Фотографка з Луцька шукає архівні фото людей, репресованих радянським режимом

01 Квітня 2022, 11:00
Бабуся і її сестра.Фото із сімейного архіву фотографки 1141
Бабуся і її сестра.Фото із сімейного архіву фотографки

Документальна та концептуальна фотографка Олеся Саєнко створює фотопроєкт про репресованих та їх нащадків.

Про це вона розповіла кореспонденту Район. Історія.

Прапрадіда фотографки Петра Рихлінського розстріляли енкаведисти 23 червня 1941 року в Луцьку за сфабрикованою справою. Таких родових трагедій в українців та інших народів чимало. Нині Олеся розшукує такі історії для фотопроєкту, ідея якого з’явилась ще 2019 року.

Якщо ваші рідні стали жертвами радянського режиму і ви маєте їхні архівні фотографії (в електронному чи друкованому вигляді) поділіться історією та знімками, написавши на пошту [email protected].

«Я хочу показати, що українців, литовців та інші народи не так просто знищити. Також для мене важливо відтворити географію злочинів та їхню масовість. Але оскільки цих історій велика кількість, також продемонструвати тривалу безкарність Росії », — каже фотографка Олеся Саєнко.

Історії репресованих українців та інших народів, які потерпіли від радянського режиму, фотографка хоче доповнити світлинами нащадків, створивши диптихи. Ці знімки вона візьме за основу для створення портретів з вами, зберігши настрій, композицію, пози зі світлини, встановлюючи зв'язок між вами та вашими предками

 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024