У Дубенському замку експонується надмогильна плита онуки князя Василя-Костянтина Острозького

20 Грудня 2021, 15:05
Анна-Алоїза Ходкевич 1420
Анна-Алоїза Ходкевич

В Дубенському замку експонується унікальна пам’ятка – надмогильна плита онуки князя Василя-Костянтина Острозького, доньки князя Олександра Острозького Анни-Алоїзи Ходкевич.

Про це пише Державний історико-культурний заповідник Дубна.

Майже усе, що стосується поховань, в тому числі й останки членів династії, знищили в роки різних лихоліть XIX-XX століть. Останки Костянтина Івановича Острозького в Успенському соборі Києво-Печерської лаври знищили. Як вважається, собор підірвали співробітники НКВС в 1941 році. 

Читайте також: В Острозі створили інтерактивну карту володінь князів Острозьких

Безслідно зникло поховання Василя Острозького, засновника Острозької академії, яке знаходилось у Богоявленському соборі Острозького замку.  Із поховань трьох синів князя збереглись лише останки та надгробок князя Януша Острозького в польському місті Тарнув

Рештки його брата Олександра (батька Анни-Алоїзи Ходкевич) не знайдені. Спочатку Олександра поховали у Богоявленському соборі Острога. Згодом Анна-Алоїза Ходкевич, яка була ревною католичкою, наказала перенести його останки в єзуїтський колегіум і перехрестити за римо-католицьким обрядом.

Читайте також: На службі у князів: як захищали та чим допомагали волинські татари

Сама ж Анна-Алоїза прийняла католицьку віру від народження. Вагомим чинником побожності Анни-Алоїзи було виховання з боку матері – Анни Штемберг, яка теж відчула на собі вплив єзуїтів. У 20 років князівну видали заміж за 60-літнього гетьмана Яна Ходкевича, який невдовзі після одруження помер під час битви під Хотином

Все своє життя Анна-Алоїза присвятила посиленню позицій римо-католицької церкви на території Волині. Вона була меценаткою для ордену єзуїтів, члени якого потім й опікувались її перепохованнями, яких було декілька.

Читайте також: Багаті теж плачуть, або Історія про любов найбагатшої нареченої XVI століття з Острога

Наукові співробітники повідомляють що, з іменем Анни-Алоїзи пов’язана Острозька трагедія 1636 року. Повертаючись на Пасху зі свого Звягельського замку до Острога, Анна-Алоїза наказала кучеру їхати прямо на юрбу православних, які освячували великодні кошики. 

Такий безсердечний вчинок спричинив повстання. Тому про неї збереглася пам’ять як про жорстоку повелительку Острога, котра не терпить православних. На місцевому кладовищі довгий час навіть стояла каплиця, в якій знаходилась ікона Страшного суду, де Анну-Алоїзу зобразили в розділі «Пекло».

За життя Анна-Алоїза Ходкевич заснувала Острозі єзуїтський колегіум. Його будівництву передувало закриття Острозької академії, яка мала православне спрямування. Вона скасувала донації та фундуші (дарування, пожертви), які затвердили Василь Острозький та Гальшка Острозька на академію. Всі надходження спрямували на колегіум.

 
В острозькому колегіумі Анна-Алоїза Ходкевич заповіла себе поховати. Однак події козацько-польської війни диктували свої обставини.
 

Княгиня розпорядилася перевезти рештки свого покійного чоловіка, який на той час вже був похований у єзуїтському костелі в Острозі, до Кракова, і в наступному заповіті також заповіла там же себе поховати, допоки не настане мир. 

Її останки знаходились у костелі святих апостолів Матвія і Матія Кракова, про що свідчить напис на надгробній плиті. Коли вщухли події війни, останки Анни-Алоїзи з Кракова разом із надмогильною плитою перевезли до Острога.

Шлях цей проходив й через Дубенщину, включаючи село Княгинин, де знаходився замок єзуїтів. В Острозі її поховали поруч із чоловіком у криптах костелу єзуїтів. Там останки зберігались до ХІХ століття.

Читайте також: Руські княгині чи європейські принцеси: жінки, які керували Луцьком, Волинню і Європою

Коли на цій території утвердилась влада Російської імперії, про костел перестали дбати, на той час він уже був, ймовірно, частково розграбований, позаяк орден єзуїтів скасували. Довершила знищення будівлі пожежа.

 Після цього нащадок родини Ходкевичів, відомий бібліофіл і колекціонер Олександр вивіз урну зі серцем Яна Ходкевича до свого маєтку в Млинів, а через деякий час також і труну з рештками родича. Ймовірно, що він також перевіз до Млинова й базальтову надмогильну плиту Анни-Алоїзи Ходкевич.

Таким чином, надмогильна плита після подорожі Краків-Княгинин-Острог-Млинів потрапила в Дубно. За спогадами колишніх музейних працівників, це сталося 1965 року за сприяння тогочасного директора Дубенського краєзнавчого музею Володимира Селедця

Предмет виявили випадково в ході будівництва на території маєтку Ходкевичів ветеринарного технікуму. Після перевезення до Дубна плита тривалий час із невідомих причин зберігалась під купою вугілля на території музею. 

Із заснуванням заповідника надмогильну плиту частково реставрували та розмістили у постійній експозиції «Скарби наші духовні». 

Читайте також: Врятований принц: у Луцьку є картина знаменитого художника епохи Відродження

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024