Презентували документальний фільм про «чорних копачів»

12 Січня 2022, 13:42
Презентували документальний фільм про «чорних копачів» 756
Презентували документальний фільм про «чорних копачів»

Проєкт LEGIO Historica випустив свій перший документальний фільм «Хто такі «чорні копачі» і як вони знищують українську історію». За словами авторів стрічки, більшість археологічних пам’яток України постраждала від таких «шукачів скарбів».

 

Про це повідомили сторінці проєкту в фейсбуці.

 

«Кожного року в теплу пору десятки тисяч людей беруть в руки металодетектори та йдуть шукати історичні «скарби». У цих людей різна мета – хтось сприймає це як хобі по типу рибалки, хтось формує власні колекції, дехто хоче розбагатіти, а хтось виконує замовлення великих колекціонерів. Їх об’єднує одне – усі вони в різних об’ємах знищують українську історію», – йдеться у дописі.

Автори документального фільму зазначають, що більшість зареєстрованих археологічних пам’яток постраждала від діяльності «шукачів скарбів», а знайдені артефакти продають на аукціонах.

«Попри величезні втрати та заборону на пошук археологічних об’єктів – суспільство симпатизує «копачам», правоохоронні органи ігнорують виклики та заяви археологів, колекціонери хизуються своїми археологічними знахідками, а медіа переважно або ігнорує це явище, або висвітлює грабіжників в позитивному ключі», – додають автори фільму.

Щоб глибше розібратись з масштабами та наслідками діяльності чорних копачів, команда LEGIO Historica вирішила поспілкувались з археологами та пам’яткоохоронцями, які не раз ставали свідками грабунку археологічних пам’яток.

Читайте також: Через «Ягодин» хотіли вивезти унікальний «Кобзар» вартістю понад 50 тисяч доларів

Довідково:

LEGIO Historica – це перший в Україні історичний науково-популярний фестиваль, який проводиться з 2017 року, та платформа для популяризації історії.

 

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024