У Луцьку закликають владу не гальмувати процес перейменування вулиць

18 Травня 2022, 18:03
Фото ілюстративне 652
Фото ілюстративне

У Луцьку досі не перейменували сто вулиць, тому небайдужі лучани закликають місцеву владу не гальмувати цей процес.

Про це йдеться у дописі спільноти «Дерусифікація Волині».

На сесії 27 квітня міський голова Ігор Поліщук зазначив, що процес декомунізації та дерусифікації не варто сприймати як соціалістичне змагання. Тут немає змагання на швидкість чи на кількість. Ми повинні працювати виважено: так щоб за свої рішення ми не шкодували та щоб нам потім не було соромно. До цього процесу варто залучити наших спеціалістів, фахівців з Волинського національного університету.

Вже після сесії міський голова:

1. На розгляд депутатів на сесію 25 травня запропонували рішення про реорганізацію «старої» комісії з перейменування та проведення ротації її членів. При цьому з комісії «вилітає» співробітниця Інституту нацпам’яті та член нашої ініціативної групи Леся Бондарук.

У новий склад комісії планують завести шість депутатів і три чиновників мерії, а департамент ЖКГ зобов’яжуть готувати рішення щодо перейменування виключно на основі пропозицій комісії.

2. 13 травня мер видав розпорядження створити робочу групу, яка буде «професійно обговорювати і формувати пропозиції щодо впорядкування назв вулиць». Склад робочої групи няа 50% складається із працівників мерії і на 50% представників громадськості, які працюватимуть «за згодою».

Отож, механізм перейменування вулиць, за задумом міського голови, такий: робоча група, у якій половина чиновники мерії, пропонує нову назву вулиці комісії з перейменування, що складається виключно з депутатів і чиновників. Комісія ухвалює рішення за чи проти і виносить його на сесію.

Ініціативна група пропонує обговорити з обранцями громади, і належно зареєстрували в раді введення до вже наявної комісії з перейменування п'яти нових членів – журналістів, політологів, істориків та краєзнавців.

«Це, по-перше, активізує процес, оскільки дозволить комісії мати кворум і принаймні почати працювати – від 27 квітня вона так і не зібралася і це попри рішення депутатів. По-друге, п'ять нових членів – це збільшення впливу громадськості на процес, адже у варіанті дій від міського голови ключові рішення будуть ухвалювати виключно його підлеглі чи депутати міськради», – йдеться у повідомленні.

«Ми впевнені, що створювати складну надбудову, як це пропонує міський голова – це шлях до ускладнення та гальмування перейменування.Це справді не соціалістичне змагання, але попередню «п’ятирічку» влада провалила. Якщо і цей склад ради гальмуватиме із ухваленням очевидних рішень, люди пригадають йому цю нерішучість на найближчих виборах», – зауважили в дописі.

Нагадаємо, що  представники луцьких медіа просили місцеву владу завершити декомунізацію Меморіалу вічної слави, назв вулиць, а також очистити топоніму у Луцьку і селах міської громади від слідів радянсько-російського панування. Відповідне звернення до Луцького міського голови та депутатів міської ради підписали 22 журналісти, які працюють у луцьких засобах масової інформації та проживають у Луцькій громаді.

Згодом лучан закликали долучатись до процесу дерусифікації міського простору. Луцька міськрада захотіла усунути представницю Українського інституту нацпам'яті з комісії з впорядкування назв вулиць міста.

 

 
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024