Перші шпальти світової преси 8 березня про війну в Україні

08 Березня 2022, 22:49
На перших шпальтах світової преси 1547
На перших шпальтах світової преси

Перші шпальти провідних газет світу в основному зосереджкють увагу громадськості на зростаючу кризу біженців в Україні та Європі.

     The Guardian стверджує, що український уряд відхилив пропозицію Росії дозволити біженцям втекти через «гуманітарні коридори» до самої Росії. Пропозиція надійшла в рамках третього раунду мирних переговорів, затьмарених постійним бомбардуванням Росією великих міст України на тлі невдалих спроб евакуації мирного населення протягом останніх кількох днів.

The Guardian пише з Одеси про українське узбережжя Чорного моря, де йде підготовка до відображення будь-якого російського нападу.

У ньому йдеться, що ніхто там не може повірити, що Путін може атакувати місто, яке викликало «майже міфічний резонанс» для багатьох росіян, але додає, що російські збройні сили в останні дні зробили багато речей, які ще два тижні тому здавались немислимими.

 

 

      «Витягни свій палець» це образне вираз у Великборітанії, яке означає докласти всіх можливих зусиль.У заголовку Metro, повідомляє про критику реакції уряду Великобританії на зростаючу кризу біженців в Україні та Європі від колишнього глави британської армії. Лорд Даннатт каже, що Великобританія повинна зробити більше, щоб стати «безпечним притулком» для людей, які тікають від російського вторгнення, оскільки міністерство внутрішніх справ повідомляє, що наразі було затверджено 300 віз.

 

 

      Газета «I»також зосереджується на закликах до Великобританії зробити більше, щоб допомогти біженцям, які відчувають війну в Україні. У документі описується урядова схема як "в хаосі", коли люди, які хочуть приїхати до Великобританії, опинилися в пастці у Франції після втечі від "безперервного російського обстрілу", який заважає іншим втекти в безпечне місце.

 

 

      Тяжке становище українських біженців, які не можуть приїхати до Великобританії через відсутність візи, також помітно на першій сторінці Daily Mirror, де висвітлюється історія двох молодих хлопців, які подорожували «1000 миль від пекла» і застрягли в Кале. Міністр внутрішніх справ Пріті Патель сказала, що "неправильно говорити, що ми просто повертаємо людей назад". У статті також зосереджено на критиці таких великих корпорацій, як McDonalds, KFC і Coca-Cola, які ще не вийшли з Росії, очолювавши історію «McShame».

 

 

      The Times публікує несамовитий образ українки, яка частково засліпла внаслідок російських обстрілів, коли російський снаряд розірвав її будинок у Харкові, другому за величиною місті України. Газета пише, що жахливі поранення, отримані мирними жителями, пояснюють хід вторгнення «краще, ніж будь-яка військова карта». «Особи війни виліплені склом, що летять, і осколками, що горять», — пише репортер Ентоні Лойд після відвідування місцевих лікарень.

 

 

      Daily Telegraph наводить «ключові вимоги», викладені президентом Росії Володимиром Путіним про припинення вторгнення під час останнього раунду мирних переговорів. Російський лідер вимагав від України визнання незалежності окупованих територій Донбасу та Криму, а також заборони членства країни у НАТО чи ЄС, пише видання. Також Телеграф супроводжував глухих дітей, евакуйованих зі школи на півдні України. Вони на фото першої шпальти. 

Використовуючи мову жестів, один підліток повідомляє газеті, що, хоча він і не чує обстрілу, він відчуває, що «будинок трясеться, все трясеться» і «шок, що здригається в кістках».

 

 

       Надихнувшись вірусним відео, на якому дитина співає культову пісню з «Холодного серця», ховаючись від обстрілу, видання Sun закликало Росію «відпустити ситуацію» в Україні. У газеті йдеться, що Амелія підкорила "серця мільйонів" своїм "зухвалим" зверненням до Путіна.

 

 

      Financial Times повідомляє, що Україна та Захід «висловили зневагу» пропозицію Москви про безпечні маршрути з обложених міст — після того, як стало зрозуміло, що ці маршрути ведуть до Росії чи Білорусі. У документі йдеться, що ця концепція тепер веде до «великого страху та жахливих глухих кутів» для цивільних осіб. Аналогічно, Financial Times повідомляє, що міжнародні ринки були «збурені» від закликів до додаткових санкцій щодо експорту російської нафти та газу. Ціни на ключове викопне паливо у понеділок піднялися до 14-річного максимуму після спроб США запретити Росії продавати енергоносії Європі, але впали після того, як ці заклики зустріли опір у Німеччині, пише газета.

 

 

   «Новий ривок за газом», спрямований на послаблення впливу Росії на постачання енергоресурсів до Європи, знаходиться в центрі уваги першої сторінки Daily Mail. У документі йдеться про те, що прем'єр-міністр Борис Джонсон дозволить буріння свердловин на нафту в Північному морі, щоб Путін не «примушував Захід платити викуп» за викопне паливо.

Підпис під фото на першій шпальті каже: «Королева поставила буде в кольорах українського прапора, на підтримку України», а британці побоювання, що рахунки за електроенергію можуть досягти 4 тис. фунтів

 

 

      Індія. Прем'єр-міністр тричі розмовляв з Путіним про євакуацію студентів.

 

 

       Німеччина. F.A.Z. ФРАНКФУРТ. Українці в понеділок у місті Ірпінь, що приблизно за 25 кілометрів на північний захід від Києва-підпис під фото на першій шпальті. Понад 1,7 мільйона людей втекли з України.

За даними ООН, понад 1,7 мільйона людей покинули країну через війну в Україні. Як повідомило в понеділок агентство ООН у справах біженців, шістдесят відсотків з них втекли до Польщі. Міжнародна федерація товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця попередила, що конфлікт переростає в одну з «найбільших надзвичайних гуманітарних ситуацій у Європі в найближчі роки». За даними Федерального міністерства внутрішніх справ, йому відомо про 50 294 військових біженця з України, які наразі прибули до Німеччини. Оскільки прикордонного контролю немає, фактична кількість може бути значно більшою.

«Страх Путіна перед правдою» – ще один матеріал на першій шпальті німецького видання. 

Путінський режим, який завершує процес знищення російських ЗМІ, більше не цурається цього. Пакет законів проти поширення «фейкових новин», прийнятий минулої п’ятниці, дозволяє поширювати правду з Москви лише в тому випадку, якщо покарання не буде драконівським. Той, хто хоча б назвав загарбницьку війну Путіна в Україні, загрожує до п’ятнадцяти років ув’язнення. Іноземні прес-агентства, мовники та газети попросили своїх кореспондентів і репортерів покинути Москву. 

 

 

Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ

 

 

 

 

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром