Оприлюднили навчальні матеріали спецслужб з колишнього архіву КҐБ

25 Січня 2022, 16:15
Оприлюднили навчальні матеріали спецслужб з колишнього архіву КҐБ 1130
Оприлюднили навчальні матеріали спецслужб з колишнього архіву КҐБ

Дослідники оприлюднили розсекречені навчальні матеріали спецслужб з колишнього архіву КҐБ, серед яких, зокрема, підручники по боротьбі з націоналізмом. Колекцію з більше, ніж 10-ти підручників опублікував Центр досліджень визвольного руху спільно з Архівом Служби безпеки України. 

Про це повідомили на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху.

До збірки увійшли:

  • навчальний посібник «Підривна діяльність українських буржуазних націоналістів проти СССР і боротьба з нею органів державної безпеки»;
  • навчальний посібник «Антирадянська діяльність єврейських націоналістів і боротьба з нею органів державної безпеки»;
  • навчальний посібник «Литовські, латвійські та естонські буржуазні націоналісти»;
  • навчальний посібник «Білоруські буржуазні націоналісти»;
  • навчальний посібник «Особливості боротьби совєтської контррозвідки з ідеологічною диверсією зарубіжних буржуазно-націоналістичних організацій і підривною діяльністю ворожих націоналістичних елементів», тощо.

Серед документів колекції міститься підручник про боротьбу з українськими націоналістами. Зокрема, у посібнику 1955 року йдеться про шляхи впровадження радянської агентури в українське підпілля, заходи, направлені на дискредитацію очільників ОУН та виведення повстанців з підпілля з повинною. 

Окрім цього, у підручниках спецслужбовців є схеми-зображення криївок українських підпільників, а також фото з прикладами їхньої зброї, відзнак, інформаційних матеріалів, реактивів для тайнопису (тексту, який написали спеціальними чорнилами, реактивами чи засобами, що можна прочитати лише за спеціальних умов, наприклад, освітлення), медикаментів, тощо. 

Серед проілюстрованих вилучених предметів є й щітка для одягу, у якій, за допомогою рентгену, виявили схованку з таблетками для тайнопису. 

Читайте також: У Держархіві СБУ зберігаються справи литовців-упівців Волині

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром