Перші шпальти світової преси 6 квітня про війну в Україні

06 Квітня 2022, 23:19
«Закатовані діти» - підпис до головного фото газети «La Stampa» 1559
«Закатовані діти» - підпис до головного фото газети «La Stampa»

Більшість перших сторінок газет світу наводять пристрасне звернення Володимира Зеленського до Ради Безпеки ООН через кілька днів після того, як тіла сотень убитих мирних мешканців виявили в Бучі після виведення російських військ.

 

Британія 

 

«Зеленський: Російські лідери повинні постати перед судом за військові злочини» - пише "The Guardian". Газета наводить ті ж слова Зеленського в ООН, але більшу частину своєї першої смуги відводить різкому знімку з українського міста Тростянець, де зображено жінку, яка котить на велосипеді повз підбитий російський танк. Письменник Шон Вокер описав «бійню», залишену російським вторгненням, у звіті, під назвою «Варвари». Раду безпеки ООН закликають домагатися справедливості за звірства в Україні.

Головний матеріал на першій шпальті: Володимир Зеленський вчора дав Раді безпеки ООН жахливий звіт про звірства в його країні і зажадав «притягнути російських лідерів до відповідальності за воєнні злочини».

Через день після того, як Джо Байден закликав притягнути Путіна до відповідальності, президент України заявив, що має бути міжнародний трибунал, подібний до Нюрнберзького процесу над нацистами після Другої світової війни.

Очевидно, навмисні вбивства мирних жителів російськими військами в Україні викликали глобальну огиду. Зеленський відвідав Бучу в понеділок після того, як чиновники заявили, що після виведення російських військ із міст Києва було знайдено тіла 410 мирних жителів.

«Немає жодного злочину, який вони б там не вчинили», – сказав Зеленський за відеозв’язком та перекладач. «Росіяни шукали та навмисно вбивали всіх, хто служив нашій країні. Вони стріляли та вбивали жінок біля їхніх будинків. Вони вбивали цілі сім’ї – дорослих і дітей – і намагалися спалити тіла».

Зеленський розповів про мирних жителів, які «постріляли в потилицю після тортур. Деякі з них були розстріляні на вулицях; інших кидали в колодязі. Тому вони померли там у стражданнях».

Він додав: «Цих людей розчавили танки, коли вони сиділи у своїх машинах посеред дороги лише заради своїх задоволень». Президент детально розповів про нібито жорстокість російських військ. «Вони відрізали кінцівки, перерізали їм горло, жінок ґвалтували та вбивали на очах їхніх дітей. Їм вирвали язики лише тому, що агресор не почув того, що вони хотіли почути».

За його словами, це нічим не відрізнялося від поведінки Ісламської держави, терористичної групи, відомої своїми жорстокими актами в Іраку та Сирії, але в цьому випадку злочинцем була Росія, член Ради безпеки ООН. Він закликав раду виправдати свою назву або розпуститися.

«The Guardian» описує кадри з передовою, які були показані пораді після виступу президента Зеленського. У статті йдеться, що дрібні деталі вжалили: червоний лак для нігтів на млявих пальцях і ключі, що впали, поруч із почорнілою рукою.

 

 

«Ви були п’яні?» – питання, поставлене «Metro» у відповідь на неодноразове заперечення Росією військових злочинів в Україні. Посол Москви в ООН Василій Небензя, як повідомляє газета, привів делегатів у «приголомшення», оскільки він наполягав на тому, що російські війська не завдавали ударів по мирним жителям і повторив безпідставну заяву Кремля про те, що Росія вдерлася тільки для того, щоб «встановити мир» в Україні та викорінити нацистів на її території.

 

 

«Daily Mai» опублікувала фотографію шестирічного хлопчика з України, який стояв поряд із могилою своєї матері, з підписом «Злочини, які світ не може ігнорувати». Під цим документ наводить заклик Бориса Джонсона до простих росіян: «Не дозволяйте Путіну робити це від вашого імені!». Газета наводить звернення Бориса Джонсона до російського народу, в якому він описує передбачувані звірства як пляма на честі Росії.

 

 

На першій шпальті «Daily Mirror» також розповідається про дітей, які опинилися на війні в Україні, оскільки на ній зображено дворічну Віру Маковій, у якої на спині її перелякана мати Саша написала особисті дані на випадок, якщо їх розлучать. як вони втекли із країни. The Mirror повідомляє, що це була ідея матері дитини на випадок, якщо їх буде розлучено, коли російські війська наблизиться до Києва.

 

 

«Червоного Рому штурхають у рублях» — так «Sun» резюмує свою статтю про те, що російський мільярдер Роман Абрамович, який перебуває під санкціями, просив у друзів гроші, щоб допомогти йому залишитися на плаву і заплатити його персоналу через вплив міжнародних санкцій. Він пішов із простягнутою рукою до друзів у США, зокрема голлівудських керівників та фінансистів з Волл-стріт.

 

 

«The Daily Telegraph» посилаються на заклик президента Зеленського до Ради Безпеки ООН притягнути Росію до відповідальності за ймовірні воєнні злочини в Україні. «Daily Telegraph» цитує українського президента, який заявив, що ООН слід розпустити, якщо вона не зможе зупинити Москву. Пан Зеленський також закликав виключити Росію із Ради Безпеки, заявивши, що її нинішні повноваження накладати вето на резолюції «дають їй право вбивати». У першій колонці газети порушується питання, чи відповідає Рада Безпеки своєї мети, тому що країни, які давно винні у жахливих порушеннях міжнародних норм, можуть блокувати кроки, щоб нівелювати їх.

 

 

На першій шпальті «Daily Express» також зображено дворічну українську дівчинку, у якої на спині написано ім'я, дата народження та контактні дані.

 

 

Перша шпальта FT також починається за звернення Зеленського в ООН.

 

 

Європа

 

Австрія. Газета: «Der Standard». Головний матеріал: «ЄС міг би обійтися без двох третин газу з Росії».

Брюссель планує здійснити поїздку канцлера до Зеленського в Київ це буде поїздка солідарності до Зеленського Нехаммера у Києві.

Найближчими днями канцлер відправиться в зону бойових дій. Це влаштували брати Клички. Урсула фон дер Ляєн також відвідає президента України.

Лише 50 замість 150 мільярдів кубометрів газу з Росії: завдяки цій ідеї президент Комісії ЄС Урсула фон дер Ляєн окреслила короткостроковий план скорочення газу. Як показує перевірка фактів, це може спрацювати, навіть якщо проект оцінений як «дуже спортивний».

Йдеться про короткочасну заміну 100 млрд кубометрів газу. Безумовно, найбільша частина – 50 мільярдів кубометрів – має бути компенсована додатковим імпортом рідкого газу, за ідеями Комісії. Близько десяти мільярдів через додатковий трубопровідний газ з Норвегії, Алжиру чи Азербайджану, прогалину, що залишилася, потрібно закрити збільшенням видобутку газу в Європі та заходами економії.

«Я бачу мету скорочення залежності Європи від російського газу на дві третини в короткостроковій перспективі як спробу заохотити людей», – сказав Зонке Лоренц, експерт з енергетики, партнер і заступник директора Boston Consulting Group в Берліні, STANDARD. Проте, якщо станеться холодна зима або збої в мережі трубопроводів, припущення будуть марними. Тоді довелося б більше покладатися на російський газ. Цього тижня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і верховний представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель приїдуть до Києва, де мають зустрітися з Зеленським. Канцлер Австрії Карл Нехаммер також поговорить ізЗеленським у Києві "найближчими днями", підтвердив СТАНДАРТ його речник.

Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні до Ради Безпеки ООН засудив російські військові злочини, але також розкритикував саму ООН, де російське вето перешкоджає активній ролі. Москва знову заперечила російські військові злочини і заговорила про «інсценування».

Німеччина, Франція, Італія та інші країни ЄС висилають десятки дипломатів.

Австрія, посилаючись на Віденську конвенцію, не підтримує – принаймні наразі. Ситуація могла б змінитися, якби розвідка мала докази шпигунства проти Австрії.

Ще короткий матеріал: «Українсько-Російська солідарність».

Підпис під фото: «Анастасія Гурська та Станіслав Ольшанський, танцівники Київської опери, зуміли втекти від війни на батьківщині. У бенефісі в театрі Сан-Карло в Неаполі вони танцювали, як і прима-балерина Ольга Смірнова, яка на знак протесту покинула Московський Великий театр».

 

 

Газета «KURIER». Заголовок: «Поїздка солідарності до Зеленського Нехаммера у Києві».

Найближчими днями канцлер відправиться в зону бойових дій. Це влаштували брати Клички. Урсула фон дер Ляєн також відвідає президента України.

 

 

Газета «KLIENE Zeitung». Заголовок на фото: «Що відбувається, коли Путін перекриває газовий кран.

Австрійська промисловість боїться відмови від газу і відчуває себе розчарованою політикою. Незрозуміло, де і коли його відключать. Тим часом ЄС хоче заборонити імпорт російського вугілля.

 

 

Бельгія. Газета «De Morgen». Заголовок-анонс «Європа посилює санкції проти Росії». Європейські лідери сьогодні розглядають додаткові санкції проти Росії, такі як бойкот російського вугілля та заборона на стикування російських кораблів. Але як довго триватиме імпорт нафти та газу? Тим часом війна триває, а страшні історії про Бучу продовжують накопичуватися...»

 

 

Данія. Газета «Morgenavisen Jyllands».

Підпис на фото: «Ти тільки замовкни, а то я возьму твою дитину і покажу йому, як виглядає мозок його матері, коли він розкиданий по всьому будинку.

СПРАВУ ПРО ЗГВАЛУТТВАННЯ НАТАЛІЇ РОЗСЛІДУЄТЬСЯ КАК ВІЙСЬКИЙ ЗЛОЧИН. ПЕРЕД НАПАДОМ РОСІЙСЬКІ СОЛДАТИ ВИСТРІЛЯЛИ В ЇЇ ЧОЛОВІКА, А ЇЇ МАЛОНИЙ СИН ВИДСІДЖУВАВСЯ У ПОЖЕЖНІЙ.

 

 

Данія. Газета «Politiken». Підпис малюнку: «Вислання».

Данія роками терпіла російських шпигунів, укомплектовуючи 15 дипломатичних представництв.

 

 

Італія. Газета «La Stampa», заголовок фото: «Закатовані діти».

Анонс матеріалу: «Зеленський: Нюрнберг для Путіна».

 

 

Іспанія. Газета «ARA». Підпис фото: ««Його застрелили, хоча він був у білому браслеті. Люди Бучі сумують і продовжують ховати своїх загиблих мирних жителів на тлі зростання глобального обурення армією Путіна».

Ще один матеріал: «Зеленський згадує Герніку і закликає іспанські компанії бойкотувати Росію».

 

 

     Видання «La Vanguardia». Зеленський нагадав Іспанії про жах Герніки, щоб вона вимагала додаткових санкцій. Президент України звертається до парламенту з подякою за підтримку, але просить більш рішуче та вказує на компанії, які досі працюють в Росії.

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 4 квітня про війну в Україні

 

     Нідерланди. Видання «Trouw».  Заголовок головного матеріалу: «Напад на Слов’янськ міг стати вирішальним ударом». Аналіз стратегії.  Російські сили вторгнення зараз зосереджені на південному сході України. Там вони стикаються з найбільш загартованими українськими воїнами.

Нова російська стратегія. Коротко:

·         Москва, схоже, виводить всі війська з півночі

·         Західні спецслужби очікують наступу на південний схід

·         Путін може назвати визволення Донбасу перемогою

Майже через півтора місяці після початку вторгнення в Україну президент Росії Володимир Путін змушений був внести серйозні корективи у свої цілі. Початковим наміром було швидке захоплення столиці Києва з наступним встановленням маріонеткового режиму, щоб поставити Україну на коліна.

Зазнавши невдачі, росіяни відходять з півночі окупованої країни. Вони залишають за собою слід знищених танків і бронеавтомобілів, братські могили та вбитих мирних жителів. Під час свого відходу, який у багатьох місцях досить безладний, росіян атакують українські частини. Останніми днями військові експерти висловлювали припущення, що Росія може залишити деякі війська під Києвом, щоб притиснути там українських захисників. Росіяни завадили б Україні відправити занадто багато підкріплень на південний схід. Але Москва справді, схоже, відводить всі свої війська з півночі.

Зараз росіяни зосереджені переважно на сході та південному сході України, сподіваючись захопити частини Донбасу, які проросійським повстанцям не вдалося захопити у 2014 році. Російська армія зараз перегруповує та поповнює запаси виведених частин, щоб відправити їх на південний схід. До бою також готують свіжих військовозобов’язаних, і, як вважають, у цей район відправили найманців із сумнозвісного угруповання Вагнера.

Західні спецслужби та аналітики підозрюють, що найближчими днями росіяни розпочнуть наступ із захопленого в п’ятницю міста Ізюм на провінційне місто Слов’янськ. Якщо вони захоплять це місто, вони можуть спробувати проштовхнутися на південь. Це дозволило б їм захопити українських захисників на Донбасі.

Водночас росіяни роблять усе можливе, щоб нарешті взяти портове місто Маріуполь, яке вони тримали в облозі вже тижнями. З Маріуполя вони могли йти в північному напрямку, щоб і з цього боку захопити та оточити українських солдатів на Донбасі.

Якщо російським силам вдасться реалізувати цей новий підхід, Путін, можливо, зможе представити «визволення Донбасу» як перемогу свого народу.

На користь сили вторгнення може йти те, що на Донбасі майже без винятку проживають російськомовні люди, деякі з яких традиційно прихильно ставляться до Москви. Це могло б зробити операцію там легше для росіян, ніж завоювання метрополії, як Київ, де закріпився мотивований ворог.

Але багато російських підрозділів, які зараз відводяться з півночі, зазнали великих втрат. Моральний дух здається низьким. Перебуваючи на південному сході, вони зіткнуться з найкращими підготовленими та найбільш загартованими українськими військами, які вкопані й оснащені багатьма західними протитанковими засобами.

Загалом, очікуваний напад Росії на Слов’янськ міг стати вирішальним ударом. Якщо росіянам не вдасться взяти це місто, їхнє завоювання решти Донбасу також загрожує різкою зупинкою.

 

 

Газета «AD» «Бойові собаки Путіна тримали будинок у Бучі».

Вбивали та ґвалтували чеченські кадировці, кажуть жителі.

 

 

Німеччина. Газета «FAZ» вийшло з заголовком:

«Хто були винуватцями Бучі?»

Підпис під фото: «Сліди». Ми не знаємо імен російських солдатів, які вбили сотні мирних жителів у цьому місті-супутнику Києва,  але F.A.Z. знайшов кілька тестових снарядів для мінометів у покинутому місці на околиці серед порожніх ящиків з боєприпасами, частин уніформи та залишків їжі. Вони вказують на в/ч 74268, полк 76-ї гвардійської десантно-штурмової дивізії із західноросійського міста Пскова. Їхній слід веде до чеченської війни та вторгнення на Донбас на початку війни в Україні у 2014 році.

Колонка справа: «Зміцнити фронт проти Путіна».

Заборона на імпорт вугілля – це найменша енергетична санкція, яку можна накласти на Росію. У поєднанні з іншими заходами, які має містити новий, поки п’ятий, пакет санкцій Європейського Союзу, втрата для військової машини Путіна не буде незначною. Проте те, що зараз запропонувала Комісія, залишається набагато нижче того, що уявляють Україна, деякі уряди Східної Європи та частина німецької громадськості. Якщо країни-члени схвалять пакет, Путін збереже своє найважливіше на даний момент джерело доходу: експорт нафти і газу до Європи.

Голова Комісії фон дер Ляєн представила пакет як відповідь на імовірні російські військові злочини в Бучі. Але інші фактори, очевидно, також відіграють роль, яка вплинула на європейську політику в цьому столітньому конфлікті з самого початку: розбіжності між державами-членами, мінімізація власних пошкодження, збільшення можливостей для майбутніх раундів. Це розумна державна майстерність, як би не витримали образи із зони бойових дій. Нафтогазове ембарго не зупинить Путіна відразу, його (військові) резерви великі. Важливо, щоб ЄС якомога швидше став незалежним від Росії. Але робити це потрібно поетапно, щоб Путін завжди був ослаблений сильніше, ніж він сам. Цей конфлікт може тривати довго, може, роки, і він буде невпинним.

Те, що зараз дійсно має значення, — це поставки зброї. Сподіваюся, ідея про те, що Україна все одно програє війну, тепер зникла з свідомості Берліна. Захід відмовив Україні в безпеці НАТО. Принаймні важке озброєння, якого потребує країна, має бути доставлено якомога більше і якомога швидше. Україна тримає фронт, який відділяє Європу від варварства.

 

 

Словаччина. Газета «Denník N». Російські солдати вбивали все, що бачили. Навіть домашніх тварин, просто для розваги, каже Андрій, який на вихідних приїхав у звільнене українське місто.

«Що я бачив у Бучі».

 

 

США

 

«Зеленський просить ООН покарати Росію» – пише «WSJ».

Підпис фото: «Президент України Володимир Зеленський у вівторок дистанційно виступає перед Радою Безпеки ООН».

Матеріал: «Мер допоміг чинити опір, а потім був убитий».

МОТИЖИН, Україна.  Сільська голова Ольга Сухенко більше десяти років дбала про своє село, як про сім’ю, розповідають місцеві жителі, благоустроюючи громадські будівлі, організовуючи концерти та вирішуючи суперечки. Коли російська армія відступила минулого тижня після місячної окупації, її сусіди знайшли бездиханне тіло пані Сухенко в неглибокій могилі зі зв’язаними руками. Поруч із нею лежали мертві чоловік і син.

Ольга, Ігор та Олександр Сухенки – це лише три обличчя жорстоких наслідків російської окупації, які, за словами українських чиновників та мешканців села, загинули мирних жителів.

Підпис під фото: « Автомобіль сина Ольги Сухенка забрали російські війська і знайшли біля тіл родини».

 

 

«The New York Times». Фото: «Бородянка, українське приміське місто під Києвом, було одним із перших місць, які постраждали від російських авіаударів. В.о мера оцінив загиблих у понад 200 осіб».

Головний матеріал «У різкій промові Зеленський дорікає ООН за бездіяльність»

Маючи докази зростання звірств у передмістях Києва та підготовки російських військ до нового наступу далі на схід, президент України Володимир Зеленський у вівторок виступив з різкою промовою в Організації Об'єднаних Націй, звинувативши Росію у переліку жахів та запитуючи світовий орган, який не робить жодних дій для припинення війни служить будь-якій меті.

Виступаючи з відеозв'язку з Радою Безпеки ООН, він порівняв російські сили з Ісламською державою, закликав до створення Нюрнберзького трибуналу з військових злочинів і висловив своє гірке розчарування, знаючи, що Рада, в якій Росія є одним із п'яти постійних членів із правом вето — нічого не робив, окрім як говорив.

«Де безпека, яку має гарантувати Рада Безпеки?» — сказав пан Зеленський, порушивши питання про те, чи заслуговує Росія на збереження свого місця в раді. «Ви готові закрити ООН? Ви думаєте, що час міжнародного права минув? Якщо ваша відповідь негативна, то вам потрібно діяти негайно».

У залі настала тиша, коли показувалося коротке відео, надане урядом пана Зеленського, на якому були показані деякі з сотень трупів, розкиданих навколо міста Буча, на північний захід від Києва, після відступу російських військ минулого тижня — роздуті, обвуглені тіла . цивільних осіб, зокрема дітей. Деякі жертви зі зв'язаними руками було вбито пострілами в голову.

Пан Зеленський заявив, що у Бучі «вбивали цілі сім'ї, дорослих та дітей, а тіла намагалися спалити». Громадянські особи «були роздавлені танками, коли сиділи у своїх машинах посеред дороги», додав він, стверджуючи, що «жінок ґвалтували та вбивали на очах їхніх дітей; їхні мови було вирвано».

Китай утримався від критики Росії на засіданні у вівторок, заявивши, що Рада Безпеки має почекати, доки розслідування не встановить фактів в Україні. Зростаюча світова держава Китай останніми роками зблизився з Росією, об'єднаний загальною антипатією до Сполучених Штатів. Розбіжності щодо війни практично не змінилися з 26 лютого, коли 11 із 15 членів Ради Безпеки проголосували за резолюцію, що засуджує вторгнення Росії, Росія наклала вето на цей захід, а утрималися ще троє - Китай, Індія та Об'єднані Арабські Емірати. .

Посол Росії в ООН Василь Небензя повторив заяви свого уряду, спростовані численними доказами, про те, що звірства у Бучі були сфальшовані або не відбувалися, коли російські утримували місто. Він зробив низку інших непідтверджених заяв, зокрема помилково заявивши, що в Україні, де вільно обраним президентом є єврей, який втратив членів сім'ї під час Голокосту, нацисти «правлять бал».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 5 квітня про війну в Україні

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024