У Рівному презентували тридцятирічний фотолітопис

29 Грудня 2021, 11:14
У Рівному презентували тридцятирічний фотолітопис 854
У Рівному презентували тридцятирічний фотолітопис

Книгу «Рівне 1991-2021. Тридцять кроків до Незалежності» презентував рівненський фотохудожник Олександр Харват. Загалом, вона вмістила майже тисячу світлин з кінця 80-х років минулого століття і до сьогодення.

Про це пише «Суспільне».

Книгу презентували у Міському будинку культури. Видання Олександр Харват підготував спільно з рівненськими колегами, працівниками обласного архіву та краєзнавчого музею.

«У пошуках світлин, навіть зовсім, здавалося б, недалеких років, стикнувся з проблемою. Якщо я сам не фотографував тих подій, то шукав світлини серед своїх колег і по інших установах, але виявилося, що ніде не зберігають такий фотолітопис історії Рівного. В архіві є лише вибірково і в газетних підшивках у бібліотеках», – розповів Олександр Харват.

Читайте також: У Рівному поштові марки туристичних родзинок області зібрали в одну експозицію

Розпочинає книгу фотоісторія 18 червня 1989 року: у селі Пляшева уперше на Рівненщині під час вшанування героїв Берестецької битви підняли синьо-жовті прапори.

Загалом книга має триста сторінок і майже тисячу світлин.

Старша наукова співробітниця краєзнавчого музею Галина Данильчук допомагала у створені книги. Гортаючи книгу, вона акцентує на будівництві підземного торгового центру і акції, під час якого рівненські митці та музейники відстоювали створення художнього музею у місті.

«30 років минуло, але досі яскраво пам'ятаю буремні 90-ті, коли виникали стихійні мітинги, коли з'явився полковник Мартиросян, а ми за ним йшли, той ковток демократії, який дуже хотілося почути не тихцем на кухні, а сказати вголос. Є в книзі й демонтаж пам'ятника Леніну в центрі міста, коли було ще десь страшно, але водночас радісно і дуже цікаво», – поділилася враженнями Галина Данильчук.

Книгу видали тиражем у 200 примірників.

Читайте також: У Рівному презентували книгу «Здовбиця 1944-го Микитові Рови»

Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
22.04.2024