На інтернет-аукціоні продали стародрук Івана Федорова

17 Лютого 2022, 17:12
«Новий Завіт з Псалтирем» / Фото Violity 854
«Новий Завіт з Псалтирем» / Фото Violity

Стародрук Івана Федорова «Новий Завіт з Псалтирем» (1580) продали на інтернет-аукціоні Violity за 420 001 грн.

Про це повідомляє Суспільне.

Учасники торгів зробили 301 ставку. Зрештою в аукціоні перемогла ставка 420 001 грн. Саме за цю суму «Новий Завіт з Псалтирем» купив переможець аукціону. 

Книга об’єднує Псалтир з Новим Завітом – чотири Євангелія від Матвія, Марка, Луки, Іоанна, Апостольські діяння та послання і Псалтир.

Як йдеться в описі, спеціалісти проводили наукову атрибуцію в Музеї книги та друкарства України, посторінково звіряючи з примірником цього видання з Національної бібліотеки імені В. І. Вернадського. 

Блок книги перешивався, аркуші обрізані та реставрувалися орієнтовно в XIX столітті. У пам'ятці книгодрукування є кілька відсутніх та замінених рукописними аркушів. 

У науковій довідці Музею книги та друкарства України повідомляють, що в Україні залишилися 15 примірників стародруку. Загалом відомо про 83 книги та шість фрагментів у наукових колекціях світу.

У коментарях продавчиня повідомила, що «Новий Завіт з Псалтирем» купила в приватного колекціонера. 

Професорка національного університету «Острозька академія» Жанна Янковська кореспондентці Суспільного розповіла, що «Новий Завіт з Псалтирем» компонував сам Іван Федоров. Книга належить до перших друків в Україні. 

Читайте також: Через «Ягодин» хотіли вивезти унікальний «Кобзар» вартістю понад 50 тисяч доларів

«Насправді видання – дуже унікальне. Це був період, коли Іван Федоров переїхав до Острога і готував Острозьку Біблію, що вийшла через рік – у 1581. Над нею працювали довго, тому «Новий Завіт з Псалтирем» був ніби перехідним етапом до видання самої Біблії», – говорить Жанна Янковська.

Читайте також: Врятований принц: у Луцьку є картина знаменитого художника епохи Відродження 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024