Друкарня Бонка одна з перших стала випускати листівки з виглядом Луцька

25 Травня 2022, 14:05
На місці старого син Бонка збудував новий будинок, який і зберігся до нашого часу 784
На місці старого син Бонка збудував новий будинок, який і зберігся до нашого часу

Будинок, який свого часу використовувався як друкарня, книгарня і житло, нині функціонує як житло, магазин гігієни та косметикий обмінник валют.

Розташований цей будинок у Луьку, на вулиці Лесі Українки, 46 – пише у фейсбуці начальник відділу охорони культурної спадщини Луцької міської ради Олександр Котис.

Його збудував Самуель Бонк 1880 року, зазначає автор допису, а потім відбудував його син 1912 року. У той час вулиця Лесі Українки називалася Шосейною (назва походить від Києво-Брестського шосе), яка включала до того ж сучасні проспект Волі та Ковельську. Того ж року він з двома компаньйонами отримав свідоцтво від волинського губернатора на відкриття «типолітографічного закладу» з трьома верстатами. Через два роки компаньйони покинули Бонка і він залишився єдиним власником закладу і будинку з двором.

 У 1890 році Самуель Бонк відкрив тут книгарню. Друкарня виготовляла книжки, афіші, оголошення. З 1901 року Бонк став випускати поштові листівки з виглядом міста – колекціонери добре їх знають.

Він був одним із перших, хто почав у Луцьку виготовляти листівки з виглядом міста. Бонк використовував техніки цинкографії і деревориту. Його конкурент Герш Ліберман мав краще устаткування, його поштівки гарніші, до того ж він має серії кольорових листівок. Все ж і Бонкові користувалися популярністю й до сьогодні можна знайти на аукціонах поштівки з текстами приватного листування.

Друкарня з книгарнею розташовувалися на першому поверсі. Господар жив на другому. Начиння друкарні складалося зі 76 скринь із різними шрифтами, різного допоміжного друкарського обладнання (марзани, шуфлі, мідні лінійки тощо), машини для різання паперу, американського верстату для візиток, берлінської великої друкарської машини та меблів.
 
Після 1909 року здоров’я Самуеля Бонка підупало і він вирішив передати керівництво друкарнею і всім своїм маєтком своєму старшому синову Зейлику. Той у 1912 році на місці старого будинку за проєктом техніка Тележинського збудував новий будинок, який і зберігся до нашого часу. Самуель не відійшов від справ і якийсь час працював разом із сином.
 
Бонк не припинив діяльності і продовжував випускати листівки під час цього складного періоду. Більшість його виробів датуються 1914-1916 роками. І досі є листівки друкарні Бонка з виглядами Луцька, підписані чеською, німецькою, російською мовою солдатами, які відправляли листи з фронту рідним і близьким.
 
На початку 1920-х потужності друкарні ще використовував Poldruk для своїх цілей. Організація видавала місцеву пресу, оголошення, афіші. До середини 1920-х вона перестала існувати. 
 
Книгарня з середини 1920-х належала Міхалу Добжанському і працювала до початку війни.
 
 
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024