«Роксолана. Боротьба за владу»: волинська письменниця видала нову книгу

16 Травня 2022, 13:16
Фрагмент обкладинки нової книги 1488
Фрагмент обкладинки нової книги

Про Роксолану написано чимало художніх творів, адже її історія 500 років поспіль надихає літераторів і драматургів. Волинська письменниця, дослідниця османської історії Олександра Шутко створила про цю султану-українку документально-біографічний роман, в якому перевага надається історичним фактам.

Минулого року вийшла перша книга під назвою – «Роксолана. Союз із Ягеллонами» (видавництво «НК – Богдан»). Вона присвячена малознаній історії дружби й дипломатичного листування Роксолани з угорською королевою Ізабеллою Ягеллонкою, її братом – польським королем Сигізмундом ІІ Августом та матір’ю Боною Сфорца

Читайте також: В гостях у Роксолани: волинський рукопис про посольство до Стамбула

Приводом для цього стала антигабсбурзька політика султана Сулеймана. Саме хист Роксолани до державних справ та інтриг у палаці вирізняв її поміж інших жінок гарему. 

«Вона стала першою жінкою-рабинею в Османській імперії, яка, перетворившись на дружину султана, провадила міжнародну політику. Тому ця історія стала ключовою для написання роману-трилогії», – зазначає Олександра Шутко.

Нова (друга) книга «Роксолана. Боротьба за владу» присвячена кульмінаційному моменту у житті султани-українки – страті пасинка Мустафи. Відтак її дітям відкрився шлях до батьківського трону. 

Що до цього привело та яку роль у вбивстві пасинка зіграла Роксолана? Відповіді на ці запитання містяться у другій книзі роману. Водночас ідеться про долю Угорщини, династію Ягеллонів та війну в Ірані. А ще – значна увага приділена приїзду до Стамбула Дмитра Вишневецького.

Читайте також: Волинський князь Дмитро Вишневецький – на службі у султана Сулеймана та Роксолани

Зараз авторка завершує написання третьої (фінальної) книги роману, події в якій розгортаються навколо зносин Роксолани із перською принцесою Султан-бейгюм – сестрою ворога султана Сулеймана, шаха Тахмаспа.

«Як не дивно, але Роксолана, попри славу знаної інтриганки, у відносинах із правителями Європи та Азії виконувала миротворчу місію і виступала за добросусідські відносини. Завдяки її сприянню вдалося зупинити 40-річну війну між Сефевідським Іраном та Османською імперією шляхом підписання Амасійського миру», – стверджує Олександра Шутко.

Роксолані так і не вдалося примири своїх синів – Селіма і Баязида, які були конкурентами у боротьбі за трон батька. Але про це – вже у заключній книзі роману.

Читайте такожЯк росіяни поклали око на Роксолану

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром