Камінь-Каширщину досліджувала українсько-естонська наукова експедиція

18 Травня 2022, 16:04
Естонці у селі Мостище на Камінь-Каширщині 590
Естонці у селі Мостище на Камінь-Каширщині

Науковці відвідали поліський район у рамках проєкту з дослідження кластерів сільського туризму.

На днях у Камінь-Каширській громаді перебувала українсько-естонська наукова експедиція із Талліннського університету Естонської Республіки, Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка та Спілки сільського зеленого туризму України.

Відвідали наш край у рамках проєкту з дослідження кластерів сільського туризму в Україні, – інформує на сайті міської ради начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва апарату міської ради Надія Савчук.

Делегація ознайомилася зі зразковою етнографічною колекцією шкільного музею в Мостищенській гімназії». Директорка закладу  Оксана Пась розповіла гостям історію становлення етнографічного музею та поділилася планами на майбутнє щодо розвитку майстер-класів для учнів.

Про участь освітян та працівників культури у кластері розповідав в.о. начальника управління гуманітарної політики міської ради Сергій Лукашук.

Науковці поспілкувалися та взяли інтерв’ю  в учасників проєкту «Перспективи сталого розвитку сільських територій» – начальника відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва апарату міської ради Надії Савчук та власниці зеленої садиби «Там, де Добре» Галини Мазур.

Заступниця голови ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» Ірина Околович відмітила, що приємно було побувати і подивитися на вже успішні напрацювання по розвитку сільського зеленого туризму в Камінь-Каширській громаді.

Про давню історію Камінь-Каширщини гостям розповідала директорка Камінь-Каширського краєзнавчого музею Наталія Пась.

Делегація побувала на водних об’єктах Камінь-Каширщини, зокрема озері Добре,  на річках Турія та Цир.

Гості відпочивали та скоштували традиційні національні страви у щойно відкритій садибі «Там, де Добре» у місті Камені-Каширському.

Корома Наталія, к.геогр.н, асистентка кафедри країнознавства та туризму Київського національного університету імені Тараса Шевченка зауважила, що на Камінь-Каширщині добре збережено автентичну матеріальну і духовну культуру полісян, звичаєві та обрядові характеристики і незаймані природні ландшафти.

Глибини поліського етносу делегатам виконував народний аматорський фольклорний колектив «Криниця» будинку культури с.Видерта Центру культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради (керівниця Любов Зубач).

Март Рейманн, доцент (Associate Professor) з управління рекреацією, Інститут природничих і медичних наук, Талліннський університет зауважив, що кластер сільського зеленого туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини» має великі перспективи розвитку та матиме важливе значення для майбутнього розвитку громади та України.

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024