Перші шпальти світової преси 9 березня про війну в Україні

09 Березня 2022, 21:54
Президент України Володимир Зеленський на першій шпальті газети "І" 1727
Президент України Володимир Зеленський на першій шпальті газети "І"

На багатьох перших сторінках світової преси розміщені зображення президента України Володимира Зеленського, якому депутати аплодують стоячи після його безпрецедентного відеозвернення до британського парламенту.

Конфлікт в Україні також очолює першу шпальту Telegraph, в якій повідомляється про рішення Польщі передати США усі свої винищувачі МіГ-29 російського виробництва в рамках ширшого плану щодо їх передачі ВПС України. У документі йдеться, що цей крок знаменує собою «потенційно важливу подію у військовій підтримці Києва союзниками по НАТО», хоча зазначає, що після цього США заявили, що план «неспроможний».

Головний матеріал на першій шпальті Daily Telegraph — це те, що газета описує як схему «Оренда МіГ», згідно з якою весь польський парк із 28 винищувачів російського виробництва буде передано у розпорядження США для потенційного розгортання в Україні.

 

 

The Times попереджає, що така угода може призвести до «нової конфронтації», і каже, що такий крок може означати, що літаки НАТО, які пілотують українські пілоти, вступлять у бій з російськими військами, що може призвести до прямого конфлікту альянсу з Москвою. Після того, як план було оголошено, офіційні особи США заявили, що з ними заздалегідь не консультувалися і що він «неспроможний».

The Times також наводить новини про те, що Польща надасть Україні парк винищувачів. У ньому також повідомляється, що президент Китаю Сі Цзіньпін сказав президентові Франції Еммануелю Макрону та канцлеру Німеччини Олафу Шольцу, що він підтримує «мирні зусилля» в Україні, назвавши цей крок відходом від його колишньої підтримки президента Путіна.

 

 

The Metro звертається до президента України Володимира Зеленського, говорячи йому: «Слухали, слухали, героя» після його виступу у Палаті громад. Газета пише, що пан Зеленський, який говорив із депутатами з Києва, і повторив Уїнстона Черчілля після того, як він наполягав на тому, що він і його країна ніколи не здадуться. Депутати, стоячи та оваціями супроводжували історичну промову в британському парламенті.

 

 

Пан Зеленський також порівнюється з британським лідером воєнного часу газетою «I». Він сказав депутатам парламенту, що люди України боротимуться із вторгненням президента Росії Володимира Путіна «у лісах та на вулицях — до смерті, якщо буде потрібно». У виданні також йдеться про «хаотичну» реакцію британського уряду на кризу з біженцями, спричинену конфліктом.

 

 

 

Daily Express описує виступ Президента України як «надихаючий», і каже, що його звернення до палати громад було «зворушливим» та «історичним». 

 

Daily Mirror також публікує клятву Зеленського про те, що Україна ніколи не здасться. На першосмуговому фото газети фотографія поліцейського, який прощається, емоційно прощається зі своїм маленьким сином, коли його сім'я біжить із обложеного міста Ірпінь. Його сім'я біжить, а він залишається боротися. 

У газеті також є інтерв'ю з Володимиром Кличком, колишнім боксером-важковаговиком, чий брат Віталій, теж колишній боксер, зараз є мером Києва.

Під заголовком «Бегуманність — біженці під ударом» у ньому досліджуються людські жертви війни та критикується реакція міністерства внутрішніх справ Великобританії на зростаючу кризу з біженцями. Газета також публікує рейтинг європейських країн за кількістю віз, які вони видали українцям з початку кризи. На вершині знаходиться Польща з більш ніж 1,2 мільйонами. Внизу знаходиться Великобританія, про те, що Mirror описує як «мізерні» 500.

 

 

      Володимир Кличко також поговорив із Daily Star, сказавши газеті, що захист України від російського вторгнення стане «найбільшою битвою у його житті». На знімку показані будинки в Україні, перетворені на руїни внаслідок обстрілів.

     

 

      Фото виступу Зеленського перед палатою громад наводить The Guardian, а основний сюжет присвячено рішенню Великобританії та США заборонити весь імпорт російської нафти. Газета описує цей крок як "удар по Путіну", який "сильно вдарить по скарбниці Кремля". Заголовок на першій шпальті Guardian каже: "Удар по Путіну". У газеті йдеться, що заборона Великобританії та США на російську нафту може коштувати Москві п'яти мільярдів фунтів стерлінгів, але також попереджається, що Захід теж відчує тиск, оскільки ці заходи підвищать ціни на заправки. У статті зазначається, що 8% британської нафти та 4% газу надходить із Росії, і стверджується, що в результаті цього депутати-консерватори «вимагають» зниження мита на пальне.

 

 

 

       Financial Times наводить інформацію про заборону нафти, яка в США набуде чинності негайно, а у Великій Британії — до кінця року. Далі у виданні описується, як зусилля з евакуації мирних жителів із деяких найбільш постраждалих міст України було зупинено російськими обстрілами.

 

 

     Серед британців, які залишили країну, щоб приєднатися до захисту України, є член гвардії королеви, повідомляє The Sun. Повідомляється, що 19-річний хлопець залишив свою казарму та залишив записку своїм батькам, перш ніж купити квиток в один кінець у Східну Європу. Заголовок на першій смузі The Sun каже: «Королівський гвардієць Авол побореться з Владом». У матеріалі газети повідомляється, що 19-річний гвардієць Колдстріма залишив свою посаду у Віндзорських казармах і приєднався до військових, щоб захищати Україну. Тепер головнокомандувач міністерства оборони намагається його перехопити через побоювання, що Росія може заявити, що Великобританія вступила у війну. Якщо королівський гвардієць буде захоплено російськими військовими. Газета також пише, що мова Зеленського перед парламентом була «такою ж хвилюючою, як і історичною».

     

     Читайте також:  Перші шпальти світової преси 10 березня про війну в Україні

 

 

       Daily Mail протиставляє президента Зеленського, якого вона називає «героєм громад», колишнього спікера палати представників Джона Беркоу, якого вона називає «нулем громад». Це сталося після парламентського звіту про поведінку Беркоу в той час, коли він був спікером, який дійшов висновку, що він був «серійним хуліганом» та «серійним брехуном». Daily Mail також пише: «Ми вітаємо його та його невтомний народ».

 

 

      Індія. Індійці покинули Суми під час перемир'я.США, Великобританія та ЄС розглядають можливість заборони імпорту російської нафти. Британський енергетичний гігант Shell заявив у вівторок, що припинить купувати російську нафту та природний газ, а також закриє свої заправні станції та інші операції у країні. Пише газета. 17 тисяч індійців повернулися додому.

За даними видання, Індія повернула понад 17 100 своїх громадян з України більш ніж 75 евакуаційними рейсами, що приземлилися до Мумбаї та Делі. Усіх студентів зі штату Таміл Наду евакуйовано з України, повідомив депутат Тіручі Сіва. «З 1921 зареєстрованого студента 1456 були врятовані урядом штату».

 

 

      Німеччина. «Загиблі на війні: у вівторок у Львові панахида за двома солдатами, які загинули на сході України»-підпис під головним фото німецької щоденної газети. «Америка припиняє імпортувати нафту та газ із Росії» про це йдеться в основному матеріалі. "Це означає, що російську нафту більше не приймають в американських портах", - заявив Байден у Білому домі у вівторок. Громадяни Америки завдали б ще одного серйозного удару по російській військовій машині. «Ми розуміємо, що багато наших європейських союзників і партнерів не можуть піти на такий самий крок», — додав він. США виробляють більше нафти, ніж уся Європа разом узята. Уряд Великобританії оголосив про поетапну відмову від імпорту російської нафти до кінця 2022 року. Натомість вони мають намір збільшити видобуток нафти та газу в Північному морі.

Ще один матеріал «Ударні хвилі для енергетичного переходу», в якому йдеться про те, що Німеччина побоюється ударних хвиль війни в Україні, але коаліція ЄС найбільше боїться енергетичного переходу. Навіть у мирний час їхні показники ставили під питання надійність постачання, а тепер і поготів. Євросоюзу не так легко впоратися з нафтовим ембарго, як Америці, яка зараз діє в односторонньому порядку. Але, як і у випадку з імпортом вугілля з Росії, гнучкий світовий ринок дозволив би закуповувати заміну швидше, хоч і дорожче. Але як щодо природного газу? Якими будуть наслідки ембарго чи заборони Росії на експорт? Чи справдиться мрія радикальних захисників клімату, чи це, як каже прем'єр-міністр Саксонії Міхаель Кречмер, буде просто «руйнівним»?

Навіть після досвіду минулих газових воєн ЄС ще не застрахований від неприємних сюрпризів.

 

 

      Канада. «Президенту України Володимиру Зеленському аплодують стоячи під час його виступу перед Палатою громад у Лондоні з відеозв'язку у вівторок»-підпис під головним фото канадської газети Winnipeg Free Press.

«Ми не здамося і не програємо» – цитата з виступу Зеленського взята як заголовок основного матеріалу, в якому розповідається про виступ у парламенті Британії українського Президента.

 

 

      США. США та Європа виступають проти імпорту російської нафти заголовок основного матеріалу The Washington Post.

Головне фото газети підписано: «Військовослужбовці територіальних сил оборони України евакуювали жінку з Ірпеня, Україна, у вівторок. На ношах із брезента, простирадла та брезента старих людей виносили з обложеного російськими військами передмістя Києва»

Друге фото на першій смузі «Військовослужбовець територіальних військ оборони проходить повз уламки російського штурмового літака, що врізався в житловий будинок у Харкові у вівторок».

 

 

Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ

 

Читайте такожПерші шпальти світової преси 8 березня про війну в Україні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
17.04.2024