На Київщині 78 років тому підрозділ УПА зустрівся в бою з переважними силами військ НКВС

30 Березня 2022, 14:32
Пам'ятник УПА в селі Мигалки 753
Пам'ятник УПА в селі Мигалки

Загиблим у нерівному бою з енкаведистами повстанцям за незалежної України на околиці села встановили пам'ятник..

30 березня 1944 року в Бородянському районі на Київщині прийняв бій з військами НКВС підрозділ УПА «Базар» – пише Сила пам'яті.

Повстанці, зазначається в публікації, мали намір перейти залізницю Сарни – Київ й, отаборившись, перечекати сніговії.Але вони затрималися через збір харчів і збилися з дороги. 

30 березня підійшли до села Мигалки, в якому було «повно червоних», зав’язалася перестрілка. Деякі повстанці, що пішли за харчами й зайшли вглиб села, потрапили до рук НКВС.

Бій із підрозділами НКВС розпочався близько третьої години по обіді й тривав до пізнього вечора.

«Війська НКВД ввесь час атакували нас. З перших стрілів стає ранений ком. Ярий, а дальше важко поранений ком. Лисогір добиває себе гранатою. Червоні підкидають все нові і нові сили, не зважаючи на свої жертви стараються нас взяти. Їм це не вдається. Після нерівного бою під охороною ночі відступаємо. Наші жертви в цей день великі: 9 стрільців не вертають з села, попадають до НКВД, 20 гине в бою, а 10 стрільців зіставляється раненими», – згадував один з учасників того бою.

До початку квітня в наступних боях загинули майже всі повстанці з'єднання.

Після бою біля  Мигалок тодішній голова села, що повернувся покаліченим із фронту, наказав молодим дівчатам — 20-річній Ганні Герасименко та її молодшій сестрі Зінаїді і чоловіку похилого віку копати велику та широку яму. «Це бандери», — пояснював голова. Біля крайніх хат лежали вбиті три молоді хлопці, одного з яких Ганна впізнала: він заходив до них напередодні з іншими повстанцями, які «не робили шкоди, а тільки просили поїсти». Мати Ганни поставила йому під поранену руку пів хлібини.

На околиці села Мигалки є могила з хрестом, який встановив у 2005 році місцевий мешканець. Неподалік пам’ятник з табличкою «Вічна пам’ять воїнам Української Повстанської Армії, які в нерівному бою за волю України загинули тут 30 березня 1944 року».

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024