Вишгородська ікона Божої Матері – українська святиня, вкрадена росією

28 Квітня 2022, 18:07
Вишгородська ікона Божої Матері / Фото зі сторінки Православної церкви України 3109
Вишгородська ікона Божої Матері / Фото зі сторінки Православної церкви України

З 21 серпня 2020 року Україна 28 квітня відзначає день святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері — вкраденої української святині, яка з XII століття перебуває в росії.

Про це повідомляє Православна церква України на своїй фейсбук-сторінці.

«Вкрасти, загарбати, відібрати і привласнити чуже — риса сусідньої держави, яка проявилася ще в давнину і від якої неодноразово страждав наш народ. Сьогодні згадаємо про викрадену українську святиню – Вишгородську ікону Божої Матері, яку у 1155 році поцупив володимирсько-суздальський князь Андрій Боголюбський і яка досі знаходиться в росії», — йдеться в дописі.

ПЦУ зазначає, що найбільша реліквія російської Церкви була вкрадена в Україні, під Києвом, у Вишгороді.

«За Переданням, ця ікона була написана святим апостолом і євангелистом Лукою в Єрусалимі й зберігалася там до V століття, після чого була перевезена до Константинополя. В 1131 році Константинопольський Патріарх подарував ікону благовірному великому князеві Київському Мстиславові Володимировичу. Цей чудотворний образ був поставлений у дівочому монастирі міста Вишгорода, біля нього відбувалися чудеса та зцілення, і багато паломників приходили вшанувати ікону Вишгородської Божої Матері.

В 1155 році син Юрія Долгорукого (якого сьогодні здебільшого знають як засновника москви), володимиро-суздальський князь Андрій Боголюбський зруйнував частину Вишгорода та, викравши ікону Вишгородської Богородиці, вивіз її до Суздальщини. Викрадену ікону він розмістив у місті Владімір на Клязьмі (нині місто Владімір, РФ). Там вона пробула 235 років. Перед загрозою війська Тамерлана її перевезли до Москви», — ПЦУ про історію вкрадення образу.

Читайте також: Дев’ять століть війни з росією. Частина перша: Андрій Боголюбський

Довгий час святий образ зберігався у Третьяковській галереї, далі її передали РПЦ у спеціально облаштований храм. 

«На жаль, це лише один із багатьох прикладів крадіжки нашої історії, наших святинь, наших здобутків. Але ж попереджає Писання: «Не приносять користи скарби неправедні, правда ж рятує від смерти» (Притч. 10: 2), «Солодкий для людини хліб, придбаний неправдою; але після рот її наповниться жорствою» (Притч. 20: 17). Ми не забудемо свою історію, і ніяка росія не здатна її переписати чи знищити!» — пише ПЦУ. 

Довідково: На засіданні Священного Синоду помісної Православної Церкви України 21 серпня 2020 року було ухвалене історичне рішення: визначити день святкування на честь Вишгородської ікони Божої Матері в день пам’яті святого благовірного великого князя Київського Мстислава Володимировича — 28 квітня — та вилучити з церковного календаря попередні три святкування (3 червня, 6 липня та 8 вересня), які були встановлені і пов’язані з московською історією (зустріч ікони та визволення від Тамерлана в 1395 році, визволення від ординського хана Ахмата в 1480 році та кримського хана Махмет-Гірея в 1521 році).

Фото зі сторінки ПЦУ
Фото зі сторінки ПЦУ

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром