«Білоруський доброволець, захищаючи Україну, своєю кров’ю і життям рятує честь білоруського імені», – Голова Ради БНР в екзилі

19 Квітня 2022, 14:07
Івонка Сурвіла 1391
Івонка Сурвіла

Перемога України над загарбником необхідна для визволення Білорусі з російського ярма — основний лейтмотив звернення очільниці білоруського уряду у вигнанні.

Голова Ради Білоруської Народної Республіки (БНР) в екзилі Івонка Сурвіла звернулася до білоруських добровольців, які воюють на боці України проти російського загарбника. 

Подаємо переклад тексту звернення з білоруської мови, а оригінал можна прослухати на відео.

«Шановні білоруські добровольці – захисники України! 

Вражена, я вітаю білорусів батальйону Калиновського, які тримають зброю під нашими національними символами – біло-червоно-білим прапором та «Погонею». 

У перший день російської агресії проти України Рада БНР, як історичне державне керівництво Білорусі в еміграції, оголосила, що «розглядає будь-яку підтримку, яку білоруси Білорусі та світу нададуть українському народу та державі у захисті суверенітету  України від зовнішньої агресії. Така підтримка третіх сторін, які діяли б у цих цілях, як у довгострокових інтересах національної безпеки Білорусі.

Шановні білоруські воїни та цивільні волонтери!

Захищати Україну чи допомагати захищати Україну – це свята справа для кожного в усьому цивілізованому світі. Особливо для найближчих сусідів, таких як білоруси.

Але для білорусів додаткове значення має те, що перемога України необхідна для нашої національної перемоги, для визволення Білорусі.

Нарешті, третє святе – білоруський озброєний доброволець, захищаючи Україну, своєю кров’ю і життям рятує честь білоруського імені перед українцями та народами цивілізованого світу – в той час, коли лукашенко вступив у злочинну змову з путіним. проти білоруського народу до і після і проти України. 

Маю честь вітати всіх білорусів, які здійснюють ці святині в лавах Збройних Сил України, Національної гвардії України, Міжнародного легіону оборони України, у територіальній обороні України в багатьох місцях. 

Білоруські цивільні волонтери, які підтримують білоруських та українських воїнів в Україні та в діаспорі: Канаді, США, Польщі, Чехії, Великобританії та скрізь, також роблять почесну роботу. 

Це велика честь для всіх білорусів, які знаходять способи допомогти перемозі України над Білоруссю в умовах політичного терору, а також, часто ризикуючи своїм життям. 

Так сталося в історії наших сусідів, таких як Чехословаччина та Польща, що основою їхньої національної армії стали їхні національні легіони в арміях інших держав. 

Білоруська національна армія, яка б не зраджувала білоруський народ – ні як найманець внутрішнього агресора, ні як колаборант Кремля – ще не з’явилася. Це те, чого не вистачило, щоб захистити незалежність БНР у 1918 році, і що необхідно для незалежності та визволення Білорусі зараз. Я дякую українській владі за те, що вона дала можливість білорусам воювати за Україну під власним національним прапором. 

Слава Україні!

Хай живе Білорусь!»

Читайте такожБілорусь у війні проти України: все, що треба знати

Довідково: Білоруська Народна Республіка – держава, яка  утворилася 25 березня 1918 року й  зберігала ознаки суверенітету понад 6 місяців. Окупована росією в грудні того ж року. Відтоді її уряд діє в екзилі (вигнанні). Чинна Голова Ради БНР Івонка Сурвіла (1936 року народження), обрана в 1997 році.

 

 

 

Читайте також«Білорусь перетворена на велику тюрму, де людину можуть ув’язнити за сказане слово», — Володимир В‘ятрович

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024
20.04.2024