У Новоград-Волинський музей передали вишиту ікону родини Косачів

25 Грудня 2021, 09:00
Музей Косачів 1075
Музей Косачів
В експозиції Новоград-Волинького літературно-меморіального музею Лесі Українки з’явився новий експонат – ікона Святого Петра, яку вишила бабуся поетеси Марія Косач.
 
Робота тривалий час зберігалася у фондовій колекції Житомирського обласного краєзнавчого музею. Журналісти Район.Культура дізналися про це зі сторінки установи в фейсбуці.
 
Про цю родинну річ відомо небагато. У документах лише вказано, що ікона належала бабусі Лесі Українки (по батькові) – Марії Степанівні Косач (з дому Чернявських) і передана Ніною Косач (місто Житомир).
 
 
Ніна Косач є троюрідною сестрою Лесі Українки. Більшість родинних речей, представлених в музейній експозиції, зберігалися саме у неї. Йдеться про вишитий одяг, який (як писала в автобіографії) їй подарувала Леся Українка, дерев’яний пенал для олівців, чашечка, віяло, мушля та ін.
 
Що стосується Лесиної бабусі, у 7-річному віці Петро Косач залишився без матері. Ріс і виховувався під опікою тітки Параски  Чернявської (старшої сестри матері). Вона мала у Мглині пансіон для дівчат, який давав вихованкам трикласну освіту. Саме в цьому пансіоні він здобув початкові знання.
 
У Новоград-Волинському музеї припустили, що на іконі зображений Петро Могила. Але у Рівненському обласному краєзнавчому музеї цю думку заперечили. Завідувачка сектору мистецтв Тетяна Міненко сказала, що це може бути митрополит Петро Ратенський, який за однією з версій народився у ХІІІ столітті в містечку Ратне на берегах річки Рата Волинської області. Був ігуменом, пізніше вважався чудотворцем. Безсумнівно, експонат потребує ретельного вивчення.
 
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром