У Ковельський музей передали скриню першої третини XX століття

14 Січня 2022, 16:10
Скриня належала мешканці села Черемошно Ковельського повіту Євдокії Панасюк 929
Скриня належала мешканці села Черемошно Ковельського повіту Євдокії Панасюк
Ковельський історичний музей отримав новий експонат – скриню, яка належала мешканці села Черемошно Ковельського повіту Євдокії Панасюк (1927 р.н.).
 
Про це повідомила головна зберігачка фондів Мирослава Мороз на сторінці музею в фейсбуці.
 
Відомо, що у 1937 році сім’я Панасюків як трудові емігранти виїхали у Бессарабію. Вже 1940 року вони повернулися додому на Волинь. Після смерті Євдокії Панасюк, донька подарувала скриню у музей Ковельської виховно-трудової колонії. Після закриття цього закладу Юрій Філаретов передав її у Ковельський історичний музей.
 
 

Фото сім
Фото сім

«Скриня дерев’яна, досить велика, пофарбована у темно-коричневий колір, окована металевими смугами червоного кольору. Має вигляд прямокутного ящика з відкидною кришкою ( розміри: 112*64*66 см). Кришка трішки випукла. На кришці жовтою фарбою нанесено літеру « М» (на жаль, невідомо ким і коли, і що означає дана літера)», – пише Мирослава Мороз.

Раніше скриня зачинялася на ключ. З боків також є металеві ручки для транспортування.
 
Скриня була невід’ємною частиною традиційного житла українців. Вона виконувала роль звичайної нині шафи-купе, де тримали одяг, рушники,полотно, зберігали придане дівчини. Вона була важливим компонентом традиційного весільного посагу молодої, вказувала на статки сім’ї нареченої. Здебільшого в скрині зберігали придане дівчини, як правило виготовлене нею самою: вишиті сорочки, блузки, спідниці, рушники і наволочки, сувої домотканого полотна та ін.», – додає Мирослава Мороз.
 
Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024
21.04.2024