«Бандера — це смерть російської імперії й перемога України», — Володимир В‘ятрович

29 Березня 2022, 13:24
Володимир В‘ятрович 1523
Володимир В‘ятрович

Відомий український історик пояснює, чому Бандера залишається ворогом номер один усієї російської влади та головним антигероєм російської пропаганди.

Рамзан Кадиров — вірний пес путіна, яким володар Кремля постійно лякає супротивників. Він особисто погрожує ворогам чільника Росії смертю, декого змушує вибачатися чи навіть каятися за критику – пише на своїй фейсбук-сторінці історик Володимир В'ятрович

Ще зовсім недавно інформація про появу на полі бою «кадировців» могла паралізувати його ворогів чи змусити їх тікати, зазначає він у дописі. Це було до моменту, поки вони не зіткнулися зі Збройними силами України. Українці змусили кадировців утікати.

Нинішня війна проявила і те, на думку історика, що страшний Кадиров, якого мали б лякатись усі, сам боїться іншої людини. Страх Кадирова має ім‘я — Степан Бандера, лідер українських націоналістів, який загинув майже 75 років тому.
 
Кілька днів тому чеченський бойовик зробив відкриття, що «головним ворогом російського народу є Бандера. Мої бійці зовсім скоро розправляться з ним, а пізніше — з усією іншою нацистською діяльністю».
Для нього Бандера досі воює. І не лише для нього.
 
Бандера залишається ворогом номер один усієї російської влади, головним антигероєм російської пропаганди.
 
Чому Бандера досі лякає росіян і вже майже століття залишається для українців символом боротьби за незалежність? Чому він досі не просто один із персонажів нашого минулого, чому досі у вирі історії та на передовій боротьби?
 
Володимир В'ятрович пояснює це на основі біографії очільника ОУН(р).
 
Парадоксально,  але до перетворення Бандери у символ українського визвольного руху доклалася й ворожа радянська, а потім російська пропаганда. У різні часи персоніфікація була одним зі способів протидії руху. Тому його учасники, перш ніж стати бандерівцями, були петлюрівцям, а ще перед тим — мазепинцями. Таким чином пропагандисти акцентували: імперії протистоїть не народ, а окремі «погані» його елементи. 
Після Другої світової бандерівцями стали не лише українці, але й представники народів Балтії, Кавказу та взагалі будь-хто, здатний піднятися проти Кремля.
Нині Москва протистоїть не тільки вільній Україні, а й небезпечним для неї антирадянським настроям. Бо саме ці настрої є найбільшою загрозою для путіна. Тому Кремль досі боїться Бандеру.
Бандера — це про те, що українці чинитимуть опір навіть у здавалося б безнадійній ситуації. Бандера — це про величезний потенціал опертя на власні сили, потенціал, який нині в основі успішного спротиву російській агресії, який міняє геополітичне становище України в світі. Бандера — це про гру в довгу, про віру в людей і їхню снагу відстояти свободу. Бандера — це про смерть російської імперії і перемогу України.
Кадиров дуже хоче зустрітися з Бандерою. Збройні сили України можуть організувати цю зустріч. Це може навіть бути зустріч на трьох із путіним, такий собі саміт», – підумовує він свою розповідь.
 
 

Читайте також«Історія України та росії — це історія протистояння, а не братерства», — Володимир В‘ятрович

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024