«Природу путінського режиму не можна зрозуміти без аналізу її кагебістських коренів», – Платформа європейської пам’яті та сумління

05 Квітня 2022, 16:08
Витоки путінського режиму - КДБ 926
Витоки путінського режиму - КДБ

Міжнародна інстанція відзначила організацію, яка поширювала правду про радянський режим.

Платформа європейської пам’яті та сумління – міжнародна мережа організацій, які досліджують і підвищують обізнаність про тоталітарні режими в Європі, – відзначила міжнародне товариство «Меморіал» нагородою за донесення правди про злочини комунізму та спротив політиці путінського режиму в сучасній Росії у сфері історичної пам’яті – повідомляє Український інститут національної пам’яті.

Цю відзнаку, зазначається в повідомленні, Платформа вручає щорічно людям чи організаціям, які борються з тоталітаризмом за ідеали демократії, фундаментальні людські права і свободи та верховенство права. Нагородою за 2018 рік був відзначений український режисер і політв’язень Кремля у 2014–2019 роках Олег Сенцов; за 2014 рік – лідер кримськотатарського національного руху Мустафа Джемілєв.

В офіційному релізі про нагороду, заявляє з цього приводу Український інститут національної пам’яті,  керівництво Платформи відзначило, що це висловлення підтримки тим небагатьом росіянам, які протистоять війні.

У перший день повномасштабного вторгнення Росії в Україну Платформа європейської пам’яті та сумління оприлюднила заяву, в якій засудила агресію, назвавши її злочином проти миру, та виступила з підтримкою України.

«Агресії передувала багаторічна кампанія історичної дезінформації проти України та інших країн Центральної і Східної Європи. Ми шкодуємо, що демократичні суспільства проігнорували ці попереджувальні сигнали. Кримінальну природу путінського режиму не можна зрозуміти без аналізу її радянських, особливо КГБістських, коренів», – зазначили в організації.

Сучасна Росія поступово, але послідовно відтворювала найжорстокіші тоталітарні практики з одночасним виправданням і прославленням радянського режиму, зокрема в його найгіршому сталінському варіанті, та переслідувала тих, хто намагався доносити історичну правду.

Незасудження міжнародною спільнотою комуністичного тоталітарного режиму на рівні з нацистським також створило підґрунтя для відтворення цього режиму у його нинішньому, путінському, варіанті. Однозначне та вичерпне засудження злочинів комунізму повинно стати одним із наслідків російської агресії в Україні.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
26.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром