У Ковелі поклали квіти до пам'ятника жертвам більшовицького терору

15 Травня 2022, 15:00
У Ковелі поклали квіти до пам'ятника жертвам більшовицького терору 498
У Ковелі поклали квіти до пам'ятника жертвам більшовицького терору

У третю неділю травня в Україні – День пам’яті жертв політичних репресій. 

Напередодні цього дня до меморіальної стели «Хрест пам’яті жертв більшовицького терору» поклали квіти та вшанували тих, хто боровся за свободу і незалежність України, співвітчизникам, які постраждали від тоталітарного режиму. Про це інформують на сайті Ковельської міської ради.

«Ми добре пам’ятаємо, що репресії 1937- 1938 років розпочалися із постанови «Про антирадянські елементи».  І під ці елементи підпали ті, хто вмів сіяти хліб, і просто добре господарював на своїй землі, і тому їх назвали куркулями. Ті, хто говорив, співав, думав українською, і вони теж попали під жорнова репресій. Сьогодні українці залишаються вірними пам’яті своїх предків. Ми назавжди повинні поховати імперські традиції нашого сусіда і зруйнувати всі плани кремлівських агресорів, відстояти свою незалежність, вільний демократичний світ», – сказав під час промови міський голова Ігор Чайка.

Поминальну панахиду за загиблими відслужили священники ПЦУ.

Учасники мітингу хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх, хто постраждав від політичних репресій, поклали квіти до підніжжя пам’ятника.

Довідково:

Великий терор – масштабна кампанія масових репресій громадян, що була розгорнута в СРСР у 1937–1938 рр. з ініціативи керівництва СРСР й особисто Йосипа Сталіна для ліквідації реальних і потенційних політичних опонентів, залякування населення, зміни національної та соціальної структури суспільства. Наслідками комуністичного терору в Україні стало знищення політичної, мистецької та наукової еліти, деформація суспільних зв’язків, руйнування традиційних ціннісних орієнтацій, поширення суспільної депресії й денаціоналізація.

За період Великого терору на території УРСР, за оцінками істориків, було засуджено 198918 осіб, з яких близько двох третин – до розстрілу. Решту було відправлено до в’язниць та таборів (інші заходи покарання охоплювали менше 1 %, звільнено було тільки 0,3 %).

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024