У селі на Рожищенщині Великдень святкуватимуть у храмі з 500-літньою історією

22 Квітня 2022, 14:23
Старовинна Свято-Успенська церква 780
Старовинна Свято-Успенська церква

У селі Сокіл Рожищенської громади Великоднє богослужіння відправлять у старовинній Свято-Успенській церкві.

Служба розпочнеться о 6:00 24 квітня. Про це повідомили на сторінці Свято-Успенського чоловічого монастиря села Сокіл.

У монастирі поділились оголошенням для громади ПЦУ, яка щодня збільшується, і вже не вміщається у монастирський храм, де служать лише в облаштованому притворі. 

Читайте також: Сім цікавих фактів про найдавнішу культову споруду Рожищенського району

«Тепер маємо дуже давній соборний храм Сокульського Свято-Успенського чоловічого монастиря, який знов відкрив свої двері для звершення монастирських богослужінь. Тому цього року Великдень відбудеться у цьому соборі 24 квітня о 6:00. Переймає дух те, що останній раз Світле Воскресіння монахи звершували у цій святині майже 500 років тому», – йдеться у повідомленні.

Довідково: Свято-Успенська церква – соборний храм Сокульського Свято-Успенського чоловічого монастиря. Кожної неділі та кожного свята сюди приходили на Богослужіння православні князі роду Сокульських.

Біля вівтаря, на погості спочивали останки найвидатніших фундаторів та благодійників обителі, а трохи далі, біля місця, де раніше стояв братський корпус з келіями для монахів, знаходилось монастирське кладовище. На березі річки Стир стояв монастирський водяний млин.

Нині про минулу славу обителі нагадує тільки колишній її Успенський храм. Документи свідчать про те, що цю величну кам’яну церкву збудував у 1537 році місцевий князь Марко Сокульський. Святиня зберегла з тих часів свій первісний вигляд.

Читайте також: Волинська експедиція у село з міським гонором: Сокіл вразив історією, пам'ятками та людьми

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024
14.04.2024