Перші шпальти світової преси 7 квітня про війну в Україні

07 Квітня 2022, 23:10
У Сіверськодонецьку після обстрілу горить будівля. Фото «WSJ» 1559
У Сіверськодонецьку після обстрілу горить будівля. Фото «WSJ»

Війна в Україні домінує у світових  ЗМІ.

Британія

 

Заголовки газет: "Нові санкції для Росії".

«Фотографія Володимира Путіна з двома маленькими доньками та колишньою дружиною Людмилою в 1990-х роках домінує на першій шпальті Guardian. офіційних осіб можуть контролювати деякі активи Путіна.

"США націлилися на дочок Путіна новими санкціями" - заголовок на першій смузі. США оголосили про нові санкції, спрямовані проти двох дочок Володимира Путіна, а також найбільших державних та приватних банків Росії, у рамках спільних зусиль Заходу позбавити путінську військову машину фінансових коштів.

Білий дім оголосив про санкції щодо Марії Воронцової та Катерини Тихонової, двох дорослих дочок Путіна та його колишньої дружини Людмили Шкребневої, оскільки Великобританія оголосила про подальші економічні санкції та обмеження щодо восьми олігархів, у той час, як ЄС сперечався про заборону.

США заявили, що санкції «повного блокування» також будуть запроваджені щодо дружини та доньки міністра закордонних справ Сергія Лаврова та членів Ради безпеки Росії, включаючи колишнього президента та прем'єр-міністра Дмитра Медведєва. "Ці особи збагатилися за рахунок російського народу", - заявили в адміністрації. «Дехто з них відповідає за надання підтримки, необхідної для підтримки війни Путіна з Україною. Ця дія відрізає їх від фінансової системи США та заморожує усі активи, якими вони володіють у Сполучених Штатах».

"Ми вважаємо, що багато активів Путіна заховані у членів сім'ї, і тому ми націлилися на них", - заявив журналістам високопосадовець США, маючи на увазі двох дочок.

Ще один матеріал: «Прагнення прем'єр-міністра до ядерної енергетики розкололо консерваторів та розлютило зелені групи».

Сьогодні Борис Джонсон помістить ядерну енергію в основу нової енергетичної стратегії Великобританії, але міністри відмовилися встановлювати цілі для наземної вітроенергетики та пообіцяли продовжити розробку нафти та газу у Північному морі.

На тлі глибоких розбіжностей серед високопоставлених консерваторів ця стратегія розлютить захисників навколишнього середовища, які заявляють, що плани уряду суперечать його власним нульовим цілям і нехтують альтернативними заходами, які, на думку експертів, забезпечать набагато швидке полегшення високих рахунків за електроенергію.

Прем'єр-міністр представить план сьогодні після періоду інтенсивних політичних суперечок на тлі вторгнення Росії в Україну, яке потрясло енергетичні ринки та призвело до різкого збільшення рахунків за електроенергію.

Джерела в Уайтхоллі повідомили, що суперечки щодо стратегії між №10, Скарбницею та бізнес-департаментом (BEIS) тривали аж до публікації, а інсайдер назвав цей процес хаосом.

Зрештою, кабінет міністрів погодився, що атомна енергія стане основою стратегії, і заплановано до восьми нових реакторів.

Також будуть підвищені цілі з наземної вітрової та сонячної електроенергетики, щоб до 2030 року 95% електроенергії у Великій Британії було отримано із внутрішніх відновлюваних джерел енергії. берегові вітряні електростанції, здавалося, стали жертвою боротьби торуй, нове буріння в Північному морі отримало благословення уряду, а міністри, здавалося, були відкриті для гідророзриву пласта.

Стратегія визначає широкомасштабний план збільшення внутрішнього виробництва енергії з використанням низки джерел енергії.

 

 

На першій шпальті Financial Times основна увага приділяється «економічному покаранню» Москви Заходом у відповідь на передбачувані звірства, вчинені російськими військами у Бучі. Папа Франциск зображений із українським прапором, надісланим йому із цього міста. Серед дій, вжитих проти Росії, газета повідомляє, що Фінляндія затримала партію творів мистецтва на суму 42 мільйони євро, яка прямувала до Росії на кордоні з Ваалімаа.

Також The Financial Times повідомляє про коментар мера Маріуполя, який сказав, що російські мобільні крематорії почали спалювати тіла людей, убитих у місті, щоби «замістити сліди».

 

 

Більшість першої сторінки Daily Telegraph присвячена повідомленню з українського села Андрівка, мешканець якого розповів про крижані погрози з боку російських солдатів. На фотографіях на першій смузі Тетяна Олексієнко стоїть перед своїм садом, який, за її словами, солдати знищили, щоб звільнити місце для ями, яку вони мали намір використовувати як її могила.

 

 

Матеріал The Times розповідає, що Великобританія готова відправити бронетехніку в Україну для збільшення своєї смертоносної допомоги, оскільки військове командування попереджає, що наступні три тижні будуть ключовими у вирішенні результатів війни.

 

 

Заголовок на фото «Daily Mail»: тепер доньок Путіна б'ють санкціями

Марії Воронцової, 36 років, старшій дитині президента Росії, її активи будуть заморожені відповідно до американських штрафів.

 

 

Європа

 

      Австрія. Газета: «Der Standard». Головний матеріал: «ЄС хоче допомогти біженцям з України на 3,5 млрд.»

Австрія отримує майже половину витрат Союзу на припинення імпорту вугілля з Росії.

Понад 4,2 мільйона українців вже покинули рідну країну. Щоб зняти навантаження з країн ЄС, які приймають, посли Союзу схвалили в середу пропозицію виплатити 3,5 мільярда євро екстреної допомоги цього року.

Країни ЄС, які прийняли особливо велику кількість українських переміщених осіб, мають відшкодувати майже половину витрат, тобто 45 відсотків. Сюди входить і Австрія. Якщо Європарламент своєчасно прийме пропозицію, регламент може набути чинності вже в середині квітня.

Тим часом Захід готує новий пакет санкцій проти Росії. Окрім заборони на імпорт вугілля, Єврокомісія також запропонувала заборону на імпорт деревини та горілки. Крім того, російським кораблям більше не слід дозволяти заходити в європейські порти. У середу посли 27 країн ЄС обговорювали нові заходи.За словами президента Ради ЄС Шарля Мішеля, рано чи пізно «заходи щодо нафти і навіть газу також знадобляться».

Підпис під фото: «На загальній аудієнції у середу Папа Франциск буквально показав прапор. Понтифік підняв український прапор, надісланий йому з Бучі – міста, де, як вважають, російські загарбники розстріляли сотні мирних жителів. «Зупиніть цю війну! Замовкніть гармати! Припиніть сіяти смерть і руйнування», – сказав Папа перед тим, як вивести українських дітей на сцену. Зараз вони знаходяться в Італії, деякі перебувають на лікуванні в папській дитячій лікарні.».

 

 

Газета «KURIER». Заголовок: «Поради ЄС щодо заборони імпорту газу з Росії.

Війна в Україні, США ввели нові санкції – постраждали і дві дочки Путіна».

Колонка на першій шпальти: Перезапуск для спорту з України.

Сьогодні, у четвер, вперше з початку війни збірна України з футболу візьме участь в офіційному змаганні УЄФА. До 19 років з київського «Динамо» грають у Бухаресті з лісабонським «Спортингом» у Молодіжній лізі, своєрідній Лізі чемпіонів у юнацькому футболі. Гра має високу цінність символів. «Можливо, футбол допоможе дітям забути жахи війни. Ми хочемо знову повні футбольні стадіони, а не бомбити міста», – сказав президент Української асоціації. Допомагає зруйнованій війною країні і австрійський спорт: український дзюдоїст тренується в Зюдштадті, гандболістки грають свій перенесений відбірковий матч чемпіонату Європи наприкінці квітня в Граці.

Підпис під фото: «Солідарність на стадіонах: вболівальники по всьому світу виступають проти російського вторгнення в Україну

 

 

Бельгія. Газета «De Morgen». Заголовок «Війна в Україні може тривати роками». Війна в Україні може тривати багато місяців і навіть років.

Про це заявив керівник НАТО Єнс Столтенберг на початку саміту НАТО в Брюсселі. А тим часом виживати українцям стає все важче.

Той, хто сподівався, що відхід росіян із околиць Києва оголосить кінець вторгнення, помиляється. За словами норвезького генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, російські війська тимчасово виводяться на північ для перегрупування та запасів. Після цього Столтенберг очікує запеклого наступу на захоплення Донбасу на сході України.

Навіть тоді це може не закінчитися. За словами керівника НАТО, Путін все ще планує контролювати всю Україну. «Ця війна може тривати місяцями, навіть роками. Ми повинні бути до цього готові», – попередив він на початку саміту НАТО в Брюсселі. На цій зустрічі міністри закордонних справ країн-членів обговорюють, як збільшити допомогу Україні, не втручаючись у набагато більший конфлікт.

А тим часом з України продовжують з’являтися жахливі історії. Після вуличних трупів, зґвалтувань та братських могил, за даними міської влади портового міста Маріуполь, тепер їздять російські вантажівки, які служать мобільними крематоріями. Цим війська намагатимуться приховати сліди. Через жорстокість та наступ, що насувається, український уряд закликав мирних жителів на сході до негайної евакуації.

На півдні Маріуполя, який повністю оточений, мирні жителі відчайдушно намагаються втекти. За даними британського міністерства оборони, 160 тисяч мирних жителів, що залишилися, не мають води, опалення та ліків. Гуманітарні коридори, через які вони мають змогу втекти з міста, досі не безпечні. Наприклад, Червоний Хрест зробив спробу дістатися міста, але невдало. П’ятсот мирних жителів, які змогли втекти з міста своїми силами, були забрані Червоним Хрестом.

Захід продовжує нарощувати санкції проти Росії. Наприклад, США оголосили про новий пакет санкцій проти російських банків і російської еліти, зокрема доньок президента Володимира Путіна та його міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Велика Британія також ввела нові санкції. Тим часом Європейський Союз дещо відстає, оскільки 27 країнам-членам важко домовитися про п’ятий пакет санкцій, який Європейська комісія подала на стіл у вівторок.

Хоча вже було розчарування відсутністю бойкоту російської нафти чи газу, переобраний прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан тепер також каже, що не піддасться зовнішньому тиску, щоб запровадити енергетичні санкції проти Росії. Навіть менш різкий бойкот вугілля ще вчора обговорювався. Президент України Володимир Зеленський у промові в ірландському парламенті засудив нерішучість європейських лідерів.

 

 

Данія. Газета «Morgenavisen Jyllands».

Росіяни пішли з Чернігова – залишилося горе і руйнування.

Підпис під фото: «Чернігів біля кордону з Білоруссю (Білорусь) перебуває в облозі від початку війни в Україні. Тепер росіяни покинули зруйноване місто.

Анонс матеріалу: « Широка підтримка зміни законодавства, щоб українські прийомні діти могли навчатися українською. Це дозволить навчати дітей українських біженців українською до літніх канікул. Відповідно до Закону про Фолкесколе, датська мова має викладатися в початковій школі, тому ця пропозиція вимагає внесення змін до законодавства. Пропозиція надійшла від голови керівництва шкіл країни Клауса Хьортдаля, визнаючи, що данських учителів не вистачає, щоб навчати тисячі українських дітей. Міністр освіти Тайл підтримує цю пропозицію.

 

 

Данія. Газета «Politiken». Анос матеріалу: «Можливо, Путін — не той невдаха, яким його представляють критики.

 

 

Італія. Газета «La Stampa», заголовок фото: «Український крематорій».

У Маріуполі вбитих мирних жителів спалюють.

 

Іспанія. Газета «ARA». Підпис на фото: «Тетяна Устименко вчора з розбитим серцем плакала перед могилою сина, похованого у рідному саду в Бучі». Я відчувала себе євреєм у нацистській Німеччині.

 

 

Німеччина. Газета «FAZ» вийшло з колонкою справа:  «Чого Німеччина повинна уникати».

Міністр економіки та клімату від «зелених» рекламує пакет законів як дружній «пасхальний пакет», який має на меті прискорити збільшення частки відновлюваної енергії. Поєднання багатьох різнорідних і різнопереконливих заходів дозволяє Хабеку послати потужний громадський сигнал про те, що повідомлення про заміну нафти, вугілля та газу в інтересах енергетичного суверенітету Німеччини тепер супроводжуються необхідними діями. Напад Росії на Україну наразі змушує єдність навіть у питаннях, які досі були особливо спірними.

Це включає скорочення охорони природи на користь прискореного розширення сонячних і вітрових електростанцій, що є основною проблемою законодавчого пакету. Це логічна відповідь на війну, яку ми не єдині фінансуємо, купуючи викопне паливо в Росії. Тим не менш, коаліція повинна спростувати враження, що вона зараз сліпо дає вільний пропуск відновлюваним джерелам енергії.

Протягом непередбачувано-тривалого перехідного періоду енергетичний комплекс, який буде значною мірою ґрунтуватися на газі, нафті, вугіллі та ядерній енергетиці, залишатиметься незамінним у Німеччині. Один із важливих уроків російської агресії полягає в тому, що, хоча уряд може встановлювати амбітні терміни для поступової відмови від викопного палива, він не має одноосібного контролю над тим, як це досягти, політично, фінансово чи технологічно. Навіть ринок праці може бути обмежуючим фактором. Таким чином, першочерговими інтересами Німеччини є одна річ: уникнути будь-якої небезпечної однобічності в майбутній енергетичній політиці.

Ліва колонка: ««Енергетична політика також служить безпеці».

За словами федерального міністра економіки Роберта Хабека (Зелені), більш швидке розширення виробництва зеленої електроенергії служить не тільки захисту клімату, але й інтересам безпеки Німеччини. «Війна, смерті, вбивства, жорстокість в Україні ще раз показали нам, що енергетична політика – це також геополітика», – сказав Хабек у середу на презентації «Великоднього енергетичного пакету» в Берліні. Федеральний кабінет раніше ухвалив 600-сторінкові поправки до Закону про відновлювані джерела енергії та інших нормативних актів. СвДП, як найменший коаліційний партнер, погодився лише формально.

За словами Хабека, їхні занепокоєння мають бути прояснені в законодавчому процесі. Серед іншого, поправка передбачає, що до 2030 року Німеччина повинна отримувати щонайменше 80 відсотків електроенергії з відновлюваних джерел, що вдвічі більше, ніж зараз. 100 відсотків планується до 2035 року. Для того, щоб пришвидшити розширення вітрової та сонячної енергії, а також мереж, це буде вважатися першорядним суспільним інтересом у майбутньому та служитиме для забезпечення безпеки. Економічні та екологічні організації висловлювали як похвалу, так і критику.

 

 

Видання «Der Tagesspiegel» вийшло з головним матеріалом: «Київ: російська широкомасштабна атака на сході неминуча».

Підзаголовок: "Різня мирних громадян України" - Шольц звинувачує Москву у військових злочинах / Єврокомісія наполягає на нафтовому ембарго.

Український уряд очікує масштабного нападу Росії на сході країни та закликає населення покинути ці райони. Про це у середу повідомила віце-прем’єр-міністр Ірина Верещук. Це має статися «зараз», інакше люди ризикують померти. Військові експерти розглядають останній вихід Росії з регіону навколо Києва як стратегічне переміщення, щоб потім знову з усією гостротою завдати удару на сході та півдні, також по найважливішому портовому місту країни, Одесі.

"Ми знаємо, що росіяни стають сильнішими і готуються до атаки", - заявили українські військові. У середу знову обстріляли Маріуполь на південному сході та Харків на півночі України. У Маріуполі очікується, що вбивства будуть набагато масштабнішими, ніж ті, про які нещодавно повідомлялося з маленького міста Буча, що за 25 кілометрів на північний захід від столиці Києва. За інформацією міськадміністрації Маріуполя, російські війська почали спалювати трупи українців у мобільних крематоріях. Ці твердження неможливо перевірити незалежно.

Канцлер Олаф Шольц (СДПН) звинуватив російських військових у скоєнні військових злочинів у Бущі. Російські солдати "вчинили там розправу над українським мирним населенням, включаючи дітей, жінок і старих", - сказав Шольц у Бундестазі. «Вбивство цивільного населення є військовим злочином.» Згідно з власними висновками федерального уряду, російські війська несуть відповідальність за звірства, скоєні проти мирного населення. «Достовірні дані свідчать про те, що з 7 березня по 30 березня включно в цьому районі були розгорнуті російські збройні сили та сили безпеки. Вони також брали участь у допиті в’язнів, яких згодом стратили. Це ті висновки, які ми маємо", - сказав речник уряду Штеффен Гебестрейт.

Таким чином, цілеспрямовані вбивства російськими збройними силами та силами безпеки є доказом того, що президент Росії та головнокомандувач Путін принаймні погодився на порушення прав людини та військові злочини для досягнення своїх цілей. У відповідь Німеччина могла б підтримати заплановані Комісією ЄС заборону на імпорт російського вугілля, навіть якщо це може призвести до вузьких місць на електростанціях. Німецький бізнес і промисловість попереджає що про припинення поставок російського газу та нафти несе загрозу сотням тисяч робочих місць. Окрім припинення імпорту вугілля, президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляйєн (ХДС) тепер також розглядає питання про нафтове ембарго проти Росії. "Ці санкції не будуть нашими останніми санкціями", - сказала вона в Європарламенті. "Тепер ми повинні подивитися на нафту і дохід, який Росія отримує від викопного палива", - сказав канцлер у четвер.

Шольц з главами урядів федеральних земель зустрінеться на саміті, який буде присвячений розподілу та інтеграції біженців від війни з України.

Прем'єр-міністр землі Північний Рейн-Вестфалія Хендрік Вюст (ХДС) наполягає на щомісячних фіксованих ставках для населення і необмеженому прийнятті витрат федеральним урядом. Крім того, слід покращити реєстрацію прибулих, а також розподіл по всій країні. «Реєстрація необхідна не в останню чергу на тлі гарантування інтересів національної безпеки», – йдеться у проекті резолюції саміту, доступному для Tagesspiegel. "Буде більше, - сказав канцлер Шольц в Бундестазі, маючи на увазі очікувану подальшу ескалацію в Україні.

- Ласкаво просимо, - я хочу ще раз це сказати".

 

 

Газета: «Passauer Neue Presse» Папа Римський цілує прапор України

Рим. Папа Франциск поцілував прапор України під час щотижневої загальної аудієнції та засудив звірства у передмісті Києва Буча. «Замість того, щоб приносити полегшення та надію, останні новини про війну в Україні підтверджують нові звірства, такі як різанина в Бучі», – сказав він учора у Ватикані. «Це жертви, чия невинна кров плаче і благає до неба». Він підняв перед присутніми український прапор з Бучі. Пізніше він поцілував прапор. Вчора Бундестаг засудив звірства в Бучі.

Підпис під фото: «Під час аудієнції Папа підняв український прапор із спустошеної Бучі».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 5 квітня про війну в Україні

 

      Словаччина. Газета «Denník N». Заголовок на першій шпальті: «ХЕГЕР ІДЕ НА ЗЕЛЕНСЬКИЙ. Прем'єр-міністр Едуард Хегер їде до Києва разом із головою Єврокомісії».

Анонсі матеріалів:

·         Журналісти Denik N зафіксували свідчення місцевих жителів прямо в Бучі. З кожним днем ​​збільшується кількість доказів військових злочинів.

·         Буча: Моя дружина в тій чорній сумці.

 

 

Швеція, газета «Expressen»: Машина брехні Путіна змушена залишатися».

Більдт: Втомився бути сторожем Кремля.

Під фото: Лаврова та Путіна заголовок: ТРІЩИНА.

 

 

Ірландія. Газета «Irish Times». «Зеленський не вимовляв промови на віки. Він був на місії шукати допомоги для своєї країни».

Жінки з України сиділи на громадській галереї прямо над Taoiseach. Два місяці тому вони й уявити не могли цей день, але вони, несподівані гості ірландського парламенту, все ще намагаються пережити трагедію своєї нової реальності.

 Атмосфера хвилювання витала у залі Dáil, коли депутати та сенатори зібралися на виступ Володимира Зеленського. Дипломати та їхні помічники заповнили галерею. Прес-галерея була сповнена. Галерея почесних гостей була зарезервована для посла України Лариси Герасько та осіб, які її супроводжували.

Відчуття події було посилено безліччю модних висловів мовчазної підтримки України, що перетворили тьмяні лавки на яскраве синє та жовте полотно.

У звичайний час особливого гостя проводжають у зал супроводжуючі та бурхливо аплодують. Але вчора знайома постать президента Зеленського мовчки матеріалізувалась на двох великих екранах. Політики як один обернулися до нього обличчям. 

Fearghaíl відкрив засідання, вітаючи «друга і союзника, чий народ, чия країна та чиї демократичні інститути знаходяться під жахливим, кривавим та жорстоким нападом».

Коли настала його черга, Зеленський не почав витрачати час на люб'язності. «Дорогі жителі Ірландії, цієї ночі по нашій території знову обстріляли російські ракети».

Атмосфера у залі миттєво змінилася. Аудиторія Зеленського уважно слухала, його крижані кров слова передавалися в напруженій тиші через перекладача, коли він перераховував останній список кривавої бійні.

Він не говорив цілу вічність. Він був на місії шукати допомоги для своєї країни.

Добрих слів немає. Але навіть якби й були, цього року олії не буде. Зараз в Україні посівна і російські війська встановлюють міни на полях.

Важко було зрозуміти звірства, описані цією мужньою, гідною людиною: жахливі сцени смерті та деградації в Бучі та безнадійно погіршуються умови в обложеному Маріуполі, де бомбардування «тривають 24/7» і «немає жодного будинку». залишилися недоторканими у півмільйонному місті."

Коли він говорив про тіла, залишені лежати на вулицях, молода жінка на галереї закрила обличчя руками, мовчки розгойдуючись туди-сюди, поки її президент описував загалом пороки, заподіяні її співвітчизникам.

Маленька дівчинка з рожевими бантиками у волоссі тихо і впритул сиділа поруч із матір'ю в останньому ряду Галереї почесних гостей, озираючись широко розплющеними очима і вникаючи в усі.

Виступаючи зі свого офісу в Києві, Зеленський закликав Ірландію проявити більше лідерства та переконати своїх партнерів щодо ЄС запровадити жорсткіші санкції проти Росії. Економічне рятувальне коло путінського режиму має бути припинено. Його слова знайдуть відгук у міністра фінансів Паскаля Донох'ю, який очолює Єврогрупу міністрів фінансів ЄС.

Але Зеленський був щирий у своїй подяці за те, що уряд та народ Ірландії вже зробили для його країни.

Коли він висловив свою подяку, зал відповів бурхливими оплесками та тривалими оваціями. Деякі депутати лаялися у сльозах. Чотири учасники People Before Profit-Solidarity піднялися на ноги, але не аплодували. Принциповий жест, але для того дня, що був у ньому, він залишив неприємний осад. Пізніше Річард Бойд Барретт виголосив пристрасну антивоєнну промову на підтримку народу України, але не більше. Українці на галереї йому не аплодували. Ідеологія не поверне їх убитих близьких і не нагодує голодуючих.

Taoiseach говорив із пристрастю та емоціями, звертаючись до екрану, ніби Зеленський був там особисто. "Росії доведеться жити з ганьбою та ганьбою того, що вони робили в Україні протягом поколінь", - сказав він, пообіцявши повну підтримку заявки України на членство в ЄС.

На екрані Зеленський слухав. Він виглядав змученим, але сказав те, що мав сказати, завершивши розмову після того, як Мартін сказав. Лідери основних партій та політичних груп були ще попереду, але всі розуміли, що час їхнього високого гостя дорогий і чи мало він натерпівся?

За винятком виступу Бойда Барретта, яке, можливо, розлютило деяких депутатів та сенаторів, але було демократичним правом вимовити депутата-соціаліста, всі, хто виступав, погодилися з тим, що Україні необхідно надати всіляку підтримку у відображенні російських окупантів.

Усі правильно сказали. Але найбільшу реакцію українців у галереї викликало внесок колишнього офіцера ірландської армії Катала Беррі.

Підхопивши прохання президента про велике лідерство, у нього була пропозиція що зробити. «У годині їзди звідси, у таборі Курраг, — сказав він Taoiseach, — є сотні протитанкових ракет, термін придатності яких добігає кінця, і їх можна було б дуже легко передати Україні»

 

 

Ізраіль. Газета «The Jerusalem Post» .«Російські війська бомбардують міста України, а США залучають дочок Путіна до нових санкцій Зеленський: Деякі західні лідери вважають, що воєнні злочини не такі жахливі, як фінансові втрати. 

Російська артилерія бомбардувала українські міста в середу, коли президент України закликав Захід рішуче діяти, вводячи нові, жорсткіші обмеження на торгівлю з Росією у відповідь на вбивства цивільного населення, які широко засуджуються як військові злочини.

Сполучені Штати оголосили про нові санкції, в тому числі проти дочок президента Росії Володимира Путіна, через кілька днів після того, як з'явилися похмурі зображення тіл мирних жителів, розстріляних з близької відстані в м. Буча, коли його було відвойовано у російських військ.

Папа Римський Франциск, назвав ці вбивства «різаниною», а президент України Володимир Зеленський заявив, що Заходу потрібно зробити більше, щоб стримати Росію.

«Я не можу терпіти будь-якої нерішучості після всього, що зробили російські війська», – сказав Зеленський ірландським депутатам по відеозв’язку. Деякі західні лідери «досі вважають, що війна та військові злочини не є чимось таким жахливим, як фінансові втрати», – додав він.

Західні політики визнали вбивства в Бучі військовим злочином, а українські чиновники кажуть, що в братській могилі біля церкви було від 150 до 300 тіл. Супутникові знімки, зроблені тижні тому в місті, розташованому на північ від столиці, Києва, показують тіла мирних жителів на вулиці, повідомила приватна американська компанія.

Москва заперечує, що цілі на цивільних там чи в інших місцях. У МЗС Росії заявили, що зображення трупів у Бучі були інсценовані, щоб виправдати додаткові санкції проти Москви та зірвати мирні переговори з Києвом. 

Підпис під фото: «УКРАЇНСЬКІ ВОЇНИ стоять біля могили мирного жителя, якого, за словами жителів, вчора вбили російські військові в Бучі». 

Ще один матеріал: «На Кантора ввели санкції у Великобританії через зв'язки з Путіним». 

Російського олігарха Моше Кантора, лідера єврейських організацій, включаючи впливовий Європейський єврейський конгрес, у середу Великобританія запровадила санкції.

«Наша остання хвиля заходів покладе кінець імпорту Великобританії російської енергії та введе санкції до ще більшої кількості осіб і компаній, знищивши військову машину Путіна», — заявила міністр закордонних справ Великобританії Ліз Трасс. «Разом з нашими союзниками ми показуємо російській еліті, що вона не може вимити руки від звірств, скоєних за наказом Путіна. Ми не відпочинемо, поки Україна не переможе».

Британський уряд заявив, що Кантор потрапив під санкції, оскільки він є найбільшим акціонером компанії з виробництва добрив «Акрон», яка має «життєве стратегічне значення для російського уряду».

Трасс сказав, що компанія Кантора та інші використовуються Путіним для «підтримки своєї військової економіки».

Європейський єврейський конгрес заявив у своїй заяві, що він «глибоко шокований і вражений сьогоднішнім рішенням британського уряду накласти санкції на доктора Моше Кантора, президента Європейського єврейського конгресу, Фонду Всесвітнього форуму Голокосту та Європейської Ради. Толерантність і примирення. Рішення є помилковим і не має будь-яких фактичних або обґрунтованих доказів.

"Кантор – громадянин Великобританії, який більше трьох десятиліть прожив у Західній Європі, багато років з яких провів у Великобританії. Хейса – давній і шанований єврейський лідер, який присвятив своє життя безпеці та добробуту єврейських громад Європи та боротьбі з антисемітизмом, расизмом та ксенофобією».

 

 

США 

 

«Україна закликає мирних жителів тікати на Сході. Київ попереджає про те, що в регіоні насувається російський наступ, оскільки фокус вторгнення зміщується» – пише «WSJ».

Підпис фото: «У Сєвєродонецьку Луганської області після обстрілу горить будівля – одному з районів, куди Україна викликала евакуацію». 

Москва замовчує інакомислячих: «Ми вб’ємо вас прямо зараз» - ще один матеріал.

Олександр Тепляков хотів виступити проти війни в Україні, але боявся потрапити у в’язницю, якщо візьме участь у громадських акціях протесту. Тож російський активіст розробив антивоєнну наклейку з прапорами Росії та України та фразою «НІ ВІЙНІ» і розклеїла та розповсюдила тисячі їх по Москві.

Він все одно потрапив у біду. Російська поліція доставила 23-річного хлопця в Пресненський районний відділ міліції 1 березня, згідно з копією його поліцейських записів, ознайомленими з The Wall Street Journal. Пан Тепляков розповів, що під час утримання під вартою його неодноразово бив по голові один співробітник. За його словами, другий офіцер притиснув до його ноги пістолет і змусив оголосити ім’я товариша-активіста.

«Він починає кричати на мене, щоб я почав писати», – сказав пан Тепляков у телефонному інтерв’ю. Він сказав, що поліцейський погрожував йому, кажучи: «Ми зараз уб’ємо вас». Згідно з копією рішення суду, пана Теплякова засудили до 10 діб арешту за звинуваченням у непокорі поліції. Він виїхав до Тбілісі, Грузія, наступного дня після того, як його звільнили з-під варти, приєднавшись до десятків тисяч росіян, які втекли від придушення інакомислення та наслідків економічних санкцій після вторгнення Росії в Україну.

Новий російський закон, який забороняє називати військову кампанію в Україні війною чи вторгненням, а також масові арешти протестувальників значною мірою усунув видимі ознаки інакомислення всередині Росії проти війни. Велика кількість росіян, які виступали проти війни, вирішили бути засланими. Кремль вітав відхід критиків. «Багато людей показують себе тими, кого ми в Росії любимо називати зрадниками», — заявив речник Кремля Дмитро Пєсков у середині березня.

 

 

«The New York Times». «ВИХІД ЗІ СХОДУ ЯКІ РОСІЯНИ ЗМІЩУЮТЬ ФОКУС АТАК».

Обурення через звірства спричиняє санкції проти банків і родини Путіна. 

Фото: «Слідчі у середу в Бучі, Україна, де російських військових звинувачують у скоєнні звірств під час окупації».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 6 квітня про війну в Україні

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром