У Володимирі діяв австрійський польовий кінотеатр

17 Січня 2022, 11:16
Іван Прокоп’юк на фоні «австрійського» кінотеатру, 1955 р. Джерело фото: заповідник «Стародавній Володимир» 583
Іван Прокоп’юк на фоні «австрійського» кінотеатру, 1955 р. Джерело фото: заповідник «Стародавній Володимир»

У 1914 році розпочалась війна. Володимир відразу опинився у зоні бойових дій. Влітку наступного року росіяни евакуювали більшість населення, спалили середмістя та відступили. Володимир зайняло австро-угорське військо. 

Солдатам були потрібні розваги, тож військове командування потурбувалося та спорудило дерев’яний польовий кінотеатр. Саме цю споруду уже у радянський час називатимуть «Голубим Дунаєм».

Наприкінці 1918 року кінотеатр ледь не спалили. Це був час завершення першої світової війни. Уже було підписано Комп’єнське перемир’я. Австро-Угорщина, що зазнала поразки у війні, розвалювалась. Вояки володимирського гарнізону, як і усіх інших військових частин австро-угорської армії, просто розбігались по домівках. 

Будівля «австрійського» кінотеатру на аерофотозйомці 18 вересня 1944 року (позначено червоною крапкою
Будівля «австрійського» кінотеатру на аерофотозйомці 18 вересня 1944 року (позначено червоною крапкою

Читайте також: Перша світова війна на Волині: місця «брусилівської» слави

Часом демобілізовані та дезертири вдавались до криміналу. За спогадами тодішнього міського голови Луки Мишуги, 16 солдатів облили будинок кінотеатру нафтою та вимагали сплатити їм по 1 тисячі корон, інакше підпалять заклад. Кінотеатр тоді вдалось врятувати.

Надалі кінотеатр став власністю Централі Фільмової Міністерства військових справ Польщі. Ним безпосередньо опікувався військовий шпиталь у Володимирі. Актив – непрофільний, адже медики мають лікувати, а не розважати. Тож і прибутків культурний заклад не приносив.

Це добре розумів «господар кіна», тобто людина, яка керувала кінотеатром і, напевно, була його єдиним працівником – колишній сержант Війська Польського пан Музика. І поклопотався, аби отримати кінотеатр в оренду. Мотивував це тим, що він – демобілізований з лав армії й не має засобів для заробітку.

Орендований кінотеатр почав приносити прибуток. На лихо орендарям у Володимирі виник гурток «Стрілець» – парамілітарна молодіжно-військова громадська організація. І вони починають претендувати на право оренди кінотеатру. 

Читайте також: П'ять забутих кінотеатрів Луцька

Газетна публікація про скандал навколо оренди військового кінотеатру. Джерело: Rzeczpospolita, 1922, № 32
Газетна публікація про скандал навколо оренди військового кінотеатру. Джерело: Rzeczpospolita, 1922, № 32

Зі словами, що хочуть перетворити кінотеатр на «заклад культури», а не заробітку грошей. У хід пішли найдошкульніші аргументи – мовляв, Музика з війська остаточно не звільнився, а його дружина є «господинею» у військовому шпиталі, а, отже, з голоду не помруть.

Подружжя Музик апелювало до політичної заангажованості «Стрільця», який був близький до Юзефа Пілсудського. Після тривалих взаємних звинувачень військове керівництво віддало кінотеатр таки «Стрільцям».

Читайте також: У міжвоєнні роки у Луцьку був надсучасний кінотеатр

Іван Прокоп’юк з сином Іваном на фоні «австрійського» кінотеатру, 1955 р. Джерело фото: заповідник «Стародавній Володимир»
Іван Прокоп’юк з сином Іваном на фоні «австрійського» кінотеатру, 1955 р. Джерело фото: заповідник «Стародавній Володимир»

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром