Перші шпальти світової преси 17 травня про війну в Україні

17 Травня 2022, 23:44
Український військовий проходить повз пошкоджений російський БТР. Фото «Daily Sabah» 1543
Український військовий проходить повз пошкоджений російський БТР. Фото «Daily Sabah»

Головними темами перших сторінок світових ЗМІ є захисники «Азовсталі» та Швеція на шляху до НАТО, який забезпечив їй Кремль.

 

Британія

 

The Times розміщуємо на першій шпальті фото воїна «Азова», яке вечора було опубліковано у соцмережах. Де у промені сонця стоїть боєць в обложеному заводі «Азовсталь». І заголовок під фото: «Втручанням Путін робить роботу полковника».

 

Видання "і". Анонс інтерв'ю — мер Маріуполя: «Путін убив тут більше, ніж Гітлер».

 

 

The National також розповідає про поїздку пані Стерджен до США. Газета повідомляє, що пані Стерджен обговорила майбутнє Великобританії з високопосадовцями у Вашингтоні і сказала їм, що вступ до НАТО буде «життєво важливим» після голосування «за».

 

 

Борис відвідує збройову фабрику під час критичного візиту до Стормонту.

НАТО загострить відносини: Путін застерігає північні країни.

Продаж "Челсі" зупиняється в останню хвилину через сутички уряду з Абрамовичем.

 

 

Європа

 

 Австрія. Газета «Der Standard» вийшла з головним заголовком: Глави урядів Швеції Магдалена Андерссон (ліворуч) і Фінляндії Санна Марін (праворуч) мають більшість у парламентах своїх країн за вступ до НАТО. Через напад Росії на Україну вони хочуть відмовитися від нейтральної політики.

 Колонка с заголовком: «Критика умов у домі біженців для 200 українок.

Гуртожиток для українських біженців у Нойленгбасі викликає багато дискусій. Дім, керований «неупередженою, патріотичною» ініціативою Soziales Österreich, в якому проживає 200 жінок з дітьми, не має базового контракту на обслуговування з державою, який зобов'язував би його дотримуватись критеріїв якості.

За словами колишнього мешканця будинку, частина кімнат перебуває у поганому стані, а також після критики ходили розмови про виселення. Власник будівлі, один із засновників правої католицької партії Die Christen, і радник відділу у справах біженців Готфрід Вальдхойсль (FPÖ) посилаються на переговори з державою.

 

 

«NEUE» - «Швеція на шляху до НАТО».

Швеція подає заявку на вступ до НАТО. Майже всі партії в парламенті висловили свою підтримку заявці на членство.

 

 

Видання «Salzburger Nachrichten» - Кремль забезпечить наступний поворотний момент.

НАТО зростає. Чому приєднання Фінляндії та Швеції змінить баланс сил у Європі. 

Володимир Путін хотів нового порядку безпеки у Європі. Він отримує це, але інакше, ніж він мріяв. Незабаром після того, як на українські міста впали перші бомби та ракети, новий канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив про поворотний момент для своєї країни: Німеччина переозброюватиметься. Німеччина доставить зброю до зони бойових дій та допоможе Україні.

Хвалена політика розрядки СДПН, що є частиною її ідентичності, була зруйнована агресією Путіна.

Усього за кілька тижнів настає наступний поворотний момент. Фінляндія та Швеція, швидше за все, вступлять до НАТО. Альянс оборони матиме скандинавське розширення. Дві скандинавські країни викидають неприєднання за борт. Вони поривають із улюбленими національними традиціями. Рішення в Гельсінкі та Стокгольмі – прямий результат войовничості Росії.

Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде заявила, що російська криза була «структурною, системною і затяжною». Іншими словами, поки Путін перебуває при владі та переслідує свої імперські фантазії, миру не буде. Його запевнення Фінляндії в тому, що Росія не становить загрози, так само заслуговують на довіру, як і його запевнення в тому, що Росія не нападає на мирних жителів України.

Розширення НАТО на північ змінює баланс у Європі. Швеція та Фінляндія мають сильні сучасні збройні сили; навички на воді, повітрі та землі чудові. Захищати Прибалтику, територію ЄС стане набагато простіше. Балтійське море стає морем НАТО. І в Арктиці альянс енергійніше протидіятиме прагненню Росії до влади.

Москва була змушена реагувати на ці події, чого вона прагнула уникнути за всяку ціну. Армії знадобляться роки, щоб оговтатися від втрат в Україні. Гонитва озброєнь з новим НАТО, яке сильніше на півночі, таїть у собі небезпеку повторення: Радянський Союз, так оплакуваний Путіним, зазнав аварії у військовому протистоянні із Заходом. Колишній агент, який став диктатором, ще раз довів, що неправильно оцінював ситуацію. Військову та політичну.

 

 

Бельгія. «POLITIKEN» - Анонс угорі: Путін зменшив погрози на адресу Швеції та Фінляндії. 

Колонка праворуч: "Північний регіон та НАТО".

Розширення не становить загрози для Росії.

Бувають дні та тижні, коли тектонічні плити раптово сіпаються. Де світ різко змінюється. Те, що Швеція та Фінляндія зараз на шляху до НАТО, така подія. Це справді історична подія, яка докорінно змінить Північний регіон. Потрібно повернутися в часи Кальмарської унії півтисячоліття тому, щоб покласти край епосі, коли скандинавські країни були об'єднані у військовому відношенні, ніж зараз.

Безсоромне і абсолютно нічим не спровоковане вторгнення Росії в Україну за кілька місяців змусило дві скандинавські країни змінити курс і відмовитися від десятиліть – для Швеції навіть століть – нейтралітету. Але його наслідки виходять далеко за межі війни в Україні.

Для Росії рішення Швеції та Фінляндії — важлива самоціль. Замість того, щоб послабити Захід і посилити його могутність, війна Росії проти України об'єднала Захід більш ніж на десятиліття і налякала Швецію та Фінляндію та кинула їх у надійні обійми НАТО. Те, що Данія та інші країни НАТО тепер надають гарантії безпеки двом скандинавським країнам на етапі подання заявки, є мудрим та необхідним.

ПРЕЗИДЕНТ Путін повинен дякувати тільки собі за те, що НАТО зараз розширюється, і Росія матиме набагато довшу межу безпосередньо на території НАТО. До цього спричинила не натовська агресія, а путінська.

У світі спорту часто кажуть, що найкращий захист – це напад. НАТО ґрунтується на прямо протилежній ідеї: уникнути нападу шляхом потужної спільної оборони.

Це було основою НАТО, коли альянс був сформований у 1949 році, і саме тому Швеція та Фінляндія тепер вирішили добиватися членства.

Розширення не тільки забезпечить безпеку Фінляндії та Швеції, але й зробить більш реалістичним захист країн Балтії для НАТО. Все Балтійське море стане майже внутрішнім морем НАТО, і таким чином Данія буде більшою безпекою від розширення.

Є багато переваг за різними варіантами. Попри те, що стверджує російська пропаганда, розширення НАТО — це не загроза Росії, а захист від путінського режиму насильства.

Тому на той бік української війни НАТО має бути готовим до діалогу з Росією. Росія, як і раніше, володіє найбільшим у світі ядерним арсеналом і є найбільшою країною у світі. Незалежно від результату в Україні, НАТО та Росії доведеться відновлювати певну форму взаємної довіри.

Тут Північний регіон може і повинен грати центральну роль як тепер єдиний блок в альянсі. Загалом Північний регіон може краще боротися за свої цінності, такі як ядерне роззброєння, мирне вирішення конфліктів та конструктивний діалог. Але це на трохи довшому треку. Наразі є привід відсвяткувати, що Швеція та Фінляндія приєднаються до решти Північного регіону та більшої частини Заходу в НАТО. Вони мають бути так тепло зустрінуті.

 

 

Італія. La Stampa головний заголовок "Поранені з "Азовсталі". Зеленський: усіх врятуємо".

  •  «Після Швеції Фінляндія також просить приєднатися до Альянсу: Ердоган каже «ні».
  • “Путін: ми відповімо НАТО. США працюють над біологічною зброєю»
  • "Європейський щит для скандинавів".

 

 

"Останній акт Азовсталі" - La Repubblica. 246 українських захисників Маріупольського металургійного комбінату виходять до ворогів. Багато поранено. Зеленський: нам потрібні живі герої.

Дипрофронт Москви: немає загрози з боку Швеції та Фінляндії у НАТО.

Орбан блокує ЄС: санкцій щодо нафти немає.

Київські війська повертаються на кордон із Росією». 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 15 травня про війну в Україні

 

Люксембург. «Luxemburger Wort» - «Захід не спить» Розширення НАТО на північ стає конкретним – ЄС продовжує обговорювати нафтове ембарго проти Москви.

Підпис під фото: Під впливом загарбницької війни Росії в Україні Фінляндія та Швеція хочуть вступити до НАТО.

 

 

Іспанія. «ARA» - «Путін зменшує загрозу вступу до НАТО з боку Швеції та Фінляндії»

    • Москва відповість, лише якщо Альянс розгорне зброю
    • Renault і McDonald's продають свій бізнес в Росії
    • Фінські та шведські дипломати вимагають від Туреччини «так» на в’їзд.

 

 Нідерланди. «de Volkskrant» «Німеччина лідирує в підтримці України.

«Є час сьогодні і час завтра. А між ними є Венде, абсолютно нове позиціонування німецького уряду», – каже посол Німеччини Сиріл Жан Нанн.

 

 

«Het Financieele Dagblad» - «Кількість робочих місць зростає швидше, ніж будь-коли, незважаючи на війну та інфляцію.

Вакансії на ринку праці встановила новий рекорд і призведуть до подальшого зростання зарплат. 

Нідерландська економіка створює робочі місця, як ніколи раніше, незважаючи на війну в Україні та побоювання щодо зростання інфляції. Але, як показують закриті транспортні тунелі, більш тверезий розклад NS та обмежений час роботи магазинів, вражаюче зростання робочих місць — Нідерланди мали рекордну кількість робочих місць у 11,2 мільйона на кінець березня — не встигають за попитом на персонал.

Сигнали надзвичайного дефіциту підтверджують дані, опубліковані сьогодні Центральним бюро статистики (ЦБС). У першому кварталі поточного року зросла кількість вакансій на 100 безробітних, що є основним показником напруженості на ринку праці.

Цього року їх кількість зросла зі 106 до 133, що свідчить про безпрецедентну напругу на ринку праці. На кінець березня було 451 000 вакансій, тоді як CBS нарахувала лише 338 000 безробітних.

 

 

Швеція. «Aftonbladet» - Після повідомлення НАТО: може бути рішення ПУТІНА проти Швеції.

 

 

1Німеччина. Газета «FAZ» - «Закінчилася російська облога Харкова.

Путін: розширення НАТО "не є безпосередньою загрозою для Росії". 

 

 

Інші країни

 

Туреччина. «Daily Sabah» - «Швеція та Фінляндія звертаються до Туреччини з проханням про заявку до НАТО».

На тлі побоювань та заперечень Туреччини щодо проблеми тероризму обидві країни активізували свої дипломатичні відносини з Анкарою, прагнучи подолати проблеми та приєднатися до альянсу, питання, яке вийшло на перший план після російського вторгнення в Україну.

ШВЕЦІЯ та Фінляндія активізували свої дипломатичні ініціативи, щоб подолати заперечення Туреччини проти їхньої заявки на членство в НАТО. Після неформальних переговорів із Туреччиною в кулуарах зустрічі НАТО в Берліні Швеція оголосила, що направить до Туреччини дипломатичну делегацію для обговорення питання вступу країни до альянсу, а також побоювань Туреччини з цього приводу. Міністерка закордонних справ Швеції Анн Лінде вчора підтвердила, що Делегація відвідає Туреччину і заявила, що дуже скоро вона буде відправлена ​​до Анкари для оцінки рішення правлячої Соціал-демократичної партії на користь вступу до НАТО.

«Ми надішлемо групу дипломатів для обговорення та діалогу з Туреччиною, щоб ми могли побачити, як це може бути вирішено і що це насправді означає», — заявив міністр оборони Петер Хультквіст громадській телекомпанії SVT.

Цей крок був зроблений після того, як Туреччина висловила сумніви щодо членства Швеції та Фінляндії, заявивши, що ці дві країни є притулком для терористичних організацій, включаючи РПК та її сирійське крило YPG.

У неділю правлячі соціал-демократи Швеції відмовилися від своєї 73-річної протидії вступу до НАТО і сподіваються на швидкий вступ, відмовившись від десятиліть військового неприєднання після вторгнення Росії в Україну 24 лютого. Фінляндія в неділю також підтвердила, що подасть заявку на вступ до Атлантичного військового альянсу.

Проте Туреччина здивувала своїх союзників по НАТО, заявивши, що позитивно не розгляне заявки Фінляндії та Швеції, а президент Реджеп Тайіп Ердоган сказав: «Скандинавські країни — це гостьові будинки для терористичних організацій». Туреччина заявила, що хоче, щоб країни Північної Європи припинили підтримку терористичних угруповань, присутніх на їхній території, та зняли заборони на продаж Туреччини деяких видів зброї.

Міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу заявив у неділю, що переговори зі шведськими та фінськими колегами у Берліні були корисними. За його словами, обидві країни внесли пропозиції, щоб відповісти на побоювання Анкари, які Туреччина розгляне, тоді як він надав докази присутності терористів на їх території.

Підпис під фото: «Український військовий проходить повз пошкоджений російський БТР біля Кутузівки, на північ від Харкова, на сході України, 15 травня».

 

 

США. «WSJ» - колонка справа: «Макдональдс виходить з Росії».

·         Війна в Україні

·         Вихід гіганта швидкого харчування після трьох десятиліть відбувається за аналогічними кроками західних компаній.

«Військові цілі Києва стають сміливішими».

Оскільки українські військові продовжують повертати окуповану Росією територію в Україні, перевершуючи очікування світових лідерів щодо її здібностей перед вторгненням Росії, у Києві зростають амбіції щодо того, що б визначати перемогу.

Українські війська у північно-східному районі Харкова відновили територію на кордоні з Росією, заявив у понеділок губернатор області Олег Синегубов. Російські війська продовжували обстрілювати міста на сході Донбасу та завдали рідкісного ракетного удару по західній Україні.

Пан Сінегубов сказав, що навіть у той час як Україна відвойовує територію, захоплену Росією в останні місяці, ситуація в регіоні залишається нестабільною. Він попередив мирних жителів не заспокоюватися, додавши, що Росія зосереджується на утримуючи свої позиції і готується до наступу в районі Ізюма, міста на південний схід від міста Харкова, де вони створили передній штаб своїх операцій для завоювання Донбасу.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 16 травня про війну в Україні

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024