У Кракові 81 рік тому Степана Бандеру обрали провідником ОУН

01 Квітня 2022, 16:22
Членами ОУН приймають присягу. У центрі - Степан Бандера 1383
Членами ОУН приймають присягу. У центрі - Степан Бандера

На своєму зібранні оунівці схвалили силовий захист української нації, мови, культури і традицій від більшовицьких, фашистських та інших загарбників, а також обрали провідника організації.

1 квітня 1941 року в місті Кракові (Польща) відбувся ІІ Великий Збір Організації українських націоналістів (ОУН). Головною метою з’їзду було утвердження ідей українського націоналізму та постанов, що стосувалися політичного, військового, економічного та соціального життя українців – пише Сила пам'яті.

На з’їзді зазначалося, ідеться в публікації, що Українська суверенна соборна держава є основою розвитку нації і належить лише українцям.

Збір глибоко засудив наявну в УРСР колгоспну систему, виступив за ліквідацію колгоспів та за право українського селянина самостійно організовувати своє господарство й керувати ним. Держава повинна була взяти під свою опіку робітника задля забезпечення справедливої заробітної плати та забезпечення належних умов праці у всіх галузях. Проголошувалося соціальне забезпечення незахищених верств населення, а також наявність загальнообов’язкової безоплатної медицини.
 
На ІІ Великому зборі ОУН також був обраний її провідник. Ним став Степан Бандера.
 
Загальні світоглядні положення та політичні програми діяльності оунівців були зазначені на першому Великому Зборі ОУН 1929 року.
 
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром