«Вікі любить пам’ятки»: обрали найгарніше фото Рівненщини

26 Січня 2022, 13:16
Церква святого Георгія у Пляшевій 1141
Церква святого Георгія у Пляшевій

Завершилося оцінювання робіт учасників конкурсу за найкраще фото у різних областях України для Вікіпедії. 

Найкращою світлиною Рівненщини за результатами оцінок журі визнано панораму церкви святого Георгія у Пляшевій. Автор фото — Сергій Зисько.Журналісти Район.Культура дізналися результати на сайті конкурсу.

На світлині зображено дві церкви на фоні храмового комплексу. Таке оригінальне поєднання сподобалося журі. 

«Дуже вдале композиційне рішення представлення пам’ятки, майстерне залучення у кадр інших елементів садово-паркового мистецтва та гарно вибране освітлення», — оцінила світлину Наталія Шестакова.

Георгіївський собор –  центральна споруда духовно-меморіального комплексу на Козацьких Могилах, розташований на штучно насипаному підвищенні. Зведений у 1910 – 1914 роках. Поряд із собором знаходиться Михайлівський храм – пам’ятка української дерев’яної архітектури середини XVII століття. Церкву перенесли із сусіднього села Острів на Козацькі Могили у червні 1912 року, де реконструювали її первісний вигляд. Архітектура цього храму є традиційною для архітектурних форм дерев’яних церков Волині XVII століття.

У списку пам’яток Рівненщини 2109 об’єктів, лише трохи більше третини з них мають свої фото у Вікісховищі – 771 пам’ятки (36%). У 2021 на конкурс надійшло 469 фото 82 пам’яток (із них світлини 5 завантажені вперше) від 19 авторів. Усього за час проведення конкурсу у цій номінації змагалися 215 учасників.

Читайте також: Обрали найгарніше фото Волині

Довідково:«Вікі любить пам’ятки» – найбільший у світі міжнародний фотоконкурс об’єктів культурної спадщини. 

В Україні конкурс проходив вже вдесяте. Метою проєкту є зібрати світлини всіх пам’яток нерухомої культурної спадщини України для ілюстрування статей у Вікіпедії. Конкурсний список складається з понад 92 тисяч пам’яток нерухомої історико-культурної спадщини з усіх областей України, в тому числі Криму. 

За попередні роки понад три тисячі учасників завантажили вже майже 330 тисяч світлин майже 38 тисяч об’єктів культурної спадщини – культових споруд, будинків, палаців. Проте більша частина культурної спадщини України все ще не має своїх світлин для Вікіпедії. Конкурс має на меті це виправити. 

Участь у конкурсі могли взяти всі охочі. Для цього протягом вересня вони завантажували на Вікісховище світлини власного авторства, послуговуючись конкурсними списками пам’яток. 

Переможці конкурсу отримають цінні призи. Призовий фонд буде розподілено між авторами найкращих фотографій конкурсу загалом, авторами найкращих фото кожного регіону, учасниками, які сфотографували найбільшу кількість пам’яток в Україні та кожному регіоні, та переможцями спецномінацій. Окремою номінацією відзначатимуться автори, що вперше беруть участь у конкурсі.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024