Перші шпальти світової преси 29 березня про війну в Україні

29 Березня 2022, 18:15
Українські воїни в Києві після боїв. Перша шпальта «The New York Times» 1625
Українські воїни в Києві після боїв. Перша шпальта «The New York Times»

Війна в Україні продовжує посідати головне місце у світових  ЗМІ.

 

Великобританія

 

Майже на всіх перших шпальтах з'явилися повідомлення про те, що російського мільярдера Романа Абрамовича та двох українських перемовників було отруєно на неформальних мирних переговорах — через тиждень після вторгнення Росії в Україну.

 «Financial Times», анонс на першій шпальті: «Фінська лінія. Російський сусід десятиліттями був готовий до конфлікту».

Колонка: «Погнали назад. Українські сили повертають районні землі», розповідає про визволення українських райцентрів. 

«Financial Times», також повідомляє про попередження Банку Англії про те, що цього року доходи у Великій Британії зіштовхнуться з «історичним шоком». У документі йдеться, що керівник банку Ендрю Бейлі сказав, що вторгнення Росії в Україну посилить наявну інфляцію і тиск на вартість життя, а зростання цін на енергоносії, як очікується, перевершить будь-який річний шок 1970-х років.

 

 

 

«The Guardian» наводить звіт про відновлення мирних переговорів щодо України на тлі звинувачень в отруєнні.Мирні переговори в Україні відновлюються на тлі заяв про отруєння Абрамовича. Цього місяця під час неформальних переговорів російсько-українська переговорна група зазнала симптомів отруєння. Звинувачення з’явилися напередодні перших за кілька тижнів мирних переговорів віч-на-віч на тлі побоювання, що Кремль не готовий піти на компроміс, незважаючи на жорсткий опір, з яким його сили зустріли з початку вторгнення. Про це вперше повідомили в Wall Street Journal і журналі розслідувань Bellingcat, хоча американський чиновник повідомив Reuters вчора ввечері, що докази не вказують на отруєння. Джерело, яке безпосередньо знає про інцидент, повідомило Guardian, що Абрамович, власник футбольного клубу «Челсі», мільярдер, брав участь у неформальних переговорах у столиці України Києві на початку березня, коли йому стало погано. За словами джерела, учасником переговорів був і народний депутат України Рустем Умеров, а потім чоловіки виїхали з України до Польщі, а потім полетіли до Стамбула, де їм надали медичну допомогу. «Це було під час його першої поїздки до Києва. Роман втратив зір на кілька годин. У делегації, яка брала участь у мирних переговорах між Україною та Росією в ніч з 3 на 4 березня 2022 року, спостерігалися симптоми отруєння хімічною зброєю», – йдеться в повідомленні. «Одною з жертв був російський підприємець Роман Абрамович», – пише видання у твіттері. Bellingcat сказав, що симптоми включали запалення очей і шкіри, а також пронизливий біль в очах, і додав, що троє чоловіків швидко одужали. Наступного дня виїхали з Києва, поїхали до Польщі й полетіли до Стамбула. «Три чоловіки відчувають симптоми. Останній раунд переговорів між Росією та Україною, який має розпочатися сьогодні в Стамбулі, був затьмарений заявами про те, що російський мільярдер Роман Абрамович та інші учасники  разом з Рустемом», – повідомило джерело. Раніше Bellingcat опублікував заяву, в якій стверджує, що троє чоловіків стали жертвою підозри на отруєння.

 

 

 

Абрамович "осліп у результаті отруєння", - говорить заголовок на першій смузі "Daily Mail".

 

 

 

«Daily Star» публікує нехарактерно пряме повідомлення про підозру на отруєння, використовуючи недавню фотографію пана Абрамовича в аеропорту в Ізраїлі через кілька днів після того, як він захворів і втратив зір на «кілька годин».

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 25 березня про війну в Україні

 

Європа

 

Хорватія. Газета «Vecernji List» Основний матеріал про: «Турбота про українців МВС оголосило тендер. Тисяча євро на біженця протягом перших шести місяців з ЄС. Якщо біженці перебувають у приватному житлі, держава буде платити максимум 3600 кун на місяць за оренду та комунальні послуги.

 

 

 

Румунія. Газета «Informatia Zilei».

Анонс: «Росія – велика загроза нашій безпеці»

Матеріал на першій шпальті: «Через Петеа та Халмеу проходить все менше українських біженців». За останні 3 дні до округу в’їхали 500 громадян України, а виїхали 2 тис. Кількість громадян України, які перебувають транзитом через повіт Сату-Маре, неухильно зменшується з дня на день. Рух через окружну митницю повільно повертається в норму.

Здається, з перших днів вторгнення в Україну пішли ті, кому було нікуди. Інші або застрягли в розбомбованих містах, або не мають ні знань, ні матеріальних ресурсів, щоб поїхати до Західної Європи.

Підпис під фото: «Два тижні тому понад 3000 українців щодня проходили через Петеа пункт».

 

 

 

Словаччина, газета «Denník» підпис на першій шпальті «Броня Київ».

 

 

 

Греція, газета: «Nea Kriti». Абрамовича та українських перемовників отруїли невідомою хімічною зброєю. Гра шпигунів»

 

 

 

Нідерланди. На першій шпальті «Het Financieele Dagblad»: «Найбільші пивовари Heineken і Carlsberg покидають Росію»

Пивовар приєднуються до виходу транснаціональних компаній для вторгнення в Україну. Пивовар Heineken і його колега по данському сектору Carlsberg повністю виходять з Росії на знак протесту проти вторгнення російських військ в Україну. Вони приєднуються до міжнародних компаній, які вирішують покинути країну. Shell була однією з перших і найбільших компаній, яка прийняла це рішення. Такі мережі, як Ikea і McDonald's, закрили всі свої філії в країні. Зараз налічується понад 450 компаній. У зв'язку з від'їздом з Росії Heineken списує близько 400 млн євро. 4 березня Heineken припинив експорт пива в Росію, а згодом і виробництво бренду Heineken в країні. Поки тривав продаж таких брендів, як Amstel і Affligem, це призводило до внутрішньої критики. Тепер пивовари повністю відвертається від Росії. За словами компанії, ведення російської діяльності більше не відповідає її стандартам і цінностям. Голландський пивовар списує приблизно 400 мільйонів євро. Відомий як перший з найбільших пивоварів, за ним пізніше того ж дня вийшов данський Carlsberg. Для данців рішення є більш радикальним: Carlsberg з 8400 співробітниками і вісьмома пивоварнями отримує 10% свого обороту з Росії, де їй належить 27% ринку пива. Компанія змушена зробити «значне списання» через відхід, але не називає жодних цифр. «Це важливе рішення», — каже Сіес’т Харт, голландець, який є генеральним директором данської пивної групи. За словами 't Hart, рішення не могло бути прийняте раніше. «Ми не можемо просто залишити бізнес позаду. Ми не бачимо варіанту залишитися в Росії, враховуючи поточний розвиток подій, але потрібен час, щоб підготувати правильні кроки в інтересах наших людей і не допустити, щоб наша компанія в Росії пішла в неправильному напрямку. Руки падають».

Heineken також не мав іншого вибору, окрім як піти, вважає аналітик з капіталу Йос Верстег з InsingerGilissen. «Вони не хочуть забруднити бренд Heineken ризиком того, що споживачі його бойкотуватимуть. Вони намагалися продовжити роботу з місцевими брендами пива, але вести бізнес в Росії стає все важче. Ви більше не отримаєте грошей з Росії. Можна сказати, що майже кожна велика компанія хоче вийти».

Ісландія. «Frettabladid», фото на першій шпальті: «Величезна кількість біженців втекла до Польщі з України через вторгнення Росії. Готовність і навантаження на систему зростає з кожним днем».

«Варшава кипить» колонка на першій шпальті «У Польщі зростає напруга щодо того, як буде розвиватися вторгнення Росії в Україну. Жителі Варшави, опитані Fréttablaðið на вулицях столиці вчора, кажуть, що неприпустимо, щоб російський народ ставився як жертва вторгнення.«Я їм не прощаю», – сказав міський дипломат. Наразі у Варшавському міжнародному аеропорту імені Шопена посилено охорону. Вчора в центрі Варшави були досить помітні офіцери поліції.

11.  Італія. Газета «La Stampa», заголовок: «Отрута на мирних переговорах». Анонс матеріалу: «Зеленській сказав Draghi (прем'єр Італії): «Італія це гарант». Фото згадка про загиблу Анну Політковську поряд з фото Абрамовічем якого можливо отруїли

 

 

 

Швейцарія. Газета «Kleine Zeitung» пише:

«Україна — Росія: початок переговорів у Туреччині».

Війна в Україні Приблизно через чотири з половиною тижні після російського вторгнення в Україну Москва і Київ розпочинають новий раунд переговорів сьогодні в Стамбулі. Делегації обох країн зустрілися в офісі президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана. Перед початком переговорів турецька сторона хоче зустрітися з делегаціями. Ердоган заявив, що спілкувався телефоном з президентом України Володимиром Зеленським і главою Кремля Володимиром Путіним, заявивши, що справи йдуть у «позитивному напрямку».

Американська газета Wall Street Journal повідомляє, що члени делегацій, у тому числі російський олігарх Роман Абрамович, були отруєні під час переговорів на початку березня. Про це повідомили декілька українських учасників

Підпис на малюнку: «Ляпас – і Оскар для виробника комп’ютерів Film Award».

Сам малюнок є карикатурою на цей випадок (ляпас) оскільки він відвертає від війни в Україні.

Анонс: «Українські біженці. Кантон Цюріх хоче навчати тисячі додаткових школярів».

Іспанія. Газета «ARA»

Анонс матеріалу: «Війна в Україні загрожує великим голодом, зупинкою боротьби зі зміною клімату та кризою влади»

На фото Зеленського цитата з його виступу «Перемога України – це лише питання часу».

 

 

 

Туреччина. Газета «Daily Sabah»: «Росіяни та українці в Стамбулі обговорюють мир».

Дипломатична наполегливість Анкари принесла ще один позитивний розвиток, оскільки російська та українська делегації нарешті сядуть за стіл для нових переговорів у Стамбулі, де є сподівання, що ворожі

 сторони знайдуть політичне рішення для миру.

 

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 26 березня про війну в Україні

 

 

      Німеччина. Газета FAZ, «Ті, хто проповідує насильство, виключають себе»

Українська війна фактично змушує людей займати позицію. Але не можна змусити ставлення. Можна сперечатися про звинувачення в окремих військових злочинах, але навряд чи про російську агресію. Війна Путіна, грубе порушення заборони застосування сили міжнародним правом та його відкрите заперечення української нації – це не лише міждержавні справи. Кожен, хто публічно підтримує загарбницьку війну в запальній формі, підлягає судовому переслідуванню згідно з німецьким законодавством. Занепокоєння викликає не лише те, що 35 держав утрималися від засудження російської агресії в Генеральній Асамблеї ООН, а й демонстративного розмахування російськими прапорами в цій країні, що можна побачити нещодавно на маршах протесту проти коронавірусних заходів.

Зараз Росія все ще є членом міжнародного співтовариства (суворо санкціонована), і люди не є синонімом її лідерства. Але ті, хто використовує символ війни «Z» демонстративно та у зв’язку з війною, символ, який широко використовується силами вторгнення Путіна як скорочення «перемоги», очевидно, підтримують жах цієї війни та висміюють її жертви. Будь-хто, хто таким чином виступає проти нашого основного порядку, справедливо стає об’єктом верховенства права. Водночас, звісно, ​​він має подбати про те, щоб у цій країні – на відміну від імперії Путіна – можна було сперечатися про нібито невимовні речі, не боячись заборони на професію та ув’язнення.

Тим важливіше, що міжособистісні суперечки також є цивілізованими. Невиправдані напади на росіян, російськомовних, навіть на все, що так чи інакше здається російським. Війна близька багато в чому, не в останню чергу через багато біженців. Ніхто не повинен просто нести приватну солідарну відповідальність. У той же час кожен, хто проповідує насильство, порушує основний порядок. Це стосується як держав, так і кожної окремої людини.

 

 

 

Газета «POTSDAMER» фото с заголовком: «Федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок (Зелені) відвідала в понеділок перший прийом Бранденбурга в Айзенхюттенштадті. Зараз там перебувають 1500 біженців з України»

Головний матеріал: «Росія зараз припиняє поставки газу?»

• Країни G7 відхиляють запит на оплату в рублях

• Нові загрози з боку Москви з припиненням енергетичних угод

• Мер Маріуполя хоче повністю евакуювати місто

• Мільярдна програма: Хабек закликає допомогти економіці.

Група з семи провідних демократичних економічних держав (G7) хоче продовжувати оплачувати свої рахунки в євро та доларах. Президент Володимир Путін оголосив, що поставки в «недружні держави» будуть оплачуватися лише в рублях. Це "одностороннє і явне порушення існуючих контрактів", заявив у понеділок федеральний міністр економіки Роберт Хабек (Зелені). Зараз Німеччина головує у G7. Оплата в рублях «не прийнятна».

Відповідь з Москви надійшла миттєво: відмова G7 призведе до зупинки поставок, попередив депутат і член комітету з економічних питань Іван Абрамов. За даними державної компанії «Газпром», Росія наразі безперервно постачає газ на Захід. За словами міністра закордонних справ Сергія Лаврова, Росія також заявила, що введе обмеження на в'їзд для громадян «недружніх» держав. Це стосується держав, які ввели санкції проти Росії.

«Бо сьогоднішній вівторок новий».

Запланований раунд переговорів між Росією та Україною. Переговорники мають зустрітися в Стамбулі. Речник Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що важливо, щоб переговори відбулися особисто, незважаючи на обмежений прогрес, досягнутий наразі. Київ завчасно погасив очікування від переговорів.

Україна також не бачить ознак виведення російських військ з Києва. Кремль не відмовився від планів принаймні оточити Київ, заявив речник Міноборони. Росія переміщує додаткові підрозділи до українського кордону. Українська армія подекуди контратакувала. За новою інформацією Міноборони, загинули близько 17 тисяч російських військових. Числа неможливо перевірити незалежно.

Міністерство оборони Лондона також повідомило про відсутність значних рухів російських військ. Проте вони здобули більше наземних здобутків на південному сході поблизу оточеного порту Маріуполь. Там російські війська в першу чергу намагалися б захопити порт.

Після заяви Росії про те, що в майбутньому вона зосередиться на «визволенні Донбасу» в українській війні, уряд у Києві побоюється, що ситуація в Маріуполі погіршиться. Мер міста, що постраждало, закликав до повної евакуації, за словами Вадима Бойченка, неминуча гуманітарна катастрофа. Наразі загинули 5 тисяч людей, 160 тисяч жителів залишилися без світла. Є автобуси для евакуації, але Росія не обіцяла вільний проїзд.

З огляду на можливі військові злочини Росії, британський експерт має консультувати судову владу Києва. Уряд призначив колишнього суддю Міжнародного кримінального суду Говарда Моррісона. Він працював на колишню Югославію, в тому числі на судовому процесі над лідером боснійських сербів Радованом Караджичем. Уже 42 країни звернулися до Міжнародного суду щодо воєнних злочинів Росії, пише Kyiv Post.

Федеральна поліція зареєструвала в Німеччині 272 338 військових біженців. Про це в понеділок повідомило МВС. Оскільки стаціонарного прикордонного контролю немає, кількість біженців, ймовірно, буде значно вищою. Федеральний міністр закордонних справ Анналена Бербок (Зелені) пообіцяла сусіднім з Україною державам фінансову підтримку у вирішенні кризи біженців. Німеччина може допомогти забезпечити догляд за біженцями безпосередньо на місці, сказав Бербок.

Підпис під другим фото: «Ці двоє маріупольців також змогли втекти в безпечне місце».

 

 

 

Газета «Der Tagesspiegel»: «З заслання проти Путіна» анонс матеріалу на третій шпальті: «Російський опір Путіну організовується за кордоном. У Німеччині, але перш за все в Латвії, представники опозиції спілкуються в мережі. Там їм теж не безпечно».

 

 

 

Видання «Passauer Neue Presse»: G7 відмовляється від платежів в рублях

Чітке "ні" вимогам Путіна про рахунки за газ - Хабек: "Ми не будемо розділені"

Берлін. Країни групи G7 відхилили вимоги Росії оплачувати рахунки за газ в рублях. Про це заявив вчора федеральний міністр економіки та захисту клімату Роберт Хабек (Зелені) після віртуальної зустрічі з міністрами енергетики G7. Нині Німеччина очолює групу держав, до якої, крім Німеччини, входять Франція, Італія, Японія, Канада, США та Великобританія. ЄС також взяв участь у раунді, сказав Хабек. За словами Хабека, міністри G7 погодилися, що вимога виплати в рублях є «одностороннім і явним порушенням існуючих договорів». Укладені контракти дійсні, компанії, які постраждали, повинні дотримуватися договору. «Тож це означає, що оплата в рублях неприпустима». Федеральний канцлер Олаф Шольц (SPD) також наголосив учора: «Компанії будуть платити відповідно до своїх контрактів». Ці контракти в основному засновані на євро.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін заявив, що поставки газу «недружнім державам» будуть виставлятися лише в рублях. Це підтримало б російську валюту, яка зазнала тиску, оскільки країни-імпортери змушені були б закуповувати рублі. Серед постраждалих країн також Німеччина та. На сьогоднішній день поставки газу в Німеччині оплачуються, наприклад, в євро. "Спроба Путіна нас розділити очевидна", - сказав Хабек. Але є велика єдність.

«Ми не дозволимо себе розділити, відповідь країн G7 зрозуміла: домовленості будуть дотримані». На запитання про підготовку в разі припинення поставок газу Росією Хабек сказав: «Ми готові до всіх сценаріїв. Федеральний уряд працює над відповідями на сценарії з початку року. Вимога Путіна про оплату в рублях слід інтерпретувати таким чином, щоб він «стояв спиною до стіни», сказав Хабек.

Тим часом бої в Україні тривають з великою гостротою: російські військові вчора також атакували там міста з повітря. Українські війська розпочали контратаки в районі Харкова. За даними Кремля, нові переговори між делегаціями України та Росії можуть початися сьогодні в Стамбулі.

Федеральний уряд розглядає можливість створення протиракетного щита для всієї Німеччини за ізраїльським зразком, заявив канцлер Шольц.

 

 

 

Газета «Südwest Presse»: Під час війни в Україні символ «Z» можна побачити на російських танках, а також його використовують у Німеччині прихильники війни. На стіні церкви у Вюрцбурзі нанесено «Z». Зараз все більше федеральних земель забороняють цей знак. Тепер це також має бути переслідувано в Берліні, Баварії та Баден-Вюртемберзі.

 

 

 

США

 

«Portland Press Herald» Українські військовослужбовці в Тростянці, Україна, у понеділок. Українські війська заявляють, що відновили контроль над деякими районами на півночі країни, які були захоплені Росією. Мирні переговори заплановані на вівторок у Туреччині.

 

 

 

The «Wall Street Journal» вийшов с заголовком «Витік розкриває таємний світ проросійської хакерської банди».

У секретному чаті, яким керує група кіберзлочинців, пов’язаних з Росією, хакер висловив хвилювання щодо плану атаки та виведення з ладу понад 400 американських лікарень. «Буде паніка», — написав хакер російською. Це був 2020 рік, у важкий момент пандемії, і банда планувала взяти в заручники комп’ютерні системи лікарень, багато з яких боролися за порятунок пацієнтів з Covid-19. Влада США та дослідники кібербезпеки зірвали значну частину плану, попереджаючи лікарні перед тим, як було встановлено хакерське програмне забезпечення, але хакери відмовилися від невдачі, згідно з кешом даних і документів, які просочилися в Інтернет. останні тижні. Хакерське підприємство, яке федеральні прокурори назвали Trickbot Group, і його філії вже зібрали сотні мільйонів доларів, закривши відділення невідкладної допомоги, міські органи влади та державні школи з 2018 року. «Мені це все смішно», — написав хакер Trickbot, який використав псевдонім «ціль» у повідомленні після того, як план був зірваний, до «Стерна», лідера групи та платника.

Широко розкритий погляд на внутрішню роботу, можливо, найбільшої та найнебезпечнішої у світі організованої кіберзлочинної групи є дивовижним наслідком війни в Україні. Анонімний дослідник, який проник на сервери групи і назвав себе українцем, опублікував дані у Twitter 27 лютого. «Україна встане!» потім він написав у твіті від 2 березня. Дослідники з безпеки та американські чиновники кажуть, що внутрішні розмови є найбільш повним і відвертим публічним поглядом на діяльність кримінального підприємства-вимагача. Влада США відстежувала групу Trickbot, але мало що було відомо публічно про її операції та внутрішні обговорення до того, як з’явилася більше 200 000 повідомлень та документів.

Фото на першій шпальті: «Українські війська у понеділок пройшли повз пошкодження у місті Тростянець на північному сході біля кордону з Росією». 

«Переговори тривають у міру того, як Київ наполягає, щоб повернути землю».

Росіяни та українці зустрінуться в Туреччині.

Байден заявив, що висловлювання Путіна було проявом «морального обурення».

Росія та Україна підготувалися провести переговори про припинення вогню в Туреччині, щоб спробувати припинити більш ніж місячну війну, поки тривають інтенсивні бої, коли українські сили відвоювують території на північ від столиці Києва після того, як російські війська випустили ракети по кількох українських містах - це за ніч.

Російські переговорники мали прибути до Стамбула пізно в понеділок, а за ними українська делегація для переговорів про припинення вогню, запланованих на вівторок вранці. Президент України Володимир Зеленський на вихідних окреслив умови, за яких Україна може визнати нейтральний статус у рамках мирного врегулювання з Росією, заявивши, що його країна може провести референдум про нейтралітет, але лише після окупації Росією.

 

 

 

«Я не приношу вибачення», — каже Байден про засудження Путіна» пише «The New York Times»Фото на першій шпальті: «Українські воїни у Києві після боїв на передовій на північ від столиці в понеділок. У передмісті Києва Ірпінь тривав обстріли».

«Україна заявила, що відвоює землю під Києвом» - колонка на першій шпальті.  У понеділок українці повідомили, що вони відкинули вторгнення російських військ у запеклих боях навколо Києва та на північному сході України, в той час як росіяни рушили в оточення та відрізали українські сили на сході, завдяки чому дипломатичне вирішення війни здавалося таким же далеким. як завжди.

Повідомляється, що українські контратаки навколо Києва повернули більше територій, при цьому мер Ірпіня, запеклого передмістя на північно-західній околиці столиці, заявив, що більшість російських військ відступили, хоча бої в деяких районах тривали. Якщо українські солдати зможуть зберегти контроль над Ірпінем, було б стратегічно важливо зберегти контроль над Києвом.

«Наш Ірпінь звільнений від московського зла», – написав у понеділок у Telegram мер Ірпіня Олександр Маркушин. Але заступник начальника міліції Олександр Богай у телефонному інтерв’ю висловив більш скептичний відгук, зазначивши, що бої тривали навіть тоді, коли більшість російських військ, схоже, відступили, і що росіяни продовжували обстрілювати місто.

Дипломатія між ворогуючими країнами тривала: російська та українська делегації прибули до Стамбула для другого раунду переговорів, який розпочнеться у вівторок.

Хоча український президент Володимир Зеленський заявив, що він відкритий до обговорення майбутнього нейтралітету України, якщо він зможе отримати гарантії безпеки для своєї країни і лише після загальнонаціонального референдуму, він відмовився поступатися території Росії або самому собі проголошені республіки в південно-східному регіоні, відомому як Донбас, як того вимагав президент Росії Володимир Путін.

У Вашингтоні президент Байден у понеділок підтримав коментарі, які він зробив у суботу щодо пана Путіна: «Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі». Звертаючись до журналістів, пан Байден сказав, що це зауваження, очевидно, викладене в промові, яку він виголосив у Варшаві, було виразом його особистого обурення, а не заявою політики США щодо повалення російського лідера.

На полі бою, окрім здобутків навколо Києва, українці також повідомили про важливий прогрес у Сумській області, на північний захід від Харкова, біля кордону Росїї.

«Висловлення обурення — жодних змін у політиці США» – ще одна колонка на першій шпальті видання.

Президент Байден у понеділок підтримав свій коментар про те, що Володимир Путін не повинен залишатися президентом Росії, але він сказав, що це вияв його власного жаху з приводу вторгнення в Україну, а не зміна американської політики, спрямованої на усунення Пан Путін з посади.

«Я висловлював моральне обурення, яке відчуваю, і не приношу за це вибачення», — сказав пан Байден журналістам у Білому домі, відкинувши критику з усього світу за останні два дні щодо потенційних дипломатичних наслідків. його слів. Президент сказав, що ніхто не повинен був інтерпретувати його коментарі як заклик до відставки Путіна.

«Це смішно», — сказав він на запитання про свою промову у Варшаві в суботу, коли сказав: «Заради Бога, ця людина не може залишатися при владі». У понеділок пан Байден сказав: «Ніхто не вірить, що я говорив про те, щоб знищити Путіна». Наслідки слів Байдена у Варшаві підкреслили дилему, з якою стикаються він і союзники по НАТО щодо того, як засудити війну в Україні та тиснути на Росію, не припиняючи жодних відносин з Москвою, які могли б допомогти припинити вторгнення.

Заходу також доведеться вирішити, чи дозволять Москві повернутися до глобальної економіки, чи знімати санкції та як відновити дипломатичні відносини, якщо Росія відведе свої сили.

Зауваження пана Байдена викликало певну похвалу за свою жорсткість і ясність, а також застереження від законодавців і президента Франції Еммануеля Макрона, який сказав у неділю, що «я б не використовував таких слів», коли його запитали про пана Байдена. Пан Макрон заявив, що сподівається досягти припинення вогню та виведення російських військ з України за допомогою дипломатії.

Деякі критики стверджують, що декларація пана Байдена може ускладнити переговори про припинення п’ятитижневої війни, яка забрала життя тисяч в Україні та прогнала мільйони з їхніх домівок. 

«Жорстокий підручник Путіна, відточений на спустошених вулицях Чечні» авторський матеріал CARLOTTA GALL.

У столиці України Києві, серед смертоносного гулу важкої російської артилерії, багато чого здається знайомим. Не в останню чергу жахливе відчуття страху.

Майже 30 років тому я був у Грозному, столиці Чечні, території на півдні Росії, яка наважилася проголосити незалежність від Москви під час розпаду Радянського Союзу. За свою зухвалість чеченці заплатили чимало. Російська армія двічі вторглася та двічі знищила місто, що стало знайомим російським посібником щодо встановлення контролю над окраїнами колишньої Російської імперії та примусу людей до підкорення.

Україна дуже відрізняється від Чечні, яка на Північному Кавказі була невеликою територією лише в один мільйон людей. Україна є суверенною державою з населенням понад 40 мільйонів, збройними силами понад 200 000 військовослужбовців і столицею три мільйони і більше жителів.

Але варто згадати досвід Чечні, оскільки це був перший раз, коли ми бачили, як Володимир Володимирович Путін розробляв свій план гри, щоб відновити російське панування там, де він хотів. Його методи – це груба сила та терор: бомбардування та облога міст, навмисне нападення на мирних жителів, викрадення та ув’язнення місцевих лідерів та журналістів і заміна їх лояльними квіслінгами. Як писала колишній держсекретар Мадлен К. Олбрайт незадовго до своєї смерті, ця тактика прямо з підручника Сталіна.

 

 

 

Читайте також: Перші шпальти світової преси 28 березня про війну в Україні

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024