, яка зараз перебуває вдома в Огайо після семи тижнів боїв за кордоном, входить до легіону західних добровольців, які підняли зброю проти Росії. Як і інші, він говорив за умови, що його повне ім'я не буде розкрите, пославшись на побоювання за безпеку, безпеку сім'ї та друзів. В інтерв'ю The Washington Post іноземні солдати зі Сполучених Штатів та інших країн описали кричущі невідповідності тим, що вони очікували від війни. Не маючи змоги отримати запасні частини від західних виробників літаків, наприклад, російський авіаційний сектор переживає кризу.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 28 травня про війну в Україні

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024