Данці підтримають народ України на День визволення – 4 травня

01 Травня 2022, 11:24
Данців закликають до участі в акції «Світло в темряві». Газета «Politiken» 2251
Данців закликають до участі в акції «Світло в темряві». Газета «Politiken»

У День визволення Данії, 4 травня, головні данські газети запрошують мешканців країни вийти на площі, щоб підтримати Україну та послухати звернення президента Володимира Зеленського до народу Данії.

Відання «Politiken» публікує звернення шеф-редактора Крістіана Дженсена до читачів газети.

«Підтримайте свободу й Україну і послухайте звернення Президента Володимира Зеленського до данського народу» – заголовок на першій шпальті «Politiken».

Одне з найзнакових зображень Данії 20-го століття: данці стихійно виходять на вулиці при звільненні Данії після Другої світової війни у ​​1945 році. Ратушна площа Копенгагена сповнена людей.

Ми сподіваємося, що це відбудеться знову в середу, 4 травня, коли «Politiken» проведе особливий захід із дуже особливим основним спікером. Це буде, президент України, Володимир Зеленський.

У своїй зеленій футболці у стилі мілітарі та з жовто-синім прапором своєї країни, біля себе, український президент створює образ того, що за свободу та світ треба боротися.

Ці два історичні образи та події — 1945 та 2022 років — тепер об'єднуються та створюють свою власну дансько-українську історію, коли Зеленський на вечорі присвяченій 77-й річниці визволення Данії, звертатиметься до данського народу на великому екрані з невідомого місця у Києві. Захід розпочнеться о 21.00 годині. Ми всі, запалимо смолоскипи за Україну.

Президент України неодноразово наголошував на важливості міцних, міжетнічних відносин у страшний момент війни. Саме з цієї причини ми закликаємо, щоби цей вечір визволення Данії став проявом солідарності з українським народом. Приходьте на Rådhuspladsen (Ратушна площа) в Копенгагені та Bispetorv (Епископська площа) в Орхусі, щоб почути слова Зеленського данцям. Заповнені місця у двох найбільших містах Данії стануть найпрекраснішим виявом того, що данський народ разом з Україною протистоїть атакам Путіна на відкрите суспільство, яке ми відновили у 1945 році, та виявляє повагу до тих, хто бореться за нас сьогодні.

У історичні травневі дні 1945 року Данія знову побачила свободу. Свободу яку ті, хто жив під час окупації, ніколи не сприймали як належне. Вони наказували нам ніколи цього не забувати. Вони розповіли нам про те, як було жити, зі зв'язаними руками та ротами: про переслідування євреїв, про цензуру. Німецькі солдати та тупіт чобіт на вулицях. Комендантська година. Тривоги. Бомбові атаки над країною.

Сьогодні ми живемо у вільній європейській країні, де ми як громадяни можемо говорити та думати, що хочемо. Де ми можемо розкритися як особи і добровільно брати участь у спільнотах, які нам подобаються. Де ми можемо поділитись думками та обговорити їх з тими, з ким ми не згодні.

Цього року нам невідривно нагадують про те, що свобода не є недоторканною. Ми бачимо це за жахливими та шокуючими подіями в Україні.

Дуже приємно стежити за тим, як данці відкривають свої серця українцям. Як школи відкривають класи, городяни – вдома, а підприємства – робочі місця для українців, які приїхали сюди у непростий для країни час.

Вперше за кілька десятиліть ми святкуватимемо звільнення Данії в Європі в розпал жахливої ​​та непередбачуваної війни. На щастя, Захід об'єднаний інститутами, які політики збудували після Другої світової війни для захисту від воєн та заворушень нового часу. НАТО, ООН та ЄС зараз показують себе, але щодня український народ розплачується життями своїх громадян у боротьбі за свободу та проти тиранії, за демократію - проти деспотії.

Це боротьба, яку вони ведуть від імені всіх нас у вільній частині світу, і немає більш важливого і більш необхідного в цей історичний вечір, щоб нагадати собі і один одному про нашу спільну боротьбу за свободу, ніж на цьому малюнку.

Саме тому ми в «Politiken» щасливі та пишаємося тим, що разом із колегами з «Jyllands-Posten», нам вдалося влаштувати свято свободи та підтримки народу України, де перед нами виступить Володимир Зеленський.

Ми сподіваємося, що ви, читачі, опинитеся в одному з двох місць і допоможете віддати шану українському народу, який бореться за свободу та звільненню Данії одночасно. Прем'єр-міністр Mette Frederiksen  (Метте Фредеріксен) виступить зі вступною промовою у Копенгагені, після чого слово буде надано Володимиру Зеленському. В Орхусі міністр закордонних справ Jeppe Kofod (Єппе Кофод) виступить із промовою, представляючи Зеленського на великих екранах.

Сподіваймося побачити якнайбільше людей на цьому особливому святкуванні Дня визволення Данії на Rådhuspladsen в Копенгагені або на Bispetorv в Орхусі. Нехай Зеленський та український народ за допомогою телебачення дивляться на вас та вашу солідарність та підтримку! 

Заповнені площі у двох найбільших містах Данії буде найкрасивішим із можливих проявів того, що данці, разом із Україною, протистоять путінській атаці на відкрите суспільство. 

Фактаж: «Світ в темряві».

  • Вторгнення Росії в Україну
  • Цьогорічне святкування визволення Данії 4 травня 1945 року відбувається в тіні нової війни за незалежність у Європі.                                                              

Про це будуть говорити «Politiken» та «Jyllands-Posten» на двох заходах, які відбудуться під гаслом «Світло в темряві» в Rådhuspladsen в Копенгагені та в Bispetorv в Орхусі в середу, 4 травня о 21:00.

  • В обох містах Президент України Володимир Зеленський буде розмовляти безпосередньо з данцями через відеозв’язок із секретного місця в Києві.
  • Крім того, 4 травня в Копенгагені виступить прем'єр-міністр Метте Фредеріксен, а в Орхусі виступить міністр закордонних справ Єппе Кофод.
  • Головний редактор «Politiken» Крістіан Дженсен веде захід у Копенгагені, а головний редактор «Jyllands-Posten» Джейкоб Нібро веде захід в Орхусі.
  • Запалюємо смолоскипи та співаємо разом.

 

 

Газета «Morgenavisen Jyllands-Posten» анонсує акцію в підтримку України на першій шпальті: «Президент України звернеться до данців у вечір визволення 4 травня». 

 

 

Читайте також:  Перші шпальти світової преси 30 квітня про війну в Україні

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024