У Володимирі презентували відреставровані предмети сакрального мистецтва

27 Січня 2022, 12:45
У Володимирі презентували відреставровані предмети сакрального мистецтва 669
У Володимирі презентували відреставровані предмети сакрального мистецтва

У Володимирі, в історичному музеї ім. О. Дверницького відбулося відкриття виставки предметів сакрального мистецтва XVIII-XIX століть. 

У музеї представлені ікони, скульптури та дерев’яний хрест із надписами. Це остання партія відреставрованих експонатів, яку нещодавно передали  музею працівники Львівської філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України, інформують на офіційній сторінці громади у фейсбуці.  

Як зазначив під час відкриття виставки директор історичного музею Володимир Стемковський, співпраця з львівськими реставраторами розпочалась більш як десять років тому і за цей час за кошти державного бюджету було відновлено понад пів сотні ікон та скульптур, які зберігаються у фондосховищах музею міста Володимир. 

Серед них чимало унікальних та рідкісних експонатів. До музею вони потрапили в роки закриття храмів у Володимир-Волинському районі. Проте достеменно невідомо з храму якого саме села кожна ікона. Крім цього, ікони є як католицькі, так православні. 

Володимир Стемковський наголосив, що нині гостро стоїть питання розширення експозиції за межами музею в окремому приміщенні, адже колекція сакрального мистецтва заслуговує на окремий невеликий Музей ікони. Окрім цього, у фондосховищах зберігаються десятки картин відомих художників, які через брак місця у музеї  поки що лишаються недоступними для відвідувачів.  

Провідна наукова співробітниця музею Олена Черенюк детально розповіла про кожен з 11 предметів, над якими упродовж останніх років працювали львівські реставратори. 

У присутніх на презентації виставки, серед яких був заступник міського голови Андрій Гудим, начальник управління з гуманітарних питань Оксана Бігун, викладачі та учні педколеджу, художньої школи та міської гімназії, була нагода побачити якими саме були експонати іще до реставрації. 

Науковий співробітник музею Богдан Янович цікаво розповів про історію іконописання як окремий вид сакрального мистецтва.

Читайте також: Володимир – Чернігів: кримінальне дослідження ХІХ століття

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024