Перші шпальти світової преси 7 березня про війну в Україні

07 Березня 2022, 23:16
Український солдат допомагає літньому чоловікові врятуватися від обстрілу 1538
Український солдат допомагає літньому чоловікові врятуватися від обстрілу

Провідні газети країн світу  перші шпальти присвятили воєнним подіям в Україні, зокрема про обстріли мирного населення російськими військами. 

Великобританія. «Тікають, щоб жити» - заголовок І. Газета повідомляє, що зусилля з евакуації 200 000 громадян з обложеного південного міста Маріуполя зазнали невдачі, оскільки режим припинення вогню знову було порушено.

 

  

       The Guardian повідомляє, що президент Франції Еммануель Макрон «умовляв» президента Росії Володимира Путіна дозволити мирним жителям залишити обложені міста України.

«Заклик до безпечного проходу після другої катастрофи із припиненням вогню» – заголовок газети. Газета додає, що сподівалися, що майже половина з 430 000 жителів Маріуполя поїде під час дев'ятигодинного припинення вогню в неділю, але, як вважають журналісти, вдалося врятуватися лише кільком сотням. Коридор було закрито.

 

 

The Times повідомляє з місця події в Ірпені під Києвом, докладно описуючи, як мирним жителям довелося пірнати під дерева у пошуках укриття, коли неподалік приземлився снаряд із російського міномета. Внаслідок обстрілу загинули четверо: мати та двоє дітей, повідомляє газета. 

«Їхній багаж був розкиданий навколо, зокрема переноска для домашніх тварин, усередині якої все ще гавкав маленький собака», — йдеться у статті.

 

 

На першій шпальті Metro розміщено фотографію, на якій українські солдати оглядають сім'ю з чотирьох людей, які загинули при спробі втекти зі своїм собакою у перенесенні.

«Біжіть, рятуйте свої життя» — так звучить заголовок газети, що повідомляє про сім'ї, які були змушені втекти через ракети та снаряди, що впали на місто Ірпінь.

 

 

Як повідомляє Daily Telegraph, Борис Джонсон назвав напад Путіна на мирних жителів «варварським». У документі йдеться про те, що російські війська порушили угоди про припинення вогню, атакувавши гуманітарні коридори. У ньому містяться коментарі пана Джонсона про те, що вторгнення «ще більше занурювалося в мерзенну кампанію військових злочинів та немислимого насильства щодо мирних жителів».

 

 

Daily Express називає обстріл мирних жителів чистим злом. 

«Жодної пощади, коли мирні жителі рятуються втечею», — додає газета. 

На цей момент Україну покинули понад 1,5 мільйона людей.

 

 

         Sun розповідає, що міністр внутрішніх справ Пріті Патель повідомила газету, що всім українським біженцям буде дозволено приїхати до Великобританії. Це сталося після того, як Путін порушив угоду про припинення вогню вдруге за два дні, додає газета.

 

 

         За даними Financial Times, США ведуть переговори з європейськими партнерами щодо заборони імпорту нафти з Росії. Якщо обмеження буде введено, це буде сигналом того, що Захід посилює свою відповідь на наступ Кремля в Україні, зазначає газета, «з потенційно серйозними наслідками для світової економіки».

 

 

 

The Daily Mail опублікував коментарі голови збройних сил адмірала сера Тоні Радакіна, який припустив, що російські війська можуть програти війну в Україні. Він сказав, що російські війська були «безладні», і вторгнення «йде не дуже добре». Газета зазначає, що його коментарі показують «найоптимістичнішу оцінку того, чим може закінчитися конфлікт».

 

 

Індія. Газета INDIAN Express основну увагу приділяють Сумам, де застрягли близько 700 індійських студентів, доля яких невідома.

Індія оголосила про початок останнього етапу своєї операції з евакуювання індійських студентів, які застрягли в Україні. Індія закликала Росію та Україну дотримуватися режиму припинення вогню, щоб забезпечити безпечну евакуацію студентів., проте бойові дії продовжуються, і перемир'я ще не укладено. Заголовок на першій смузі. "Велика битва за порятунок мирних жителів, 700 індійських громадян все ще застрягли в Сумах".

 

 

        Туреччина. Газета OLAY, повідомляє про переговори телефоном президента Туреччини Ердоган з Путіним, в яких він закликав до екстреного припинення вогню. Ердоган сказав, що готовий зробити свій внесок у переговори. Путін, з іншого боку, хотів, щоб Україна припинила війну, щоб покласти край військовій операції.

 

 

Підпис на фотографії під час обстрілу «зеленого коридору» каже:

«Росія, яка спустошила Україну, на яку 12 днів обрушує бомбовий дощ, не дозволяє мирним жителям покинути міста. Евакуація не сталася через обстріл Росією Маріуполя. Мішенями ставали ті, хто збирався залишити місто з кількома речами у валізі».

 

Німеччина. Найбільша щоденна газета (понад 360 тис. передплатників) «Frankfurter Allgemeine». Підпис під головним фото на першій шпальті

«Куди? Українці в Ірпені, під зруйнованим у суботу мостом». 

Головний матеріал газети називається: "Евакуація Маріуполя знову провалилася". У тому, що війна в Україні спрямована саме проти мирного населення, сумнівів не може бути. Цілі міста вже зруйновані. У великих містах атакам піддаються як військові об'єкти, а й житлові квартали. Бомбардування та руйнування нагадують військові злочини у Сирії та Чечні. Стратегія оточення є нападом на громадянське населення. Мета війни Кремля, підпорядкування «російської» України, спрямована проти нібито неіснуючого українського народу. У цьому плані путінська великоросійська манія також нагадує «етнічні чистки» у колишній Югославії.

 

 

 

     Канада. Calgary Sun питає підписала головне фото питанням: «Як довго вони можуть протриматися?» Також анонсуються матеріали про Україну на 3,4 та 5 смузі.

 

 

 

      Ірландська газета. Підписала головне фото: «Солдат допомагає літньому чоловікові врятуватися від російського обстрілу в Ірпені, неподалік Києва».

Головний матеріал газети вийшов із заголовком «1,5 мільйона людей біжать через удари Путіна, який вбиває безневинних».

 

 

      Іспанія. Газета La Vahgurdia, провідна регіональна газета Каталонії та всієї Іспанії. Газета вийшла з основним заголовком: «Росія атакує мирних жителів, щоб змусити Україну здатися». Фото на першій шпальті: «Сім'я загиблих від бомби, незважаючи на припинення вогню для евакуації з Ірпеня».

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024