Волинянин Ніл Хасевич створив ескізи для найвідомішої серії бофонів – грошових знаків УПА

11 Березня 2022, 16:00
Бофон УПА 1745
Бофон УПА

Українці завжди гуртуються перед лицем ворога та допомагають своїм захисникам.

У часи Другої світової війни популярними стали бофони (скорочено від «на бойовий фонд») – квитки на бойові фонди ОУН та УПА. Вони були одним із засобів поширення визвольної ідеології та заклику до боротьби – пише Музей грошей Національного банку України.

За своєю суттю, зазначається в дописі, бофони радше виконували функцію облігацій, а не банкнот. Уповноважені особи від імені ОУН чи УПА видавали їх населенню за добровільно внесені кошти у вигляді готівки, продовольства, одягу та будь-чого іншого необхідного для підпільної боротьби.

Перебуваючи у лавах УПА, графік Ніл Хасевич створив ескізи для найвідомішої серії бофонів, грошових знаків повстанців, – «Волинської».

Серія мала номінали 5, 10, 20, 50, 100, 300, 500 і 1000 карбованців. Велика кількість номіналів і прагнення надати їм вигляд справжніх грошей вказує на те, що, ймовірно, існував план надалі зробити їх загальноукраїнською валютою.

Один із найвідоміших бофонів Ніла Хасевича – бофон на 200 карбованців (дереворит, 1944 року). На ньому зображені повстанці у вирі боротьби з ворогом. Над вояками зображений тризуб та повстанське гасло «За Україну, за волю, за народ», яке домінує на бофонах.

Клич перегукується з текстом патріотичної пісні, що був написаний навесні 1917 року одним із засновників Української Центральної ради Миколою Вороним. Зараз слова «За Україну, за її волю» вишиті на бойових прапорах частин Збройних сил України.

Сьогодні українці також можуть підтримати українських вояків фінансово.

Національний банк відкрив мультивалютні спецрахунки для перерахунку коштів на підтримку Збройних Сил України та для гуманітарної допомоги українцям, постраждалим від російської агресії.

Для допомоги Українській Армії перерахувати кошти можна як за реквізитами, так і за допомогою платіжної картки:  https://bank.gov.ua/ua/about/support-the-armed-forces

Для гуманітарних потреб та допомоги громадянам, які потерпають від війни, перерахувати кошти можна тут: https://bank.gov.ua/ua/about/humanitarian-aid-to-ukraine

Крім того, Національний банк викупив військові облігації на 20 млрд гривень і за необхідності продовжить фінансувати критичні видатки уряду в умовах воєнного стану.

Інвестувати у військові ОВДП зможуть також пересічні українці, бізнес та іноземні інвестори. У Міністерстві фінансів України переконані, що інвестування у військові ОВДП допоможе підтримати бюджет України.

Кошти від облігацій будуть використані на забезпечення потреб Збройних сил України та безперебійне забезпечення фінансових потреб держави в умовах воєнного стану.

Основні умови військових ОВДП такі:

номінальна вартість однієї облігації – 1000 гривень;
строк обігу – 1 рік;
ставка дохідності буде визначена на аукціоні.

 

Один із найвідоміших бофонів Ніла Хасевича – бофон на 200 карбованців
Один із найвідоміших бофонів Ніла Хасевича – бофон на 200 карбованців

Читайте також: Художник, який створив візуальний образ УПА, народився 115 років тому

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024