Перші шпальти світової преси 21 травня про війну в Україні

22 Травня 2022, 00:03
Український військовослужбовець оглядає школу, яка постраждала під час бою на Харківщині. Фото «Times Standard» 1676
Український військовослужбовець оглядає школу, яка постраждала під час бою на Харківщині. Фото «Times Standard»

Королівська сім'я надає житло сім'ям з України, Газпром відключив від газу Фінляндію, у липні Україна отримає перші 15 зенітних танків Gepard вид Німеччини, а популярність Путіна на батьківщині падає — головні теми світових видань.

Європа

 

       Франція. La Croix - 8 карт, щоб зрозуміти Україну.

 

 

«Le Monde» - «Чому Росія втратила стільки танків в Україні».

  • Можливо, знищено чверть російського танкового парку
  • У Києві відбувся суд над росіянином за військовий злочин
  • Розширення НАТО - Туречинна проти угод

 

 

Великобританія. «The Telegraph» опублікувала інтерв'ю з міністром закордонних справ Ліз Трасс, в якому вона каже, «ми дамо Молдові зброю щоб зупинити Путіна. Міністр хоче, щоб до Молдови було відправлено сучаснішу зброю, щоб захистити її від загрози російського вторгнення. Трасс повідомила газеті, що, на її думку, президент Володимир Путін все ще сподівається створити «велику Росію», незважаючи на те, що його збройні сили не змогли досягти більшого прогресу в Україні. Вона заявила «The Telegraph», що хоче бачити сусідню з Україною Молдову, «оснащену за стандартом НАТО» сучасною зброєю, щоб захистити її від загрози вторгнення з боку Росії. Вона також каже, що ведуться переговори, щоб переконатися, що Молдова, яка не є членом НАТО, має оборону для стримування будь-якого нападу на майбутнє.

 

 

«Експрес» розповідає історію про те, що королівська сім'я надає житло сім'ям, які були змушені тікати з України. Газета повідомляє, що ряд членів королівської сім'ї обережно пообіцяли «внести свій внесок» після того, як були глибоко зворушені тяжким становищем українського народу.

 

 

«The Sun» поговорила з батьком двох дітей з Бредфорда, який кинув дружину заради української біженки через 10 днів після того, як сім'я прийняла її.

 

 

За повідомленням «і» Велика Британія купила на 400 млн.фунтів російського дизельного палива з початку війни. «Британські криваві гроші для Москви» такий заголовок на першій шпальти.

 

 

«Der Standard» - «Країни G7 прийняли рішення про подальшу допомогу Україні».

Україна може розраховувати на додаткову бюджетну підтримку від семи провідних індустріальних держав. Міністри фінансів країн G7 домовилися в п'ятницю надати охоплену війною країну в еквіваленті майже дев'яти мільярдів євро. Тим часом оточені російськими військами захисники Маріупольського металургійного заводу, що залишилися, визнали свою капітуляцію.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер заявив у п'ятницю, що покидає раду директорів російської нафтової компанії. Шредера нещодавно різко розкритикували за цей пост.

 

 

«KURIER» - Секретна служба Австрії знову прийнятна на міжнародному рівні.

Після справи Кікла. Прийняття в елітний бернський клуб, скептицизм тільки через Росію.

Секретна служба: чому справа Кікла тепер закінчена на міжнародному рівні.

Через чотири роки після виключення з Бернського клубу Австрія знову входить до кола еліти – за винятком Росії та України. Як відомо, ряди спецслужб не люблять викликати суспільний інтерес.

Але це саме те, що Австрія спровокувала своєю справою про внутрішній захист конституції в 2018 році. Обшуки будинків, політичні сварки та неправдива інформація про теракт у Відні призвели до масової втрати довіри до національного захисту конституції до міжнародних партнерських служб. І навіть класифікується як небезпека.

Основна подія: Бернський клуб, неформальна асоціація внутрішніх розвідувальних служб ЄС, а також Норвегії та Швейцарії, виключив тодішнє Федеральне управління із захисту конституції та боротьби з тероризмом (BVT) зі своїх елітних рядів через міркування безпеки.

Неспеціалісту можна уявити клуб як своєрідний стіл завсідників для керівників європейських внутрішніх спецслужб, де обмінюються тенденціями та загрозами. Але ця втрата довіри має залишитися в минулому.

 

 

«Salzburger Nachrichten» - Редакційна стаття: "Ми маємо попрощатися з ілюзіями".

Підпис під карикатурою: "Безбілетники та шлюбні аферисти". . .

Якщо Австрія серйозно хоче продовжувати свою політику нейтралітету, вона має нарешті проводити серйозну політику нейтралітету.

Чи допомагає легендарний статус Австрії нейтралітету проти таких паліїв війни, як Володимир Путін? Цікаве питання, яке заслуговує на обговорення. Однак ця дискусія не ведеться в Австрії, принаймні коли уряд і дві основні опозиційні партії домагаються свого. "Австрія була нейтральною, нейтральною і залишиться нейтральною", - заявив федеральний канцлер. Нейтралітет "у серці австрійців", сказав міністр оборони. Австрія "активно живе своїм нейтралітетом", - сказав міністр екологічного клімату. Нейтралітет "не обговорюється", заявив лідер SPÖ. А лідер FPÖ закликав уряд "зміцнювати нейтралітет". Тільки одна партія виражається більш диференційовано, але вони лише вісім відсотків електорату. Дискусія закінчилася, навіть не розпочавшись.

Це означає, що Австрія хоче продовжити свою політику нейтралітету у звичайному порядку? Проблема в тому, що цієї політики нейтралітету немає, і ніколи не було. Що там було? Це недільні промови та заяви про гарну погоду: Австрія як міст між блоками, як місце посередництва, як країна, якій не потрібні ні танки, ні перехоплювачі. Австрія, якій потрібні лише її солдати для ліквідації наслідків лавин та повеней. За допомогою цієї гарної казки австрійським політикам вдалося протягом десятиліть підняти підтримку нейтралітету серед електорату до безпрецедентних висот.

Отже, тепер жоден політик, який дорожить своїм мандатом, не наважується заперечувати цей нейтралітет. На жаль, за ці десятиліття політики жодного разу не сказали, що ці гарні слова були лише ілюзіями, а не політикою нейтралітету. Тому що політика нейтралітету не означає залишатися осторонь усього і абстрагуватися від світових справ. Навпаки: ті, хто нейтральний, мають забезпечувати власну безпеку.

Австрія не зробила висновку з фатальної помилки, що час воєн пройшов принаймні в наших широтах. З 24 лютого цього року ми знаємо, що це була ілюзія — така сама ілюзія, як і хибна думка, що нейтралітет сам є достатнім захистом. Неправильно: Нейтралітет захищає нас тільки доти, доки не тільки ми, але й будь-які вороги почуваємося пов'язаними з ним.

Десятки випадків у світовій історії показали, що це може піти дуже неправильно, як недавно, коли Росія вторглася в Україну, що не приєдналася.

Це завжди визнавали й інші нейтральні держави, які досі не приєдналися. Швейцарія, Швеція, Фінляндія мають сучасні та добре оснащені армії. Австрія зруйнувала свою національну оборону, казарми гнили, а армія систематично дискредитувалася. І знову можна почути аргумент, що з Австрією все одно нічого не може статися, оскільки вона оточена країнами НАТО. Таким чином, ми очікуємо, що страхова спільнота, яку ми сякаємо через відмову підписатися і сплачувати страхові внески, виручить нас, коли ми увійдемо в це. Це найвище мистецтво "вільна їзда".

Правду кажучи, у нас є рівно два виходи: нарешті проводити політику нейтралітету, гідну цієї назви. Принципу «укласти мир без зброї» буде недостатньо. Ми маємо звільнитися від економічної залежності від деспотів, і нам потрібна боєздатна армія.

Ми маємо бути в змозі захистити себе. Ми маємо попрощатися з ілюзіями. Якщо ми цього не хочемо, залишається єдиний варіант — відмовитись від нейтралітету і перейти до оборонної спільноти, для якої єдиним гуманним варіантом буде НАТО. Це обговорення має бути проведене зараз, навіть якщо Федеральний канцлер та чотири з п'яти парламентських партій цього не хочуть. Наприкінці обговорення, ймовірно, прийде усвідомлення того, що Австрія вважає за краще залишатися нейтральною або, принаймні, позаблоковою.

Але той, хто вважає, що з погляду політики безпеки все може залишитися незмінним, робить фундаментальну помилку.

 

 

Бельгія. «De Morgen»  - КРЕМЛЬСЬКІ ЗНАННЯ КАТРІН БЕЛТОН.

Путін зобов'язаний своєю владою пакту з мафією.

 

«De Standaard» -  «Північний потік-2» застряг у Любміні, Німеччина.

Ну, це був дешевий газ, а тут, у колишній НДР, відносини з Росією інші...

Газопроводі «Північний потік-2» кришка. Німеччина намагається позбутися звички російського газу. На сході країни це показує, наскільки тісними були стосунки з росіянами, навіть на найвищому політичному рівні.

 

 

Німеччина «Der Tagesspiegel» - «Шредер залишає пости в «Роснефті»

Проте колишній канцлер збереже свої керівні посади у газопроводах Nord Stream.

Після кількох місяців тиску через його роботу в російських енергетичних компаніях колишній канцлер Герхард Шредер (СДПН) відмовляється від своєї високої посади на наглядовій раді державної нафтової компанії «Роснефть». Група оголосила у п'ятницю, що Шредер оголосив про неможливість продовження свого мандата. Жодних подробиць та причин не повідомляється. Разом із Шредером із наглядової ради залишає і бізнесмен Матіас Варніг, який був капітаном Штазі за часів НДР та десятиліттями мав тісні контакти у Москві.

Досі Шредер відмовляється засудити та порвати з президентом Росії Володимиром Путіним за його агресивну війну проти України. Його крок був зроблений наступного дня після того, як бюджетний комітет Бундестагу вирішив скоротити його офіси та співробітників. Однак він, як і раніше, має право на пенсію та особистий захист. 78-річний Шредер зараз юридично перевіряє видалення своїх привілеїв.

Бундестаг обґрунтував це не стосунками колишнього канцлера з Путіним, а тим, що Шредер більше не бере на себе жодних зобов'язань на кшталт виступів, виступів чи заступництва. Європейський парламент зажадав, щоб Шредер зазнав санкцій ЄС, таких як заморожування активів, які канцлер Олаф Шольц (СДПН) відхилив. Напередодні візиту до Нідерландів канцлер наголосив: «Було б краще, якби Герхард Шредер пішов у відставку зі свого поста».

Проте Шредер продовжує обіймати керівні посади у проектах трубопроводів «Північний потік» та «Північний потік – 2». У червні Шредер також повинен був увійти до складу наглядової ради, яку контролює держава російська компанія «Газпром», яка стоїть за проектами «Північного потоку». Чи станеться це, зараз питання є відкритим.

«Газпром» також припинить постачання газу до Фінляндії цієї суботи. Фінляндія відмовилася платити за постачання в рублях, як того вимагала Москва. Хоча країна отримує сировину повністю з Росії, загроз вузьких місць поки що немає. Частка природного газу у фінському енергетичному балансі становить лише п'ять відсотків.

У відповідь на плани Фінляндії та Швеції вступити до НАТО міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив у п'ятницю, що Москва збудує нові військові бази на заході країни.

На сході України російські війська мають намір окупувати всю Луганську область. Київ сприйняв це як ухвалення бажаного за дійсне. Доля портового міста Маріуполя, навпаки, вирішена наперед. Командувач українськими військами заявив у п'ятницю, що отримав наказ із Києва припинити оборону. Після кількох тижнів облоги близько 2000 бійців уже здалися. У п'ятницю ввечері офіційний представник Міноборони Росії заявив, що весь сталеливарний завод під контролем Росії.

У липні Україна отримає перші 15 зенітних танків Gepard із запасів німецької промисловості. Такий результат розмови між міністром оборони Крістін Ламбрехт (СДПН) та її українським колегою Олексієм Резніковим у п'ятницю. Пакет також включає підтримку навчання, постачання майже 60 000 одиниць боєприпасів та постачання ще 15 танків влітку.

 

 

«FAZ» - «Москва: Україна блокує власні порти».

У Раді Безпеки ООН США і Росія звинуватили один одного у використанні продовольчої кризи, яка виникла під час війни в Україні, у своїх відповідних цілях. Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що Москва «зброює» їжу, заблоковану в українських портах, для мільйонів людей по всьому світу. Представник Росії в ООН, навпаки, звинуватив Україну в ув'язненні іноземних кораблів у власних портах і пояснив продовольчу кризу «геополітичними іграми» Заходу. 

«Augsburger Allgemeine» -  «Наш дорогий хліб».

Ціни на продукти зростають і зростають, навіть бутерброд з маслом коштує на 30 відсотків дорожче. Куди це йдеться? Яке становище споживачів та магазинів? Що взагалі їдять німці? І - зрештою, чи допомагає випічка? 

Колонка справа: «Шредер та гроші».

Це вік чи прийшло розуміння? Чи побоювання, що після свого посту та свого апарату він зрештою позбудеться пенсії, на яку він має право як колишній канцлер?

Як не дивно рішення Герхарда Шредера залишити наглядову раду російського енергетичного гіганта «Роснефть», ухвалене після бурхливого тижня, мотиви колишнього канцлера залишаються неясними. Найменше можна припустити, що до цього рішення його підштовхнула загроза виключення з СДПН.

Шредер також може змиритися з тим, що Бундестаг вже скасував деякі з його привілеїв, які йому ніколи не були потрібні.

Набагато небезпечніша для 78-річного чоловіка вимога Європарламенту, прийнята переважною більшістю голосів, включити його до списку санкцій ЄС, як і десятки російських олігархів. Якби глави держав і урядів Союзу пішли за цією лінією, яка в даний час все ще відкрита, але не може бути виключена, активи Шредера можуть бути конфісковані і, можливо, заморожені на кілька років.

Але коли справа доходить до грошей, дружба в його особливих німецько-російських відносинах швидше за все закінчиться.

 

 

Литва «Kauno Diena» - «Малі мобільні каравани - оперативна допомога Україні»

Українці цінують литовські каравані, під час яких у найгарячіші точки підвозять необхідну підтримку. Підтримка, зібрана Каунасом та Каунаськими днями, їздила в Україну.

За маршрутом Каунас-Київ-Полтава-Каунас команда із шести людей подорожувала на чотирьох автомобілях: трьох вантажних мікроавтобусах та одному позашляховику Hyundai Terracan, якому судилося залишитися в бою.

Усі вже були в Україні, тож зайвих питань при підготовці не було: усі знали, куди й навіщо їдуть.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 19 травня про війну в Україні

 

Італія. "La Stampa" заголовок на фото: "Правда про Бучу"

  • "Давайте посадимо Путіна за стіл переговорів" - головний заголовок.
  • "Заплямування демократії"
  • "Берлусконі: Київ приймає російські пропозиції".

 

 

«Російський друг» — напис на фото в «La Repubblica».

  • Берлусконі в Неаполі: «Хвате озброєння, Європа переконує Україну прийняти пропозицію Путіна. Але потім виправляється: Зеленський, слабкий на Донеччині.
  • Москва: «Азовсталь» взято, 2349 українців здалися. Шокуюче відео про Буча.
  • Тривога ООН з приводу надзвичайної ситуації з пшеницею шукаються нові країни-постачальники
  • «Президент Байден та виклик Азії».

 

 

Нідерланди – «Росія перекриває газовий кран Фінляндії».

Така ж доля може осягнути Нідерланди, які закуповують додатковий газ на прохання Брюсселя. Фінляндія вже відключена від російського газу

Коли вчора о 7-й ранку не залишилося російського газу, Європою прокотилася ударна хвиля. Але самі фіни знизували плечима. «Ми на 100 відсотків залежимо від російського газу, — сказав колишній прем'єр-міністр Олександр Стубб, але одразу після цього додав: — Газ становить менше ніж 5 відсотків нашого енергетичного балансу».

Відключення Фінляндії від постачання російського газу є каральним заходом, оскільки Фінляндія буквально цього тижня подала заявку на вступ до НАТО. І президент Росії Володимир Путін погрожував «наслідками», якщо Фінляндія виконає своє бажання вступити до НАТО.

Але рішення про відключення газу переважно пов'язане з відмовою Фінляндії платити в рублях. Фінська газова компанія Gasum заявляє, що у її контракті з російським "Газпромом" немає рублів. В останній день березня Путін видав указ, що відтепер європейські країни мають сплачувати рахунки за газ у рублях. Для цього їм доводиться відкривати другий рахунок у Газпромбанку. Сума, яку вони мають у євро чи доларах, має бути спершу оплачена на існуючий рахунок, а потім переведена на рахунок у рублях. Тільки тоді Росія вважає платіж сплаченим. Європейська комісія ухвалила, що новий спосіб оплати порушує європейські санкції. Президент комісії фон дер Ляйєн назвала це «шантажем». Найбільше Брюссель дратувало те, що російський Центробанк відіграватиме роль у валютному обміні, поки він перебуває в європейському списку санкцій. Серйозність Росії була очевидна вже тоді, коли вона раніше відключила постачання газу до Польщі та Болгарії. Тепер у Фінляндію.

Незважаючи на різкі слова Комісії, дедалі більше європейських країн уникають цієї конфронтації з Росією. За даними агентства фінансових новин Bloomberg, 20 постачальників газу в Європі зробили перехід. Вони зробили це після того, як Єврокомісія запропонувала відкрити рахунок у другій інстанції, щодо чого залишалася велика невизначеність. Комісія більше не говорила буквально, що відкриття карбованцевого рахунку суперечить правилам. Їх все одно відкрили великі споживачі газу в Німеччині, Італії, Греції та Австрії.

Міністр енергетики Нідерландів неодноразово говорив, що Нідерланди не відкриють рахунок у рублях. Представник каже, що Нідерланди хочуть дотримуватись європейських правил і що вони не впевнені, чи означає нова директива, що тепер дозволено рахунок у рублях. Нідерланди попросили Комісію внести більше ясності. Країна перебуває у складній ситуації, тому що вони імпортують більше російського газу за погодженням із Брюсселем, щоб максимально заповнити газосховища. Нідерланди ще мають час отримати роз'яснення, оскільки термін оплати за отриманий у квітні газ ще не закінчився.

У Фінляндії цей термін минув сьогодні. Фінляндія орендувала термінал ЗПГ, за допомогою якого країна може конвертувати скраплений газ із інших частин світу у «звичайний» газ. Він може бути введений в експлуатацію з наступної осені.

  

 

Португалія. «Nascer do Sol» Гаф Марсело (Президент) ускладнює поїздку з Кости (прем'єр-міністр) до Києва.

Нерозсудливий піар при розголошенні дати поїздки прем'єр-міністра до Києва заплутала підготовку до поїздки, що й без того пов'язано з певними ризиками. Проте бажання Кости, щоб танки, запропоновані Португалією, прибули в Україну під час його перебування там, збройні сили не змогли задовольнити.

Заяви, зроблені Марсело Ребелу де Соуза минулої середи, під час його поїздки до Тімору для участі у святкуванні 20-ї річниці незалежності, підірвали занепокоєння навколо поїздки Антоніо Кости до України. 

З міркувань безпеки візити в Україну тримаються в секреті. А прем’єр завжди пропускав дату, коли поїде до Києва. Він залишив Португалію у складі ВПС Falcon з елементами Корпусу особистої безпеки PSP, всі у військових шоломах і бронежилетах, і був зненацька викрит президентом Республіки. «Щасливий збіг обставин», сказав Марсело, що «коли португальський прем’єр-міністр їде в Румунію, Польщу та Україну в розпал війни, завжди з баченням миру», президент сказав на вшанування незалежності Тимору.

З цією невірністю президент був у центрі новин, але він поставив під загрозу поїздку прем’єр-міністра.

Перетин кордону небезпечний .

Перетин, здійснений сьогодні вранці автомобілем, від польського кордону до України вже пов’язаний з достатніми ризиками. За словами військового джерела, «піар-заяви після візиту прем’єр-міністра до Румунії та Польщі із зазначенням дати його прибуття до Києва, знання якого з міркувань безпеки було «засекречено» – можуть поставити під загрозу поїздку і навіть призвести до його скасування шляхом перенесення на інший час». 

І те ж джерело додає, що президент республіки виявив «відсутність державного почуття».

Антоніо Коста хотів піти з обладунками.

Однак португальська армія не змогла відповісти на тиск Антоніу Коста, щоб важкі бойові матеріали, які Португалія надасть Україні, досягли місця призначення вчасно до його візиту до Києва цієї суботи, - повідомило Nascer do Sol джерело з Міністерства оборони. ...

Прем’єр-міністр повідомив військовим про своє бажання, щоб 15 бронемашин з гусеницями M113 для перевезення особового складу, які португальська влада передала українським збройним силам у контексті допомоги з боку країн НАТО (як ми з’ясували в два наступні видання), а також набір артилерійських гаубиць і великокаліберних кулеметів «Браунінг» передували його подорожі (що надасть йому ще одного політичного значення).

 

 

Швеція. «Expressen» - «Особливості Путіна проти Швеції. Сили зближаються».

 

 

Швейцарія «Tages-Anzeige» - «Олігарх обходить санкції – федеральний уряд погоджується».

Незадовго до того, як росіянин Андрій Мельниченко потрапив під санкції, він передав дружині свою компанію вартістю мільярд євро зі штаб-квартирою в Цузі. Федеральний уряд накрив цю процедуру.

У березні банки заблокували рахунки виробника добрив "Єврохім" зі штаб-квартирою в Цузі. Причина: його попередній власник, російський олігарх Андрій Мельниченко потрапив у списки санкцій ЄС і Швейцарії.

«Єврохім» публічно оголосив, що Мельниченко пішов із поста «основного бенефіціара» компанії. Чого про це не говорив "Єврохім": хто став новим бенефіціаром. Секретні документи тепер показують, що то була дружина Мельниченка Олександра.

Адвокати Мельниченка підтверджують це за запитом газеті про те, що вона, як і раніше, є бенефіціаром трасту на Кіпрі, якому належать 90 відсотків акцій «Єврохіму».

На федеральному рівні за моніторинг санкцій відповідає Державний секретаріат економічних питань (Seco). Воно перевірило маневр — і потім визнало його допустимим. "Пані Олександра Мельниченка є бенефіціарним власником трасту", - написав Seco в цюріхську юридичну фірму 30 березня. При цьому вони «з радістю підтверджують», що у них «немає підстав на фактах переконливих доказів» того, що «Єврохім» «належить або контролюється особою, яка перебуває під санкціями». Також завдяки цьому підтвердженню банки знову розблокували рахунки "Єврохіму".

Проте експерти критично ставляться до маневру. «Мені здається, що це явна слабкість, яка спонукає вас елегантно оминати санкції», — каже Гретта Феннер із Базельського інституту управління. Адвокати Мельниченка заперечують, що санкції було скасовано. Таке питання навіть не виникає: «На момент виходу пана Мельниченка з бенефіціара трасту він не був санкційною особою». Seco пише, що Єврохім дав письмові запевнення, що «швейцарські санкції будуть повністю дотримані». 

Колонка: «Популярність Путіна на батьківщині падає».

Росія Громадська підтримка вторгнення в Україну на наказ президента Володимира Путіна скорочується. Це підтверджує нове опитування незалежного центру Левади в Москві. Цифри проурядових інститутів демонструють щось подібне. Відразу після початку війни рейтинг Путіна зріс із 39 до 67 пунктів. Розворот тренду, схоже, стався з початку травня, і рейтинг знижується на 1-2 відсоткові пункти на тиждень. Причинами цього є невдачі армії та зниження інтересу населення до війни.

 

 

 Інші країни

 

Туреччина «Daily Sabah» - «Дипломатія НАТО продовжується через занепокоєння Туреччини»

Заявки Фінляндії та Швеції на вступ до альянсу з безпеки викликали інтенсивний дипломатичний обмін між Туреччиною та західними країнами, оскільки Анкара висловлює своє занепокоєння щодо безпеки у зв'язку з підтримкою двома скандинавськими державами терористичних угруповань, таких як РПК.

ПЕРСПЕКТИВНІ Члени НАТО. Фінляндія та Швеція разом із нинішніми членами блоку висловили готовність врахувати занепокоєння Туреччини щодо заявки країн Північної Європи на вступ до трансатлантичного альянсу, а президент Реджеп Тайіп Ердоган заявив у п'ятницю, що займається «телефонною дипломатією». із зарубіжними колегами з цього питання. 

Колонка: «Український Донбас "зруйнований", оскільки Росія посилює удари на сході».

 

 

Китай. «China Daily» - «США домовилися про зброю на 40 мільярдів доларів та пакет допомоги для України».

Президент США Джо Байден та Конгрес у четвер поглибили участь США у російсько-українському конфлікті, а Сенат проголосував за остаточне виділення нової військової та гуманітарної допомоги Україні на суму понад 40 мільярдів доларів.Байден та високопоставлені законодавці також підтвердили свою підтримку того, що може стати найзначнішим розширенням НАТО майже за два десятиліття.

Пакет включає 6 мільярдів доларів для України на розширення її парку бронетехніки та системи протиповітряної оборони, і Білий дім заявив, що Байден санкціонує пакет зброї та допомоги під час свого візиту до Азії.

У четвер у Білому домі він запропонував «повну, повну, повну підтримку» Фінляндії та Швеції у їхньому прагненні вступити до НАТО, влаштувавши урочистий прийом у Білому домі лідерів скандинавських сусідів.

Фінляндія та Швеція історично трималися на відстані від альянсу, щоб не злити Росію, але змінили курс — незважаючи на попередження Кремля — після того, як останній розпочав спеціальну операцію в Україні.

Але всі 30 існуючих членів НАТО повинні домовитися про розширення альянсу, і Туреччина висловлює побоювання щодо нових претендентів звинувачуючи їх у тому, що вона описує як поблажливість до збройних курдських угруповань.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що альянс «вирішує проблеми, висловлені Туреччиною». Держсекретар США Ентоні Блінкен підтримав це зауваження, сказавши: «Я дуже впевнений, що в міру просування цього процесу буде досягнуто міцного консенсусу щодо приєднання обох країн до альянсу». Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравіцький заявив, що країна готова збудувати військові бази для постійного розміщення сил НАТО.

"Росія повинна знати, що ми не поступимося ні п'яді території НАТО", - додав прем'єр.

Оголосивши, що операція вступила у другу фазу, Росія зосередила свої атаки на півдні та сході України. Сили Москви намагаються взяти під повний контроль Донбас. У четвер у результаті перестрілки в Сєвєродонецьку Луганської області загинуло 12 людей, ще 40 отримали поранення, повідомив губернатор області.

За даними російської влади у четвер, на півдні України 1730 українських солдатів здалися цього тижня на сталеливарному заводі «Азовсталь» у портовому місті Маріуполь.

 

 

США. «NYT» -  На фотографіях, опублікованих The Times і взятих із соціальних мереж, зображено вісім українців, страчених у Бучі 4 березня. Зліва направо: Анатолій Приходько, Андрій Матвійчук, Андрій Вербовий, Денис Руденко, Андрій Дворніков, Святослав Туровський, Валерій Котенко та Віталій Карпенко. 

«Розкриття страти в Бучі».

За кілька хвилин до того, як 4 березня в передмісті Києва було страчено кілька українських чоловіків, камера відеоспостереження зафіксувала, як російські солдати вели їх під прицілом. Бранці згорбилися, тримаючись за ремені тих, хто перед ними. В інших руки над головою. Відео, що раніше не публікувалися — поряд зі свідченнями, доказами з місця злочину і військовими документами, зібраними The New York Times під час місячного розслідування в місті Буча — є одними з найяскравіших доказів того, що російські десантники стратили чоловіків, що є потенційним військовим злочином. 

Стаття: "Тиск на Росію наростає в міру того, як війна затягується".

У п'ятницю Росія зробила нові кроки, щоб підготуватися до ескалації боротьби із Заходом через війну в Україні, дозволивши призвати на військову службу громадян старшого віку та припинивши постачання газу до Фінляндії, очевидно, на помсту за заявку свого скандинавського сусіда на приєднання до альянсу НАТО.

Ці дві події відображали зростаючий тиск на Росію через її тримісячне вторгнення в Україну, яке перетворилося на своєрідну тупикову ситуацію, яка серйозно виснажила звичайні військові можливості Кремля, навіть незважаючи на те, що Росія досягла деяких поступових успіхів.

Конфлікт також зробив Росію дедалі вразливішою в економічному відношенні та активізував західну опозицію, чого намагався запобігти президенту Володимиру Путіну. І Швеція, і Фінляндія, які мають сухопутні та морські кордони з Росією, порушили свою давню політику нейтралітету та подали заявку на вступ до НАТО.

 

 

«WSJ». «Український військовослужбовець несе вахту на борту танка у п'ятницю на лінії фронту у Луганській області на сході України. 

«Глава розвідки України заявив, що російські війська будуть вигнані». 

 

 

«Times Standard» РОСІЯ БЕРЕТЬ ПІД ПОВНИЙ КОНТРОЛЬ МАРІУПОЛЬ. 

Фото 1: Український військовослужбовець оглядає школу, яка постраждала під час бою між російськими та українськими військами у п'ятницю у селі Вільхівка на околиці Харкова на сході України. 

Фото 2: Українські військовослужбовці сидять в автобусі після виїзду із обложеного маріупольського сталеливарного заводу «Азовсталь» в Оленівці на сході України у п'ятницю.

 

 

«The Free Press»  - Опитування цього місяця показало, що лише 39% дорослих американців схвалюють роботу Джо Байдена на посаді президента. Це означає падіння з квітня. 

«Країни G7 нададуть Україні 19,8 мільярдів доларів».

 

 

 Мексика. «MILENO» «Досить нас гвалтувати!» – вимагають українці в Каннах.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 20 травня про війну в Україні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром