«Імперія завдає удару у відповідь», — Володимир В‘ятрович

09 Травня 2022, 12:05
Володимир В'ятрович 727
Володимир В'ятрович

У циклі «З виру історії» відомий український історик розповідає про те, чому нинішня війна для України —  це продовження столітньої війни за незалежність, яка почалася після першої спроби українців створити державу ще на початку ХХ століття.

Розпалювання конфліктів, підтримка сепаратистьких рухів та авторитарних режимів були і залишаються для росії  способом утримати контроль над постсовєтським простором – пише на своїй фейсбук-сторінці історик Володимир В'ятрович

Ще коли червоний прапор над Кремлем міняли на триколор, зазначає далі, Росія вже провокувала сепаратизм у Грузії та Молдові, вдаючись до прямого воєнного втручання. У березні 1992 базовані в Придністров’ї російські війська спільно з озброєними Росією сепаратистами розпочали бойові дії проти Молдови.

Росіяни цинічно називали свої війська «миротворчими» і «нейтральними». Насправді ж Росія ліквідувала молдовську владу у Придністров’ї. Загинуло понад 1200 людей. Угода між президентами Росії та Молдови про припинення вогню заморозила конфлікт, але Молдова втратила територіальну цілісність.

І сьогодні, через 30 років, маріонеткова Придністровська республіка і базовані в ній російські війська загрожують безпеці не лише Молдови, а й України.

Про це та інше – на відео.

 

 

«Бандера — це смерть російської імперії й перемога України», — Володимир В‘ятрович

«Не дамо росії перекласти злочини на нас», — Володимир В‘ятрович

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024