Як у Рівненській обласній філармонії налаштовують орган

20 Січня 2022, 14:21
Як у Рівненській обласній філармонії налаштовують орган 701
Як у Рівненській обласній філармонії налаштовують орган

Протягом року до Рівного з Києва приїжджав органний майстер Дмитро Береговський для налаштування органу обласної філармонії. У місті таких фахівців немає, повідомили Суспільному в установі. Майстер приїхав на фестиваль «Органний собор», аби підготувати інструмент до концерту.

Органний майстер Національної музакадемії імені П. Чайковського працює із цим музичним інструментом впродовж року.

«Генеральне налаштування триває декілька днів і додатково орган потрібно налаштовувати перед кожним концертом, тому що через перепади вологи і температури в залі, навіть коли заходять глядачі, він може десь розлаштуватися», – Дмитро Береговський.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Читайте також: У Рівному відбудеться фестиваль органної музики

Встановили цей інструмент в органній залі Рівного у 1989 році, виготовила його чеська фірма Rieger-Kloss.

«Він унікальний тому, що він один у Рівному і другого такого органу не існує у світі. Кожен орган проєктується під параметри і характеристики залу», – зазначив органний майстер.

Для органа це недовгий вік, сказав Дмитро Береговський, адже найстаріший орган у світі виготовили у XV столітті й він досі служить.

«Стан за віком потребує капітального ремонту, але ще на ньому можна грати і грати, якщо дотримуватися температурного режиму, режиму зміни вологи в залі, щоб не було різких перепадів. Тому що як і для витворів мистецтва, для органа стабільність середовища дуже важлива», – пояснив майстер.

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Щодо вартості налаштування такого інструменту, то він не назвав цифру. Але уточнив, що вартість обслуговування за весь час його експлуатації більша, ніж його вартість.

За словами художньої керівниці обласної філармонії Руслани Варнави, рівненський орган має свої особливості.

«Така подробиця дуже інтригуюча щодо дзеркала заднього виду, яке вмонтоване у фасад органу – це дзеркало від КамАЗу. Фірма-замовник забула вкласти це дзеркало, і вирішили таким чином викрутитися. І донині це така особливість нашого інструменту», – розповіла Руслана Варнава.

Читайте також: Найдовший костел світу в Гданську очолював абат з Торчина

Фото: Суспільне Рівне
Фото: Суспільне Рівне

Налаштований орган гості обласної філармонії зможуть почути на концертах фестивалю «Органний собор» до 30 січня.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
18.04.2024