Пам'яті Миколи Голованя: найцікавіші факти з життя легенди Луцька

01 Лютого 2022, 15:39
Микола Головань 1210
Микола Головань

На 79 році життя зупинилося серце легенди міста, скульптора, чиє ім'я асоціюється з Луцьком у всіх його гостей (та й мешканців теж), знаного митця Миколи Голованя. 

Щоб вшанувати пам'ять Миколи Голованя, журналістки Район.Луцьк пропонують пригадати (або познайомитися) з найцікавішими та найважливішими уривками про майстра.

Микола Головань народився на Одещині у 1943 році. Навчався у Теремнівській загальноосвітній школі. Батьки хотіли, аби їхній син став художником, тому Микола одразу після школи успішно склав вступні іспити до Львівського училища мистецтва.

Відомий скульптор працював у Луцьку на різноманітних роботах: і вантажником, і в цирку. А вже пізніше в старій батьковій хаті почав створювати перші свої роботи. Збудував дворовий вернісаж. І люди тоді почали приходити і дивитися. Через певний час батькову хату знесли, а натомість йому дали хрущовку. Тоді у чоловіка виникли думки збудувати власний будинок. Разом із сином взявся втілювати свою мрію. Кожен камінчик пройшов через їхні руки.

Читайте також: Любительський фільм 1979 року про Миколу Голованя

За своє життя він створив скульптури на пішохідній вулиці міста Лесі Українки, в Центральному парку та в інших куточках обласного центру.

Найвідомішою спадщиною митця, туристичною родзинкою Луцька є будинок Голованя, оздоблений понад 500 скульптурами. Лучани призвичаїлись називати його «будинок з химерами», однак сам автор творінь заперечував, казав: химери в Києві, а тут – Вернісаж творчості.

У 2016 році Головань отримав звання «Почесний громадянин міста Луцька».

У 2020 році у Центральному парку Луцька облаштували алею його скульптур, у реалізації проєкту якої брав участь і сам митець. А на вулиці Драгоманова хочуть зробити сквер пам'яті Миколи Голованя.

Читайте такожНа вулиці Драгоманова хочуть зробити сквер Миколи Голованя

Уже після смерті митця стало відомо, що в його честь хочуть назвати і одну з вулиць Луцька

Редакція висловлює щирі співчуття рідним та близьким Миколи Голованя

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024