У селі під Луцьком впорядкували пам’ятний знак жертвам Другої світової війни

12 Травня 2022, 16:47
Впорядкована територія 482
Впорядкована територія

Коштом громади та мешканців села впорядкували пам’ятний знак загиблим землякам.

Біля села Струмівка впорядкували пам’ятний знак жертвам Другої світової війни. Про це Район.Луцьк повідомили у пресслужбі Підгайцівської сільської ради.

Майже 80 років тому на хуторі Малі Підгайці, що поруч зі Струмівкою, німецькі солдати спалили живцем понад два десятки місцевих мешканців.

Такою була їхня розплата за підірваний танк із трьома окупантами. За одне життя німецького солдата – вони хотіли 10 життів місцевих. Тих, хто не встиг сховатись в схроні, або втекти у ліс за село, зігнали в одну клуню і запалили. Палало все село.

Аби зберегти пам'ять про односельців, за кілька років після завершення війни тут встановили пам’ятний хрест.

Минулого року громадська активістка Олена Колюбаєва озвучила на конкурсі проєктів «Бюджет участі 2021» ідею щодо впорядкування цієї історичної пам’ятки. Конкурсна комісія підтримала  і вже сьогодні навколо хреста – доріжки із бруківки та вказівник із основними відомостями, які вдалося зібрати та систематизувати за свідченнями очевидців Олені та її помічнику – вчителю історії Підгайцівського ліцею Василю Маркову.

Комунальниками, встановили три вказівники, які допоможуть знайти історичну пам’ятку волинським туристам. Один вказівник вказує на поворот з центральної траси у напрямку «Підгайці — Крупа» на ґрунтову дорогу навпроти вулиці Східна у Підгайцях. Інший встановлений поблизу паркової зони у селі Струмівка.

Олена Колюбаєва розповіла, що в процесі реалізації проєкту вони опитали очевидців трагедії, провели дослідження архівних документів, зустрілися з істориками та врахували думки людей, які тією чи іншою мірою досліджували події 1943 року.

У межах пам'ятного знаку, який багато років перебував у занедбаному стані, прибрали, встановили інформаційний стенд, на якому розмістили детальну інформацію про трагедію та її жертв.

Вартість проєкту за програмою «Бюджет участі-2021» становить 57 150 гривень з них – 51 435 гривень це кошти місцевого бюджету та  ініціативної групи – 5 715 гривень.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024