На Рожищенщині вшанували поета-пісняра Олександра Богачука

19 Грудня 2021, 10:14
У Соколі вшанували поета-пісняра Олександра Богачука 817
У Соколі вшанували поета-пісняра Олександра Богачука

У селі Сокіл Рожищенської громади вшанували пам'ять відомого поета-пісняра, уродженця села Олександра Богачука.

Письменника згадали 18 грудня, у день його народження, біля пам'ятника в центрі села. Про це повідомила кореспондентка Район.Рожище.

Вокальний ансамбль будинку культури села Сокіл на чолі з директоркою закладу Світланою Гончаревич виконав пісню «Моя родина – Україна», авторства Олександра Богачука. З нагоди знакової дати погруддя письменника прикрасили квітами.

Цього року поетові могло б виповнитися 88 років.

Довідково: Богачук Олександр Теофілович народився 18 грудня 1933 року в селі Сокіл на Волині. Український поет, журналіст. В антологію української поезії Олександр Богачук увійшов разом з іменами Дмитра Павличка, Бориса Олійника, Миколи Негоди, Леоніда Куліша, Павла Глазового, Ліни Костенко, Миколи Сингаївського.

Після війни, закінчивши Луцьку середню школу робітничої молоді, Олександр Богачук вступив на історико-філологічний факультет до Луцького педагогічного інституту імені Лесі Українки.

Перший вірш «Як живі з живими» опубліковано 1953 року в газеті «Радянська Волинь». У 1958 році, у рік закінчення інституту, вийшла його перша поетична збірка «Незабутнє». Цю книжку досить доброзичливо зустріла критика. Через рік виходить друга збірка поета «Вересневий грім», яка, на думку критика Степана Крижанівського, стала подією в українській літературі.

Після закінчення інституту Богачук кілька років працював у районній газеті. Працював також у газеті «Радянська Волинь». 

У грудні 1985 року Олександр Богачук переїздить на роботу до Рівного, де очолює новостворену Рівненську обласну організацію Спілки письменників УРСР. У 1988 році виходить остання збірка поета «Цвіт роси». 

18 травня 1994 року Олександр Теофілович помер у Луцьку, залишивши велику поетичну спадщину. Похований на місцевому кладовищі у Луцьку.

2 листопада 2003 року, напередодні 70 річниці, у рідному селі поета за ініціативи громади було встановлено пам'ятник.

У Луцьку на стіні будинку №8 по проспекту Волі, де колись жив поет, встановлено пам'ятний знак.

1 червня 2013 року набрало чинності рішення міської ради Луцька про перейменування вулиці Щорса на вулицю Олександра Богачука.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024