Перші шпальти світової преси 14 травня про війну в Україні

14 Травня 2022, 23:43
Помилка в розрахунку. Фото «L’Osservatore Romano» 1444
Помилка в розрахунку. Фото «L’Osservatore Romano»

Головними темами перших сторінок світових ЗМІ є перевірка нафтовим ембарго рішучості Європи, специфічне мирне життя Харкова та голод у світі як зброя путіна. 

 

Польща. «Gazeta Wyborzca» - український поет, письменник та волонтер Сергій Жадан «Людина року» по версії польського видання.

 

 

Австрія. Газета «Der Standart» вийшла з заголовком: «Середній клас боїться занепаду». Ціни зростають, зарплати стагнують, а енергопостачання невизначене. Українська війна призвела до економічного засушливого періоду, який тривав кілька років. Середній клас Австрії відчуває загрозу, політики реагують нервово. Правильно – чи занепокоєння перебільшені? СТАНДАРТ запитав читачів.

Анонс справа: ВІЙНА В УКРАЇНІ Після Фінляндії крок до НАТО робить і Швеція. Європейський Союз хоче надати Україні ще 500 мільйонів євро військової допомоги.

«Чим довше триває війна, тим потворнішою буде політика країни, яка відбивається».

Розмова з Машею Гессен про потрясіння, спричинені українською війною, та оманливу єдність у Європі.

 

 

«Salzburger Nachrichten» - «Нафтове ембарго перевіряє рішучість Європи».

Європейський Союз запустив п'ять пакетів санкцій проти Росії із разючою єдністю. Шостий застряг у жорстких переговорах. Тому є дві причини. Перша — економічна: нафтове ембарго, включене до санкційного пакета, для деяких особливо болісне. До них відносяться країни, які особливо залежать від нафти Володимира Путіна, такі як Угорщина або Словаччина, а також середземноморські країни, які заробляють на постачанні російської нафти. Для цих проблем можна знайти баланс. Друга причина має особистий характер: проти виступає Віктор Орбан.

Він використовує можливість помститися Комісії ЄС, яка заявляє, що не дозволить сильній людині в Будапешті залишитися безкарною за демонтаж верховенства закону.

Таким чином, Орбан просуває справу польового командира у Кремлі. Як і його китайський прихильник Сі Цзіньпін, він вважає, що Європа слабка і занепадає і зрештою поступиться, якщо санкції призведуть до зменшення прибутку та власних жертв.

У разі нафтового ембарго перед європейцями стоїть завдання довести протилежне. При цьому Орбан — найменша проблема. Велика проблема полягає в тому, щоб засвоїти, що вторгнення Путіна в Україну загрожує вільній та демократичній соціальній системі Європи. І що швидка відмова від російських енергоресурсів — нафти та газу — необхідна для захисту європейського способу життя. Ціна за це висока. Ціна перемоги системи над Путіним або Сі буде набагато вищою.

 

 

Данія. «POLITIKEN» - Чи мріють Макрон та Урсула фон дер Ляєн про армію ЄС? Чи є на Кіпрі школа шпигунів?

Відповіді на ці та багато інших запитань у головному посібнику Politiken з референдуму щодо оборонної концепції 1 червня. Тут ви також можете дізнатися, що насправді означає спільна оборона ЄС, і отримати відповіді на те, чи має ЄС більше систем озброєнь, ніж США.

 

 

«Morgenavisen Jyllands-Posten».

·         Зростання цін за останні місяці може коштувати найбільше постраждалих сімей на суму понад 30 000 данських крон протягом 2022 року (понад 4 тис.євро)

·         Міністерство оборони США і Пентагон заперечують, що допомагали Україні вбивати російських генералів.

 

 

Франція. «Le Monde»  - «Придністров'я.     Інша російська загроза Україні».

 

 

Італія. «La Stampa» - Головний заголовок: "США закликають Росію до припинення вогню". «Перший телефонний дзвінок Остіна міністру Шойгу.Ердоган блокує вступ Швеції та Фінляндії до НАТО».

"Нарешті з'явився зародок дипломатії" - головна стаття.

Заголовок на фото: «Жертви та кати».

 

 

"Червоний телефон" – заголовок на фото в «La Repubblica».

Міністр оборони США Остін дзвонить російському Шойгу. Починається діалог про припинення вогню. Путін говорить з Шольцем.

Вашингтон: "Дипломатичний варіант можливий завдяки українському опору". Москва йде з Херсона, але просувається на Донбас», — йдеться у повідомленні.

«Фінляндія та Швеція в НАТО, але проти вето Ердогана, його аргумент: «Вони приймають у себе курдів». "Переговори генералів" – ще одна стаття.

 

 

Ватикан. Газета «L’Osservatore Romano» - «Помилка в розрахунку».

Прийняття Фінляндії до північноатлантичний альянс стало можливим після її рішення про безпеку. Після того, як Росія вдерлася в Україну, обґрунтовуючи це бажанням захиститися від загрози нападу НАТО.

 

 

Нідерланди. «TROUW» - «Бойовий звіт • Зараз, коли українська армія відтісняє росіян під Харків, кілька сміливців відчиняють двері. «Навіть якщо повернеться лише частина колишнього життя».

Звичайне життя у Харкові підіймає свою специфічну голову.

Її собака Джульєтта першою зникла за барною стійкою, коли бомба потрапила в найближчу станцію метро. "Вона краще знає, де безпечно", - каже господиня кафе Маша Бабушкіна, гладячи свого вихованця по голові. Вона та її гості чекали під кавоваркою та домашнім пирогом, доки не припиниться обстріл.

Її місто Харків порожнє.

Понад половина з 1,5 мільйона мешканців втекли. Бензину ніде немає, лише для військових. Вони мчать головною вулицею в шаленому темпі до прилеглого фронту. Хоча українська армія відтісняє росіян до околиць провінції, чути гул війни: бум… бум… далеко, але досить близько, щоб барабанні перетинки тремтіли і собаки цвірінькали.

Кафе Маші Бабушкіної відкрилося першим, за місяць після початку війни. «Нам набридло сидіти у підвалі, — пояснює її чоловік Артем Мольцян, котрий стоїть за барною стійкою. У їхньому маленькому закладі, який зветься («Звичайно, може бути»), з'являються нові гості: замість студентів прилеглих вишів це тепер бійці територіальної оборони, солдати та журналісти.

Є й дещо виснажені жителі Салтівки, найбільш обстрілюваного району міста. "Ми чули, що тут подають каву, вірно?" — питають вони. Жителі, що залишилися на іншому боці вулиці, де немає електрики, заряджають телефони у кафе. "Люди прагнуть нормального життя", - пояснює власник кафе численним відвідувачам кави.

Хоча бомбардування самого міста майже припинилися – «Треба просто знову звикнути», – жартує Маша Бабушкіна, – у Харкові важко знайти нормальне життя. У забарикадованих супермаркетах, час роботи яких обмежений, люди швидко наповнюють свої кошики. Малий та середній бізнес стоїть на місці. Вікна багатьох будинків забиті, а на вулиці скрізь скло. І все ж таки тут і там є хтось, хто наважується жити і працювати. «От так ми й почали працювати», — слюсар Максим Сухарів (39) вказує на чорний позашляховик у своєму гаражі. У дверях дірки від куль. Водій, його старий клієнт, пішов по хліб зі своєю онукою, коли в нього почали стріляти. Пасажири дивом залишилися живими, і Сухарів вирішив повернутись до роботи. "Що ще я можу зробити? На що нам жити? - сказав чоловік у комбінезоні, який відвіз дружину та двох дітей на захід у безпечне місце.

Клієнтура майстерні також складається зі співробітників міської оборони. "Це люди, які досі користуються автомобілями". Чоловіки роз'їжджають старими польськими автомобілями. Нині їх масово завозять до України та використовують на фронті. Вони дешеві, але мають невеликі дефекти.

Єдиний заклад, який залишався відкритим увесь цей час, – це церква, за винятком трьох днів, – розповідає сестра Вікторія Ковальт. Вона тримає магазин біля входу до «Собору святих жінок-мироносиць», як називається місце поклоніння в центрі міста. Розарії та молитовні картки популярні серед матерів та дружин солдатів, — каже жінка в окулярах та хустці.

Три дні пішло на те, щоб забити вікна після ракетного обстрілу церкви. «Це як у кіно», — каже Ковальчук, який досі важко вірить, що це війна. У момент удару вона молилася у нижній каплиці. Ікони дивом врятувалися, а ось вітражі зі святими вщент розвалилися на підлогу.

За кількістю відвідувачів вона помічає, що городяни думають про повернення. Нині церква займається усуненням ушкоджень. «Ми думаємо про світ. А наші думки творять реальність», — каже Ковальчук. 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 12 травня про війну в Україні

 

Люксембург «Luxemburger Wort»  -  «Перлина Чорного моря» під загрозою».

В Одесі на півдні України населення очікує найгіршого.

Російські війська «немилосердно» б'ють по Миколаївській області, останньому шлюзу перед Одесою, великому українському порту на Чорному морі, повідомило вчора українське військове командування на Півдні. Одеса, відома своєю оперою, своїми казино та своїм плаванням, сьогодні живе в мовчазній напрузі, постійному занепокоєнні. Останнім часом почастішали російські напади, спрямовані на аеропорти та склади зброї, посилюючи тиск на імперське місто, засноване Катериною II у 18 столітті.

«Після початку війни Одеса стала несподіванкою, тому що вона відреагувала набагато патріотично, ніж ми думали», – зазначає Ганна Шелест, член аналітичного центру «Українська призма», який щодня консультує уряд Зеленського.

Справді, зараз у місті домінують два кольори: синій та жовтий прапора України.

Проте український патріотизм не є одностайним серед одеситів. У дворі будинку жінка зізнається: «Якщо Україна переможе, нам доведеться пройти тотальну українізацію, але ніхто не завадить мені зберегти свою російську душу». Навіть під час війни Одеса залишається складним і парадоксальним містом, яке поєднує мовну, культурну чи політичну ідентичність.

 

 

Іспанія. «ABC» «Тут багато смертей. Ти б'єшся постійно - без відпочинку»

Андрій Баслук та його товариші щодня годинами воюють із росіянами на Донбаському фронті: "Це треба прожити, це війна".

 

 

«El Pais». Війна в Європі - 80 день.  «Буча намагається загоїти рану».

 

 

«Tages-Anzeiger» - «Коли зустрічаються біженці з трьох різних країн і десятиліть».

Українські жінки зустрічаються з людьми, які втекли з Косово в 1999 році, в домі у їх нинішнього чи колишнього господаря та розмовляють по скайпу з іранкою, яка була там до них: три родини порівнюють свій досвід у Швейцарії. 

Новина: «Міністр оборони Амхерд хоче наблизитися до НАТО».

Оборона Швейцарії повинна прагнути до більш тісних відносин з оборонним альянсом НАТО. Про це заявила міністр оборони Віола Амхерд вчора після того, як раніше нейтральні країни Фінляндія та Швеція оголосили про приєднання. "Ми повинні думати про нові форми співпраці", - сказав Амхерд у Вашингтоні. Ваш відділ розробляє список варіантів, які сумісні з нейтральністю. Цього тижня Амхерд відвідав Lockheed-Martin у США. Виробник винищувачів запевнив, що поставка першого F-35A до Швейцарії буде можлива з 2025 року.

 

 

Швеція. «EXPRESSEN»  - «СЕКРЕТНА ГРА. Таким чином, участь Швеції може вирішити війну».

 

 

Німеччина. Газета «FAZ». Зерносховище під обстрілом.

Підпис під фото: «Голод для Путіна. Частина зерна в Україні згоріла, коли російські війська атакували зерносховища, подібні до цього поблизу Запоріжжя. Ймовірно, росіяни вкрадуть ще більшу частину врожаю 2021 року. Вони перевозять награбоване з Криму. У Північній Африці та інших країнах назріває серйозна продовольча криза. Але Київ просить держави відмовитися від російських вантажних перевезень. У власній країні пробуджуються спогади про Голодомор: у 1932/33 роках Сталін спричинив голод, який забрав життя чотирьох мільйонів українців». 

Головний матеріал: «Шольц телефонує Путіну і вимагає припинення війни»

·         Більше військової допомоги ЄС Києву

·         Бербок: Харчова війна має наслідки у всьому світі. 

Після кількатижневої перерви канцлер Олаф Шольц у п’ятницю знову провів телефонну розмову з президентом Росії Володимиром Путіним. За даними уряду, розмова тривала 75 хвилин. Шольц наполягав на тому, щоб Путін припинив війну проти України. Він виступав проти російського уявлення про поширення нацизму в Україні.

Згідно з заявою федерального уряду, телефонний дзвінок відбувся "після" переговорів канцлера з президентом України Володимиром Зеленським у середу. Зранку Шольц трохи більше години був гостем комітету Бундестагу з оборони. Депутат від ХСС Флоріан Хан заявив FAZ, що Шольц «представив аналіз ситуації, яку ми поділяємо». Але канцлер залишила "багато питань без відповіді". Депутат від СвДП Маркус Фабер, який достроково залишив зустріч з іншими депутатами від СвДП, також розкритикував це. Пізніше Фабер вибачився і оголосив, що хоче відмовитися від посади речника оборонної політики парламентської групи СвДП.

На зустрічі міністрів закордонних справ G-7 у Вайсенхаусі в Шлезвіг-Гольштейн, верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель пообіцяв Україні додатково 500 мільйонів євро військової допомоги, призначеної для «важкої зброї».

Міністри закордонних справ G-7 підтвердили свою солідарність з Україною та пообіцяли надати підтримку бідним державам у вирішенні продовольчої кризи, що посилюється війною. Федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок заявила, що Путін також веде «продовольчу війну», яка вже має вплив у всьому світі. На зустрічі міністрів сільського господарства G-7 у Штутгарті федеральний міністр сільського господарства Джем Оздемір звинуватив Путіна в «економічній війні». Країна хоче не лише «усунути конкурента», а й «присвоїти» майно фермерів.

Міністр пообіцяв своєму українському колезі Миколі Сольському, який також був присутнім, допомогу країн G-7 «зараз, а також коли війна закінчиться». 

Колонка справа: «Голод як зброя».

Росія, можливо, може продовжувати розраховувати на підтримку Китаю в його агресивній війні проти України. Але в середньостроковій та довгостроковій перспективі доброзичливість до Москви на так званому «Глобальному Півдні» може скоротитися ще більше, ніж зараз.

Ймовірно, це відбувається в той час, коли світові ринки зерна зазнають серйозної нестачі зерна, і голодує навіть більше людей, ніж у «нормальні» часи. До цього додається різке підвищення цін на зерно, яке вже відчувається.

Це має змусити російського президента замислитись. Але з дня нападу на Україну Володимир Путін справляє враження людини, яка спалила всі мости і скрізь бачить лише ворогів. Те, що людину, яка вшановує війська, звинувачені у військових злочинах, не турбують страждання мільйонів людей у ​​країнах, що розвиваються, показує, що війна триватиме. Швидше за все, що Путін використовує голод як зброю для посилення тиску, особливо на Захід. На його думку, блокада українських морських портів є найкращим способом зробити це. Ця блокада, ймовірно, не може бути припинена військовим шляхом у найближчому майбутньому.

Захід засуджує і нарікає на нелюдську політику Путіна, яка на перший погляд видається слабкою у світлі жорстокою силовою політикою. Але оскільки більшість запасів зерна України перебуває у неокупованій частині країни, тут є можливість. Слід докласти всіх зусиль до того, щоб зберегти якнайбільше зерна, призначеного для вивезення морем, від захоплення окупантами та вивести його на світовий ринок. Це було б не лише актом опору агресору, а й практикою гуманності перед злочином.

 

 

«Der Tagesspiegel» - «Скандал у німецькій коаліції».

Канцлер ухиляється від питань щодо постачання зброї в Україну - ліберали на знак протесту вийшли з комітету з оборони

Допит канцлера Олафа Шольца (СДПН) перед Комітетом з оборони Бундестагу спричинив потрясіння всередині коаліції світлофорів. Депутати від ВДП вважали, що Шольц недостатньо поінформував їх про постачання зброї в Україну, і на знак протесту залишили зал. Шольц вперше був гостем у комітеті у п'ятницю вранці, і для нього було призначено спеціальне засідання.

Канцлер пояснив основні принципи своєї політики щодо України: не вступати у війну, не вести її наодинці, все в координації з партнерами по НАТО. Однак він не надав жодної нової інформації про подальшу військову допомогу Німеччині країні війни.

«На жаль, багато питань залишилися без відповіді. Ось чому ми, як вільні демократи, незабаром після дев'ятої вирішили, що покинемо сесію зараз», - сказав член Бундестагу від ВДП Маркус Фабер після засідання комітету на телекамерах. Інші учасники, такі як голова комітету Марі-Агнес Штрак-Циммерман (СвДП), спростували враження про скандал. Після суперечок усередині ВДП Фабер пізніше також більше не хотів мати нічого спільного з протестом та подякував їм за конструктивний діалог. "Мені дуже шкода, що було створено інше враження, яке я справжнім рішуче відкидаю", - сказав він і подав у відставку з посади представника оборонної політики своєї групи.

Після скандалу у комітеті оборони Шольц протягом 75 хвилин дзвонив президентові Росії Володимиру Путіну. Він зажадав від Путіна швидкого припинення вогню у війні в Україні, покращення гуманітарної ситуації у зоні бойових дій та прогресу у пошуку дипломатичного рішення, заявив офіційний представник уряду Штеффен Хебестрейт. За даними Кремля, переговори розпочалися з ініціативи Німеччини. Зумовлено продовжити обговорення «різними каналами».

Міністр оборони США Ллойд Остін уперше з початку війни поговорив зі своїм російським колегою Сергієм Шойгу. Остін також закликав до негайного припинення вогню. Президент України Володимир Зеленський у п'ятницю наголосив, що готовий до прямих переговорів із Путіним: "Але тільки з ним, без його посередника і лише за умови діалогу, а не ультиматуму", - сказав він в інтерв'ю італійському телебаченню. На тлі напруженості через можливе членство Фінляндії в НАТО Росія з суботи припинить постачання електроенергії до сусідньої країни. Про це у п'ятницю повідомила енергетична компанія RAO Nordic Oy. Російська компанія з Гельсінкі заявила, що станом на травень не отримувала жодних платежів.

 «Понад 830 тисяч біженців з України в Німеччині».

 Число військових біженців з України, зареєстрованих у Німеччині, швидко зростає і незабаром може досягти мільйона. Станом на п'ятницю у загальнонаціональній системі розподілу «Вільний» зареєстровано 831 900 військових біженців. Це випливає із внутрішнього огляду системи, який доступний щоденному дзеркалу. До кінця квітня їх було 600 000 людей. Половина федеральних земель, особливо Баден-Вюртемберг, Гамбург, Нижня Саксонія, Тюрінгія та Саар, прийняли менше біженців, ніж передбачено у так званому Кенігштайнському ключі.

Лідирує Баварія, Вільна держава має прийняти 15,6% біженців, а за 148 000 біженців це 17,8%. Усі «дійсні цифри, що ґрунтуються на розумній реєстрації українських біженців», підтверджують це, заявив Tagesspiegel міністр внутрішніх справ Баварії Йоахім Херрманн (ХСС).  

Він критикував те, що основна увага приділяється проблемам Берліна. За даними федеральної та державної поліції, третина всіх українських військових біженців потрапляла до Німеччини через Баварію. "Проте, федеральний уряд був повністю зосереджений на доступі з Польщі до Берліна", - сказав Херрманн.

"Лише для східного під'їзного шляху федеральний уряд побачив необхідність використовувати спеціальні поїзди для надання допомоги". Через високий тягар він закликав до «справедливого та справедливого розподілу». 45 700 військових біженців прямують до Берліна за «безкоштовною» системою, що на 2 500 або 0,3 процентних пункти більше, ніж потрібно за ключом розподілу. 55 000 українців подали заяви на отримання посвідки на проживання у Берліні.

 

 

США. Газета «The New York Times». Підпис під фото: «Президент Володимир Путін на параді Перемоги у понеділок. Колишній КДБ-оперативник, він старанно приховував своє життя.

«Стіна секретності навколо сім'ї Путіна почала давати тріщини».

Володимиру Путіну не подобалася цікавість.

Це був 2008 рік, і російський президент, якому тоді було 56 років та вісім років у владі, виступав на прес-конференції у розкішній віллі Чертоза на Сардинії. На його боці був його найближчий союзник у Західній Європі Сільвіо Берлусконі, медіа-магнат та прем'єр-міністр Італії з легендарними гедоністичними апетитами, з яким він поділяв смак до непристойних жартів, розкішної обстановки та величезного багатства. Влітку дві дочки-підлітки Путіна бігали по великій віллі, вирушаючи в таємні розкішні магазини і водні прогулянки під суворим наказом, щоб їхні особи залишалися прихованими, а їхні особи - прихованими від камер, за словами людини, знайомої з домовленістю.

Ця стратегія жорсткого захисту своєї сім'ї добре працювала для Путіна протягом багатьох років, поки Росія не вторглася в Україну в лютому. Тепер, коли країни вводять санкції щодо найближчих йому людей, у тому числі санкції, схвалені в п'ятницю Великобританією щодо жінки, яка довгий час вважалася його коханкою, Аліни Кабаєвої, та його колишньої дружини Людмили Очеретної, фасад починає руйнуватися, проливаючи нове світло на особисте життя російського лідера.

Деякі з перших проблисків його складних сімейних справ розгорнулися у відомій сцені на дачі, коли російський репортер Наталія Мелікова з «Незалежної газети» обережно вторглася до забороненої зони.

За кілька днів до цього Московський кореспондент повідомив, що Путін і його 25-річна дружина таємно розлучилися. Цікаво, що газета далі повідомила, що він закохався в пані Кабаєву, знамениту гнучку олімпійську чемпіонку з художньої гімнастики, яка у свої 24 роки була приблизно у віці його дочок і стала публічною особою його політичної партії. «Я завжди негативно ставився до тих, хто зі своїми сопливими носами та еротичними фантазіями лізе у чуже життя», — говорив він.

Тепер санкції торкнуться найближчих до російського лідера. 

Колонка справа: «Росія, яка зіткнулася з невдачами, і йде з Харкова».

Швеція виявляє інтерес до вступу до НАТО, але Туреччина може ускладнити перехід.

 

 

Читайте такожПерші шпальти світової преси 13 травня про війну в Україні

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024