У Луцьку відсвяткували «Різдво у Косачів»

17 Січня 2022, 13:35
Жайворонки 589
Жайворонки

У мистецькому салоні «Лесина світлиця» відбулося святкове дійство – «Різдво у Косачів».

Різдвяно-новорічний концерт за участі вокального ансамблю «Жайворонки» та організаторки свята «Різдво у Косачів» Тетяни Ціхоцької провели 16 січня. Його відвідала й журналістка Район.Культура.

Захід розпочала Тетяна Ціхоцька, привітала усіх присутніх та проанонсувала проведення подібних мистецьких подій в майбутньому. За її словами, вона надіється, що лучани й гості міста ще частіше відвідуватимуть як історично-культурний заповідник, так і будинок Косачів.

Тетяна Ціхоцька
Тетяна Ціхоцька

Читайте також: Листи, фотографії і зошит з піснями: які Лесині раритети зберігає Волинський краєзнавчий музей

На відкриття проєкту завітала директорка Департаменту культури Луцької міської ради Тетяна Гнатів, яка подякувала Тетяні Ціхоцькій від імені міського голови Ігоря Поліщука за збереження унікальної культурної спадщини, а також відзначила важливість проведення таких просвітницьких заходів, як «Різдво у Косачів».

Також на святі була присутня директорка Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки Людмила Стасюк, яка привітала учасників і гостей заходу та розповіла про наявність у бібліотеці спадщини родини Косачів.

Тетяна Гнатів і Тетяна Ціхоцька
Тетяна Гнатів і Тетяна Ціхоцька

Тетяна Ціхоцька й Людмила Стасюк
Тетяна Ціхоцька й Людмила Стасюк

На мистецькому заході відвідувачі прослухали стародавні колядки й щедрівки, записані й збережені родиною Косачів, у виконанні Тетяни Ціхоцької та ансамблю «Жайворонки». Учасники ансамблю щедрували й посівали, віншуючи присутніх, за що отримали винагороди, а також відтворили найдавнішу різдвяну містерію — водіння кози.

Вокальний ансамбль «Жайворонки»
Вокальний ансамбль «Жайворонки»

«Насправді мелодії для мене нові й скажу, що навіть при моїй музичній пам’яті якось не відразу змогла їх запам’ятати, тому що вони відрізняються від тієї більшості мелодій пісень, які я знаю», — розповіла Тетяна Ціхоцька. 

На завершення свята виступили мами учасників ансамблю, які разом з Тетяною Ціхоцькою виконали старовинну колядку.

Гості свята
Гості свята

Гості свята
Гості свята

«Дізналися про захід у фейсбуці й відгукнулися на запрошення. Захід цікавий, змістовний, безліч емоцій переповнюють. Дізналися про колядки, про які ніколи не чули, було дуже пізнавально»,  поділилися враженнями глядачки дійства Ольга Лесик та Ольга Апшай.

Читайте також: Онлайн-екскурсії місцями Лесі Українки

Довідково. Мистецький салон «Лесина світлиця» — авторський проєкт Тетяни Ціхоцької, що розпочав своє існування минулого року в рамках заходів з нагоди 150-річчя з дня народження Лесі Українки.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024